Home > Morgonrapport: OMXS30 kraftsamlar när årshögsta visar sig vara svårslagen.

Morgonrapport: OMXS30 kraftsamlar när årshögsta visar sig vara svårslagen.

Stockholmsbörsen backade på onsdagen och stängde därmed i storbolagsindexet OMXS30 vid -0.56% till 1458 punkter. Omsättningen uppgick till 15.3 miljarder kronor. Onsdagens vinnare blev Millicom International som steg +2.85%, och dagens förlorare blev Volvo som backade -1.93%. NGM-börsen omsatte 357 miljoner kronor på onsdagen, och vinnaren blev Uni-light LED TO2 som steg +79.25% följt av förloraren Ascenditur som backade -6.92%. USA handlades i tydligt sidledes rörelse på onsdagen och stängde avslutningsvis till -0.16%. Nattens handel i Asien noteras för närvarande i princip oförändrat för både Nikkei 225 och Hang Seng, medans Brentoljan har backat till runt 46.50 dollar.

Dagens fokus:

 • SCB: arbetslöshet oktober kl 9.30
 • EMU: KPI (def) oktober kl 11.00
 • USA: KPI oktober kl 14.30
 • Fed: Janet Yellen talar om ekonomiska utsikter inför kongressens gemensamma ekonomiska utskott kl 16.00

Ledande svenska terminer indikerar en oförändrad öppning med ett par timmar kvar tills Stockholmsbörsen öppnar.

Få morgonrapporten till din e-post dagligen innan börsen öppnar!

Dagens analys

Det blev en stadig nedgång som speglade onsdagens handel runt om i Europa på runt en halv procent, efter en inledningsvis öppning i positivt territorium.

Efter att vi strax efter öppningen på onsdagen nådde dagshögsta runt 1474 punkter föll vi åter igen sakta men säkert under resterande handeln.

Under slutet av dagens handel kom ett förnyat försök till etablering över 1463 punkter som dessvärre misslyckades, och 1457 punkter var den prisnivå som upplevde störst aktivitet för dagen.

OMXS30 (dagsdiagram)

Med ett par timmar kvar tills börsen öppnar pekar ledande terminer på mer eller mindre en oförändrad öppning.

Däremot ser vi att en gnutta positivitet börjar byggas upp, vilket i sig kan innebära att vi får en öppning över nollan.

Eftersom vi under de senaste dagarna utmanat årshögsta vid ett flertal tillfällen, så ökar risken för att vi kan få ett visst pressat humör såvida inte den underliggande köpstyrkan kan skapa en etablering över 1480 punkter.

Vi har fått uppleva en stadig uppgång sedan somras och vi fortsätter att kvarstå med en målkurs på 1540 punkter.

Att vi fortsätter att uppleva en hög omsättning kring årshögsta nivåer fortsätter att indikera stort intresse och vilja bland investerare, således ökar även här tron på ett utbrott.

Senaste tidens nyetablerade årshögsta strax under 1480 punkter har visat sig vara svårslagen, men som vi skrev i gårdagens morgonrapport går vi nu mot en mer makrostyrd handel.

Vi tror därför att svårigheten till utbrott över årshögsta 1480 punkter är tillfällig, och snarare en kraftsamling till steg upp till vårt nästa motstånd 1496 punkter, för att därefter blicka mot 1540 punkter.

Det nuvarande tredje försöket ser även ut att klistra sig fast kring nuvarande prisnivå, vilket ytterligare stärker tron till att det snart är dags för vidare resa norrut.

Dagens tekniska nyckelnivåer noterar vi inför dagens öppning motstånd vid 1463 punkter samt tidigare årshögsta 1479 punkter, följt av 1496 punkter.

Våra stödnivåer inväntar vid 1453, 1448 samt 1431 punkter.

Makroagendan för dagen fortsätter att vara intensiv. Strax efter börsöppning får vi på hemmaplan kl 09.30 arbetslöshetssiffror från SCB i oktober.

Arbetslösheten väntas ha vänt uppåt igen i oktober, till 6,3%, efter att i september ha fallit till 6,1% från 6,6% månaden före. Nedgången var också större än förväntningarna som låg på 6,3%.

