Home > Morgonrapport: OMXS30 fortsätter sin kräftgång

Morgonrapport: OMXS30 fortsätter sin kräftgång

OMXS30 handlades återigen sidledes under torsdagen efter en avvaktande handel med helgens G7 möte i åtanke. Index avslutade tillslut ner -0,22 procent till nivån 1555,65. Wall street stängde gårdagen på blandat och under natten har de asiatiska börserna över lag utvecklats neråt.

Sammantaget inför veckans sista handelsdag väntar vi att OMXS30 inleder kring negativt.

Få morgonrapporten till din e-post dagligen innan börsen öppnar!

Dagens analys

Stockholmsbörsen öppnade torsdagens handel starkt och låg på klart plus innan eftermiddagshandeln tog vid och drog ner index strax under nollstrecket. Nedgången under torsdagen i OMXS30 summerades till -0,22 procent till nivån 1555,65. Omsättningen hamnade på 19,5 miljarder kronor.

Vinnare bland OMXS30-bolagen blev stålproducenten SSAB som steg 3,7 procent efter en höjd riktkurs och upprepad köpkurs av Kepler Cheuvreux.Positivt var det också för Boliden och Lundin Mining som steg 1,7 respektive 3,0 procent i spåren av ökade priser på basmetaller där bland annat kopparpriset fortsatte upp på befarade produktionsbegränsningar i Chile.

Förlorare under torsdagens handel blev Getinge som påverkades av att den amerikanska hälsovårdsmyndigheten FDA publicerat ett meddelande om återkallande av en hjärtpump från Getinges dotterbolag Maquet. Aktien föll med -3,5 procent. Bland förlorarna fanns även Volvo som sjönk med -1,7 procent efter att ha fått en säljrekommendation av investmentbanken UBS.

Fredagen bjuder på rapport från detaljhandeln Clas Ohlson. Bolaget som har tappat uppemot -50 procent senaste året har under veckan fått köprekommendationer från både ABG och Affärsvärlden där motiveringarna löd att fallet var omotiverat stort. Nordeas prognos inför delårsrapporten visar på en vinst som kommer att pressas rejält av ökade kostnader och sjunkande butiksförsäljning under de kommande kvartalen. Intressant att bevaka kring rapporten är hur det varma vädret har påverkat bolagets e-handel den senaste månaden. Möjligtvis kan dessa siffror ge en indikation inför sommarens rapportperiod om hur övriga detaljhandelsbolag påverkats av den stundande värmeböljan.

Fokus under fredag-lördag ligger på G7-mötet i Kanada där Donald Trump återigen har huvudrollen. Bloomberg News uppger att Frankrike och Tyskland överväger att inte skriva under något gemensamt dokument med USA vid mötet om inte framsteg görs om handelsfrågorna, Iran-avtalet och Paris-avtalet. Samtidigt uppger Trumps ekonomiska rådgivare Larry Kudlow att den amerikanska presidenten inte kommer att backa från den hårda linje han intagit i handelsfrågorna.

Torsdagens makrofokus riktades åt Tyskland där siffror på industriorder för april presenterades. De senaste tre månadernas nedåtgående trend följdes upp av ännu en svag siffra då orderingången för tillverkningsindustrin minskade med -2,5 procent i april jämfört med föregående månad. Väntat från analytiker var en ökning på 0,8 procent.

I jämförelse med tidigare i veckan är fredagen något mer hektisk sett till makrohöjdpunkter. Tyskland inleder dagens agenda där industriproduktion för april presenteras. De senaste månaderna har visat på en nedgång i industri-PMI och väntas även nu sjunka marginellt i april. Commerzbank skriver att utfallet i april kommer visa att nedgången i den tyska tillverkningsindustrin inte är över och där indikatorer tyder på att ekonomin i landet bara kommer att växa i en måttlig takt i andra kvartalet.

Vidare under förmiddagen får vi SCB:s småhusbarometer för maj. SCB:s statistik visade inte samma fall som Valueguards villaindex under hösten, men har den senare tiden dämpats på tydligt manér. Småhuspriserna sjönk -1 procent 3m/3m i maj och årstakten har successivt växlat ned -5 procent.

Fredagen bjuder fortsatt på SCB:s siffror gällande hushållskonsumtionen i april där konsumtionen har visat på svaghet under inledning av året. Mars utfall visade dock på en uppväxling från januari och februaris siffror då ökningen landade på 3,3 procent y/y.


OMXS30 handlades avvaktande under torsdagen, precis som tidigare handelsdagar i veckan. Den sidledes rörelse som präglar marknaden och de intervall som index har handlats inom under de senaste 18 månaderna har tydliga intressezoner. Nivån ovanför 1640 punkter får säljarna att kliva in, medan området kring 1500 tilltalar de motiverade köparna.

Ser vi till USA fortsätter marknaderna att visa styrka, där det framför allt är tekniktunga Nasdaq som ständigt noterar nya toppnoteringar och slår nya rekord, trots potentiella handelskrig och tveksamma italienska manövrar. Däremot har de europeiska börserna börjat uppvisa en aning tveksamma tendenser, där tyska DAX-index inte alls besitter samma spänst i steget som för någon månad sedan.

På kortare sikt tror vi att index fortsätter att handlas sidledes ett tag till med 1500 som relativt golv och 1640 som relativt tak. Inom ramen för denna rotation vore vi inte förvånade om index uppvisade viss dragning nedåt fram till midsommar för att därefter vända uppåt igen. På längre sikt är vi fortfarande återhållsamma och försiktiga och vi räknar med att vi får anledning att återkomma till detta resonemang framöver.

Vilka hålltider och bolag som rapporterar kommande veckor kan ni läsa här.

