Home > Morgonrapport: OMXS30 fortsätter resan vidare norrut.

Morgonrapport: OMXS30 fortsätter resan vidare norrut.

Positiviteten fortsatte att flöda på tisdagen när storbolagsindexet OMXS30 steg +0.52% till 1535 punkter. Omsättningen ökade och uppgick till 13.5 miljarder kronor, och dagens stora vinnare blev Pandox B som steg +2.38%, och Kungsleden blev dagens förlorare med en nedgång på -3.69%. NGM-börsen omsatte på tisdagen 181 miljoner kronor, Guideline Geo steg +14.89% och blev dagens vinnare, och Mobilåtervinning i Sverige föll -7.04% och blev dagens förlorare. USA börserna öppnade igen efter helgstängt på måndagen och storbolagsindexet S&P 500 steg +0.85%. Nattens handel i Asien inleds i blandat humör, Nikkei noterar en kraftig uppgång medan Hang Seng handlas strax under nollan. Oljan som klev över 58 dollar tidigare under tisdagen föll på kvällen tillbaka under 56 dollar och fortsätter att noteras kring denna prisnivå.

Dagens fokus:

 • Silf/Swedbank: tjänste-PMI december kl 8.30
 • EMU: KPI (prel) december kl 11.00
 • USA: oljelager (DOE), veckostatistik kl 16.30
 • Fed: protokoll från FOMC-mötet 13-14/12 kl 20.00

Ledande svenska terminer indikerar en positiv öppning med ett par timmar kvar tills Stockholmsbörsen öppnar.

Få morgonrapporten till din e-post dagligen innan börsen öppnar!

Dagens analys

Positiviteten fortsatte att flöda på tisdagen och till skillnad från tyska DAX så noterade vi uppgång i stora delar av Europa.

Både bank och biltillverkare steg kraftigt i Europa vilket gav en extra skjuts till uppgången, vilket innebär att vi fann momentum och styrka att etablera oss över 1527 punkter.

Morgonrapport: OMXS30 fortsätter resan vidare norrut.

Onsdagens handel väntas fortsätta vidare norrut.

Ledande terminer pekar på en inledningsvis öppning strax över tisdagens dagshögsta, vilket skulle innebära en öppning med ett par timmar kvar tills börsen öppnar runt 1542 punkter.

Den förväntade uppgången stärks även från ledande amerikanska terminer som går i positiva tongångar efter nattens handel i Asien.

Då vi nu lämnat 1527 punkter bakom oss vände vi även blickarna mot 1540 punkter, och även om vi inte lyckades stänga över denna prisnivå efter kortfattat utmanande på tisdagen, ökar nu sannolikheten för att vi skall lyckas med en sådan rörelse på onsdagen.

Köpstyrkan tilltog även kraftigt på tisdagen vilket vidare bekräftar den underliggande styrkan vi talat om.

Vi befinner oss heller ej i en överköpt situation vilket ger utrymme för vidare uppgång på onsdagen.

Därmed vänds blickarna idag mot 1553 punkter som är den högsta prisnivån under 2016, som behövs slås ut för att vi skall få en resa vidare norrut mot en något mer svårslagen prisnivå 1560 punkter.

Skulle humöret däremot vända av någon anledning, så väntar vi såfall en tidig rekyl tillbaka under 1540 punkter, för att därefter igen vända blickarna mot 1527 och 1523 punkter.

Dagens tekniska nyckelnivåer inför börsöppning innehar vi därmed kortsiktigt motstånd vid 1553 punkter, medan större motståndsnivåer sedan tidigare befinner sig vid 1560 och 1580 punkter. Kortsiktigt beräknar vi få 1540 punkter som en balanspunkt samtidigt som vi ser mer signifikanta stödnivåer vid 1523 och 1500 punkter.

Dagens makroagenda fortsätter att intensifieras, och på onsdagen inleder vi med Silf/Swedbank och tjänste-PMI i december kl 08.30.

I november steg tjänste-PMI till 59,8 från 57,6 föregående månad, klart över väntade 57,7 och den högsta indexnoteringen sedan juli 2014. Enligt SME Direkts enkät väntas index nu ha sjunkit till 58,2 i december.

Motsvarande index för industrin steg till 60,1 i december, från 57,3 månaden före, det högsta utfallet sedan februari 2011.

Därefter får vi under förmiddagen kl 11.00 preliminära EMU KPI siffror i december.

Huvudinflationen väntas göra ett litet hopp i december, till 1,0% från 0,6% i november, vilket skulle innebära den högsta nivån sedan september 2013. Tyvärr verkar kärninflationstakten inte visa några liknande tendenser, den väntas komma in på 0,8% för femte månaden i rad.

Commerzbank skriver dock i ett kundbrev att även om den uppgången i huvudinflationen drevs i sin helhet av energipriser så bör den högre inflationstakten ändå driva upp inflationsförväntningarna, ”till glädje för ECB”.

