Home > Morgonrapport: OMXS30 fortsätter i sidledes spår…

Morgonrapport: OMXS30 fortsätter i sidledes spår…

Till skillnad runt om i Europa stängde Stockholmsbörsen till minus på måndagen. OMXS30 avslutade dagen vid -0.35% till 1543 punkter. Omsättningen uppgick till 19.4 miljarder kronor, och dagens vinnare blev Fingerprint Cards som steg +4.44%. Flera råvarubolag låg i botten, däribland Lundin Mining som blev dagens förlorare med en nedgång på -4.35%. NGM-börsen inledde veckan med en omsättning på 177 miljoner kronor, och Scandinavian Organics blev dagens vinnare med en uppgång på +22.56%, samt MVV Holding B som föll -13.04% och därmed blev dagens förlorare. USA fortsatte sin sidledes handel i kraftsamlingstongång, och stängde +0.20%. Nattens handel i Asien inleder tisdagen i ett blandat humör, och Nikkei 225 stiger +0.54%, medan Hang Seng faller -0.30%. Även oljan har backat något som nu åter noteras strax under 55 dollar.

Dagens fokus:

 • KI: konjunkturbarometer kl 9.00
 • Regeringen: finansminister Magdalena Andersson presenterar nya ekonomiska prognoser kl 13.00
 • USA: oljelager (API), veckostatistik kl 22.30

Ledande svenska terminer indikerar en svagt negativ öppning med ett par timmar kvar tills Stockholmsbörsen öppnar.

Få morgonrapporten till din e-post dagligen innan börsen öppnar!

Dagens analys

Storbolagsindexet OMXS30 gjorde ett tappert försök till utmaning av årshögsta på måndagen kring svensk lunchtid, men med styrka från säljare blev dagshögsta strax under 1553 punkter.

Det blev därmed ingen utmaning av tidigare årshögsta notering från fredagens handel, då vi öppnade något lägre än väntat.

Dagens handel pekar på en öppning kring nollan, och med ett blandat humör i Asien, samt ledande amerikanska terminer som handlas kring nollan dock i svagt positiv tongång har vi en något svårare inledande indikation.

Eftersom vi upplevt en sidledes handel sedan lite mer än en vecka sedan klev vi ur en kortsiktigt överköpt situation efter måndagens handel.

Vi har även efter måndagens handel fått ett kortsiktigt motstånd kring 1545 punkter om sentimentet förändras över dagen och vi får ett nytt inslag samt förnyat stöd från köpare.

Måndagens handel noterade även en betydande omsättning med 19.4 miljarder, trots en låg volatilitet och svag utveckling som helhet.

Samtidigt noterar vi att volymen varit stark i samklang med uppgången under december, vilket ger underliggande stöd för uppgången vi upplevt, samt fortsatt tro för vidare uppgång.

Morgonrapport: OMXS30 fortsätter i sidledes spår…

Med mindre än två veckor kvar av året kan det även vara vinsthemtagning och omstrukturering av portföljer som spökar, då vi har en sidledes handel under stor volym senaste dagarna.

Så länge som vi befinner oss över 1540 punkter förändras inte det kortsiktiga sentimentet, däremot bryter vi denna prisnivå och söker oss vidare nedåt mot 1530 punkter, och bryter igenom, ja då är sannolikheten högre att vi kan utmana 1500 punkter före årsskiftet.

Däremot skulle en kortsiktig säljstyrka snarare vara av naturlig karaktär efter en sådan kraftig uppgång i december, och inbringa förnyad köpstyrka i januari.

Vi får heller inga betydande makrobesked under dagen, varpå en liknande rörelse från måndagen mycket väl kan upprepa sig.

Därmed kvarstår dagens tekniska nyckelnivåer inför tisdagens börsöppning med ett par timmar kvar med motstånd vid 1560 och 1580 punkter. Stödnivåer inväntar sedan tidigare vid 1540, 1527 samt 1500 punkter.

Dagens makroagenda inleder vi kl 09.00 med konjunkturbarometer.

Efter tre månader med rejält positiva överraskningar räknar ekonomer nu med en viss nedåtrekyl i december, men indikatorerna väntas fortsatt signalera ett bättre läge än normalt.

Barometerindikatorn väntas ha sjunkit till 107,2, från 107,9 i november, hushållsindikatorn (CCI) väntas ha sjunkit till 104,8 från 105,8 medan indikatorn för tillverkningsindustrin (MCI) väntas ha sjunkit till 107,6 från 108,5.

Därefter presenterar finansministern Magdalena Andersson nya ekonomiska prognoser kl 13.00.

