Home > Morgonrapport: OMXS30 i ingenmansland

Morgonrapport: OMXS30 i ingenmansland

God morgon,

 

USA steg kraftigt under gårdagen, anledningen var likt de globala börsernas positivare syn på att Kina kommer med mer stimulanser. USA som hade helgstängt gick ner kraftigt i fredags då oron inför övriga världen skulle reagera efter helgen, fick ett lättnadsrally då måndagens förväntade nedgång istället blev positivt. Asien stiger kraftigt nu på morgonen, HSI är upp 2,97 % och japanska Nikkei stiger hela 5,48 %. Investerarna ser tisdagens svaga kina-siffror som ökad chans för nya stimulanser från Kina.

OMX-terminer pekar upp runt 1 % i öppningen även om det är fortfarande lång tid tills börsen öppnas.

Opec bjuder in Indonesien att återigen bli fullvärdig medlem i kartellen. 2009 uteslöts landet efter att ha blivit nettoimportör av olja. Oljepriset har de senaste dagarna stigit och fortsätter nu på morgonen i samma riktning. WTI och Brent handlas i 46 respektive 49,75 dollar per fat.

Analys sponsrad av BNP Paribas

Du känner väl till minifuturernas nya hem? Här hittar du aktuell hävstång och stop loss, realtidskurser, utbildning och mycket annat.

Gå till bnpp.se

Dagens analys

 

OMXS30 steg i linje med övriga börser under gårdagen, förhoppningar om stimulanser från Kina efter svag handelsdata. Gårdagens svaga omsättning steg till 16,8 miljarder och indexet stängde på nivån 1489 upp 1,2 % jämfört med gårdagens stängningskurs.

 

Fingerprint Cards

Gårdagens ”snackis” var återigen, Fingerprint som steg kraftigt efter en analys av Carnegie som rekommenderade köp med riktkurs på 350kr. Fingerprint var den mest omsatta aktien under dagen med 3,8 miljarder och slutade dagen upp med 17,45 %.

Under 2015-2017 räknar Carnegie att intäkterna och vinst per aktie kommer att växa med 70 respektive 84 % i snitt per år. De menar att största fördelen ligger i att fingerprint är tidigt ute i den globala trenden med att integrera fingertryckscensorer i smartphones. Tillsammans med en bra produktportfölj, lång erfarenhet med OEM-integration, starka patent och låga kostnader har gjort företaget till vinnare.

På andra sidan staketet rapporterar SVDs Peter Benson i en artikel om ABG Sundal Colliers analytiker Per Lindberg. Per sågar Fingerprint och pekar på tre aspekter om branschen som helhet. Leverantörerna kommer att bli mer direkt utbytbara, marknadsandelarna kommer fördelas om samt att prisnivån och i förlängningen marginalerna kommer att bli pressade med tiden.

Att säga att fingerprint delar investerare i två läger är obestridligt. Det återstår att se vilket läger som får rätt i slutändan, spännande framtid oavsett resultat väntas!

 

OMXS30 i ingenmansland

OMXS30 har nu två positiva dagar bakom sig när gårdagens handel slutade på plus. OMXS30 låg länge och nosade runt 1500 punkterna vilket har sedan förra måndagens nedgång och efterföljande uppgång agerat motstånd för fortsatta uppgångar. På nedre sidan har vi ett kortsiktigt motstånd vid 1430 och intervallet mellan är att betrakta som ett ingenmansland.

OMXS30 30 dagars, dagsavslut
OMXS30 30 dagars, dagsavslut

Ingenmanslandet karaktäriseras av en varannan-dag börs där motsättningar mellan köpare och säljare skiftas dagligen. Läget är som sagt svårprognostiserat men med tanke på att vi inte har brutit upp efter den snabba nedgången är känslan att investerarna nu börjar överväga om trenden är bruten eller inte. Lägg till det svaga säsongsmönstret vilket gör att scenariot lutar åt att vi kan gå ner och testa lägre punkter innan ny uppgångsfas kan grundas.

SAS rapport var svagare än förväntat och sänktes av den hårda konkurrensen. SAS backade 2,5 %.

