Home > Morgonrapport: OMXS30 närmar sig 1500 punkter på nytt.

Morgonrapport: OMXS30 närmar sig 1500 punkter på nytt.

Stockholmsbörsen föll kraftigt under veckans första handelsvecka, där storbolagsindexet OMXS30 stängde -1.36% till 1505 punkter. Omsättningen på Stockholmsbörsen uppgick till 16 miljarder kronor och Kungsleden blev dagens vinnare med en uppgång på +1.28%, följt av Fingerprint Cards B som pressade klimatet med en nedgång på -7.53%. NGM-börsen omsatte på måndagen drygt 220 miljoner kronor, och dagens vinnare blev MVV Holding B som steg +11.70%, samt Mobilåtervinning i Sverige som uppvisade en nedgång på -12.93% och blev dagens förlorare. USA backade även på måndagen, ändock något svagare med bland annat S&P 500 som stängde -0.27%. Nattens handel i Asien uppvisar blandade tongångar, med Nikkei 225 som visar en nedgång på -0.49%, medan Hong Kong Hang Seng steg +0.34%. Oljan backade något på måndagen, för att än en gång återhämta sig under nattens handel, och fortsätter att noteras kring 55.50 dollar.

Dagens fokus:

 • Bolagsrapporter: Byggmax (kl 8.00), Philips (kl 7.00), Johnson&Johnson (kl 12.40), Verizon (kl 13.00), Kimberly-Clark (kl 13.30), Alcoa (efter USA-börsernas stängning), SAP (före Frankfurtbörsens öppning)
 • EMU: PMI (prel) januari kl 10.00
 • USA: Markit industri-PMI (prel) januari kl 15.45
 • USA: försäljning befintliga bostäder december kl 16.00
 • USA: oljelager (API), veckostatistik kl 22.30

Ledande svenska terminer indikerar en positiv öppning med ett par timmar kvar tills Stockholmsbörsen öppnar.

Få morgonrapporten till din e-post dagligen innan börsen öppnar!

Dagens analys

Måndagens handel föll under 1517 punkter redan inledningsvis, och trots ett tappert försök till återhämtning en timme före svensk lunchtid uteblev en uppgång i ett allmänt pressat börshumör.

Det blev under eftermiddagen en stadig resa söderut, som noterade hög volym kring 1513 punkter, samtidigt som stängningskursen vid 1505 punkter även här fick hög handelsaktivitet.

Dagens handel förväntas öppna i mer positiva tongångar vid omkring 1507 punkter, vilket innebär att vi kommer i ett sådant fall att inleda handeln över en av måndagens tekniska nyckelnivåer.

Just stängningskursen 1505 punkter uppvisade hög handelsaktivitet vilket vid en öppning av mer positiv karaktär, så kommer denna prisnivå agera som stöd under tisdagen.

Morgonrapport: OMXS30 närmar sig 1500 punkter på nytt.

Vi ställer oss dock något ifrågasättande, vi stängde inte minst vid dagslägsta men även precis vid vårt 50 dagars glidande medelvärde, vilket även innebär att vi aldrig fick någon tydlig studs på måndagen.

Tidigt denna morgon pekar även ledande amerikanska terminer på ett något mer negativt humör, ändock svagt vilket gör att risken för en fortsatt nedgång för ett ordentligt utmanande av 1500 punkter kan vara på allvar denna gång.

Skulle den indikativa positiva öppningen på tisdagen hålla i sig, ja då kommer vi att vända blickarna mot inledningsvis 1513 punkter följt av 1517 punkter som tidigare uppvisats vara en teknisk nyckelnivå med hög handelsaktivitet.

Vi har även under de senaste dagarna fått en uppsamlingsfas och intresset från köpare och säljare kring nuvarande prisnivåer är väldigt stor.

Däremot om vi skulle göra ett nytt utmanande av 1500 punkter är risken stor att vi fortsätter söderut närmaste dagarna, däremot är det nu äntligen dags att komma igång med rapportsäsongen på allvar men frågan är dock om rapporterna hinner trilla in för att rädda det sura humöret som upplevs för närvarande…

Därmed räknar vi med en mer rapportstyrd börs, och beroende på utfall räknar vi även med en något mer volatil handel. Flera tunga bolag inleder redan på torsdag med bland annat Nordea, Ericsson samt SCA som vi redan idag tittar närmare på vad förväntningarna inför rapporten är längre ned i dagens morgonrapport.

Dagens tekniska motstånd finner vi redan kortsiktigt vid 1513 punkter, följt av 1517, 1523 och 1527 punkter sedan en längre tid tillbaka.

