Home > Morgonrapport: OMXS30 inleder veckan på minus, rekyl eller fortsatt press?

Morgonrapport: OMXS30 inleder veckan på minus, rekyl eller fortsatt press?

OMXS30 inledde veckans handel på minus, likt övriga världens börser. Press i USA tilltog nedgångarna på stockholmsbörsen. Stor press på teknikjättarna med Facebook i botten efter data-läckan och skandalen kring Cambridge Analytica. Under natten har de asiatiska börserna över lag utvecklats neråt.
Vi väntar oss att stockholmsbörsen inleder dagens handel på plus. 

Få morgonrapporten till din e-post dagligen innan börsen öppnar!

Dagens analys

Veckan inleddes med tunga fall på börserna, där OMXS30 backade 1,66 procent i nedgångar som höll i sig under hela dagen och stängde nära dagens lägsta kurser. En nedgång om 1,66 procent igår innebär att OMXS30 står i nivån 1547,31. Omsättningen under gårdagen stannade till 15,2 miljarder kronor.

Fingerprint steg inledningsvis kraftigt efter att de aviserat att de genomför ett antal piloter med sin lösning för ansiktsigenkänning. En lösning som de visade upp under mässan MWC i februari. Men när köpstyrkan tilltog så passade många på att sälja och den initiala uppgången stannade på en utveckling om -2,06 procent.

Nedgångarna tilltog även i USA under gårdagen, och Facebook backade kraftigt med nästan 7 procent efter data-läckan genom Cambridge Analytica där uppgifter om upp emot 50 miljoner facebook-profiler samlades in under det amerikanska valet. Risken är att Facebook tilldöms hårda böter efter att har tillåtit bolaget att få tillgång till data. Även Amazon och Apple föll tillbaka något i den allmänna börsoron kring teknikbolagen där VIX-indexet steg kraftigt.

 

Idag väntar vi på brittiska inflationssiffror i form av KPI och PPI. KPI-inflationen väntas hamna på 2,8 procent vilket är en nedgång från januaris utfall om 3 procent. Kärninflationen väntas också backa något till 2,5 procent från 2,7 i förra utfallet. Bank of England har, precis som många andra centralbanker, ett inflationsmål om 2 procent. BOE ser att inflationen kommer att sjunka under året, men att prognosen ligger fortsatt över målet ända tills 2020. Inflationen har stärkts efter Brexit med stöd av att pundet har försvagats. Igår kom information om att EU och Storbritannien närmar sig avtal om Brexit. I slutet av veckan är det toppmöte i EU och spekulationer gällande att få klart ett övergångsavtal innan dess har satts igång.

Idag kommer även tyska ZEW-index som mäter investerare och analytikers förväntningar på ekonomin. Nu väntas en nedgång i indexet till 13 för mars månad, jämförbart med de 17,8 i februari.

Imorgon är det räntebesked från FED!

Tekniskt så har OMXS30s negativa sentiment tilltagits, där svårigheten att ta sig upp över nivån kring 1600 cementerar den negativa trenden som råder. Indexet står till 1547 där stödnivåer finns närmast till 1524 samt den viktigare kring 1488. Kortsiktigt finns stödnivå kring nuvarande nivå på indexet vilket vid nya nedgångar ger säljsignaler, även närmast kring 1524 och 1504 ger kortsiktiga säljsignaler. Under nedgångarna har det varit relativt hög omsättning i jämfört med uppgångarna. Detta är ett dåligt tecken och med en nedåtlutande trend där indexet är under sin 200 dagars medelvärde.

För att få köpsignaler så krävs att de negativa svaghetstecken som råder byts mot starkare optimism. Något som skulle göra sig framträdande om omsättningen istället ökar i uppgångsfaserna och minskar i nedgångarna. Motståndet vid nivån 1600 är det första steget vilket ger köpsignaler mot vidare uppgångar till 1624 samt 1648.

Vilka hålltider och bolag som rapporterar kommande veckor kan ni läsa här.

Hålltider under dagen

Makrostatistik

  • Tyskland: PPI februari kl 8.00

  • SCB: finansräkenskaper 4 kv kl 9.30

  • Storbritannien: KPI, PPI februari kl 10.30

  • Tyskland: ZEW-index mars kl 11.00

  • USA: TRE detaljhandel, veckodata kl 12.45

  • USA: Redbook detaljhandel, veckodata kl 13.55

  • EMU: snabbestimat hushållsförtroende mars kl 16.00

  • USA: oljelager (API), veckostatistik kl 21.30

Övrigt

  • G20: finansministrar och centralbankschefer möts i Buenos Aires

Samtliga börshändelser och estimat för veckan hittar du här!