Säsongsrensat bedöms arbetslösheten i oktober ha stigit till 6,8% från 6,7% i september.

Enligt Arbetsförmedlingens statistik var den öppna arbetslösheten oförändrad på 4,0 procent i oktober.

Under dagen stundar KPI siffror för både EMU och USA.

Under förmiddagen kl 11.00 väntas inflationstakten inom EMU bli 0,5%, enligt Bloomberg News analytikerenkät. I linje med det preliminära utfallet.

Lite mer än ett par timmar efter kommer KPI utfallet för amerikansk del kl 14.30, och Credit Suisse spår att oktoberrapporten ska visa en fortsatt förbättring i huvud-KPI (främst för att bensinpriserna stigit betydligt i säsongsjusterade termer) och en måttlig månatlig uppgång i kärninflationen.

En halvtimme efter att de amerikanska börserna öppnat står den Fed-chefen Janet Yellen i fokus kl 16.00, som talar om ekonomiska utsikter inför kongressens gemensamma ekonomiska utskott.

Credit Suisse räknar med att Janet Yellen ska upprepa sina argument för en räntehöjning samtidigt som hon, som alltid, noterar att beslutet beror på hus statistiken utvecklas.

Fingerprint Cards fortsätter resan norrut för andra dagen i rad.

Återtar därmed en liten del av den stora nedgång som upplevts sedan september.

Fingerprint Cards har tappat drygt 30 procent sedan september månad inleddes, där den ökade konkurrensen fått stå allt mer i fokus.

Bolagets vd Christian Fredriksson har tidigare kommenterat att det inte är förvånande eller överraskande att konkurrensen ökar framförallt i Kina, men ser sig fortfarande som en stark kandidat för Samsung.

På onsdagen sade även bolagets ir-ansvarige Mattias Eriksson under Redeyes Teknologiseminarium, att man över tid räknar med att det krävs en marknadsandel på över 35 procent för att vara marknadsledare.

Trots ökad konkurrens väntas marknadsandelen landa inom 50-70 procent för 2016 (exklusive Apple).

Tradingportalen har tidigare rapporterat intensivt gällande den multisourcing som telefontillverkarna anammat, däribland gällande Synaptics, Goodix för att nämna några.

Den 3 november lanserade Huawei den första smartphonen med Fingerprints FPC1268, vilket därmed blir den första produktlanseringen med Fingerprint Cards sensor under glas.

Bland riktkurserna ser vi att SEB Equities nedjusterat sin tidigare riktkurs på 150kr till 142 kronor trots bibehållen köprekommendation, samt Handelsbanken 120kr, Pareto 105kr, men även Carnegie på 73kr.

Fingerprint Cards fortsätter resan norrut för andra dagen i rad. Återtar därmed en liten del av den stora nedgång som upplevts sedan september.

Lundin Mining utmanar 2015 årshögsta efter flera höjda köprekommendationer.

Steg inledningsvis drygt +3% på onsdagen, vilket även innebär en uppgång på +90% sedan årsskiftet.

Det har varit stort fokus på koppar- och koboltgruvan i Demokratiska Republiken Kongo, Tenke Fungurume.

På tisdagen framgick det i ett pressmeddelande att bolaget säljer sin del motsvarande 24 procent till ett kinesiskt riskkapitalbolag för 1.136 miljarder dollar kontant, samt upp till 51.4 miljoner dollar i villkorad köpeskilling.

I samband med pressmeddelandet kommenterade även bolagets vd Paul Conibear att ”beslutet att sälja vår minoritetsandel i Tenke kommer efter noggrant och långvarigt övervägande av alla alternativ vi haft med hänsyn till Lundins 20-åriga engagemang i Tenke och till den särskilda karaktären för denna tillgång i världsklass”.

I samband med försäljningen av gruvan spekuleras det flitigt vad bolaget kommer att göra med den rejält ökade kassan, däribland nyförvärv som möjlig utdelning.