Tekniska stöd inväntar redan kortsiktigt vid 1505 punkter, samt vår sentimentala heltalsnivå 1500 punkter som helst ej skall brytas för att bibehålla en positiv syn framöver.

Dagens makroagenda får vi redan kl 10.00 preliminära PMI siffror inom EMU.

Industri-PMI väntas ha sjunkit svagt till 54,8 medan tjänste-PMI antas stiga något till 53,9. Det kombinerade PMI väntas sammantaget ha dragits upp till 54,5 från 54,4, vilket skulle vara fjärde månaden i rad med uppgång.

Commerzbank noterar att sentimentet i euroområdet ljusnade betydligt under hösten 2016.

”Enligt vår uppfattning beror detta på två faktorer: starkare global efterfrågan och den ultralätta penningpolitiken från ECB, som till slut slår igenom i den reala ekonomin”, skriver Commerzbank.

Givet olösta problem på tillväxtmarknaderna så väntas den första drivkraften inte vara uthållig, och uppgången i sentimentet har därför troligen toppat.

Därefter kl 10.30 kommer brittiska högsta domstolen meddelar beslut om regeringen behöver tillfråga parlamentet om Brexit-beslut.

Regeringen förlorade målet i en lägre instans men överklagade. Frågan har hamnat i mindre fokus efter att premiärminister Theresa May i sitt Brexit-anförande lovat parlamentet att få rösta om resultatet från förhandlingarna.

Om Högsta domstolen går på samma linje som lägre instans kan det däremot innebära en försening av aktiveringen av utträdesparagrafen i EU-fördraget, som planerats till mars.

För amerikansk del får vi denna tisdag kl 15.45 preliminära data gällande Markit-industri-PMI.

Här väntas en ökning till 54,5, från 54,3 i december, vilket skulle innebära fjärde månaden i rad med stigande index efter en botten på 51,5 i september.

BSN Medical förvärv samt uppdelning i fokus när SCA lämnar rapport på torsdag.

Delårsrapporten för det fjärde kvartalet publiceras på torsdag 26 januari kl. 08.00, följt av rapportpresentation kl. 10.00.

På torsdag är det dags för hygien- och skogskoncernen SCA att lämna rapport för det fjärde kvartalet, och förväntningarna ligger på ett rörelseresultat om 3.056 miljoner kronor, enligt en sammanställning som SME Direkt har gjort.

För helåret 2016 väntas en utdelning i genomsnitt på 6:21 kronor per aktie.

Förväntningarna är att bolagets rörelseresultat skall ha ökat med stöd från lägre råvarukostnader inom alla affärsområden samt stöd från valuta.

Fokus i rapporten kommer att ligga på den tidigare annonserade uppdelningen av bolaget i en hygien och en skogsindustridel samt bolagets förvärv av BSN Medical som dock väntas vara slutförd under det andra kvartalet i år.

”Förvärvet av BSN Medical som är ett ledande medicintekniskt företaget som utvecklar, tillverkar, marknadsför och säljer produkter inom sårvård, kompressionsbehandling och ortopedi och passar SCA strategiskt mycket väl och stöder vår vision; att öka välbefinnande genom ledande lösningar inom hygien och hälsa, två områden som är nära sammankopplade. BSN Medical har ledande marknadspositioner inom flera attraktiva medicintekniska produktkategorier och skapar en ny tillväxtplattform med framtida branschkonsolideringsmöjligheter”, sade bolagets vd Magnus Groth i ett pressmeddelande den 19 dec om affären.

Nya riktkurser av SCA för året finner vi Barclays Capital med 255 kr, samt Swedbank som tidigare höjde till köp och lämnade riktkursen 285 kr, och dessförinnan har vi Handelsbanken 290 kr och JP Morgan 300 kr.

BSN Medical förvärv samt uppdelning i fokus när SCA lämnar rapport på torsdag. Delårsrapporten för det fjärde kvartalet publiceras på...

Fingerprint Cards faller som en sten.

Fingerprint Cards backade inledningsvis över sju procent på måndagen när det framgick i ett pressmeddelande att styrelseledamot Lars Söderfjell och aktieägaren Johan Carlström är anhållna av ekobrottsmyndigheten för misstänkt marknadsmissbruk.

Anledningen är misstänkt marknadsmissbruk i samband med vinstvarningen i december 2016, och ekobrottsmyndigheten(EBM) genomförde tidigt på måndagen husrannsakningar.

Fingerprints ledning har inte fått någon vidare information, och styrelseordförande Jan Wäreby sade till Nyhetsbyrån Direkt på måndagen att ”Vi vet inget mer, vi har inte fått några mer detaljer från myndigheterna mer än vad vi säger i releasen just nu”.

