Home > Morgonrapport: OMXS30 kraftsamlar… Svagt positiv öppning väntas.

Morgonrapport: OMXS30 kraftsamlar… Svagt positiv öppning väntas.

Stockholmsbörsen stängde avslutningsvis på minus efter en handel större delen under dagen strax över nollan. Storbolagsindexet OMXS30 stängde -0.39% till 1435 punkter. Omsättningen på Stockholmsbörsen uppgick på tisdagen till drygt 13 miljarder kronor när vinnaren blev Arcam(+53.23%), och förloraren blev Ericsson(-3.55%). NGM-börsen omsatte på tisdagen 229.2 miljoner kronor när vinnaren blev Arbona A(+34.38%), och förloraren blev Implementa Hebe(-15.56%). USA börserna öppnade på tisdagen efter att måndagen höll stängt pga. Labor Day, med besvikelser gällande siffror av inköpschefsindex över tjänstesektorn. S&P 500 avslutade dagen på +0.30% till 2186.5 punkter. Asien har under natten inlett onsdagen på minus där Nikkei 225 noteras -0.69%, och Hong Kong -0.27%. Oljan som pressades på måndagen fortsätter att noteras kring 47.50 dollar.

Dagens fokus:

 • Tyskland: industriproduktion juli kl 8.00
 • Riksbanken: räntebesked kl 9.30
 • Storbritannien: industriproduktion juli kl 10.30
 • Riksbanken: pressträff med anledning av räntebeskedet kl 11.00

Ledande svenska terminer indikerar en svagt positiv öppning med ett par timmar kvar tills Stockholmsbörsen öppnar.

Dagens analys

Stockholmsbörsen föll sent under eftermiddagen på tisdagen efter att handeln pågått större delen av dagen kring 1442 punkter.

Amerikanskt inköpschefsindex över tjänstesektorn som ISM presenterade visade på en rejäl nedgång till 51.4 från 55.5 i juli, där förväntningarna låg på 54.9.

Statistiken satte krokben även på svenska storbolagsindexet OMXS30, som stängde strax över 1435 punkter.

Räntehöjaroron fick sig därmed ytterligare en törn i USA där dollarn backade vilket gav en uppgång i flera gruv- och metallbolag.

Vi ställde frågan i tisdagens morgonrapport om vi skulle få uppleva vinsthemtagning eller om positivitet från USA skulle lyfta börserna vidare mot norr.

Mycket riktigt fick vi en svag nedgång, men denna gång till sämre än väntad makro från amerikanskt håll.

OMXS30 (dagsdiagram)

Dagens handel förväntas öppna strax över tisdagens stängning, och om momentum håller i sig räknar vi med ett inledningsvis motstånd när vi når tidigare balansgång senaste två dagarna strax över 1440 punkter.

Däremot kan vi som tidigare lyfts få uppleva en mindre kraftsamling några dagar kring tidigare årshögsta runt 1437 punkter innan vi tar och utmanar 1453 punkter.

Precis som vi skrev under gårdagen så kom det ett läge att plocka hem en del av de vinsterna som uppkommit i samband med uppgången, då risken för en rekyl ökat.

Flera tungviktade bolag har drivit den uppgång OMXS30 upplevt senaste tiden, och det är därför naturligt med en återhämtning och kraftsamling när investerare plockar hem och viktar ned tidigare innehav.

Vårt ställningstagande är fortsättningsvis oförändrat och vi tror att när vi väl bryter oss över 1453 punkter, att vi kommer utmana 1500 punkter inom kort.

Tills detta sker gäller det att se ut för 1431 men framförallt 1423 punkter som tidigare varit svårslagna nivåer.

Dagens stora fokus på agendan blir svenskt räntebesked kl 09.30, där förväntningarna ligger på att Riksbanken kommer lämna räntan oförändrad på -0.50 procent, samtidigt som vi förväntar oss en klarare syn på hur Riksbanken ser på stimulanser vid behov senare i höst.

Riksbankschefen Stefan Ingves håller pressträff kl 11.00 med anledning av räntebeskedet, och summerar de huvudpunkter i den penningpolitiska rapporten och bakgrunden till de penningpolitiska beslut som togs på tisdagen.

På makro agendan står även tysk industriproduktion kl 08.00 som pekar på en ökning med 0.2% i juli jämfört med juni då en ökning uppgick till 0.8%.

Även Storbritannien presenterar industrisiffror kl 10.30 som pekar på att produktionen enligt prognoser ska varit oförändrad i juli jämfört med i juni, då produktionen ökade 0.1%.

Under kvällen får vi även Beige Book kl 20.00 som är Feds regionala konjunkturrapport som även är en del av underlaget inför FOMC-mötet 20-21 september. Det intressanta här är om den linje som i föregående rapport lyftes har fortsatt där ekonomiska aktiviteten fortsatte att expandera i en svag takt.