Flera höjda köprekommendationer kom in på onsdagen, däribland Goldman Sachs som på onsdagen höjer till köp med en riktkurs på 53 kronor. Kepler Cheuvreux höjer till 52 kronor med upprepad köp. Swedbank var något mer försiktig i sin höjning och lämnade en riktkurs på 42 kronor, samt rekommendationen neutral upprepades.

Lundin Mining utmanar 2015 årshögsta efter flera höjda köprekommendationer.

Kraftsamlar DAX för etablering över årshögsta?!?

Återkommande utmanande av årshögsta visar sig vara svårslaget… Tydligt utbrott över denna nivå öppnar rum för kraftig initial uppgång…

På tisdagen gav tyska ZEW indexet ytterligare underliggande styrka bland investerare, när det visade sig att det tunga tyska sentimentindexet steg till 13.8 i november, högsta nivån sedan juni i år.

Uppgången var tydligt över analytikernas förväntningar, som väntade sig en uppgång till 8.1 från tidigare 6.1 i oktober.

Trots den starka uppgången spår majoriteten med hela 60.8 procent att ekonomin kommer att vara oförändrad de kommande sex månaderna, medan 26.5 procent tror att den ekonomiska aktiviteten kommer att tillta.

Kraftsamlar DAX för etablering över årshögsta?!?

Vilka hålltider och bolag som rapporterar kommande veckor kan ni läsa här.

Hålltider under dagen

Bolagsrapporter

 • East Cap Explorer (kl 8.00), Nibe (kl 8.00), Endomines (kl 8.45), Seamless (kl 8.50), Bong
 • Wal-Mart (kl 13.00), GAP (kl 22.15)

Exklusive utdelning

 • Genova Property (2:63 kr i preferensaktie)

Kapitalmarknadsdag

 • Stora Enso: i London, webbsänd kl 14.00

Makrostatistik

 • Frankrike: arbetslöshet 3 kv kl 7.30
 • Österrike: KPI oktober kl 9.00
 • Business Sweden: publicerar exportchefsindex för fjärde kvartalet 2016 kl 9.30
 • SCB: kortperiodisk sysselsättningsstatistik 3 kv kl 9.30
 • SCB: värdepappersstatistik oktober kl 9.30
 • SCB: nybyggnad av bostäder 3 kv kl 9.30
 • SCB: arbetslöshet oktober kl 9.30
 • Storbritannien: detaljhandel oktober kl 10.30
 • EMU: produktion byggsektorn september kl 11.00
 • EMU: KPI (def) oktober kl 11.00
 • USA: bostadsbyggande oktober kl 14.30
 • USA: KPI oktober kl 14.30
 • USA: nyanmälda arbetslösa v 45 kl 14.30
 • USA: Philadelphia Fed index november kl 14.30
 • USA: Bloomberg konsumentförtroende veckoindex kl 15.45
 • RGK: annonserar realobligationsemission kl 16.20

Övrigt

 • Swedbank: konjunkturprognos kl 9.30
 • Fed: Janet Yellen talar om ekonomiska utsikter inför kongressens gemensamma ekonomiska utskott kl 16.00

Samtliga börshändelser och estimat för veckan hittar du här!

Senaste börsnyheterna

Stockholmsbörsen avslutade onsdagshandeln med lägre kurser, vilket var i linje med ledande börser i Europa. En snabb återhämtning i oljepriset på eftermiddagen lyfte de svenska oljebolagen. Läkemedelsbolaget Orexo rasade efter en amerikansk patentdom.

Storbolagsindex OMXS30 var vid stängning ned 0,6 procent till nivån 1.458. Under sessionen omsattes 15,3 miljarder kronor.

Efter initiala nedgångar vände oljepriset tvärt upp under eftermiddagen. Rysslands energiminister Alexander Novak bedömer att sannolikheten är stor att en överenskommelse om produktionsbegränsningar nås vid Opec-mötet den 30 november, enligt Bloomberg.

Bland de svenska oljebolagen var Enquest upp med 5,2 procent, Shamaran steg 2,9 procent till relativt låg omsättning och Lundin Petroleum återhämtade delar av tidigare nedgångar, stängningskursen var -0,4 procent.

Läkemedelsbolaget Orexo hade en tuff dag på börsen och tappade drygt 19 procent efter ett bakslag i en patenttvist med Actavis.