Efter vår minianalys 12 januari är 50 kr nu inom räckhåll när handelsintervallet är brutet.

Under januari upprepade Pareto(P) och SEB(S) köp, dock sänkte SEB riktkursen till 82 kronor medan Pareto behöll riktkursen på 90 kronor. Handelsbanken(H) sänkte till 75 kronor men upprepade rekommendationen öka. Arctic(A) sänkte sin rekommendation för bolaget till behåll från tidigare köp, och sänkte riktkursen från otroliga 170 till 55 kronor.

En halvtimme före amerikanska börserna öppnade på måndagen uppgav Avanzas sparekonom Claes Hemberg för Nyhetsbyrån Direkt att nästan tre av fyra aktieägare i Fingerprint Cards hos Avanza för närvarande ligger på minus i sin position.

Fingerprint Cards faller som en sten...

Handelsbanken pressar Electrolux på måndagen.

Föll inledningsvis över två procent på säljrekommendation och är nu tillbaka vid teknisk nyckelnivå….

Electrolux backade kraftigt inledningsvis på måndagen med över två procent.

Bränsle till nedgången står Handelsbanken för som sänker sin rekommendation för bolaget till sälj med riktkursen 190 kronor, från tidigare minska.

Den 20 december höjde kreditvärderingsinstitutet S&P Electrolux till A- från tidigare BBB+, med fortsatt stabila utsikter, vilket tidigare gav vidare positivitet.

Som vi tidigare rapporterat tog säljstyrkan slut efter en inledningsvis nedgång i januari, och vi klev ned till MA 200, som dock resulterade i en rekyl upp till 229 kronor som skedde inom bara ett par dagar.

Kommande rapport för det fjärde kvartalet presenteras den 1 februari kl 08.00.

Riktkurserna för Electrolux finner vi SEB 260 kr, Swedbank 255 kr, Nordea 250 kr, ABG Sundal Collier 245 kr, Citi 235 kr, Barclays Capital 220 kr, DNB Markets 210 kr samt nu Handelsbanken med 190 kronor.

Handelsbanken pressar Electrolux på måndagen. Föll inledningsvis över två procent på säljrekommendation och är nu tillbaka vid...

Kommer rapporterna att rädda tungviktarna som fortsätter söderut…?!?

Indextunga trion med en total vikt på 20% tillsammans ser ut att få en sur avslutning på januari… Eller kan vi få en vändpunkt av rapporterna?

Kommande rapport för det brutna räkenskapsårets fjärde kvartal presenteras den 31 januari och väntas uppvisa ett rörelseresultat på 6.896 miljoner kronor enligt en sammanställning av SME Direkt.

Även Ericsson kommer med rapport för det fjärde kvartalet redan den 26 januari, och väntas här uppvisa ett rörelseresultat på 384 miljoner kronor enligt SME Direkts sammanställning.

Telia släpper sin rapport för det fjärde kvartalet redan nu på fredag den 27 januari. Telia var i stort fokus under fredagen som ryktas vilja lägga bud på TDC, som i sin tur vill stoppa uppköp och sägs vilka lägga bud på Com Hem enligt Dagens Industri…

Kommer rapporterna att rädda tungviktarna som fortsätter söderut…?!? Indextunga trion med en total vikt på 20% tillsammans ser ut att få...

Vilka hålltider och bolag som rapporterar kommande veckor kan ni läsa här.

Hålltider under dagen

Bolagsrapporter

 • Byggmax (kl 8.00), Probi (kl 8.00)
 • Philips (kl 7.00), Johnson&Johnson (kl 12.40), Verizon (kl 13.00), Kimberly-Clark (kl 13.30), Alcoa (efter USA-börsernas stängning), Bharti Airtel, SAP (före Frankfurtbörsens öppning)

Exklusive utdelning

 • Högkullen (0:60 kr i preferensaktie kvartalsvis)

Makrostatistik

 • Japan: Nikkei industri-PMI (prel) januari kl 1.30
 • Frankrike: Markit PMI (prel) januari kl 9.00
 • Tyskland: Markit PMI (prel) januari kl 9.30
 • EMU: PMI (prel) januari kl 10.00
 • USA: TRE veckostatistik kl 13.45
 • USA: Redbook veckostatistik kl 14.55
 • USA: Markit industri-PMI (prel) januari kl 15.45
 • USA: försäljning befintliga bostäder december kl 16.00
 • USA: oljelager (API), veckostatistik kl 22.30
 • Storbritannien: Högsta domstolen meddelar beslut om regeringen behöver tillfråga parlamentet om brexitbeslut

Samtliga börshändelser och estimat för veckan hittar du här!

