Home > Morgonrapport: OMXS30 kliver allt högre trots rekyler. Amerikansk sysselsättning i fokus.

Morgonrapport: OMXS30 kliver allt högre trots rekyler. Amerikansk sysselsättning i fokus.

Stockholmsbörsen fortsatte stiga kraftigt på torsdagen när årshögsta utmanades för andra dagen i rad. Strax efter USA öppnade så började dock OMXS30 sakta men säkert jobba sig tillbaka till öppningskurs för att än en gång stänga vid nollan -0.04% till 1418 punkter, när ISM inköpschefsindex för första gången på sex månader visat en minskning. Stockholmsbörsen omsatte på torsdagen 16.7 miljarder kronor, där vinnaren blev Fingerprint Cards B(+2.47%), och förloraren blev Lifco B(-3.00%. NGM-börsen omsatte på torsdagen drygt 318 miljoner kronor, när vinnaren blev Uni-light LED TO2(+69.00%), och Sotkamo Silver TO4(-18.75%) förlorade. USA stängde avslutningsvis oförändrat, efter att ha rört sig söderut på de negativ siffror gällande inköpschefsindex. Natten till fredagen noterar Asien en nedgång i Tokyo med -0.37%, medan Hong Kong noteras något upp med +0.35%. Oljan som åkt på ett rejält bakslag under veckan, föll även kraftigt på torsdagen, och noteras för närvarande till 45.68 dollar.

Dagens fokus:

 • EMU: PPI juli kl 11.00
 • USA: sysselsättning augusti kl 14.30
 • USA: handelsbalans juli kl 14.30

Ledande svenska terminer indikerar åter en positiv öppning med ett par timmar kvar tills Stockholmsbörsen öppnar.

Dagens analys

Torsdagen inledde september månad i tydligt positiva tongångar, och vi utmanade årshögsta för andra dagen i rad, när vi denna gång klev något högre och noterade ett dagshögsta vid 1431 punkter.

Trots att vi klev kraftigt över 1423 blev det alltså en ”deja vu” från torsdagens handel, då vi än en gång föll tillbaka till öppningskursen strax före stängning på eftermiddagen.

Nedgången som kom strax efter amerikansk börsöppning, uppkom pga. att ISM inköpschefsindex för industrin i USA visade att index sjönk till 49.4 i augusti jämfört med 52.6 i juli, första gången på sex månader som index visade en minskning.

När vi väl lämnade 1423 punkter bakom oss under förmiddagen fick vi även på torsdagen störst volym och intresse bland investerare kring 1428 punkter.

OMXS30 (dagsdiagram)

Dagens handel förväntas än en gång öppna vid 1423 punkter, och frågan blir denna gång om momentum orkar hålla i sig inför fredagens stora fokus och äntligen lämna 1423 bakom sig…

Det är alltså äntligen dags för veckans stora fokus gällande amerikanska sysselsättningssiffror i augusti kl 14.30, där konsensus förväntar sig en ökning med 180.000, och en arbetslöshet på 4.8 procent som alltså innebär en nedgång från 4.9 procent juli månad.

Dagens siffra kommer inte minst styra den amerikanska handeln under eftermiddagen, men kan mycket väl smitta av sig på den svenska börsen, när termins- och valutamarknaden visar sina känslor precis som på torsdagen.

Eftersom vi fick en dagshögsta notering på torsdagen två punkter över torsdagens topp vid 1431 punkter, räknar vi med att så länge momentum håller i sig inför eftermiddagen, så kan vi utmana 1431 punkter på nytt.

Vid ett sådant scenario kan visst motstånd ske redan kring 1428 punkter som alltså upplevde stort intresse på torsdagen.

Kanske vi får ett ”tredje gången gillt” när vi utmanar 1431 punkter för att äntligen med större statistisk sannolikhet få ett utbrott och komma utmana 1453 punkter?

Samtidigt så finns ett riskscenario då vi som alltid kan åka på smällar, precis som vi fick uppleva vid gårdagens handel under eftermiddagen när USA satte krokben.

Om vi även idag skulle få en återupprepning pga. makro ekonomiska faktorer som tex amerikansk sysselsättningssiffror, så har vi nu fått 1418 punkter att agera som ett stöd senaste veckan, samtidigt som vi därefter har kommande stöd som 1411 punkter men framförallt även vägledaren tillika sentimentala heltalsnivån 1400 punkter.

Dagens makroagenda börjar inledningsvis redan kl 11.00 med PPI siffror från EMU, men dagens stora fokus landar kl 14.30 då vi får amerikanska sysselsättningssiffror.

