Home > Morgonrapport: OMXS30 hämtar andan inför vidare uppgång? Negativ öppning väntas.

Morgonrapport: OMXS30 hämtar andan inför vidare uppgång? Negativ öppning väntas.

Stockholmsbörsen stängde till minus på fredagen efter en stark avslutning överlag av veckan. Samtliga bolag förutom Kinnevik stängde på minus i storbolagsindexet OMXS30, som avslutade fredagen -0.59% till 1437.5 punkter, där omsättningen uppgick till låga 10 miljarder kronor. Vinnaren blev Electrolux med en uppgång på +2.52%, och förloraren blev Ratos som föll -6.61%. NGM-börsen omsättning noterades även något lägre på fredagen och uppgick till drygt 281 miljoner kronor, och vinnaren blev Uni-light LED TO2 som steg +13.33%, medans förloraren blev Dividend Sweden -11.11%. USA tog efter den europeiska handeln på fredagen och noterade nedgångar likt Sverige där S&P 500 föll -0.57%. Asien inleder veckan i negativt spår av nedgångarna i Europa och USA på fredagen, och noterar för närvarande en nedgång i Tokyo med -0.87% och Hang Seng -0.67%. Oljan som föll kraftigt under fredagen efter negativt uttalande gällande produktionstak från Saudiarabien innebar en notering under 46 dollar, men har under natten återhämtat sig och noteras nu strax över denna prisnivå.

Dagens fokus:

  • Tyskland: IFO-index september kl 10.00
  • USA: försäljning nya hem augusti kl 16.00

Ledande svenska terminer indikerar en negativ öppning med ett par timmar kvar tills Stockholmsbörsen öppnar.

Dagens analys

Torsdagens trevliga lättnadsrally tog en paus på fredagen, som noterade breda nedgångar runtom i världen.

Storbolagsindexet OMXS30 som noterades tidigare vid årshögsta 1446 punkter backade på fredagen, men utmanade aldrig vårt stöd 1431 punkter.

Fredagens nedgång sätter ändå frågetecken eftersom omsättningen återgick till låga nivåer.

Efter ett sådant starkt lättnadsrally som vi upplevde i torsdags är det inte konstigt att investerare vill lätta på sina positioner, och mycket riktigt kom vinsthemtagningar på fredag enligt vår förväntan.

OMXS30 (dagsdiagram)

Veckan förväntas även inledas på minus kring 1429 punkter, med drygt ett par timmar kvar tills svenska börsen öppnar.

Innebär detta att fredagens handel tog en paus inför vidare uppgång?

Kan veckan bjuda på nya krafter eller är vi tillbaka till ruta ett? Detta är den stora frågan…

Dagens handel innebär heller ingen större makroagenda vilket även innebär att vi räknar med mindre rörelser.

Det kan mycket väl innebära att vi får ett fortsatt negativt sentiment under måndagen, såvida vi inte får ett skifte med köpare som börjar dominera.

Med en förväntad börsöppning kring 1429 punkter innebär detta att vi inleder veckan under vårt stöd 1431 punkter som nu agerar motstånd istället.

Nyckelnivåerna faller därmed på plats med motstånd som inväntar vid 1431, årshögsta vid 1446 och framförallt vår tyngre motståndsnivå 1453 punkter.

Stödnivåerna inväntar vid 1423, 1410 men även vår sentimentala heltalsnivå 1400 punkter skall inte uteslutas vid ett negativt scenario.

En av veckans stora händelser är samtidigt Opec möte i Algeriet som i dagsläget efter kommentar från Saudiarabien i fredags inte har allt för stora förväntningar till att en produktionsbegränsning kommer att ske.

Däremot får man inte glömma som vi lyfte fram i föregående veckas råvarubrev att senaste Opec möte 2004 och 2008 i Algeriet har inneburit att man överraskat marknaden med produktionsfrysningar…

Det har under en längre tid varit mycket snack och lite verkstad, och vi inväntar med stor spänning resultatet.

Dagens agenda bjuder däremot på tyska IFO-index som nu väntas oförändrat på 106.2, efter tidigare nedgång i augusti från 108.3, med vissa effekter från Brexit samt en svagare orderingång för kemisk industri och elektroniksektorn.

För de som är intresserade av det amerikanska presidentvalet sätter vi morgonalarmet redan kl 3.00 på tisdagsmorgon då vi kommer att få följa den första debatten mellan Donald Trump och Hillary Clinton, som även förväntas vara en av de mest avgörande i valupptakten enligt Nordea.

