Home > Morgonrapport: OMXS30 fortsätter med sin kraftsamling… Positiv öppning väntas.

Morgonrapport: OMXS30 fortsätter med sin kraftsamling… Positiv öppning väntas.

Stockholmsbörsen inledde den nya veckan i negativ tongång, men lyckades vända på humöret redan under förmiddagen och storbolagsindexet OMXS30 stängde avslutningsvis strax över nollan +0.02% till 1412 punkter. Omsättningen på Stockholmsbörsen uppgick på måndagen till måttliga 10.3 miljarder kronor, och vinnaren blev Fingerprint B(+3.97%), medan förloraren blev Unibet Group(-3.05%). NGM-börsen omsatte på måndagen drygt 227 miljoner kronor, där vinnaren blev Computer Innovation(+32.68%) och förloraren blev Sotkamo Silver TO4(-6.67%). USA stängde på plus när storbolagsindexet S&P 500 avslutade +0.5%, med extra stöd på måndagen från banksektorn. Under nattens handel i Asien noterar Nikkei 225 en svag nedgång strax under nollan till -0.11%, medan Hang Seng noteras +0.82%. Oljan fortsätter trilskas under 50 dollar och noteras för närvarande till 49.42 dollar.

Dagens fokus:

 • EMU: konjunkturbarometer augusti kl 11.00
 • Tyskland: KPI (prel) augusti kl 14.00
 • USA: hushållens konfidensindikator augusti kl 16.00

Ledande svenska terminer indikerar en svagt positiv öppning med ett par timmar kvar tills Stockholmsbörsen öppnar.

Dagens analys

Innevarande vecka inleddes på måndagen i något pressat humör, men lyckades successivt söka sig norrut under dagen för att efter en kamp vid 1410 punkter stänga vid dagshögsta 1412 punkter.

Som vi skrev i gårdagens morgonrapport skrev vi att under torsdagen var 1410 punkter än en gång känslig, men att vi även här lyckades stänga 1412 punkter, alltså fick vi uppleva mer eller mindre en repetition från slutet av föregående vecka när vi även såg större delen av volymen mellan 1406 – 1410 punkter.

Omsättningen återgick till något lägre nivå på måndagen med 10.3 miljarder kronor, och Fingerprint Cards stod för 2.8 miljarder av denna omsättning.

OMXS30 (dagsdiagram)

Dock har inte Fingerprint så stor vikt på drygt 0.87 procent, och påverkar således inte rörelsen på storbolagsindexet OMXS30 i någon större utsträckning jämfört med exempelvis H&M som står för drygt 12.17 procent.

Dagens handel förväntas öppna svagt positivt, strax över måndagens dagshögsta, kring 1414 punkter.

Vi behöver se en inledningsvis styrka för att inte få uppleva en rekyl efter den första halvtimmen i dagens handel.

Positiva tongångar fortsätter spridas på börsen, inte minst som vi tidigare rapporterat med både bank- och industrisektorn som ser ut att ladda för uppgång, som således drar med Stockholmsbörsen då dessa bolag i respektive sektor står för en större vikt.

Eftersom vi på måndagen lämnade 1400 punkter bakom oss, vänder vi nu istället blickarna mot 1423 punkter som är vårt kommande motstånd.

Vi räknar även med att dagens öppning kring 1414, som blev fredagens dagshögsta kan bjuda på ett mindre motstånd.

Om vi lyckas utmana 1423 punkter under dagen, fortsätter blickarna mot 1453 punkter, men då behöver även omsättningen öka som fortsättningsvis är kring sommar låga nivåer.

Skulle en rekyl komma under dagen och vända den inledningsvis positiva indikation vi noterar, ja då kommer 1410 punkter initialt invänta som stöd.

Skulle denna nivå brytas så kommer vår sentimentala heltalsnivå 1400 punkter att agera stöd, och därefter inväntar 1380 punkter sedan ett tag tillbaka.

Dagens agenda kommer redan kl 11.00 konjunkturbarometer för augusti från EMU som väntar en nedgång till 104.1, och frågan är om än en gång får överraskande positiva siffror precis som i juli.

Under eftermiddagen får vi från Tyskland preliminära KPI-inflation som väntas fortsätta stiga upp till +0.5%, från tidigare +0.4%.

En halvtimme efter att USA öppnar får vi kl 16.00 hushållens konfidensindikator augusti, där prognosen ligger på 97.0, vilket är svagt ned från 97.3 i juli, och en positiv överraskning skulle ge mer bränsle efter gårdagens ökade prognos för en räntehöjning redan i september, alternativt i december.

