Home > Morgonrapport: OMXS30 gör comeback?

Morgonrapport: OMXS30 gör comeback?

De amerikanska börserna stängde igår starkt efter att Trumps skatteförslag gått igenom senatens budgetkommité, nu väntar omröstning i senaten, troligtvis redan i slutet av denna vecka. De asiatiska börserna utvecklade sig under natten blandat efter nya raketupppskjutningar från Nordkorea.
Dollarn stiger svagt medan oljepriset backar något.
Med några timmar kvar till stockholmsbörsen öppnar väntas OMXS30 handlas på plussidan.

Få morgonrapporten till din e-post dagligen innan börsen öppnar!

Dagens analys

OMXS30 gör comeback! Gårdagen blev ett litet lättnadsrally med en uppgång om 0,75 procent. Som stöd för uppgången stod starka börsen i USA och starka verkstadsbolag, banker och H&M. Omsättningen är fortsatt låg på 13,6 miljarder kronor och OMXS30 stannade på 1621 punkter tillslut.

Senatens budgetkommitté i USA har röstat igenom Trumps skattereform vilket gav stöd till börserna i USA. Breda uppgångar följde beskedet och nu väntas en riktig omröstning i senaten. Denna omröstning kan komma att ske redan denna vecka och är det sista steget för att skattereformen ska gå igenom. Trots vilda diskussioner om förslaget och vissa tveksamheter hur effekten blir på medel- och låginkomsttagarna samt hur budgetunderskottet påverkas går förslaget upp till omröstning. Om förslaget går igenom är det en stor seger för Trump som har fått stå tillbaka i många av de vallöftena han lovade innan han blev president. Framförallt skattereformen har varit drivande i börsernas utveckling efter att Trump blev president och går förslaget inte igenom blir det nog en besvikelse som kommer att synas på marknaderna.

Som jag beskrev igår så kommer det att göras försök till studs kring dessa nivåer, och gårdagen var ett exempel på ett sådant försök. Dock så handlas OMXS30 fortsatt avvaktande och ingen tydlig riktning återfinns i kurserna för närvarande. Men med tanke på att vi handlas nära nivåer av viktiga stöd och glidande medeltal så kommer försök att göras på uppsidan oavsett om börsen stiger eller sjunker på lite längre sikt. Hade vi inte haft denna respons hade det istället indikerat att trendskiftet redan påbörjats.

Idag väntas konjunkturbarometer för november vilken väntas sjunka till 112,1, samt hushållsindikatorn som även den väntas backa något till följd av sjunkande optimism om framtiden i spåren av oron på bostadsmarknaden.

 

SCB presenterar BNP för det tredje kvartalet, vilken väntas stiga med 0,9 procent jämfört med föregående kvartal. På årlig basis väntas den ha stigit med 3,6 procent. Intressant blir att hålla ögonen på om avstannandet i bostadsbyggandet har påverkat BNP-siffrorna än.

Även BNP från USA kommer under dagen där ökningen väntas revideras upp till 3,2 procent i årstakt. Det andra kvartalet låg på 3,0 procent.

Tekniskt så handlas OMXS30 fortfarande inom ramen för den positiva trenden och den avvaktande handeln gör att viss osäkerhet l såväl de tillfälliga nedgångarna som uppgångarna. Positivt är i alla fall att köpsidan gör försök till återhämtning strax ovanför det viktiga området kring 1600 och MA200 strax ovanför. Med styrka från USA från igår efter framgångar för skattereformen kanske ny kraft kan hitta till OMXS30 och kan fortsätta återhämtningen. Med tydlig styrka har vi fortfarande ett scenario för en längre återhämtning i spel. Bryter vi 1600 punkter blir det däremot ett annat läge.

Vilka hålltider och bolag som rapporterar kommande veckor kan ni läsa här.

Hålltider under dagen

Makrostatistik

 • Japan: detaljhandel oktober kl 0.50

 • Storbritannien: BRC butikspriser november kl 1.01

 • Frankrike: BNP (prel) 3 kv kl 8.45

 • Spanien: KPI (prel) november kl 9.00

 • SCB: BNP 3 kv kl 9.30

 • EMU: indikator företagsklimat november kl 11.00

 • EMU: konjunkturbarometern november kl 11.00

 • Tyskland: KPI (prel) november kl 14.00

 • USA: BNP (prel) 3 kv kl 14.30

 • USA: kontrakterade husköp oktober kl 16.00

 • USA: oljelager (DOE), veckostatistik kl 16.30

 • Belgien: KPI november

 • Fed: William Dudley talar om USA:s ekonomi kl 14.30

 • Fed: Janet Yellen framträder inför kongressens gemensamma ekonomiska utskott kl 16.00

 • Fed: Beige Book kl 20.00

Övrigt:

 • Fed: William Dudley talar om USA:s ekonomi kl 14.30

 • Fed: Janet Yellen framträder inför kongressens gemensamma ekonomiska utskott kl 16.00

 • Fed: Beige Book kl 20.00

 • FI: publicerar sin finansiella stabilitetsrapport kl 8.00

 • KI: konjunkturbarometer november kl 9.00

 • RGK: resultat obligationsemission kl 11.03

 • RGK: villkor växelemisson kl 16.20

Samtliga börshändelser och estimat för veckan hittar du här!

