Home > Morgonrapport: OMXS30 gav upp efter inledande rally, inte redo för nya snabba uppgångar?

Morgonrapport: OMXS30 gav upp efter inledande rally, inte redo för nya snabba uppgångar?

God Morgon,

Idag väntar en blandad dag med makronyheter med blanda annat KPI från Sverige och Storbritannien, samt intressanta rapporter från världsledande företag. Alla förväntningar och hållpunkter finns som vanligt nedan.

Morgonen inleddes negativt i Asien, där Nikkei ligger på -1 % och Hang Seng ligger på -0,5 %. De amerikanska börserna slutade på svagt plus under gårdagens handel.

Saknar ni något i morgonrapporten? Mailen är till förfogande för synpunkter och önskemål.

Analys sponsrad av BNP Paribas

Du känner väl till minifuturernas nya hem? Här hittar du aktuell hävstång och stop loss, realtidskurser, utbildning och mycket annat.

Gå till bnpp.se

Dagens analys

Inledningen på veckan blev volatil och efter ett inledande rally föll stockholmsbörsen från drygt halv 10 resten av dagen. Indexet slutade till 1481 punkter vilket indikerar en nedgång med 0,16 %. Omsättningen låg på 14 miljarder kronor.

OMXS30. Historiskt 1år. Candle-stick upplösning 1 dag. Indexet ligger i korridoren mellan motstånd och stöd, 1500 och 1460.
OMXS30. Historiskt 1år. Candle-stick upplösning 1 dag. Indexet ligger i korridoren mellan motstånd och stöd, 1510 och 1460. Gårdagens handel testade högre spannet men fick snabbt ge vika  tillbaka och slutade på minus.

De senaste dagarna under den rekyl vi sett har indexet fått köpsignaler om vartannat. Igår sköt handeln upp indexet till över 1500 punkter vilket är den motståndsnivån vi håller störst uppsyn på. Bryts denna med hög övertygande omsättning kan vi 1580-1600. Men för att vi ska bryta närmaste nivå krävs en stark rapportperiod som skjuter på indexet i rätt riktning, vilket skulle övertyga tvivlarna om att kinaoron är överdriven och att bolagen faktiskt visar bra och stabila siffror med en stark framtidstro. Något som enligt min mening kanske är lite för tidigt för se och avgöra i denna rapportperiod. Kina-oron fick först påverkan på börsen i augusti, då frågor börjades ställa hur kinas ekonomiska framtid såg ut i och med devalveringen av valutan, och därför borde det dröja lite tills vi ser effekterna av den senaste turbulenta period. Svaga råvarupriser bör därmed också ligga som en våt filt över främst industribolagen. Man ska dock samtidigt komma ihåg att många bolag har kommit ner i värdering då råvarupriserna diskonterats in i aktiekursen. Den viktigaste frågan kommer att handla om bolagens prestation och syn på omvärlden och framtiden. Är den ett hinder för fortsatt återhämtning? Återstår att se.

 

OMXS30 visade tydligt att investerarna än inte är tillräckligt övertygade för att fortsätta över 1500 punkter. Vändningen blev dramatiskt och följde av en trendande nedåtkurva resten av dagen.

Vinnare på stockholmsbörsen blev Stora Enso och Axfood som gjorde en omvänd vinstvarning. H&M, Telia samt SKF visade även uppgångar. Förlorarna återfanns i Lundin Petroleum, SSAB samt Boliden.

 

Dagens agenda:

Dagens agenda blir en blandad kompott av makronyheter och rapporter.
Makromässigt kommer SCB med KPI över september månad. Förväntningarna ligger i att inflationen stiger till 0,0 % från föregående månads -0,2 %. KPIF-inflationen väntas stiga till 0,9 % från tidigare 0,8 %.

Riksbanken har tidigare meddelat att deras syn är att infaltionssiffrorna nu ska vända efter en botten i augusti/september. Riksbankens prognoser över dagens siffor är KPI på 0,1 % och KPIF på 1,0 %. Riksbanken hänvisar även till det justerade måttet KPIF exklusive energi för att justera bort det låga oljepriset, där prognoserna är en ökning från 1,8 % från föregående månads 1,4 %.

Storbritannien har liknande problem med inflationen som Sverige och KPI-inflationen väntas landa på 0,0 %.