Den tyska HIKP-inflationen steg till 1,7 i december från 0,7 procent i november, vilket ger viss uppåtrisk för EMU-utfallet.

Dagens huvudfokus på makroagendan är protokoll från FOMC-mötet den 13 – 14 december från Fed.

Att Fed skulle höja ränteintervallet med 25 punkter vid mötet var väntat men marknaden överraskades av att Fed-ledamöternas konsensusprognos för antalet räntehöjningar 2017 samtidigt höjdes från två till tre.

Fed-chefen Janet Yellen sade vid pressträffen efter räntebeskedet att några ledamöter hade inkluderat förändringar i finanspolitiken i sina prognoser.

Ekonomerna på Credit Suisse New York noterar i ett kundbrev att fokus vid läsningen av protokollet bör ligga på deltagarnas bedömningar av den framtida finanspolitiken under president Donald Trump.

H&M föll inledningsvis över en procent på tisdagen efter att Deutsche Bank sänker sin rekommendation till sälj från tidigare behåll.

Riktkursen nedjusteras från 250 till 225 kronor, samtidigt som analyshuset lyfte fram i analysen oroligher gällande försäljningstrender och frågor kring ”varaktigheten av expansionen på medellång sikt” heter det.

Rekommendationen är en av flera sänkta rekommendationer sedan december, då bland annat Credit Suisse tidigare sänkte riktkursen till 224 kr från 251 kr.

Flera analyshus har tidigare lyft fram det varma höstvädret som en av faktorerna bakom den lägre försäljningstillväxten, där H&M tidigare presenterade en lägre försäljningstillväxt på 9% mot väntade 13.6% i mitten av december.

Riktkurserna befinner sig nu för H&M på bland annat 225 kronor för Deutsche Bank, 224 kronor för Credit Suisse, Swedbank med 300 kronor samt Barclays Capital med 285 kronor.

H&M avslutade tisdagens handel med en nedgång på -0.79% till 251.60 kronor.

H&M går kraftigt emot strömmen på tisdagen efter säljrekommendation från Deutsche Bank. Analyshuset sänker sin rekommendation till...

FTSE 100 inleder nya året med nya rekordnivåer!

FTSE 100 som höll helgstängt på måndagen, inledde första handelsdagen för i år med att kliva upp till nya rekordnivåer strax under 7200 punkter tidigt på tisdagsmorgonen.

Det har minst sagt varit flera frågetecken sedan brittiska befolkningen valde att rösta för ett Brexit, och redan vecka 24 skrev vi i vårt veckobrev ”Make it or Brexit”, och med facit i hand kan vi se att det blev både ett Brexit resultat och Make it.

FTSE 100 har stigit över 15 procent under ett års tid, varav drygt 10 procent senaste 6 månaderna och skakat av sig oroligheterna kring Brexit fullständigt sedan sommaren. Den brittiska ekonomin har även visat återkommande överraskande starka makrosiffror vilket bidragit till uppgången.

När artikel 50 kommer att triggas, för att inleda en utträdesprocess från EU blir den stora frågan, men en sak är säker, det blir en process som kommer att ta tid…

FTSE 100 klev redan inledningsvis över 7200 punkter, och gjorde även ett tappert försök en halvtimme efter amerikanska börser öppnat och fick ett dagshögsta på strax över 7205 punkter, men avslutningsvis fick vi en stängning vid 7178 punkter på tisdagen.

FTSE 100 inleder nya året med nya rekordnivåer! Kommer FTSE 100 orka etablera sig över...

Vilka hålltider och bolag som rapporterar kommande veckor kan ni läsa här.

Hålltider under dagen

Bolagsrapporter

Next (”trading statement” med resultat och försäljning)

Exklusive utdelning

Heimstaden (5:00 kr i preferensaktie kvartalsvis)

Makrostatistik

 • Japan: industri-PMI (def) december kl 1.30
 • Kina: Caixin tjänste-PMI december kl 2.45
 • Silf/Swedbank: tjänste-PMI december kl 8.30
 • Frankrike: hushållens förväntningar december kl 8.45
 • Frankrike: tjänste-PMI (def) december kl 9.50
 • Tyskland: tjänste-PMI (def) december kl 9.55
 • EMU: tjänste-PMI (def) december kl 10.00
 • Storbritannien: tjänste-PMI december kl 10.30
 • EMU: KPI (prel) december kl 11.00
 • Italien: KPI (pre) december kl 11.00
 • USA: TRE veckostatistik kl 13.45
 • USA: Redbook veckostatistik detaljhandel kl 14.55
 • USA: oljelager (DOE), veckostatistik kl 16.30

Övrigt

 •  Fed: protokoll från FOMC-mötet 13-14/12 kl 20.00

Samtliga börshändelser och estimat för veckan hittar du här!