Strax därefter får vi en halvtimme efter amerikansk börsöppning kl 16.00 amerikanska industriorder siffror som förväntas ge en ökning på 2.0 procent i juli, efter att vi fick en nedgång med -1.5 procent i juni.

På torsdagen rapporterade blankarnas favorit Elekta, som steg inledningsvis mer än 6 procent på morgonen.

Bolaget lämnade på torsdagsmorgon rapport, och redovisade ett ebita-resultat före engångsposter på 166 miljoner kronor för det första kvartalet i sitt brutna räkenskapsår 2016/2017, betydligt över analytikernas förväntningar på 104 miljoner kronor.

Bolaget sade även i samband med rapport att förändringsprogrammet som introducerades för lite mer än ett år sedan fortskrider enligt plan, med målsättningarna som är bland annat ett ebita-marginal om 20 procent under räkenskapsåret 2017/18, genomföra kostnadsbesparingar på 700 miljoner kronor med full effekt, där redan hälften av besparingarna har uppnåtts.

Trots att orderingången för bolaget i Nord- och Sydamerika minskade under första kvartalet med 16 procent, så uttalande bolaget sig om att man nu vidtagit förbättringsåtgärder gällande detta.

Aktien stängde avslutningsvis +1.50% på torsdagen.

Elekta (dagsdiagram)

Unibet fortsatte sin resa söderut på torsdagen, efter att nyheten kom att en ägare vill sälja 6.9 miljoner aktier i bolaget.

Aktien har sedan en mindre månad tillbaka åkt på en riktig kalldusch som fallit med drygt 15 procent, och utmanar samtidigt 14 månaders lägsta prisnivåer.

Efter börsstämnings på onsdagens kom alltså en institutionell ägare i Unibet att gå ut att man vill sälja 6.9 miljoner aktier i bolaget, vilket motsvarar drygt 3 procent av aktiekapitalet.

Unibets halvårsrapport som vi tidigare rapporterat om var riktigt dyster, då förväntningarna för ebitda 2016 sänktes med drygt 6 procent, samtidigt som ebit-estimat konsensus föll hela 9 procent.

Bland nyheterna som varit i fokus ett tag tillbaka har varit inte minst att Polen där Unibet har verksamhet visar planer på att införa en 20-procentig skatt på bolagets spelöverskott även på svenskt plan diskuterar samma fråga.

Unibet (dagsdiagram)

Det danska multinationella läkemedelsföretaget Novo Nordisk som är världens andra största bolag i sin bransch, som är världsledande inom diabetes, bioteknik men även biomedicin rapporterade på torsdagen att bolagets VD slutar efter 16 år på tronen.

Bolagets nuvarande VD Lars Rebien Sørensen som arbetat på bolaget i 34 år, där senaste 16 åren inneburit en VD position lämnar alltså bolaget.

Efterträdaren blir bolagets nuvarande utvecklingschef, Lars Fruergaard Jørgensen.

Bolaget har tidigare rapporterat i samband med sin halvårsrapport sänkta prognoser för tillväxten av försäljning och vinst, och analytikerna har även sänkt sina estimat för kommande år även om det inte förväntas några dramatiska förändringar kommande två åren.

Det råder allmän osäkerhet, och kommande läkemedelskonferensen som hålls i München om ett par veckor kan förhoppningsvis ge fler klartecken, då bolagets framtid förväntas styras allt tydligare genom introduktion av nya produkter pga. den konkurrenssituation som bland annat finns till bolagets produkter på den amerikanska marknaden.

Rent tekniskt är frågan om vi har en kraftsamling, eller om vi kommer tippa över. Skulle inga positiva produktbesked komma på mässan om ett par veckor, finns en ökad risk att vi får en förnyad säljcykel.

NovoNordisk (dagsdiagram)

Vilka hålltider och bolag som rapporterar kommande veckor kan ni läsa här.

Få morgonrapporten till din e-post dagligen innan börsen öppnar!

Hålltider under dagen

Bolagsrapporter

 • Oasmia (kl 8.15), Medcap

Exklusive utdelning

 • Elekta (0:25 kr, första del av total utdelning om 0:50 kr )

Makrostatistik

 • Sydkorea: BNP (def) 2 kv kl 1.00
 • SCB: bytesbalans 2 kv kl 9.30
 • SCB: tjänsteprisindex 2 kv kl 9.30
 • SCB: fordonsstatistik augusti kl 9.30
 • Italien: BNP (def) 2 kv kl 10.00
 • Storbritannien: Markit PMI byggsektorn augusti kl 10.30
 • EMU: PPI juli kl 11.00
 • USA: sysselsättning augusti kl 14.30
 • USA: handelsbalans juli kl 14.30
 • USA: industriorder juli kl 16.00

Samtliga börshändelser och estimat för veckan hittar du här!

