Home > Morgonrapport: OMXS30 har fortsatt svårt att välja väg…

Morgonrapport: OMXS30 har fortsatt svårt att välja väg…

OMXS30 handlades ner under gårdagen för att stanna kring 1600 punkter. Indexet är således åter nere på nivåer i de lägre delen av området för det avvaktande handelsintervall som präglat storbolagsindexet senaste veckorna. Under natten har de asiatiska börserna utvecklats blandat och japanska centralbanken lämnade räntan oförändrad vid nattens räntebesked. Dollarn backar svagt mot kronan och oljepriset backar lika så.
Sammantaget väntar vi oss att OMXS30 inleder denna torsdag kring oförändrade nivåer

Få morgonrapporten till din e-post dagligen innan börsen öppnar!

Dagens analys

OMXS30 backade tillbaka åter igen och stängde med knapp marginal över 1600 punkter. Det blev närmare bestämt 1600,29 punkter vilket innebar en nedgång om -0,69 procent. Omsättningen låg på 16 miljarder kronor. Åter igen var det H&M som agerade sänke för OMXS30-bolagen, med en nedgång om -2,27 procent. Gårdagens viktigaste händelse var riksbankens räntebesked, och även om det inte blev några större överraskningar för marknaden dras blickarna mot Ingves och gänget. Vid pressträffen påtalade Ingves åter igen att det behövs en expansiv penningpolitik framöver för att målet för inflationen ska hålla även framöver. Att vända på penningpolitiken för tidigt vore en stor risk. Det vet riksbanken med erfarenheter från åren efter finanskrisen där räntehöjningen skedde för snabbt vilket dämpade inflationen.

Dessutom har Ingves varit noggrann med att kronan inte ska bli för stark, och vid räntehöjningar framöver lär kronan bli starkare.

För obligationsköpen så avslutas dessa vid årsskiftet, vilket var väntat av marknaden. Det i sig innebär inte att stimulanserna kommer att stanna av, utan riksbanken ska rulla befintliga lån en bra tid framöver.

Ingves kommenterade även bostadsprisutvecklingen med att den inte får så stora effekter på inflationen med tanke på hur man mäter KPI. Kritiken under uppgången har varit stor att bostadspriserna inte är inkluderade i riksbanken mått för inflationen, men kanske gynnar dem nu när priserna faller. Svenska kronan stärktes under dagen efter räntebeskedet och presskonferensen.

Skattereformen är godkänd! Efter många om och men så har skattereformen röstats igenom i både senaten och representanthuset (för andra gången) och därmed återstår det endast för Trump att signera. Detta kommer att ske inom de närmaste dagarna och därmed borde den historien vara avklarad. Marknadens reaktioner var ganska milda, för att ens tala om några. Med andra ord har marknaden fler än en gång prisat in skattereformen så uppsidan på själva beskedet var frånvarande.

Idag väntar en ganska intensiv dag på makrofronten men vars statistik och information inte bör få någon större inverkan på börsens utveckling för dagen. Intressantast för svensk del blir konjunkturläget från konjunkturinstitutet som publicerar enkätundersökningen som bygger på hushållens och företagens syn på ekonomin framöver. Här har bostadspriserna en intressant påverkan för att vägleda hur framförallt hushållen ser på konsumtionen och ekonomin med lägre priser på bostäder. Kanske börjar det synas i prognoserna vilka effekter bostadsmarknaden får?

Mer under dagen väntas en rad statistik från USA, med bland annat definitivt BNP för tredje kvartalet, Philadelphia Fed Index, arbetslöshetsstatistik på veckobasis samt husprisindex.

Tekniskt så är läget samma som tidigare dagar. OMXS30 har svårt att ta sig någonstans, vare sig det är uppåt eller neråt. 1600 punkter prick är väl egentligen ingenting att fundera över då handelsintervallet har rört sig mellan 1592 och 1624 till 1637 punkter. Som tidigare påpekat gäller fortfarande samma devis om över 1627 och 1637 punkter för köpsignal, och under 1592 punkter för säljsignal. Med tanke på att OMXS30 inte rört sig speciellt mycket senaste veckorna blir brottet av handelsintervallet betydelsefullt för sentimentet vidare och in i nästa år, oavsett om det blir upp eller ner.

Vilka hålltider och bolag som rapporterar kommande veckor kan ni läsa här.

Hålltider under dagen

Makrostatistik

 • Sydkorea: export (prel) december kl 1.00

 • Storbritannien: GfK konsumentförtroende december kl 1.01

 • Frankrike: industrins konfidensindikator december kl 8.45

 • SCB: finansräkenskaper 3 kv kl 9.30

 • USA: BNP (def) 3 kv kl 14.30

 • USA: Philadelphia Fed index december kl 14.30

 • USA: antalet nya arbetslösa, veckostatistik kl 14.30

 • USA: FHFA husprisindex oktober kl 15.00

 • USA: Bloomberg konsumentförtroende, veckosiffra kl 15.45

Övrigt

 • BOJ: räntebesked

 • KI: konjunkturbarometer kl 9.00

 • KI: konjunkturläget kl 9.15

Samtliga börshändelser och estimat för veckan hittar du här!