Vi har nu följt extra noggrant både bank- och verkstad senaste veckorna då vi i tidigt skede indikerade ett eventuellt europeiskt bankrally som utkristalliserade sig väldigt väl.

På tisdagen vände vi en blick mot europeiska storbolagsindex, och visst är symbiosen tydlig.

Tyska DAX indexet leder ofta de europeiska börserna, och vi kallar ofta DAX för den ”tyska ledarhunden.”

Eftersom vi ställer oss positiva framöver blir frågan om den tyska ledarhunden kommer vägleda Europa och Sverige vidare norrut, vi får helt enkelt invänta och se.

Europeiska Storbolags Index (dagsdiagram)

Ericsson som blev dagens förlorare föll på tisdagen efter att Goldman Sachs sänkte riktkursen till 57 från tidigare 59 kronor.

Bolagets aktie ser nu ut att vara på väg mot viktigt stöd när man på tisdagen föll till årslägsta notering, och tar även allt närmre kliv för att utmana fyra års lägsta notering.

Uppdaterade estimat för valutakurseffekter var anledningen till den sänkta riktkursen.

Mäklare har även uppgett till Reuters att Bank of America Merrill Lynch uppmanar sina kunder att gå kort i Ericsson, för att istället gå lång i Nokia.

För lite mer än en vecka sedan kom en analys från Swedbank som förväntar sig en viss förbättring under andra halvåret, men påpekar samtidigt att risker som svag efterfrågan kan fortsätta in i 2017.

Ericsson (dagsdiagram)

Arcam som blev tisdagens vinnare är ett bolag med tillverkning av maskiner inom segmentet för 3d-skrivare steg inledningsvis över 50 procent på tisdagen efter nyheten om budet, som kom in drygt 53 procent över måndagens stängningskurs.

GE Sweden lämnade nämligen på tisdagen ett kontantbud på bolaget om 285 kronor per aktie för samtliga aktier i Arcam.

SEB som tidigare haft en säljrekommendation höjde till köp slutet av augusti, med en riktkurs på 190 kronor från tidigare 170. Även Pareto inledde tidigare samma dag den 25 augusti bevakning med rekommendationen köp, men med en riktkurs på 249 kronor.

Första AP-fonden som är Arcams näst störste ägare säger på tisdagen att man inte är förvånande över att ett bud kommer, samtidigt som man lyfter att fler intressenter kan finnas.

General Electrics lämnade även bud på tyska SLM Soltions, och uppgången i Arcam satte även avtryck på andra bolag i sektorn med både 3D Systems och Stratasys som steg 5.4 respektive 5.1 procent i den amerikanska förhandeln.

Arcam (dagsdiagram)

Idag är det äntligen dags för Apple att hålla media event i USA.

Får vi en ny iPhone 7, Plus och Pro? Försvinner 3.5mm kontakten? Får vi en ny Apple Watch? Ja frågorna och förhoppningarna är flera…

Apple förväntas presentera nästa iPhone generation under kvällen, men det ryktas även om ny Apple Watch.

Tim Cook har enligt rapportering tidigare sålt av en stor del av sitt aktieinnehav, 38 procent. Efter försäljningen uppgår Cooks innehav till drygt 1 miljoner aktier från tidigare 2.3 miljoner aktier.

Apple hamnade i oväder tidigare i Augusti då EU menar på att Apple fått skatteförmåner från Irland, och menar att bolaget ska betala in detta retroaktivt.

Apple själva menar att man följt den lagstiftning och regler som gäller, och kallade EU-kommissionens beslut att påföra Apple straffskatt ”ogiltig” och ”skit”. Han uppmanade vidare den irländska regeringen att överklaga beslutet.

Kort efter gick bolagets vd Tim Cook ut med nyheten att bolaget kommer återinföra åtminstone en del av de 215 miljarder dollar i likvider som finns utanför USA.

Rent tekniskt har bolagets aktie noterat allt lägre toppar, men ser ut att eventuellt plana ut och eventuellt påvisa lite positivare signaler.

Vår senaste analys från slutet av augusti om Apple kan ni läsa här.

Apple (dagsdiagram)

Vilka hålltider och bolag som rapporterar kommande veckor kan ni läsa här.

Få morgonrapporten till din e-post dagligen innan börsen öppnar!

Hålltider under dagen

Bolagsrapporter

 • Clas Ohlson (kl 7.00)
 • Hewlett Packard (efter USA-börsernas stängning)

Exklusive utdelning

 • Dist IT (första dag för handel utan rätt till aktier i dotterbolaget Alcadon)

Makrostatistik

 • Tyskland: industriproduktion juli kl 8.00
 • Storbritannien: industriproduktion juli kl 10.30
 • USA: TRE veckostatistik kl 13.45
 • USA: Redbook veckostatistik kl 14.55
 • Storbritannien: NIESR BNP-estimat augusti kl 16.00
 • USA: JOLTS arbetsmarknadsdata juli kl 16.00
 • Olja: EIA månadsrapport kl 18.00

Övrigt

 • Clas Ohlson: presenterar försäljningssiffror för augusti kl 7.00
 • Clas Ohlson: rapportpresentation kl 8.30
 • Riksbanken: räntebesked kl 9.30
 • Riksbanken: pressträff med anledning av räntebeskedet kl 11.00
 • BOC: räntebesked kl 16.00
 • Apple: mediaevenemang i San Francisco

Samtliga börshändelser och estimat för veckan hittar du här!