Senaste börsnyheterna

Stockholmsbörsen lyfte under tisdagen med draghjälp av nya rekordnoteringar på andra sidan Atlanten. Verkstadsbolag tog täten, bankerna stärktes och modejätten H&M fick lite andrum efter den senaste tidens kurspress. Telia föll däremot efter en rekommendationssänkning.

Vid stängning var Stockholmsbörsens OMXS30-index upp 0,8 procent till nivån 1.621. Aktier för 13,6 miljarder kronor bytte ägare på Stockholmsbörsen.

Starkast inom indexet gick bilsäkerhetsföretaget Autoliv och SKF med uppgångar på 1,8 procent, tätt följt av fordonskoncernen Volvo som steg 1,7 procent. En starkare dollar kan ha bidragit till att lyfta sentimentet för exportbolagen.

H&M fortsatte rekylen uppåt efter förra veckans fall. Aktien steg 1,6 procent till 194:20 kronor. Försäljningen i tyska butiker, H&M:s viktigaste marknad, har stigit med 7 procent under två veckor i följd.

Skanska, som rapporterade att bolaget har sålt en kontorsbyggnad i polska Warszawa för cirka 800 miljoner kronor, steg 1,5 procent.

I andra änden av indexet stack Telia ut med en nedgång på 1,8 procent till 36:51 kronor. Credit Suisse har sänkt sin rekommendation för aktien till underperform med riktkursen 32 kronor (35).

Verkstadsbolaget Trelleborg meddelade strategiska åtgärder inom segmentet Offshore olja & gas vars marknadsförhållanden har varit utmanande en längre tid. Viss tillverkning kommer att flytta från Texas till England. Vidare meddelade bolaget att utvecklingen för avyttrade Vibracoustic ger goda förutsättningar för en tilläggsköpeskilling överstigande den bokförda fordran. Trelleborg steg 0,4 procent.

På råvarumarknaderna fortsatte nedgången för basmetallerna och även oljepriserna sjönk något. I London backade de stora gruvbolagen och på Stockholmsbörsen förlorade Boliden 1,4 procent och Lundin Petroleum 1,7 procent. Utanför storbolagsindexet gick Lundin Mining ned 0,5 procent.

Bilprovaren Opus, som nu bara har en minusdag på de senaste 13 handelsdagarna, steg 3,7 procent.

Uppåt var det även för it-återförsäljaren Dustin, plus 4,6 procent, sedan SEB utnämnt bolaget till en ”Swedish Star”.

Tobin Properties noterades 7,0 procent ned i spåren av att bolaget meddelat att det inte kommer att nå de tillväxtmål som sattes i samband med börsnoteringen hösten 2016.

I sektorn höll bostadsutvecklaren Besqab kapitalmarknadsdag. Besqab spår en fortsatt trög bostadsmarknad under återstoden av 2017, men ser möjlighet till återhämtning redan i början av nästa år. Aktien avancerade 0,6 procent.

Dagligvarubolaget Axfood steg 1,2 procent i samband med sin kapitalmarknadsdag. Bolaget ser fortfarande potential att växa snabbare än marknaden framöver, sade vd Klas Balkow till Nyhetsbyrån Direkt.

Enviro steg brant i tidig handel, men föll sedan tillbaka. Aktien har gått starkt sedan Enviro aviserade att bolaget är enda slutkandidaten för ett stort kontrakt med en däcktillverkare i Kina. På måndagskvällen sade vd till SVT att ett kontrakt förhoppningsvis kommer att tecknas i december.

Belysningsbolaget Heliospectra steg 14 procent efter att ha fått en order värd 2,7 miljoner kronor. Hittills under det fjärde kvartalet har bolaget skickat pressmeddelanden om order om sammanlagt drygt 8,5 miljoner kronor.

Få morgonrapporten till din e-post dagligen innan börsen öppnar!

Senaste prisutvecklingen (~kl. 06:40)

OMXS30
EURO STOXX 50
Frankfurt DAX
London FTSE 100
S&P 500
DJIA
Nasdaq Comp.
NIKKEI 225
HANG SENG
EUR/USD
EUR/SEK
USD/SEK
WTI Termin
Brent Termin
1620.81
3583.49
13059.53
2627.04
23836.71
6912.36
22571.33
29591.79
1.19
9.9
8.35
57.66
62.85
0.75%
0.55%
0.46%
0.98%
1.09%
0.49%
0.38%
-0.3%
0.03%
0.15%
0.1%
-0.57%
-0.62%

 

Börsnyheter och Teknisk Analys varje dag klockan 10.00

Av: Andreas Leandersson för Tradingportalen/Nyhetsbyrån Direkt.
Frågor och kommentarer alltid välkomna på redaktionen[at]tradingportalen.com

Tags:

Anmäl dig till vårt exklusiva nyhetsbrev idag!

Skräddarsydda e-postmeddelanden

Ingen SPAM någonsin!

Alt coin news

Avprenumerera närsomhelst

Efter registrering kan du även få enstaka specialerbjudanden från oss via e-post. Vi kommer aldrig sälja eller lämna ut dina uppgifter till tredjeparter. Se vår sekretesspolicy här.