Kina visar sin handelsbalans för september månad. Efter ett överraskande bra augusti väntas nu exporten sjunka 6,0 %. Importen väntas även den sjunka och räknas bli -15,9 % y/y. Detta bedöms komma från en svagare inhemsk efterfråga. Något som inte är positivt för den globala ekonomin i helhet. Nu på morgonen kom siffrorna. Exporten minskade med 3,7 procent jämfört med samma månad året före, väntat var -6,0 procent. Importen sjönk 20,4 procent, väntat var -16,0 procent. Svagt!

Övriga hållpunkter värt att notera:

– Storbritannien: BRC butiksförsäljning september kl 1.01
– Tyskland: KPI (def) september kl 8.00
– Tyskland: grossistpriser september
– SCB: KPI september kl 9.30
– Storbritannien: KPI september kl 10.30
– Storbritannien: PPI september kl 10.30
– Storbritannien: ONS huspriser augusti kl 10.30
– Tyskland: ZEW-index oktober kl 11.00
– USA: NFIB konfidensindex småföretag september kl 12.00
– USA: TRE veckostatistik kl 13.45
– USA: Redbook veckostatistik kl 14.55
– Kina: handelsbalans september

Rapportmässigt har vi några utländska bolag i fokus, där Johnson&Johnson (kl. 13.30), JP Morgan (kl. 22.00) och Intel (efter stängning) rapporterar.
På stockholmsbörsen rapporterar Creades klockan 8.30.

 

Få morgonrapporten till din e-post dagligen innan börsen öppnar!

Detta händer idag

kl 8.30: Riksbanken: Martin Flodén talar håller talet ”Sverige behöver sitt inflationsmål”. Riksbanken publicerar anförandet.

Räkna med ännu ett försvar av det hårt angripna inflationsmålet från en riksbanksledamot som nu är ”lite mer oroad än tidigare i år”, enligt DI-intervju.

kl 9.30: SCB: KPI september

I augusti kom inflationen in i linje med Riksbankens prognos men nu väntas en ny besvikelse. KPI-inflationen väntas enligt SME Direkts enkät stiga till 0,0 procent i september från -0,2 procent i augusti, medan KPIF-inflationen väntas stiga till 0,9 procent från 0,8 procent i augusti.

Riksbankens prognoser från den penningpolitiska rapporten i början av september var däremot en uppgång till 0,1 respektive 1,0 procent.

Riksbanken säger sig se en tydlig inflationsuppgång men kronförstärkningen oroar över uthålligheten i denna utveckling.

På grund av det fortsatt låga oljepriset har Riksbanken hänvisat till KPIF exklusive energi, som uppgick till 1,4 procent i augusti och väntas stiga till 1,8 procent i september.

Klädpriser antas dra upp KPI i september medan energi och livsmedel dämpar. Flygpriserna är åter en joker i leken.

kl 10.30: Storbritannien: KPI september

Inflationen spås ligga kvar på 0 procent, vilket den i stort sett varit sedan i början av året. Kärninflationen spås stiga till 1,1% från 1,0%. Inflationen spås sedan klättra stadigt högre. Bank of England väntas vara framåtblickande och snart höja styrräntan, den nuvarande låga inflationen till trots.

kl 11.00: Tyskland: ZEW-index oktober

Framtidsutsikterna hos tyska finansmarknadsaktörer väntas ha fortsatt ned för sjunde månaden i rad, till 6,5 från 12,2 i september. Som om inte inbromsningen i tillväxtekonomierna var huvudvärk nog kom nu också Volkswagens utsläppsskandal.

kl 12.00: USA: NFIB konfidensindex småföretag september

Sentimentsindexet väntas sjunka tillbaka till 95,3, eftet en uppgång till 95,9 i augusti

kl 14.00: Fed: James Bullard, Fed-chef i St Louis, talar till NABE i Washington

James Bullard röstar inte i FOMC i år, men argumenterade för en räntehöjning vid septembermötet. Han har också tonat ned den överraskande svaga sysselsättningsrapporten för september och fortsatt hävda att Fed bör inleda räntehöjningsctkeln inom kort. James Bullard kommer att rösta i FOMC 2016.

Samtliga börshändelser och estimat för veckan hittar du här!

Senaste börsnyheterna

Efter en inledande uppgång vände Stockholmsbörsen efter lunch på måndagen ned under nollstrecket och återhämtade sig aldrig helt. Nedgången följde på en måttlig uppgång i fredagens handel i New York och efter god optimism på måndagens kinesiska börser.