Senaste börsnyheterna

Stockholmsbörsen handlades nära nollstrecket fram till senare delen av tisdagseftermiddagen, då amerikansk statistik tyngde handeln en del.

Efter budstriden i Haldex fortsatte utländska storbolag att visa intresse för svensk industri. Denna gång var det General Electric som lade ett bud med rejäl premie på 3D-utrustningstillverkaren Arcam.

På makrofronten svek amerikanskt inköpschefsindex för tjänstesektorn med råge förväntningarna.

Storbolagsindexet OMXS30 slutade 0,4 procent ned till nivån 1.435. Omsättningen på Stockholmsbörsen nådde drygt 13 miljarder kronor.

”OMXS30 har i veckan brutit upp igenom psykologiska 1.430-nivån till ett nytt årshögsta, vilket indikerar början på en ny trend”, kommenterade Erik Hansén, marknadsanalytiker på IG, för Nyhetsbyrån Direkt.

Han fortsatte:

”Vi ser även att analytikerna höjer prognoserna för fler aktier än de sänker prognoserna för, vilket ger stöd till börsutvecklingen. Nu riktas fokus mot Riksbanken på onsdag och ECB på torsdag.”

På hemmaplan lade alltså amerikanska GE ett bud på 285 kronor per Arcam-aktie. Aktien, som stängde på 186 kronor på måndagen, slutade på just 285 kronor. Det innebar en uppgång med 53 procent.

GE lade även bud på Arcams tyska konkurrent SLM Solutions.

Bland storbolagen tyngde Ericsson med en nedgång på 2,7 procent till 58:95 kronor. I nyhetsflödet noterades att Goldman Sachs sänkt riktkursen för aktien till 57 kronor från tidigare 59, och i övrigt har Ericsson haft en rad investerarträffar den senaste veckan.

”De hade ju sellside-träffen i fredags, och de låter lite försiktiga kring det tredje kvartalet. Det är inget som sticker ut direkt, men de dödar ju effektivt eventuella förhoppningar om en snabb återhämtning”, sade Swedbanks aktiestrateg Lars Söderfjell till Direkt.

Vidare på Ericsson-fronten uppgavs att Bank of America Merrill Lynch uppmanade sina kunder att gå korta i Ericsson (blanka) och gå långa i Nokia (köpa).

Goldman Sachs höjde rekommendationen för H&M till neutral och aktien avancerade runt 1 procent.

Exane BNP Paribas har tagit upp bevakning av kabeloperatören Com Hem med rekommendation outperform och riktkurs 95 kronor. Aktien steg över 2 procent till 74:20 kronor.

Sectra backade runt 6 procent. Carnegie har sänkt sin rekommendation till sälj efter måndagens rapport. Medicinteknikaktien har tappat drygt 11 procent på två dagar.

Soltech retirerade drygt 2 procent efter att solenergibolaget aviserat en nyemission på knappt 53 miljoner kronor.

Image Systems klättrade närmare 11 procent efter en order på 16 miljoner kronor.

Talkpool steg i sin tur 18 procent efter avtal med en europeisk nätoperatör.

Senaste prisutvecklingen (~kl. 06:40)

OMXS30
EURO STOXX 50
Frankfurt DAX
London FTSE 100
S&P 500
DJIA
Nasdaq Comp.
NIKKEI 225
HANG SENG
EUR/USD
EUR/SEK
USD/SEK
WTI Termin
Brent Termin
1435.19
3070.16
10687.14
6826.05
2186.48
18538.12
5275.91
16963.54
23722.94
1.13
9.54
8.48
44.99
47.47
-0.39%
-0.24%
0.14%
-0.78%
0.30%
0.25%
0.50%
-0.69%
-0.27%
0.00%
0.11%
0.12%
0.36%
0.44%

 

Börsnyheter och Teknisk Analys varje dag klockan 10.00

Av: Michael Andersson för Tradingportalen/Nyhetsbyrån Direkt.
Frågor och kommentarer alltid välkomna på redaktionen[at]tradingportalen.com

Taggar:
Fed

Anmäl dig till vårt exklusiva nyhetsbrev idag!

Skräddarsydda e-postmeddelanden

Ingen SPAM någonsin!

Alt mynt nyheter

Avprenumerera närsomhelst

Efter att du registrerat dig kan du också få tillfälliga specialerbjudanden från oss via e-post. Vi kommer aldrig att sälja eller distribuera dina uppgifter till tredje part. Se vår sekretesspolicy här.