Home > Morgonrapport: OMXS30 fortsätter sin balansgång runt 1330 punkter..

Morgonrapport: OMXS30 fortsätter sin balansgång runt 1330 punkter..

Stockholmsbörsen öppnade på onsdagen med en något slagig rörelse för att kort därefter ge köparna fritt spelrum och vi steg sakta under dagen men kraftigt efter amerikansk öppning och avslutade på dagshögsta med +0.69% till 1341 punkter. Vinnaren blev Resurs ned 02,46% medan förloraren blev Millicom på -4.38%. Aktier till et värde av 13.5 miljarder kronor omsattes på Stockholmsbörsen. Europabörserna utvecklades även i linje med Sverige och Tyska Frankfurt DAX stängde på +0.54%.

USA stängde sin handel runt nollan efter initialt noterats på plus för dagen där bidragande faktorn var återkommande signaler om räntehöjning efter att Fed protokollet kom på kvällssidan. S&P 500 avslutade på +0.02%, medan Dow Jones Industrial Average slutade på -0.02%, samt tekniktunga Nasdaq Composite något starkare till +0.45%.

Oljan sågs göra en djupdykning efter en överraskande hög oljelager siffra presenterats vilket innebär tredje veckan i rad med tydligt avvikande indikation. Nattens handel i Asien har varit ganska tyst men vi noteras tydligt ned på morgonsidan och WTI noteras till 48.04 dollar, samt Brent till 48.15 dollar.

Asien påvisar ett blandat sentiment efter nattens handel där Japan lyckats stanna kvar runt nollan efterpåvisad stark maskinorderingång i makro flödet. Nu på morgonsidan noteras Hang Seng index på minus -0.50% samt Japanska Nikkei till -0.07%.

Dagens fokus i makroflödet står EMU industriproduktion i fokus samt siffror gällande amerikansk arbetslöshet.

Ledande svenska terminer indikerar en öppning i negativt territorium, med några timmar kvar tills Stockholmsbörsen öppnar.

Analys sponsrad av BNP Paribas

Du känner väl till minifuturernas nya hem? Här hittar du aktuell hävstång och stop loss, realtidskurser, utbildning och mycket annat.

Gå till bnpp.se

Dagens analys

Stockholmsbörsens kraftiga uppgång kom inte förrän på eftermiddagen då USA öppnade och marknaden fick förnyat sentiment gällande kommande amerikansk räntehöjning i Juni mötet för Fed. Hemmaplan bjöd inte på någon direkt betydande information i nyhetsflödet utan drevs istället av avvaktat sentiment inför amerikansk öppning. OMXS30 bjöd på motstånd och lyckades klamra sig fast över 1330 punkter efter ett par misslyckade försök på utbrott mot nedsidan.

Betydande volym handlades runt denna nivå och med en upprepande indikativ negativ öppning andra dagen i rad ser det initialt ut som vi får en nedstuds för dagen. Vår RSI indikator har sakta börjat vandra upp sedan en vecka tillbaka men fortfarande inte nära överköpt nivå. Vi tar steg allt närmre våra 50 och 100 dagars glidande medelvärde vilket skulle kunna innebära motstånd om vi mot förväntan lyfter. Mot nedsidan kan vi räkna med stöd vid 1300 punkter vilket skulle innebära ett tydligt tecken på att vi vill vidare ned om denna nivå slås ut. Däremot finner vi motstånd vid kommande 1380 samt sentimentala 1400 punkter.

OMXS30 (dagsdiagram)

USA stängde oförändrat på onsdagen efter initialt notering kraftigt på plus. Pessimismen som tryckte ner marknaden blev oroligheterna kring en räntehöjning redan i Juni mötet.  Till följd fick vi en stärkt dollar och banksektorn drev ångloket. Vi skrev under gårdagen att det fanns en förhöjd risknivå och vi upplever en allt mer tydlig teknisk negativ ton och nu efter att vi lämnat bolagsrapporterna bakom oss har vi en mer makrostyrd marknad. Vi är nu inne på andra vågen efter toppnoteringen för i år den 20:e april och vi befinner oss runt en nivå som innebär flertal känsligheter rent tekniskt. Utbrott under 2030 och därunder innebär negativt, håller vi fotfästet och siar på uppgång finns det goda chanser på nytt utmanande av 2100 punkter, dock ställer vi oss fortfarande negativt ur ett långsiktigt perspektiv…

S&P 500 (dagsdiagram)

Oljan levererade klart negativt överraskande oljelager rapport med betydligt högre lager än väntat på 1.31 miljoner fat. Detta innebär tredje konsekventa rapport med klart avvikande förväntningar och oljan gjorde en störtdykning med 1.30 dollar från initial toppnotering för året på 49.80 dollar, samt spreaden mot WTI har minskat betydande. Sedan början på året har oljan (Brent) som vi tidigare nämnt upplevt en uppgångsfas utan dess like och även om vi fick en kalldusch igår så noteras vi fortfarande över 48 dollar vilket är ett stort stöd efter tidigare svårigheter att noteras över denna nivå. Vi räknar med goda köpmöjligheter runt denna nivå men bryter vi igenom 48 dollar ses en kortsiktig nedgång vars våg kan vara trevlig att utnyttja. Vi tror fortfarande ur ett långsiktigt perspektiv att vi laddar upp inför ett kraftigt utbrott över 50 dollar..