 

Idag händer följande

Idag rapporterar Clas Ohlson (kl. 7.00) för att sedan hålla en rapportpresentation (kl. 8.30).

ABB har kapitalmarknadsdag idag och stängde 2,4 % högre under gårdagens handel. Förväntningarna ligger i betydande nyheter för bolaget men även risk för en sänkning av tillväxtmålet.
Nu på morgonen meddelade ABB att de sänker tillväxtmålet till 3-6 % per år från tidigare 4-7 % och vill även dra ned de strukturella kostnaderna med 1 miljard dollar till slutet av 2017.

Vi riktar även fokus mot TNS Sifo Prosperas kvartalsredovisande enkät över inflations- och löneförväntningar. Förväntningarna har betydelse för riksbankens nästa räntebesked i oktober. Inflationsförväntningarna ligger fortfarande på låga nivåer, inte minst beroende på de svaga energi-priserna.

För teknikvärlden följer klockan 19.00 ett Apple-event där förväntningarna ligger främst på en ny Iphone men även lansering av Ipad Pro samt en ny Ipad mini. Längre avlägsna rykten gällande en Tv-streaminingstjänst, vilket har fått Netflixaktien att vända starkt nedåt den senaste tiden.

 

Makrostatistik under dagen:

Storbritannien: BRC butikspriser augusti kl 1:01
Storbritannien: Industriproduktion juli kl 10:30
USA: TRE detaljhandel, veckostatistik kl 13:45
USA: Redbook detaljhandel veckostatistik kl 14:55
Storbritannien: Niesr BNP-estimat kl 16.00
USA: JOLTS lediga platser juli kl 16.00

 

 

Få morgonrapporten till din e-post dagligen innan börsen öppnar!

Detta händer idag

kl 8.00: TNS Prospera: inflationsförväntningar – stora enkäten

Mycket viktigt underlag inför Riksbankens kommande räntemöte i oktober, då det är stort fokus i den rådande situationen på både inflationsförväntningar och löneförväntningar. I den senaste undersökningen den 12 augusti, då enbart bland marknadsaktörer, sjönk inflationsförväntningarna svagt i närtid men var stabila på 1,8% på fem års sikt.

”De låga inflationsförväntningarna förväntas bestå i Prosperas breda undersökning för september inte minst i spåren av de sjunkande energipriserna. Samtidigt kommer löneförväntningarna att bli allt viktigare inför den annalkande avtalsrörelsen där vi sett trendmässigt sjunkande löneförväntningar”, skriver Swedbank i ett marknadsbrev

kl 10.30: Storbritannien: industriproduktion juli

Väntas ha ökat med 0,1% m/m i juli, efter en oväntad nedång i juni. För tillverkningsindustrin spås en uppgång med 0,2% m/m.

kl 16.00: BOC: räntebesked

Canada befinner sig i teknisk recession med sjunkande BNP två kvartal i rad, men en överväldigande majoritet av analytikerna i Bloomberg News enkät tror att BOC låter styrräntan ligga kvar på 0,50%.

kl 23.00: Nya Zeeland: räntebesked

En enig analytikerkår räknar med att styrräntan sänks 25 punkter till 2,75%.

 

Samtliga börshändelser och estimat för veckan hittar du här!

Senaste börsnyheterna

Stockholmsbörsen följde upp måndagens uppgång med ännu en dag på plus, utan några avgörande händelser att hänga upp dagen i: vänteläge inför Feds möte den 17 september gäller alltjämt, och en viss rekylbetonad rörelse från den senaste tidens nedgångar märktes.

OMXS30 stängde 1,2 procent upp på nivån 1.489, med en omsättning på 16,8 miljarder kronor. Råvarubolag gick starkt med både olje- och kopparpriser på tydliga plus, men utan tydliga sektormönster därutöver.