Senaste börsnyheterna

Stockholmsbörsen backade för andra dagen i rad på onsdagen, och OMXS30 fick kämpa för att hålla sig över 1.600-nivån. Riksbanken höll som väntat räntan oförändrad, och H&M tyngde på nytt storbolagsindexet.

OMXS30 stängde 0,7 procent ned på nivån 1.600,3. Omsättningen landade på 16,5 miljarder kronor på Stockholmsbörsen, varav H&M stod för 1,5 miljarder. Det räckte med råge till en förstaplats i omsättningslistan: Nordea omsatte drygt hälften av det.

Klädaktien backade 2,3 procent och stängde på 168:20 kronor, den lägsta stängningsnivån sedan våren 2009. Detta trots att Stefan Persson visade sig ha storhandlat aktier för 3,4 miljarder kronor i bolaget den 15-19 december och därmed gjort vad som tidigare i år har framkallat positiva kursreaktioner. Senast ordföranden tillkännagav större aktieköp, den 3 oktober, stängde klädaktien exempelvis 1 procentenhet bättre än OMXS30.

På makronivå syntes en efter många om och men godkänd amerikansk skattereform, som initialt gav bränsle åt börserna. Till vinnarna på denna hör kanske Dometic, som i dagarna slutfört ett stort USA-förvärv i fritidsbåtsektorn. Aktien höll sig till skillnad från index med besked över ytan, steg 5 procent i intensiv handel och slutade som onsdagsvinnare bland Stockholmsbörsens largecapbolag.

Riksbankens som väntat stillaliggande minusränta ackompanjerades av en likaledes väntad avslutning av penningpolitiska stimulanser i form av obligationsköp, och räntebanan lämnades oförändrad. Kronan stärktes initialt mot både dollar och euro efter beslutet, som även innebar att Riksbanken ska inleda återinvesteringar av förfallande obligationer i januari, men försvagades sedan.

Riksbankschefen Stefan Ingves sade att hans bank ”i närtid” har vunnit slaget mot inflationen, men detta ska vinnas på nytt, och penningpolitiken ”är hela tiden framåtblickande”. Storbankerna stängde med blandade nedgångar, från minus 0,1 procent för Nordea till minus 1,2 procent för SEB.

Stockholmsbörsens storbolagsindex toppades av SSAB på plus 2,3 procent, medan mindre USA-verksamma och därmed mindre skattereformsgynnade Boliden kom in som tvåa på plus 0,4 procent. För båda gav högre basmetallpriser stöd. I råvarusektorn steg diamantbolaget Lucara mest, över 5 procent.

Mr Green meddelade att bolaget tack vare ökat marknadsvärde flyttar till midcaplistan från och med den 2 januari. Kasinoaktien steg 4,5 procent.

ABB avvecklar sina verksamheter inom helhetsåtaganden för offshoreprojekt samt renovering av snabbtåg, och tar kostnader och nedskrivningar på 225 miljoner dollar för det. Förvånansvärt dyrt, tyckte Barclays, och aktien slutade på minus 0,4 procent.

Kappahl rasade 13 procent efter att ha rapporterat ett rörelseresultat för september-november som var i underkant av det man i mitten av november flaggade för, ”cirka 100 miljoner”, i en vinstvarning som sänkte aktien med drygt 20 procent. Bolaget har därmed tappat en tredjedel av sitt värde sedan före vinstvarningen.

Likaledes rapporterande Skistar tappade 2,6 procent. Bokningsläget är nu 2 procent bättre än för ett år sedan, en besvikelse jämfört med de plus 7 procent som vinterturismbolaget låg på i föregående rapport.

Biogaia steg 6,7 procent med stöd av en rekommendationshöjning till köp från behåll av Carnegie, som lockas av marknadens just nu låga värdering av probiotikabolaget.

Få morgonrapporten till din e-post dagligen innan börsen öppnar!

Senaste prisutvecklingen (~kl. 06:40)

OMXS30
EURO STOXX 50
Frankfurt DAX
S&P 500
DJIA
Nasdaq Comp.
NIKKEI 225
HANG SENG
EUR/USD
EUR/SEK
USD/SEK
WTI Termin
Brent Termin
1600.29
3552.65
13069.17
2679.25
24726.65
6960.96
22881.49
29367.15
1.19
9.96
8.4
58.02
64.41
-0.69%
-0.83%
-1.11%
-0.08%
-0.11%
-0.04%
-0.04%
0.46%
-0.06%
-0.01%
0.06%
-0.12%
-0.23%

 

Börsnyheter och Teknisk Analys varje dag klockan 10.00

Av: Andreas Leandersson för Tradingportalen/Nyhetsbyrån Direkt.
Frågor och kommentarer alltid välkomna på redaktionen[at]tradingportalen.com

Taggar:
Begränsat specialerbjudande - 0% Provision & 0% Stämpelskatt på ALLA Lager!
Prisbelönad plattform - köp fysisk tillgång eller handel med hävstång
11 betalningsmetoder, inklusive PayPal
Öppna mitt konto