Fredagens jobbsiffror blir en av veckans stora fokus i USA, och kan ge en större indikation när det gäller kommande räntehöjning.

Den så kallade Fed fund futures visar att marknaden ser 36 procents chans att Fed höjer räntan redan i september, och decemberhöjning har stigit till 60 procent.

Som vi senaste dagarna rapporterat indikerar inte minst flera sektorer en uppladdning fas för uppgång, och ett intressant bolag är bland annat Lundin Petroleum som noteras kring årshögsta nivåer.

Lupe (dagsdiagram)

Sedan 2013 har vi upplevt en bottenfas och avvikit allt mer från all-time high från 2012, men under måndagen kom DNB Markets med en upprepad köprekommendation med en höjd riktkurs på 162 kronor.

Bakom prognosen stod sänkta investeringsutgifter, höjda produktionsprognoser och höjd lägre del av det norska jättefältets, Johan Sverdrups, resursintervall.

Bolaget äger totalt 22.6 procents av Johan Sverdrups fältet, medan Statoil äger 40 procent.

Det stora fältet höjde sin totala produktionskapacitet för den första samt andra fasen från 550.000 – 650.000 fat per dag till 660.000 fat per dag. Även resursintervallet höjs till 1.0 – 3.0 miljarder fat olja, från tidigare 1.7 – 3.0 miljarder.

Aktien steg på måndagen drygt två procent inledningsvis efter köprekommendationen, och visar alltså mycket underliggande positivitet.

En ytterligare köprekommendation på måndagen från DNB Markets var svenska bolaget Skanska som även här kliver upp till årshögsta notering, och frågan är om vi står för ett tydligt utbrott för att utmana tidigare all-time high från början av 2015.

Skanska (veckodiagram)

Rent tekniskt har aktien vid flera tillfällen försökt kliva över 187 kronor, men vid varje tillfälle rekylerat, och ett tydligt utbrott över denna skulle således innebära goda chanser att man lämnar det handelsintervall som pågått i 1.5 års tid.

En intressent händelse var att på fredagen kom Nordea med en säljrekommendation för Fingerprint Cards, där man i en analys satte en riktkurs på 70 kronor.

Aktien föll kraftigt på fredagen, men återhämtade sig kraftigt på måndagen och steg inledningsvis mer än tre procent, och var den aktie som blev måndagens vinnare bland storbolagen.

Därmed är aktien tillbaka över motståndet som vi bröt under föregående vecka, som samtidigt gav en kortsiktig positiv indikation.

Fingerprint (dagsdiagram)

Vilka hålltider och bolag som rapporterar kommande veckor kan ni läsa här.

Få morgonrapporten till din e-post dagligen innan börsen öppnar!

Hålltider under dagen

Bolagsrapporter

 • Academedia (kl 8.00), East Cap Explorer (kl 8.00), Tradedoubler (ändrat datum från 22/7) (kl 8.00), Viking Supply Ships (ändrat datum från 23/8) (kl 8.30), Strax (kl 8.55), Fagerhult (ca kl 14.30)

Makrostatistik

 • Japan: arbetslöshet juli kl 1.30
 • Japan: hushållens konsumtion juli kl 1.30
 • Japan: detaljhandel juli kl 1.50
 • Tyskland: importpriser juli kl 8.00
 • Spanien: KPI (prel) augusti kl 9.00
 • SCB: arbetskostnadsindex juni kl 9.30
 • SCB: löner privat och offentlig sektor juni kl 9.30
 • Litauen: BNP (def) 2 kv kl 10.00
 • Polen: BNP (def) 2 kv kl 10.00
 • EMU: konjunkturbarometer augusti kl 11.00
 • EMU: indikator företagsklimat augusti kl 11.00
 • USA: TRE veckostatistik kl 13.45
 • Tyskland: KPI (prel) augusti kl 14.00
 • USA: Redbook veckostatistik kl 14.55
 • USA: S&P/Caseshiller husprisindex juni kl 15.00
 • USA: hushållens konfidensindikator augusti kl 16.00

Samtliga börshändelser och estimat för veckan hittar du här!

Senaste börsnyheterna

Stockholmsbörsen handlades i ett småsurt mönster under måndagen, men fick näring av New York-börsen mot slutet av dagen och stängde på nollan. Fingerprint Cards fortsatte att handlas intensivt, nu med positiva förtecken.

OMXS30 stängde på dagshögsta och i stort sett oförändrade 1.412, upp 0,3 punkter eller 0,02 procent sedan i fredags, och en omsättning på 10,3 miljarder kronor. Fingerprint Cards var ånyo klart mest handlad med en omsättning på 2,8 miljarder kronor, mot tvåan H&M:s jämförelsevis blygsamma 446 miljoner kronor.