” Börsen som tillgångsslag har pressats tillbaka ganska urskillningslöst, och som helhet letar den sig nu även tillbaka någorlunda urskillningslöst”, sade Remiums analyschef Niklas Wellfelt till Nyhetsbyrån Direkt, och fortsatte:

”Men fortfarande är kurserna i dag klart lägre än när marknaden kulminerade i slutet av det första kvartalet, och med hygglig konjunkturstatistik tycker jag att det finns anledning att hysa tillförsikt framöver.”

Bland konjunkturstatistiken fanns att euroområdets BNP steg mer under det andra kvartalet än vad ett tidigare publicerat så kallat snabbestimat visade, och att tysk exportstatistik överraskade på uppsidan.

På bolagsnivå ångade Fingerprint Cards på efter en köprekommendation från Carnegie, och aktien stängde på 249 kronor, upp 17 procent efter att som mest ha noterat nya rekordet 276 kronor.

Aktien stod för 3,8 miljarder av Stockholmsbörsens totala omsättning på 16,8 miljarder, att jämföra med omsättningstvåan Nordeas 700 miljoner kronor.

Martin Tivéus, vd på Avanza som under augusti hade 40 procent av omsättningen i Fingerprint Cards, sade dock till Nyhetsbyrån Direkt att aktien inte står för någon betydande andel av nätmäklarens courtageintäkter: många av Fingerprinthandlarna är daytraders med stora volymer, och tack vare det åtnjuter de jämförelsevis låga courtageavgifter.

Bland de omsättningsmässigt förbisprungna OMXS30-aktierna steg Boliden mest, 4,2 procent. Aktien steg även på måndagen efter att konkurrenten Glencore aviserade att dess kopparproduktion i Kongo och Zambia ska läggas ned. På tisdagen ökade kopparpriset 3,7 procent i ljuset av denna utbudsminskning, och även dollarn stärktes.

Även Lundin Petroleum gick bra, upp 2,5 procent. Förutom stigande oljepriser, upp 3,6 procent för Nordsjöoljan i skrivande stund till strax under 50 dollar per fat, bidrog att Handelsbanken har höjt sin rekommendation till köp från öka.

ABB avancerade 2,4 procent inför onsdagens kapitalmarknadsdag, och hörde därmed liksom råvarubolagen till vinnarna i OMXS30. Enligt Svenska Dagbladet väntas avgörande nyheter vid kapitalmarknadsdagen. I korten tycks även ligga en sänkning av tillväxtmålet, att döma av analytikerkommentarer inför Londonevenemanget.

Hexpol tillhörde också vinnarskaran tack vare Danske Bank, som i en ny analys säger köp. Värderingen tänjdes ut något för gummibolaget, och aktien steg 3,1 procent till 88:70 kronor.

SAS backade 2,5 procent. Rapporten var svagare än väntat, spareffekter försenas ett år, och bolagsledningen pekade fortsatt på en mycket hård konkurrens.

Flygfuktbolaget CTT backade 8 procent efter att en hett efterlängtad och av bolaget omtalad kommande stororder från Easyjet uteblir.

Senaste prisutvecklingen (~kl. 06:40)

OMXS30
Oslo OBX
EURO STOXX 50
Frankfurt DAX
London FTSE 100
S&P 500
Nasdaq Comp.
NIKKEI 225
HANG SENG
EUR/USD
EUR/SEK
USD/SEK
WTI Termin
Brent Termin
1488,88
527,980
3233,84
10271,36
6146,10
1969,41
4811,93
18385,29
21889,54
1,1170
9,4058
8,4209
46,09
49,75
0,00%
1,82%
1,12%
1,61%
1,18%
2,51%
2,73%
5,48%
2,97%
-0,29%
-0,06%
0,22%
0,33%
0,53%

Börsnyheter och Teknisk Analys varje dag klockan 12.00

Av: Andreas Leandersson för Tradingportalen/Nyhetsbyrån Direkt.
Frågor och kommentarer alltid välkomna på leandersson.a[at]gmail.com

Taggar:
Begränsat specialerbjudande - 0% Provision & 0% Stämpelskatt på ALLA Lager!
Prisbelönad plattform - köp fysisk tillgång eller handel med hävstång
11 betalningsmetoder, inklusive PayPal
Öppna mitt konto