Den största dramatiken utspelades utanför storbolagsindex, där omvända vinstvarningar för Stora Enso och Axfood fick aktierna att lyfta. Samtidigt satte Fingerprint Cards kursrekord.

OMXS30-index stängde 0,2 procent ned till noteringen 1.481,4. Aktier för drygt 14 miljarder kronor hade då omsatts på Stockholmsbörsen. I Paris backade CAC40 cirka 0,3 procent och i London var FTSE 100 ned 0,8 procent.

I toppen av OMXS30 befann sig hygien- och skogsbolaget SCA, som steg för tredje handelsdagen i följd efter att ha tappat mark rejält den senaste månaden. Aktien steg 1,8 procent.

Bland vinnarna märktes också tungviktare som H&M, upp 1,1 procent, och Telia Sonera, som adderade 0,4 procent. SKF var ensamt bland de stora verkstadsbolagen att stiga, sedan Goldman Sachs upprepat sin köprekommendation inför fredagens rapport. Aktien slutade dagen 0,6 procent upp.

I andra änden av index återfanns Lundin Petroleum med en nedgång på 2,6 procent. Oljeproducenten fick sällskap av bland andra Boliden och SSAB. Basmetallpriserna steg marginellt under dagen, medan oljepriset backade.

Bland gruvbolagen stack Lucara Diamond ut med en uppgång på 3,5 procent. Både Swedbank och kanadensiska RBC har kommit hem från ett gruvbesök i Botswana med positiva intryck.

En rad verkstadsbolag som Sandvik, Atlas Copco och Alfa Laval tappade också mark.

Positiva vinstvarningar levererades av massa- och pappersbolaget Stora Enso och av matjätten Axfood, som steg 6,3 respektive 8,3 procent.

Stora Enso rapporterade i förtid ett operativt rörelseresultat om 246 miljoner euro för det tredje kvartalet, klart bättre än prognosen om cirka 207 miljoner. En stark utveckling av massaproduktionen i Norden och Uruguay, samt lite hjälp från en svag brasiliansk valuta hjälpte bolaget. Stora gav också en positiv prognos för kommande kvartal.

För Axfoods del var försäljningen under kvartalet oväntat hög, vilket gav en rörelsemarginal på rekordnivå. Rörelseresultatet om 552 miljoner kronor var 17 procent över analytikernas förväntningar i SME Direkts snittprognos.

Fingerprint Cards, än en gång mest omsatta aktie, steg för tredje dagen i rad, nu med 5,4 procent till 321:50 kronor vilket också är ett nytt kursrekord. Carnegie räknar i en analysuppdatering med en höjd bruttomarginal för biometribolaget under det tredje kvartalet.

I samma riktning gick 3D-printertillverkaren Arcam, som steg nästan 7 procent. Vd Magnus René gav i en intervju med nyhetsbyrån Bloomberg en allmänt positiv bild av den kommande utvecklingen.

Fredagens börsstopp för låneförmedlaren Trustbuddy fortsatte under måndagen. Den nya ledningen indikerade att ”allvarliga oegentligheter” har förekommit inom bolaget och Finansinspektionen har stoppat verksamheten.

Senaste prisutvecklingen (~kl. 06:40)

OMXS30
Oslo OBX
EURO STOXX 50
Frankfurt DAX
London FTSE 100
S&P 500
Nasdaq Comp.
NIKKEI 225
HANG SENG
EUR/USD
EUR/SEK
USD/SEK
WTI Termin
Brent Termin
 1481,43
548,860
3247,33
10119,83
6371,18
2017,46
4838,64
18244,89
22619,83
1,1362
9,2863
8,1731
47,40
50,63
 0,00%
-1,13%
-0,09%
0,23%
-0,70%
0,13%
0,17%
-1,05%
-0,49%
0,04%
-0,04%
-0,08%
0,64%
0,76%

Börsnyheter och Teknisk Analys varje dag klockan 12.00

Av: Andreas Leandersson för Tradingportalen/Nyhetsbyrån Direkt.
Frågor och kommentarer alltid välkomna på leandersson.a[at]gmail.com

Taggar:

Anmäl dig till vårt exklusiva nyhetsbrev idag!

Skräddarsydda e-postmeddelanden

Ingen SPAM någonsin!

Alt mynt nyheter

Avprenumerera närsomhelst

Efter registrering kan du även få enstaka specialerbjudanden från oss via e-post. Vi kommer aldrig sälja eller lämna ut dina uppgifter till tredjeparter. Se vår sekretesspolicy här.