Senaste börsnyheterna

Börsen höll sig på plus under större delen av torsdagen, men en svag amerikansk PMI-notering från industrin tog till slut luften ur uppgångarna.

OMXS30 stängde ned 0,04 procent, i stort sett oförändrat således, på nivån 1.424, efter att som mest ha rört sig på plus 0,9 procent och drygt 1.430 under dagen. Omsättningen uppgick till höga 16,7 miljarder kronor på Stockholmsbörsen, stärkt av flera ”placingar” som aviserades på torsdagskvällen.

Handelsdagen var den första i månaden och präglades som då brukligt av inköpschefsindex från en mängd nationer. Pundet steg på överraskande starka brittiska noteringar, medan dollarn fick sig en kyss nedåt av motsatsen.

Det sistnämnda tyngde börserna, bland annat den svenska, efter publiceringen klockan 16. Inköpschefsindexet visade på en rejäl nedgång till 49,4 i augusti från 52,6 i juli, i stället för väntade 52,0. Såväl produktion som nya order hamnade under det 50-streck som markerar expansion.

Index för sysselsättningen sjönk till 48,3 från 49,4 inför den månatliga jobbrapport som kan väntas prägla fredagens börshandel, och som är viktig inför Federal Reserves beslut om räntehöjning i september. PMI-utfallet sänkte temperaturen, och Fed funds-terminerna indikerade därefter en sannolikhet på 32 procent för en septemberhöjning, ned från 38 procent tidigare på torsdagen.

Svensk industri-PMI överraskade också negativt, medan den brittiska var klart bättre än väntat. I Tyskland sjönk orderingången på maskiner och anläggningar med 19 procent i juli, främst på grund av den inhemska marknaden.

I övrigt på makrofronten kan noteras att oljan fortsatte ned ett par procent, och Nordsjöoljan handlas nu under 46 dollar per fat, medan WTI kostar cirka 43:50. Lundin Petroleum slutade näst längst ned i OMXS30 på minus 1,1 procent. Sämst, minus 1,4 procent, gick Telia efter en rekommendationssänkning från Bank of America/Merrill Lynch.

På svenskt rapportgolv spelade Elekta huvudrollen. Den nya vd:n Richard Hausmann lämnade en rapport som var något bättre än väntat i termer av justerat resultat och orderingång, och deklarerade att hans fokus framöver kommer att ligga på en ny linjäraccelerator och på ett pågående förändringsprogram i strålknivsbolaget.

”Visst, saker och ting kan alltid vara bättre men jag är nöjd med det första kvartalet”, konstaterade han i en intervju med Nyhetsbyrån Direkt. Aktien steg 1,5 procent.

Främsta aktie i OMXS30 blev Fingerprint Cards, med en uppgång på 2,5 procent. Bolaget meddelade att deras sensorer finns med i flera nya telefoner från Huawei, ZTE och ej namngivna japanska tillverkare.

Precise Biometrics meddelade att dess algoritm finns med i en av dessa, den från ZTE, men aktien stängde oförändrad.

Välfärdsbolagen, onsdagens storförlorare i spåren av läckta utredningsförslag om vinstbegränsning, fortsatte ned med Academedia på minus 6 procent i spetsen. Attendo och Dedicare backade kring 4 procent, medan tappen för Humana och Capio var relativt obetydliga.

Bilbesiktaren Opus fortsatte upp med 1,4 procent, och stängde på kursen 7:10 kronor, den högsta sedan förra sommaren.

Senaste prisutvecklingen (~kl. 06:40)

OMXS30
EURO STOXX 50
Frankfurt DAX
London FTSE 100
S&P 500
DJIA
Nasdaq Comp.
NIKKEI 225
HANG SENG
EUR/USD
EUR/SEK
USD/SEK
WTI Termin
Brent Termin
1417.59
3017.49
10534.31
6745.97
2170.86
18419.3
5227.21
16864.13
23243.87
1.12
9.58
8.55
43.42
45.71
-0.04%
-0.19%
-0.55%
-0.52%
0.00%
0.10%
0.27%
-0.37%
0.35%
0.05%
0.09%
-0.02%
0.60%
0.57%

 

Börsnyheter och Teknisk Analys varje dag klockan 10.00

Av: Michael Andersson för Tradingportalen/Nyhetsbyrån Direkt.
Frågor och kommentarer alltid välkomna på redaktionen[at]tradingportalen.com

Taggar:
Fed
Begränsat specialerbjudande - 0% Provision & 0% Stämpelskatt på ALLA Lager!
Prisbelönad plattform - köp fysisk tillgång eller handel med hävstång
11 betalningsmetoder, inklusive PayPal
Öppna mitt konto