Senaste börsnyheterna

Stockholmsbörsen handlades upp med spirande konjunkturoptimism på tisdagen där bankerna tog täten.

I Tyskland drog energipriserna upp inflationstakten till 1,7 procent i december, den högsta nivån sedan juli 2013. I USA steg inköpschefsindex för industrin enligt Institute for Supply Management, ISM, till 54,7 i december jämfört med 53,2 i november. Väntat var 53,8, enligt Bloomberg News. Över 50 tyder på ekonomisk tillväxt. Även från Kina kom inköpschefsindex in högre än väntat. Världens börser reagerade positivt.

Bankerna fortsatte på en positiv trend och lämnade andra sektorer i Europa långt efter sig. Översynsorganet Baselkommittén, där centralbankschefer bland annat påverkar krav på kapitaltäckning, senarelägger ett möte som var planerat till i början av januari.

På råvarumarknaderna rekylerade oljan ned och dollarn stärktes mot euron samtidigt som basmetallerna rörde sig uppåt.

I Stockholm var stobolagsindex OMXS30 upp 0,5 procent till nivån 1.535 vid stängning. Hela börsen hade då omsatt 13,5 miljarder kronor.

Bäst bland de stora gick SEB som fick rekommendationen höjd till outperform av Exane BNP Paribas. Aktien var upp 2,3 procent. Swedbank klättrade 1,8 procent, Nordea 1,5 procent och SHB 1,1 procent.

Boliden och SSAB adderade omkring 1,7 procent. Även Atlas Copco och Lundin Petroleum var över 1 procent upp.

I andra änden av index låg Electrolux som tappade 1,8 procent och Ericsson som var 1,0 procent ned. Dagens mest omsatta aktie H&M backade 0,8 procent efter en nedgradering till sälj från Deutsche Bank.

Utanför storbolagsindex lyfte Gränges 3 procent och nådde rekordnivån 93 kronor.

Spelapplikationsutvecklaren G5 prognostiserade en försäljningstillväxt på 82 procent för det fjärde kvartalet. Aktien rusade med 26 procent.

Forskningsbolaget Saniona beskrev resultat från en fas 2-studie av ett läkemedelsprojekt för behandling av typ 2-diabetes som ”mycket uppmuntrande”. Aktien steg 18 procent.

Proact steg 3 procent sedan bolaget köpt tyska Teamix för omkring 85 miljoner kronor. Köpet ska påskynda bolagets tillväxt i Tyskland och öka Proacts vinst per aktie.

Även Capio var i förvärvstagen. Bolaget köper sjukvårdskoncernen Backa Läkarhus för ett så kallat enterprise value om 300 miljoner kronor. Aktien stärktes 2 procent.

Trigon Agri fortsatte upp 16 procent. Aktien steg även i samband med en konvertering den 9 december då Sparinvest sålde en storpost till personer i Trigon Agris ledning och styrelse.

Friluftsföretaget Fenix Outdoors aktie gick bra i december och fortsatte upp gott och väl 7 procent.

SEB har gått igenom fastighetssektorn och sänker rekommendationen för Hufvudstaden och Klövern från köp till behåll respektive sälj. Båda tappade 3 procent. Kungsleden och Wihlborgs tappade närmare 4 procent.

Svagt gick det också för medicinteknikbolaget Clinical Laserthermia Systems, CLS, som föll 12 procent. Bolaget ska ta in knappt 24 miljoner kronor i en nyemission och planerar att byta handelsplats från Aktietorget till First North.

Få morgonrapporten till din e-post dagligen innan börsen öppnar!

Senaste prisutvecklingen (~kl. 06:40)

OMXS30
EURO STOXX 50
Frankfurt DAX
London FTSE 100
S&P 500
DJIA
Nasdaq Comp.
NIKKEI 225
HANG SENG
EUR/USD
EUR/SEK
USD/SEK
WTI Termin
Brent Termin
1534.7
3315.02
11584.24
7177.89
2257.83
19881.76
5429.08
19580.94
22129.76
1.04
9.53
9.16
52.74
55.85
0.52%
0.19%
-0.12%
0.49%
0.85%
0.60%
0.85%
2.44%
-0.09%
-0.06%
-0.01%
0.04%
0.78%
0.69%

 

Börsnyheter och Teknisk Analys varje dag klockan 10.00

Av: Michael Andersson för Tradingportalen/Nyhetsbyrån Direkt.
Frågor och kommentarer alltid välkomna på redaktionen[at]tradingportalen.com

Taggar:
Begränsat specialerbjudande - 0% Provision & 0% Stämpelskatt på ALLA Lager!
Prisbelönad plattform - köp fysisk tillgång eller handel med hävstång
11 betalningsmetoder, inklusive PayPal
Öppna mitt konto