Senaste börsnyheterna

Stockholmsbörsen backade i tidig måndagshandel för att därefter avsluta svagt. Utvecklingen var likartad på de ledande börserna i Europa. Börserna i New York inledde svagt vilket satte press på OMXS30 under eftermiddagen och fick index att stänga kring dagslägsta.

Storbolagsindex OMXS30 sjönk 1,7 procent till nivån 1.547. Aktier för omkring 15,2 miljarder kronor omsattes i Stockholm där Nordea var mest omsatta aktie.

Nedgången var bred och i OMXS30 var det endast Astra Zeneca som mäktade med att stiga i det dystra aktieklimatet. Marknaden väntar närmast på ett amerikanskt räntebesked som kommer efter svensk börsstängning på onsdag. Detta blir det första mötet för Jerome Powell som Fed-chef. Frågorna inför räntebeskedet handlar främst om hur många ytterligare höjningar Fed-ledamöternas prognos kommer att signalera.

I London föll gruvbolagen rejält med Glencore och Anglo American i täten i spåren av fallande basmetallpriser. Detta tyngde utvecklingen för FTSE 100 som backade 1,6 procent. Även i Tyskland sjönk index på bred front där DAX tappade 1,4 procent.

På Stockholmsbörsens 30 mest omsatta bolag placerade sig SKF och SSAB i botten av OMXS30 med nedgångar på 2,9 respektive 2,7 procent.

En rekommendationssänkning från Liberum tyngde kullagertillverkaren SKF. Den brittiska investmentbanken anser att volymtillväxten för cykliska bolag i tidig fas har kulminerat.

Astra Zeneca blev det enda bolaget som lyckades hålla sig kvar på plus med en uppgång på 0,1 procent. Detta efter att tidigare under dagen handlats upp med runt 2 procent. Jefferies har höjt sin rekommendation till köp vilket initialt gav stöd. Enligt den amerikanska investmentbanken befinner sig läkemedelsbolaget vid en vändpunkt med en ökad nylanseringstakt och stigande marginaler.

Klädkedjan MQ fortsatte ned med drygt 10 procent till 15:44 kronor efter fredagens svaga delårsrapport. SEB, som rekommenderat sälj i aktien, har sänkt sin riktkurs till 12:50 från 18 kronor. Branschkollegan Kappahl, som rapporterar på fredag före börsens öppning, var ned drygt 5 procent.

Net Ent, en leverantör till speloperatörer, backade 6,3 procent. Handelsbanken har gjort en genomgång av spelsektorn och sänkt rekommendationen för Betsson, Kambi och Net Ent. En kommande reglering av spelbranschen i Sverige och Nederländerna lär påverka alla spelbolag direkt eller indirekt och sannolikt dämpa både styrka och synlighet i deras intjäningsförmåga, menar Handelsbanken.

Saltx, som backat kraftigt sedan förra veckan efter en svag rapport, föll ytterligare nära 7 procent under måndagen. Enligt SvD Börsplus är bolagets ”viktigaste projekt”, en anläggning åt kafferosteriet Löfbergs som enligt bolaget är en bevisad framgång, ett fiasko. Saltx-aktien har tappat nästan 30 procent den senaste veckan.

Bland vinnarna fanns installationsföretaget Instalco som steg med 6,4 procent. Bolaget rekommenderades i Dagens Industri. Det som lockade med aktien var att bolag kunde förvärvas med låg risk i samma anda som industrikoncernen Indutrade.

Få morgonrapporten till din e-post dagligen innan börsen öppnar!

Senaste prisutvecklingen (~kl. 06:40)

OMXS30
EURO STOXX 50
Frankfurt DAX
S&P 500
DJIA
Nasdaq Comp.
NIKKEI 225
HANG SENG
EUR/USD
EUR/SEK
USD/SEK
WTI Termin
Brent Termin
1547.41
3394.79
12217.02
2712.92
24610.91
7344.24
21343.05
31404.84
1.23
10.08
8.17
62.75
66.66
-1.66%
-1.24%
-1.39%
-1.42%
-1.35%
-1.84%
-0.64%
-0.35%
0.02%
-0.01%
-0.02%
1.00%
0.92%

 

Börsnyheter och Teknisk Analys varje dag klockan 10.00

Av: Andreas Leandersson för Tradingportalen/Nyhetsbyrån Direkt.
Frågor och kommentarer alltid välkomna på redaktionen[at]tradingportalen.com

Tags:

Anmäl dig till vårt exklusiva nyhetsbrev idag!

Skräddarsydda e-postmeddelanden

Ingen SPAM någonsin!

Alt coin news

Avprenumerera närsomhelst

Efter registrering kan du även få enstaka specialerbjudanden från oss via e-post. Vi kommer aldrig sälja eller lämna ut dina uppgifter till tredjeparter. Se vår sekretesspolicy här.