”Detta är klart negativt för aktiekursen då få har modellerat att Zubsolv får generikakonkurrens innan patenttiden löper ut. Med hög sannolikhet för generikakonkurrens för Zubsolv från 2019 har refinansieringsrisken för bolagets obligation också ökat”, sade en analytiker, som ville vara anonym, till Direkt innan börsöppningen.

Orexos vd Nikolaj Sørensen uppgav att bolaget kommer att fortsätta driva processer för att skydda sina patent, och ser inte utfallet som ensidigt negativt.

”I går hade vi en risk för att vi skulle kunna ha generika på marknaden inom några månader. Den situationen är borta”, sade han.

Under onsdagen höll låskoncernen Assa Abloy och fettbolaget AAK kapitalmarknadsdagar. Assa Abloy meddelade inför kapitalmarknadsdagen att bolaget köper amerikanska Construction Specialties. Assa och AAK steg 1,0 respektive 2,0 procent.

Bland dagens rekommendationer har Goldman Sachs gått igenom gruvsektorn och höjt rekommendationen för Lundin Mining till köp från neutral. Riktkursen skruvades upp till 53 kronor från tidigare 30 kronor. För Boliden upprepades neutral och riktkursen höjdes med 55 kronor till 230 kronor. Aktien steg 0,6 procent.

För Lundin Minings del stannade inte dagen där, aktien fick också en sänkt rekommendation av Handelsbanken till minska från tidigare öka. Det statliga kongolesiska gruvbolaget Gecamines har också motsatt sig Lundin Minings försäljning av en andel i Tenke-gruvan till kinesiska BHR, enligt Bloomberg News. Marknaden har kokat samman nyheterna kring Lundin Mining och höjde aktien med 0,9 procent.

Dagens industris magasin DI Dimension har gått igenom en rad spelbolag, och rekommenderar sälj för Starbreeze och Paradox. Aktierna backade 5,1 respektive stängde oförändrat efter initiala kraftiga nedgångar. G5 Entertainment fick rekommendationen avvakta och tappade 2,2 procent.

Invisio fick köprekommendation av Affärsvärlden, som även upprepade köpråd för Ica och CTT Systems. Invisio och ICA steg 7,8 respektive 0,6 procent. CTT meddelade också en order under morgonen och ökade 3,4 procent.

Diamantbolaget Lucara håller på onsdagskvällen sin andra försäljning av stora och exceptionella rådiamanter för året. Aktien stärktes 1,7 procent.

Ett par småbolag har under dagen rapporterat delårsresultat. Sprint Biosciences steg 1,1 procent, Vostok New Ventures backade 0,7 procent och Mackmyra var upp med 2,2 procent.

Få morgonrapporten till din e-post dagligen innan börsen öppnar!

Senaste prisutvecklingen (~kl. 06:40)

OMXS30
EURO STOXX 50
Frankfurt DAX
London FTSE 100
S&P 500
DJIA
Nasdaq Comp.
NIKKEI 225
HANG SENG
EUR/USD
EUR/SEK
USD/SEK
WTI Termin
Brent Termin
1458.25
3026.36
10663.87
6749.72
2176.94
18868.14
5294.58
17844.8
22281.7
1.07
9.83
9.19
46.04
46.56
-0.56%
-0.77%
-0.66%
-0.63%
-0.16%
-0.29%
0.36%
-0.10%
0.01%
-0.01%
0.04%
0.05%
-0.13%
-0.15%

 

Börsnyheter och Teknisk Analys varje dag klockan 10.00

Av: Michael Andersson för Tradingportalen/Nyhetsbyrån Direkt.
Frågor och kommentarer alltid välkomna på redaktionen[at]tradingportalen.com

Taggar:

Anmäl dig till vårt exklusiva nyhetsbrev idag!

Skräddarsydda e-postmeddelanden

Ingen SPAM någonsin!

Alt mynt nyheter

Avprenumerera närsomhelst

Efter registrering kan du även få enstaka specialerbjudanden från oss via e-post. Vi kommer aldrig sälja eller lämna ut dina uppgifter till tredjeparter. Se vår sekretesspolicy här.