Fedchefen Janet Yellens tal i fredags kom att tolkas alltmer hökaktigt under måndagshandeln, mätt i den sannolikhet för räntehöjning i september som Fed funds-terminshandeln indikerar att det råder för räntehöjning i september i år.

”Det Janet Yellen sade gav ju initialt en positiv börsreaktion, men sedan vice-Fedchefen Stanley Fischer strax efteråt talade har marknadens bedömning av sannolikhet för räntehöjning ökat. Det vi ser nu är nog ett överhäng av detta, och det råder viss slagsida för cykliska bolag”, sade Swedbanks aktiestrateg Lars Söderfjell till Direkt.

I den inledande New York-handeln hamnade dock samtliga sektorer på plus, med bank och finans i täten. Makrostatistik kom in enligt förväntningarna beträffande inkomstökningar och privatkonsumtion i USA i juli.

Främsta draglok i OMXS30 var Skanska, som fick en köprekommendation från DNB. Den norska banken tror att byggkoncernen kommer att gynnas av ökande offentliga investeringar i infrastruktur i USA, något som enligt DNB:s analys kommer att bli fallet oavsett vem som vinner presidentvalet. Aktien steg 2,2 procent till 189:90 kronor, vilket är den högsta noteringen sedan våren 2015.

Mest i OMXS30 steg Fingerprint Cards, plus 4 procent till kursen 115:20 kronor. Det koreanska fintech-bolaget Kona-I, som Fingerprint Cards har ett samarbete med, sägs förbereda en lansering av en mobil lösning med smarta kort i Kina.

SSAB låg i botten av OMXS30 med minus 2,1 procent, samtidigt som större europeiska bolag i stålsektorn backade.

Investmentbanken Oddo sänkte sin rekommendation för Assa Abloy till neutral, från tidigare köp. Låstillverkaren förlorade 1,4 procent och blev därmed näst sämst i OMXS30.

First North-listade Saniona rusade 25 procent. Bioteknikbolaget har tecknat samarbetsavtal med Boehringer Ingelheim om att utveckla nya behandlingsalternativ för patienter med schizofreni, något som skulle kunna ge uppemot 854 miljoner kronor i milstolpsbetalningar och dessutom royalties. Enligt förra veckans rapport omsatte Saniona 19 miljoner kronor under det första halvåret i år.

Evolution Gaming steg drygt 4 procent efter ett avtal med Hippodrome Casino i London.

Trafikverket ska sätta upp ytterligare 700 fartkameror längs vägarna, säger myndigheten till SVT. Sensys är leverantör sedan tidigare och rycktes med drygt 6 procent.

Lucara Diamonds vd William Lamb har sålt totalt 200.000 aktier i bolaget, nästan halva innehavet, enligt Canadian Insider. Aktien tappade strax under 2 procent.

Tobii steg nästan 6 procent på ”en initial order” värd 7-15 miljoner kronor för eyetracking-plattformar till Acer, som ska integrera teknik för ögonstyrning i datorspelsprodukter.

Lifco tappade initalt 6 procent på en säljrekommendation i Dagens Industri. Bolaget slog under eftermiddagen tillbaka med ett norskt förvärv, och stängde på minus 2,6 procent.

Senaste prisutvecklingen (~kl. 06:40)

OMXS30
EURO STOXX 50
Frankfurt DAX
London FTSE 100
S&P 500
DJIA
Nasdaq Comp.
NIKKEI 225
HANG SENG
EUR/USD
EUR/SEK
USD/SEK
WTI Termin
Brent Termin
1411.98
2998.5
10544.44
6838.05
2180.38
18502.99
5232.33
16719.71
23007.62
1.12
9.48
8.48
47.19
49.42
0.02%
-0.39%
-0.41%
0.00%
0.52%
0.58%
0.26%
-0.11%
0.82%
-0.09%
0.07%
0.13%
0.45%
0.32%

 

Börsnyheter och Teknisk Analys varje dag klockan 10.00

Av: Michael Andersson för Tradingportalen/Nyhetsbyrån Direkt.
Frågor och kommentarer alltid välkomna på redaktionen[at]tradingportalen.com

Taggar:
Fed

Anmäl dig till vårt exklusiva nyhetsbrev idag!

Skräddarsydda e-postmeddelanden

Ingen SPAM någonsin!

Alt mynt nyheter

Avprenumerera närsomhelst

Efter att du registrerat dig kan du också få tillfälliga specialerbjudanden från oss via e-post. Vi kommer aldrig att sälja eller distribuera dina uppgifter till tredje part. Se vår sekretesspolicy här.