Hålltider under dagen

Rapporter

 • Clas Ohlson (kl 7.00), Oasmia

Makrostatistik

 • Japan: bytesbalans april kl 1.50
 • Japan: BNP (def) 1 kv kl 1.50
 • Svensk Handel Stil: Stilindex kl 6.00
 • Tyskland: handels-, bytesbalans april kl 8.00
 • Tyskland: industriproduktion april kl 8.00
 • Tyskland: arbetskostnader 1 kv kl 8.00
 • Frankrike: industriproduktion april kl 8.45
 • RGK: utfall statens betalningar maj kl 9.30
 • SCB: småhusbarometern maj kl 9.30
 • SCB: hushållskonsumtion april kl 9.30
 • BOE: inflationsförväntningar kl 10.30
 • Island: BNP 1 kv kl 11.00
 • Kina: handelsbalans maj

Övrigt

 • G7: möte i Kanada inleds

Samtliga börshändelser och estimat för veckan hittar du här!

Senaste börsnyheterna

Stockholmsbörsen tappade något under torsdagen där rörelsen var nedåtriktad från svagt plus till svagt minus. Råvarubolagen SSAB och Boliden steg medan Getinge och Volvo sjönk. Handeln var avvaktande inför det kommande G7 mötet på fredag i Kanada där ledarna kommer att pressa USA:s president Donald Trump om de tullar han infört på metallimport.

Vid stängning hade OMXS30 backat med 0,2 procent till 1.556 och aktier till ett värde av 19,5 miljarder kronor var omsatt.

Bland OMXS30-bolagen steg stålproducenten SSAB med 3,7 procent. Bolaget har fått höjd riktkurs till 60 kronor från tidigare 58 kronor, och upprepad köprekommendation av Kepler Cheuvreux. Analyshuset beskriver värderingen som ”inte särskilt krävande” och att ”produktionen löper på till bra nivåer, efter problem i det första kvartalet” i en kommentar efter ett besök i Oxelösunds stålverk. Aktien noterades till 48:82 kronor.

Det var även uppåt för gruvbolaget Boliden som steg med 1,7 procent. Basmetaller ökade under tisdagen men hade en blandad utveckling under onsdagen. Kopparpriset fortsatte upp på befarade produktionsbegränsningar i Chile.

Även Lundin Mining, som har en stor exponering mot just koppar, steg med 3,0 procent.

SHB och Swedbank avancerade med 0,8 respektive 0,7 procent. Räntorna steg generellt i Europa framförallt i Tyskland. En uppgång som inleddes under onsdagen. Peter Praet, ledamot i ECB:s direktion, sade på onsdagen att de vid nästa veckas möte ska diskutera huruvida de ska avsluta tillgångsköpen senare i år.

I OMXS30 tappade medicinteknikbolaget Getinge mest. Aktien sjönk med 3,5 procent, påverkat av att den amerikanska hälsovårdsmyndigheten FDA publicerat ett meddelande om återkallande av en hjärtpump från Getinges dotterbolag Maquet.

Bland förlorarna fanns även lastbilstillverkaren Volvo som sjönk med 1,7 procent. Aktien fick en säljrekommendation av investmentbanken UBS.

”Vi har blivit allt mer försiktiga kring lastbilscykeln och räknar med att den nuvarande ordertrenden vänder i Europa och Nordamerika under 2019”, anser UBS i en analys.

I övrigt gavs besked om förändringar för storbolagsindex OMXS30. Hexagon kommer in och Fingerprint Cards åker ur från halvårsskiftet. Hexagon handlades nära 2 procent högre medan Fingerprint steg med 2,4 procent.

På First North steg hörlurstillverkaren Jays med 8 procent. Dotterbolaget Krusell, som köpts tidigare i år och som tillverkar mobiltillbehör, har tecknat ett samarbetsavtal med Samsung.

Bioioteknikbolaget WNT Research gick starkt på Spotligt Stockmarket och lyfte 24 procent, efter att ha meddelat ett positivt utfall i en studie med läkemedelskandidaten Foxy-5 och den mest använda kemoterapin mot tjocktarmscancer, Folfox.

Det var även fortsatta uppgångar för bioteknikbolaget Irlab som steg med 27 procent. Bolaget tillhör årets vinnare med en uppgång på över 100 procent där merparten av uppgången kommit på senare tid. Irlab har på kort tid tagit två läkemedelskandidater till fas 2 inom neurologi och Parkinsons sjukdom vilket väckt intresse bland investerare.

Få morgonrapporten till din e-post dagligen innan börsen öppnar!

Senaste prisutvecklingen (~kl. 06:00)

OMXS30
EURO STOXX 50
Frankfurt DAX
S&P 500
DJIA
Nasdaq Comp.
NIKKEI 225
HANG SENG
EUR/USD
EUR/SEK
USD/SEK
WTI Termin
Brent Termin
1555.65
3461.96
12811.05
2770.37
25241.41
7635.07
22756.67
31104.46
1.18
10.27
8.7
66.01
77.2
-0.22%
0.03%
-0.15%
-0.07%
0.38%
-0.7%
-0.29%
-1.29%
0.01%
0.08%
0.07%
0.09%
-0.16%

 

[adrotate banner=”70″]

Börsnyheter och Teknisk Analys varje dag klockan 10.00

Av: Philip Svensson för Tradingportalen/Nyhetsbyrån Direkt.
Frågor och kommentarer alltid välkomna på redaktionen[at]tradingportalen.com

Taggar:
Begränsat specialerbjudande - 0% Provision & 0% Stämpelskatt på ALLA Lager!
Prisbelönad plattform - köp fysisk tillgång eller handel med hävstång
11 betalningsmetoder, inklusive PayPal
Öppna mitt konto