Brent (dagsdiagram)

Dagens makroagenda blir mer intressant för dagen där huvudfokus ligger på EMU industriproduktion kl 11:00 som fortfarande indikeras falla. Kl 14:30 får vi i vanlig ordning nya antalet arbetslösa från USA som väntas komma in enligt preliminära siffror på 294.000.

Få morgonrapporten till din e-post dagligen innan börsen öppnar!

Hålltider under dagen

Bolagsrapporter

Stockholmsbörsen

– Black Earth (kl 8.00), East Cap Explorer (kl 8.00), Humana (kl 8.00), Wilson Therapeutics (kl 8.00), Sensys Gatso (kl 8.30), Endomines (kl 8.45), Björn Borg (kl 17.30)

Exklusive utdelning

– Bahnhof (3:25 kr), Drillcon (0:45 kr), Elverket Vallentuna (1:75 kr), Genova Property (2:63 kr i preferensaktie), Tethys Oil (1:00 kr)

Makrostatistik

– Japan: maskinorder mars kl 1.50

– Australien: arbetslöshet april kl 3.30

– Frankrike: arbetslöshet 1 kv kl 7.30

– SCB: sysselsättning 1 kv kl 9.30

– SCB: investeringsenkäten 1 kv kl 9.30

– SCB: värdepappersstatistik april kl 9.30

– EMU: bytesbalans mars kl 10.00

– Storbritannien: detaljhandel april kl 10.30

– ECB: byggproduktion mars kl 11.00

– USA: antalet nya arbetslösa, veckostatistik kl 14.30

– USA: Philadelphia Fed Index maj kl 14.30

– USA: Bloomberg konsumentförtroende, veckosiffra kl 15.45

– USA: ledande indikatorer april kl 16.00

Övrigt

– ECB: protokoll från penningpolitiska mötet i april kl 13.30

Detta händer idag

kl 9.30: SCB: investeringsenkäten 1 kv

I föregående enkät, i mars, pekade svaren mot att industrins investeringar skulle minska 5% i år, till 67 miljarder kronor, efter en stark ökning 2015. Enkäten visade då också planer på minskade investeringsvolymer i andra branscher, som informations- och kommunikationsbranschen, -19%, och energibranschen, -13%. Byggbranschen och varuhandeln räknade dock med att öka investeringarna med 17% respektive 12%.

kl 10.30: Storbritannien: detaljhandel april

Den brittiska detaljhandeln har visat starka ökningstal flera år vid det här laget. I mars dämpades till ökningstakte på årsbasis till 2,7%, väl under väntade 4,4%. Nedgången kan visserligen delvis bero på säsongsjusteringsproblem relaterade till att påsken inföll tidigt i år, men prognoserna pekar inte mot någon återhämtning i april, ökningstakten på årsbasis väntas i stället ha dämpats ytterligare något, till 2,6%.

kl 13.30: ECB: protokoll från penningpolitiska mötet i april

ECB lanserade, som väntat, inga nya policylättnader i april men vid presskonferensen upprepade chefen Mario Draghi bankens ”easing bias”, bland annat med att upprepa att räntorna kommer att befinna sig på nuvarande eller lägre nivåer under en utdragen tid. Den bedömningen sträcker sig också bortom tiden för den nuvarande tillgångsköpprogrammet, det vill säga mars 2017. ECB-chefen sade också att inflationen kunde bli negativ igen kommande månader, vilket senare bekräftades av, en för analytikerkåren oväntat låg, inflationstakt på -0,2% i april.

Mario Draghi upprepade också att ECB är redo att använda alla tillgängliga instrument om de medelfristiga utsikterna för inflationen ändras, och frågan är kanske om protokollet kan ge någon vägledning om vad som skulle kunna ändra ECB:s inflationsutsikter, och vilken/vilka verktyg som i så fall står högst på åtgärdslistan.

kl 14.30: USA: Philadelphia Fed Index maj

Philadelpiha Feds index föll markant och oväntat i april, till -1,6 från i sin tur oväntat höga 12,4 i april. Delindex för nya order sjönk från 15,7 i mars till 0,0 i april, men samtidigt förbättrades index för utsikterna på sex månaders sikt från 28,8 till 42,2. Konsensusprognosen pekar nu mot en uppgång till 3,0 i maj.

Empire index (för regionen New York) tidigare i veckan visade en oväntat stor nedgång, till -9,02 från 9,56.

kl 15.15: Fed: Stanley Fischer, vicechef, talar

kl 16.30: Fed: William Dudley, chef i New York, talar

Givet det hökaktiga Fed-protokollet från aprilmötet så blir det högintressant att höra dessa mer ”tunga” ledamöters uppfattning om det nuvarande läget, och huruvida de ser skäl att åter vilja påverka marknadens förväntningar om en närtida räntehöjning.