I höstbudgeten, i september, spådde regeringen en BNP-tillväxt på 3,5% i år och 2,3% nästa år.

Sedan dess har arbetsmarknaden fortsatt att gå starkt, den ekonomiska politiken är fortsatt expansiv och även om efterfrågan från omvärlden fortsatt är trög så har förtroendeindikatorerna fortsatt att peka uppåt.

I en riksdagsdebatt om budgetramarna för en knapp månad sedan framhöll finansministern att resultatet i det amerikanska presidentvalet och Brexit kommer att påverka både politiken och ekonomin.

”Då är det bra att Sverige har en stabil grund att stå på och dessutom pekar indikatorer åt rätt håll”, sade Magdalena Andersson då.

 SCA rusar på förvärv av tyska BSN Medical.

SCA steg inledningsvis över fyra procent på måndagen när det framgick i ett pressmeddelande att bolaget förvärvar tyska BSN Medical, ett ledande medicintekniskt företag som utvecklar, tillverkar, marknadsför och säljer produkter inom sårvård, kompressionsbehandling och ortopedi.

BSN Medical förvärvas från riskkapitalbolaget EQT, och uppgår till en summa av 2.740 miljarder euro, på skuld- och kontantfri basis.

Transaktionen förväntas slutföras under det andra kvartalet 2017.

”Förvärvet av BSN Medical passar SCA strategiskt mycket väl och stöder vår vision; att öka välbefinnande genom ledande lösningar inom hygien och hälsa, två områden som är nära sammankopplade. BSN Medical har ledande marknadspositioner inom flera attraktiva medicintekniska produktkategorier och skapar en ny tillväxtplattform med framtida branschkonsolideringsmöjligheter”, säger SCA:s vd Magnus Groth i pressmeddelandet.

Tyska bolagets globala adresserbara marknadsstorlek för 2015 beräknas uppgå till runt 11,6 miljarder euro, med en uppskattad marknadstillväxt (CAGR 2015-2020) på cirka 4 procent.

JP Morgan sänkte i december riktkursen för SCA till 300 kr, med rekommendation övervikt.

SCA rusar på förvärv av tyska BSN Medical.

Africa Oil rusar kraftigt upp till nytt årshögsta efter att Dagens Industri stämplar tydligt köp på måndagen.

Anser att bolaget är ”ett av världens billigaste oljebolag” och ser en rimlig uppgång om 50 procent närmaste året…

Tidningen menar att bolaget är ett av världens billigaste oljebolag, och köprekommendationen får bolagets aktie att stiga inledningsvis över 11 procent på måndagen.

”Förra årets kenyanska utfarmningsaffär till danska Maersk Oil skänkte trovärdighet åt Africa Oil och förvandlade oljeaktien från en äventyrsaktie till ett investeringsobjekt för värdeinvesterare” skriver DI.

Risker finns dock, och frågetecken kring pipeline-utbyggnaden lyfts fram, samt att börsen och oljepriset riskerar att backa, samtidigt som det lyfts fram att korruptionen är omfattande i Kenya.

Med ett nytt årshögsta inför årsskiftet är det positiva tongångar som råder, och en avslutning över denna tidigare tunga motståndsnivå kring 16.50 kronor öppnar upp för vidare uppgång.

Vid en etablering över 19 kronor öppnas även vägen upp för en återhämtning mot inledningsvis 24 kronor, efter den tydliga bottenfas vi befunnit oss sedan slutet av 2014.

Africa Oil kliver upp till nytt årshögsta när DI stämplar tydligt köp. Anser att bolaget är ”ett av världens billigaste oljebolag”...

Vilka hålltider och bolag som rapporterar kommande veckor kan ni läsa här.

Hålltider under dagen

Bolagsrapporter

 • Nobina (kl 8.00)
 • Fedex (kl 22.15), Blackberry (före USA-börsernas öppning), Navistar (före USA-börsernas öppning)

Makrostatistik

 • Tyskland: PPI november kl 8.00
 • KI: konjunkturbarometer kl 9.00
 • EMU: bytesbalans oktober kl 10.00
 • USA: TRE veckostatistik kl 13.45
 • USA: Redbook veckostatistik kl 14.55
 • USA: oljelager (API), veckostatistik kl 22.30

Övrigt

 • Regeringen: finansminister Magdalena Andersson presenterar nya ekonomiska prognoser kl 13.00
 • RBA: protokoll från policymöte 6/12 kl 1.30
 • RB: reparesultat kl 10.15
 • BOJ: policymöte

Samtliga börshändelser och estimat för veckan hittar du här!

Senaste börsnyheterna

Stockholmsbörsen handlades nära oförändrat större delen av måndagen, men från lunchtid var utvecklingen mest nedåt. Sämst gick råvaror och kraftbolag, men hälsovård och de indextunga bankerna drog också ned index.

