Home > Morgonrapport: OMXS30 fortsätter kämpa med viktig motståndsnivå

Morgonrapport: OMXS30 fortsätter kämpa med viktig motståndsnivå

Förra veckan var en nyhetsfattig vecka, med få nya föremål för spekulation. Veckan summerades närmast oförändrad efter att fallit tillbaka under fredagens handelssession efter test av årshögsta som utgör en viktig motståndsnivå. Riskaptiten inför måndagen ser positiv ut och frågan är om vi kommer få en stängning ovanför motståndsnivån när veckan inleds.

Positivt veckoavslut i Sverige, USA-börserna ner på fredagen

Stockholmsbörsen steg på fredagen, med en något utökad uppgång mot eftermiddagen. Med råvarurelaterat i toppen, efter stark kinesisk industristatistik, lyckades OMXS30 nå femårshögsta.

I USA föll däremot de ledande amerikanska indexen under fredagens handel och noterade därmed den svagaste veckovisa utvecklingen sedan mitten av juni. Stark industriproduktion från Kina lyckades inte lyfta riskaptiten efter en vecka där oron för en nedtrappning av Feds obligationsköp fått investerarna att plocka hem vinsterna.

Det har varit en nyhetsfattig vecka, med få nya föremål för spekulation. Det är frågan om en normal anpassningsprocess och investerarna försöker bli bekväma med hur fort och långt vi kommit”, sade den Kansas-baserade investeraren Chris Bouffard vid Mutual Fund Store, till Bloomberg News.

Senaste månaderna har den globala konjunkturen har visat tecken på en gradvis stabilisering. Det är dock fortsatt tydliga skillnader i styrka mellan olika regioner.

I USA har en starkare börsuppgång ackompanjerats av höjda vinstprognoser. Högre vinstprognoser är i sin tur stor del en effekt av att USA är en stor sluten ekonomi, vilket innebär att inhemsk efterfrågan är lejonparten av den totala ekonomin.

På råvarumarknaden var priserna på de konjunkturkänsliga industrimetallerna och oljan upp på bred front under fredagens handel, där Kinastatistik stärkte riskaptiten, medan ädelmetallerna noterades kring nollstrecket.

Guldet handlas i kortsiktig upptrend och befinner sig i en motståndszon. Ska bli intressant och se om köparna har kraft nog att forcera motståndet.

Inför dagen: Lugn öppning, tunn makroagenda

Marknadsöversikt
Marknadsöversikt

Terminerna för tyska DAX, franska CAC 40, brittiska FTSE 100 samt regionala Euro Stoxx 50 noterades från 0,07 till 0,16 procent högre, vid klockan 8.10.

Börsutvecklingen i Asien var blandad på måndagen. Kinesiska fastighetsutvecklare gick starkt.

Den amerikanska tioåriga statspappersräntan noteras ned 2 punkter till 1,58 procent, jämfört med svensk stängning på fredagen, vilket innebär att marknaden prisar in en fortsatt återhämtning där statsobligationerna kommer att underprestera.

På valutamarknaden har dollarn stärkts till 1:333 mot euron, från 1:336 vid svensk fredagsstängningen. Mot yenen noteras dollarn till 96:46, att jämföra med 96:30 på fredagen.

Inför veckan kommer troligen statistiken kommer sannolikt att teckna en bild av en global konjunktur som har fortsatt att stärkas.

Veckans kanske viktigaste siffra kommer dock på tisdagseftermiddagen, i form av detaljhandelsstatistik från USA. Enligt Bloomberg News prognosenkät räknar analytiker med att försäljningen ska ha stigit med 0,3 procent i juli.

Måndagens makroagenda är annars tunn på schemalagda händelser. Klockan 8.30 publicerar SEB sin boprisindikator, som mäter hur svenska hushållens bedömer prisutvecklingen på bostadsmarknaden.

Teknisk analys OMXS30

Stockholmsbörsens storbolagsindex OMXS30 stängde 0,4 procent högre på indexnivån 1254. Omsättningen uppgick till 8,6 miljarder kronor.

Kort sikt: OMXS30 har i sommar fått köpsignaler och ligger i uppåtgående trender. Förra veckan skrev vi att sannolikheten var stor för nytt test av motståndsnivån vid årshögsta (1258). Redan på fredagen stämde köparna av nivån, men tappade således självförtroendet och index stängde nedanför motståndet.

Indexet har nu kommit upp till ett högriskläge. Det finns ett starkt motståndsområde vid ca 1258, börssäsongen börjar bli mer osäker och börsen är kortsiktigt överköpt.

Nya köpsignaler erhålls dock om indexet stänger över 1258. Skulle däremot indexet stänga under stödet vid ca 1236 erhålls istället säljsignaler.

RSI-indikatorn visar ett överköpt läge. Detta är som bekant ingen säljsignal då indexet kan fortsätta att vara överköpt en längre tid om den kommit in i en stark trend. Man kan då däremot öka beredskapen på att index kan ha svårare att gå över starka motståndsnivåer.

Under dagen kommer en mer utförlig analys av OMXS30.

Dagens grafer

OMXS30 (Dagsgraf)
OMXS30 (Dagsgraf)
S&P 500 (Dagsgraf)
S&P 500 (Dagsgraf)
USD/SEK
USD/SEK
Guld
Guld

Detta händer idag

Rapporter

ÖVRIGA UTLÄNDSKA
– Turkcell (prel datum)

Börs övrigt

– RNB: presenterar försäljningssiffror för juli kl 8.00
– Beklädnad: veckostatistik från Tyskland av Textilwirtschaft
– Svolder: presenterar substansvärde

Övriga bolagshändelser

– Drillcon: acceptperiod för Tractions budpliktsbud inleds

Statistik

– Japan: BNP (prel) 2 kv kl 1.50
– Japan: industriproduktion (def) juni kl 6.30
– Estland: BNP (prel) 2 kv kl 7.00
– Danmark: KPI juli kl 9.00
– AF: veckodata kl 10.45
– Grekland: BNP (prel) 2kv

Makro övrigt

– Italien: säljer statsskulväxlar kl 11.00

Av: Tradingportalen/Direkt

Begränsat specialerbjudande - 0% Provision & 0% Stämpelskatt på ALLA Lager!
Prisbelönad plattform - köp fysisk tillgång eller handel med hävstång
11 betalningsmetoder, inklusive PayPal
Öppna mitt konto