Åtminstone det senare talet indikerar en mer bred översyn om det makroekonomiska läget.

Samtliga börshändelser och estimat för veckan hittar du här!

Senaste börsnyheterna

Stockholmsbörsen handlades på onsdagen i likhet med de större europeiska börserna oregelbundet inför kvällens väntade signaler om när nästa amerikanska räntehöjning kan äga rum. Efter en stark slutspurt slutade index dock på dagens högsta nivå.

Nokia tog ledningen efter att ha flaggat för Nokia-namnets återkomst på mobiltelefonmarknaden, medan en rad gruvbolag hade det kämpigt i spåren av fortsatta nedgångar på basmetallmarknaden.

Vid stängning var OMXS30-index upp 0,7 procent till noteringen 1.340,9. Omsättningen på Stockholmsbörsen uppgick till 13,5 miljarder kronor.

Fokus var på publiceringen av den amerikanska centralbanken Feds protokoll från det senaste räntemötet, som väntades efter marknadens stängning. Flera Fed-ledamöter har de senaste dagarna uttalat sig om möjligheterna till två eller tre räntehöjningar i år, med den första redan i juni.

Högst upp inom storbolagsindexet hittades Nokia, med en uppgång på 3 procent. Bolaget har tecknat ett globalt licensavtal med HMD, som ger HMD rätt att ta fram en ny generation av mobiltelefoner och läsplattor med Nokias varumärke.

Uppåt var det även för banksektorn. I topp låg SEB, som steg 1,7 procent, följd av Handelsbanken och Nordea. Av storbankerna var Swedbank svagast med bara en marginell uppgång.

I andra änden av storbolagsindex befann sig Electrolux och Volvo, vilka backade 0,7 respektive 1,5 procent. DNB har sänkt sin rekommendation för vitvarutillverkaren, medan UBS tagit ned sitt betyg för Volvo till neutral. Volvo varslade på tisdagen 180 anställda inom verksamheten för anläggningsmaskiner, vilket enligt en talesman för bolaget var relaterat till försämrade förutsättningar på marknaden.

Nedåt var det även för gruvbolaget Boliden, liksom för utländska branschkollegor. Nedgångarna för metallpriserna fortsatte och kopparpriset sjönk knappt 1 procent. Utanför OMXS30 tappade både Lundin Mining 2,8 procent och Semafo över 2 procent.

Onsdagens kursraket blev kosmetikjätten Oriflame efter en kvartalsrapport som var bättre än väntat på flera punkter. Bolaget har också fått en bra start på det nya kvartalet. Aktien steg 7,7 procent.

Även spelutvecklarna Starbreeze och Stillfront hade en bra dag sedan de ha rapporterat kvartalsresultat som gladde marknaden. Stillfront meddelade också att Electronic Arts gett bolaget i uppdrag att utveckla en uppföljare till spelet Unravel. Starbreeze steg nästan 5 procent och Stillfront drygt 3 procent.

Life science-bolaget Addlife, som gjorde rapportdebut som börsnoterat bolag, förlorade 2,5 procent. Kvartalsresultatet visade stigande omsättning, men en viss marginalpress.

Betsson förlorade 1,3 procent. Spelbolagets appar har tagits bort från Apples appbutik i Nederländerna och Finland efter krav från myndigheterna. Sektorkollegan Unibet har dock inte drabbats av samma åtgärd, uppgav bolagets vd för Direkt.

Stora aktieförsäljningar tyngde Bravida och Biotage, som var 1,9 respektive 4,7 procent lägre för dagen. Biotages storägare och styrelseledamot Anders Walldov har sålt hela sitt innehav om 9 miljoner aktier, medan Bravidas storägare Bravissima har sålt totalt 22 miljoner aktier i Bravida i en så kallad placing.

OMXS30
EURO STOXX 50
Frankfurt DAX
London FTSE 100
S&P 500
DJIA
Nasdaq Comp.
NIKKEI 225
HANG SENG
EUR/USD
EUR/SEK
USD/SEK
WTI Termin
Brent Termin
1,340.93
2,956.43
9,943.23
6,165.80
2,047.63
17,526.62
4,739.12
16,632.23
19,726.64
1.12
9.37
8.35
48.04
48.15
0.69%
0.62%
0.54%
-0.03%
0.02%
-0.02%
0.50%
-0.07%
-0.50%
0.00%
-0.43%
-0.46%
-1.52%
-1.59%

Börsnyheter och Teknisk Analys varje dag klockan 10.00

Av: Michael Andersson för Tradingportalen/Nyhetsbyrån Direkt.
Frågor och kommentarer alltid välkomna på redaktionen[at]tradingportalen.com

Tags:

Anmäl dig till vårt exklusiva nyhetsbrev idag!

Skräddarsydda e-postmeddelanden

Ingen SPAM någonsin!

Alt coin news

Avprenumerera närsomhelst

Efter registrering kan du även få enstaka specialerbjudanden från oss via e-post. Vi kommer aldrig sälja eller lämna ut dina uppgifter till tredjeparter. Se vår sekretesspolicy här.