Debattens ämnen kommer att vara ”America’s Direction”, ”Achieving Prosperity” och ”Securing America”.

I samklang med det positiva momentum som upplevs just nu faller VIX till årslägsta nivåer.

I vårt dagsdiagram är det tydligt att året inneburit två tre månaders cykler med låg volatilitet, alltså en betydligt lägre oro på marknaden.

De stora spikarna i diagrammet beror på först i somras då brittiska befolkningen röstade för att lämna EU (Brexit), där den andra kraftiga uppgången som var något lägre noterades vid räntebeskedet från amerikanska centralbanken.

Med en september höjning av räntan i USA borta ur spelet, minskar även oron tydligt på marknaden.

Kommer vi att få uppleva ytterligare en tre månaders cykel med lägre volatilitet fram tills presidentvalet i USA och nästa räntehöjaroro i december?

Mycket talar för denna sannolikhet, och vi låter helt enkelt marknaden leda vägen.

 VIX (dagsdiagram)

Avmattande asiatiska marknader har satt sina spår bland världens lyxbolag.

Med en bred avmattning i länder som bland annat Kina som driver en stor del av den asiatiska marknaden är det kanske inte så konstigt att man upplevt nedgångar bland flera lyxbolag.

Lyxbolaget Richemont går mot nya klarheter då bolaget avyttrat bland annat Lancel.

Lågprissegmentet inom Swatch påverkas tydligt av konkurrensen från bland annat Apple Watch.

Båda bolagen noterar en total nedgång på runt 17 – 19  procent i år men pekar nu på en eventuell vändpunkt.

Bredden i lyxbolagsportföljen gör att LVMH har återhämtat sig snabbare än konkurrenterna… Bolaget noterade en uppgång på +5.70 procent i fredags sedan årsskiftet.

Uppgången sedan sommaren för lyxbolaget Burberry drivs däremot till följd av den kraftiga försvagning som skett av det brittiska pundet sedan Brexit folkomröstningen.

Bolaget har med anledning av det svaga pundet stigit över 17 procent i år.

Lyxsegment, Richemont, Swatch, LVHM, Burberry (dagsdiagram)

Twitter steg över 20 procent på fredagen till årshögsta efter uppköpsrykten.

Uppköpsryktena var en av de stora nyheter när den amerikanska börsen öppnade i fredags.

Twitter förväntas mottaga officiella bud inom kort rapporterade CNBC på fredagen.

Potentiella köpare inkluderar bland annat Salesforce och Google.

Bolagets aktie steg inledningsvis över 20 procent, där pre-market indikerade en öppning vid $22.04 (+18.2%) fem minuter före öppning.

Bolaget har under en längre tid kämpat med lönsamhet, och den stora frågan har varit överlevnad kontrat med potentiella köpare.

Det är knappast en positiv resa bolagets aktie har fått uppleva, som trots en uppgång på drygt 35 procent sedan tre månader tillbaka fortfarande noteras 70 procent från toppen.

Twitter (dagsdiagram)

Vilka hålltider och bolag som rapporterar kommande veckor kan ni läsa här.

Få morgonrapporten till din e-post dagligen innan börsen öppnar!

Hålltider under dagen

Makrostatistik

  • Tyskland: IFO-index september kl 10.00
  • AF: veckostatistik kl 10.45
  • USA: försäljning nya hem augusti kl 16.00

Övrigt

  • Elekta: kapitalmarknadspresentation i Boston (svensk tid) kl 15.00-17.30

Samtliga börshändelser och estimat för veckan hittar du här!

Senaste börsnyheterna

Stockholmsbörsen tappade lite mer än flera stora europeiska börser på fredagen. Efter en överlag postiv vecka återfanns flera tidigare vinnare nu bland förlorarna.

Med få undantag var storbolagen på minus hela fredagen, efter att alla ha varit på plus under en långt mer handels- och nyhetsintensiv torsdag. Vid stängning var OMXS30-index 0,6 procent ned till noteringen 1.437. Omsättningen på Stockholmsbörsen stannade på låga 10 miljarder kronor.

På kontinenten backade tyska DAX och franska CAC 40 omkring 0,5 procent i en knackig men inte usel makromiljö.