SCA lyfte däremot redan vid öppningen efter sitt storköp av bandagetillverkaren BSN. Andra plusbranscher var telekom och teknik.

OMXS30 stängde till slut 0,4 procent lägre på 1.543. Omsättningen på Stockholmsbörsen stannade på cirka 19,4 miljarder kronor.

På makrofronten var tyska IFO-index om det tyska näringsklimatet i december något bättre än väntat: 111,0 mot väntade 110,6 enligt Bloomberg.

SCA var dagens mest omsatta aktie och uppgången blev 1,9 procent efter nyheten om förvärvet av bandagetillverkaren BSN Medical från EQT. Priset motsvarade drygt 20 gånger det justerade rörelseresultatet i BSN.

Affären betecknas som ”definitivt inte billig” och dessutom med en något oväntad tajming av Evli-analytikern Markku Järvinen i en kommentar till Nyhetsbyrån Direkt. SCA:s vd Magnus Groth sade vid en telefonkonferens att BSN toppat SCA:s inköpslista i flera år. Fler förvärv är enligt vd tänkbara, men inte den närmaste tiden.

”Det är för tidigt att spekulera om det. Nu kommer vi att arbeta för att integrera BSN på bästa möjliga sätt i ett par år. Men visst är vidare konsolidering av branschen möjlig på lite sikt”, sade Magnus Groth.

Andra vinnare i OMXS30 var Telia, som steg en dryg procent, och Fingerprint Cards som hämtade tillbaka 4,4 procent efter förra veckans utförslöpa. En operatörsnyhet som kan ha gynnat Telia var Vodafones besked att bolaget ska börja övervaka drönartrafik.

Svagast i OMXS30 var de råvarurelaterade Boliden och SSAB, sedan priserna på koppar och zink fallit cirka 2,5 respektive 4,5 procent. Bolidenaktien backade 3,5 procent och SSAB A nästan 4 procent. Även utanför OMXs30 hade råvaror det tufft: Lundin Mining handlades ned 4,4 procent.

Ett av de svagaste storbolagen var Astra Zeneca som tappade 2,3 procent. Detta trots att aktien är en av sektorfavoriterna för Jefferies, enligt en färsk sektorgenomgång.

På nedsidan i OMXS30 befann sig också de fyra storbankerna, där alla utom Nordea backade med mer än 1 procent. Nordea höll emot bättre och handlades ”bara” ned 0,5 procent.

Swedish Match handlades på måndagen utan rätt till en extrautdelning på 9:50 kronor men aktien föll mindre: minus 7:90 kr (2,6 procent).

Bland de mindre bolagen gick Africa Oil mycket starkt med en rusning på drygt 12 procent efter en köprekommendation i Dagens Industri. Även lilla Eniro har gick starkt de senaste dagarna och med måndagens uppgång på 12,4 procent summerar uppgången den senaste veckan till 36 procent.

Bränslecellföretaget MyFC fortsatte att svänga, som den gjort sedan offentliggörandet av leveransavtalet med kinesiska Telling. Aktien pendlade nu nedåt med 1,8 procent.

Få morgonrapporten till din e-post dagligen innan börsen öppnar!

Senaste prisutvecklingen (~kl. 06:40)

OMXS30
EURO STOXX 50
Frankfurt DAX
London FTSE 100
S&P 500
DJIA
Nasdaq Comp.
NIKKEI 225
HANG SENG
EUR/USD
EUR/SEK
USD/SEK
WTI Termin
Brent Termin
1542.71
3257.85
11426.7
7017.16
2262.53
19883.06
5457.44
19496.07
21768.02
1.04
9.77
9.39
52.86
54.77
-0.35%
-0.04%
0.20%
0.08%
0.20%
0.20%
0.37%
0.54%
-0.30%
-0.02%
0.16%
0.09%
-0.38%
-0.27%

 

Börsnyheter och Teknisk Analys varje dag klockan 10.00

Av: Michael Andersson för Tradingportalen/Nyhetsbyrån Direkt.
Frågor och kommentarer alltid välkomna på redaktionen[at]tradingportalen.com

Taggar:

Anmäl dig till vårt exklusiva nyhetsbrev idag!

Skräddarsydda e-postmeddelanden

Ingen SPAM någonsin!

Alt mynt nyheter

Avprenumerera närsomhelst

Efter att du registrerat dig kan du också få tillfälliga specialerbjudanden från oss via e-post. Vi kommer aldrig att sälja eller distribuera dina uppgifter till tredje part. Se vår sekretesspolicy här.