Inköpschefsindex för euroområdet visade preliminärt en blandad utvecklig för september: oväntat positivt för industrisektorn, medan utvecklingen var sämre än befarat på tjänstesidan. Sammantaget var utfallet något svagare än väntat. Även i USA sjönk månadens industri-PMI preliminärt tillbaka något.

I Europa var banker sämsta sektor. En statlig utredning är på väg att föreslå 15 procent i en ny skatt för finanssektorns delvis momsbefriade tjänster, enligt Pensionsnyheterna. Men i Stockholm backade ingen storbank ens hälften så mycket som Europasnittet på minus 1,6 procent.

I botten av storbolagsindex fanns Fingerprint Cards med en rejäl rekyl på 4,2 procent, efter torsdagsuppgången på drygt 2 procent. Aktien var upp med som mest drygt 7 procent under torsdagen på obekräftade uppgifter om att en kinesisk aktör i somras närmat sig med ett uppköpsförslag.

Swedbank resonerade i ett kundbrev om en ”30-procentig uppsida” vid en styckning av ABB. Aktien stod emot när andra föll och stängde nära oförändrad. Alfa Laval tappade 2 procent, Volvo och Sandvik omkring 1,4 procent.

Råvarupriserna var nära oförändrade, och gruvbolagens nedgångar hejdades överlag, med exempelvis Boliden nära oförändrat vid stängning.

Lundin Mining tappade dock 3 procent. DR Kongos statliga gruvbolag Gecamines vill ha kvar Lundin Mining som medägare i Tenke-gruvan, enligt en mejlkommentar till Bloomberg News.

Oljepriserna föll sedan Saudiarabien spelat ned ett kompromissförslag om att sänka produktionen om Iran fryser sin, ett utspel som i förstone fick fart på det svarta guldet.

Oljebolaget Enquest stängde 3 procent ned efter en sänkt rekommendation från Barclays.

Kinnevik klämde som enda storbolag in sig på plus, 0,2 procent upp. Delägda Rocket Internet hoppas byta upp sig till huvudlistan i Frankfurt nästa vecka.

Uppåt var det också för Medivir, vars artrosstudie med MIV-711 fått klartecken att fortsätta. Aktien steg 7 procent.

Arise har tecknat en avsiktsförklaring med Fortum om en möjlig försäljning av ett vindkraftprojekt och steg 2,7 procent. Rejlers har fått en order i Norge och var 0,3 procent upp.

Bland mindre bolag tappade Tobii 2 procent. En affärsområdeschef har de senaste dagarna sålt 70.000 aktier, enligt Finansinspektionens insynsrapportering.

I de nordiska grannländerna noterades ett ras för läkemedelsbolaget Lundbeck med 15 procent i Köpenhamn. REC Silicon föll 20 procent i Oslo efter en vinstvarning. På Köpenhamnsbörsen handlades betaltjänstföretaget Nets för 145 danska kronor, under introduktionskursen 150 danska kronor, efter att som mest ha bytt ägare till kursen 157 kronor.

Senaste prisutvecklingen (~kl. 06:40)

OMXS30
EURO STOXX 50
Frankfurt DAX
London FTSE 100
S&P 500
DJIA
Nasdaq Comp.
NIKKEI 225
HANG SENG
EUR/USD
EUR/SEK
USD/SEK
WTI Termin
Brent Termin
1437.52
3032.31
10626.97
6909.43
2164.69
18261.45
5305.75
16610.34
23526.7
1.12
9.58
8.54
44.82
46.28
-0.59%
-0.64%
-0.44%
-0.03%
-0.57%
-0.71%
-0.63%
-0.86%
-0.67%
0.02%
-0.09%
-0.03%
0.76%
0.85%

 

Börsnyheter och Teknisk Analys varje dag klockan 10.00

Av: Michael Andersson för Tradingportalen/Nyhetsbyrån Direkt.
Frågor och kommentarer alltid välkomna på redaktionen[at]tradingportalen.com

Taggar:
Fed

Anmäl dig till vårt exklusiva nyhetsbrev idag!

Skräddarsydda e-postmeddelanden

Ingen SPAM någonsin!

Alt mynt nyheter

Avprenumerera närsomhelst

Efter att du registrerat dig kan du också få tillfälliga specialerbjudanden från oss via e-post. Vi kommer aldrig att sälja eller distribuera dina uppgifter till tredje part. Se vår sekretesspolicy här.