Senaste börsnyheterna

Stockholmsbörsen trycktes ned med Fingerprint Cards i täten för nedgången. Börsindex avslutade måndagens handel svagt. De ledande Europabörserna visade också på nedgångar om än inte lika mycket som i Stockholm.

Beskedet att den tidigare vd:n Johan Carlström samt styrelsemedlemmen Lars Söderfjell har anhållits efter misstänkt marknadsmissbruk fick Fingerprint-aktien på fall.

På makrofronten har USA-räntorna sjunkit och dollarn tappat i spåren av fredagens presidenttal.

Storbolagsindexet OMXS30 var vid stängningen på måndagen ned 1,4 procent till 1.505. Omsättningen var 16,0 miljarder kronor på Stockholmsbörsen.

Fingerprint Cards, som var näst mest omsatta bolag i Stockholm, föll med över 7,5 procent. Strax innan lunchtid på måndagen meddelades att fingersensorbolagets tidigare vd Johan Carlström och styrelseledamoten Lars Söderfjäll – båda storägare – anhållits misstänkta för marknadsmissbruk i samband med vinstvarningen i december 2016.

Johan Carlström anser sig oskyldig till det han anklagas för och på måndagen anhölls av Ekobrottsmyndigheten för.

”Jag känner mig helt trygg med alla de besked som Johan har lämnat under dagens polisförhör, och är övertygad om att inget fel har begåtts av honom eller någon annan”, sade Johan Carlströms försvarare, advokat Per E Samuelson till Nyhetsbyrån Direkt.

Ståltillverkaren SSAB:s vd Martin Lindqvist ser för första gången på länge en positiv utveckling i omvärlden för bolaget. Dessutom andas han optimism kring skuldsättningen. Stålaktien var upp 0,3 procent.

Besqab förbättrades nästan 6 procent. Aktien, som har gått starkt under de senaste tre dagarna, fick en köprekommendation från DNB i slutet på förra veckan.

Imint kom med två nyheter på morgonen: ett utvecklingsavtal med Samsung samt att bolagets lösning Vidhance finns med i Huaweis mobiltelefon Mate 9. Aktien rusade 28 procent.

Raymond James sänker sin rekommendation för Telia till underperform, från tidigare market perform. Riktkursen är 34 kronor. Telia tappade 1,7 procent till 35:79 kronor.

Electrolux backade 1,5 procent. Handelsbanken tror att Electrolux rapport för fjärde kvartalet kan bli stark och att utdelningen för helåret till och med kan bli en positiv överraskning. Men framåt spås resultatpress för vitvarubolaget menar banken och sänker sin rekommendation till sälj.

SEB har sänkt sin rekommendation för Nokia till behåll från köp. Analyshuset bedömer att kurspotentialen i Nokia är begränsad och hänvisar till att aktien återhämtat sig efter tappet då bolaget släppte sin prognos för 2017 i november. Nokia-aktien sjönk 3,5 procent.

A City Medias vd och huvudägare Anders Axelsson har sålt 160.000 aktier till en grupp långsiktiga professionella investerare. Aktien var upp drygt 3 procent.

Neurovive har tecknat ett prekliniskt samarbetsavtal med en amerikansk forskargrupp inom mitokondriell medicin. Bioteknikaktien, som haft ett par år i rejäl motvind, var upp strax över 3 procent.

I samma sektor avancerade Lidds med 8,5 procent. Prekliniska studier med Nanozolid tillsammans med cellgiftet docetaxel visade på ”lovande resultat” för behandling av lungcancer.

AIK Fotboll bekräftade försäljningen av Alexander Isak till den tyska Bundesligaklubben Borussia Dortmund. Någon övergångssumma presenterades däremot inte. AIK-aktien som haft en stark utveckling sedan mitten av november 2016 sänktes 8,5 procent.

Få morgonrapporten till din e-post dagligen innan börsen öppnar!

Senaste prisutvecklingen (~kl. 06:40)

OMXS30
EURO STOXX 50
Frankfurt DAX
London FTSE 100
S&P 500
DJIA
Nasdaq Comp.
NIKKEI 225
HANG SENG
EUR/USD
EUR/SEK
USD/SEK
WTI Termin
Brent Termin
1504.69
3273.04
11545.75
7151.18
2265.2
19799.85
5552.94
18797.53
22976.94
1.08
9.5
8.83
53
55.53
-1.36%
-0.80%
-0.73%
-0.66%
-0.27%
-0.14%
-0.04%
-0.49%
0.34%
-0.14%
-0.02%
0.12%
0.47%
0.54%

 

Börsnyheter och Teknisk Analys varje dag klockan 10.00

Av: Michael Andersson för Tradingportalen/Nyhetsbyrån Direkt.
Frågor och kommentarer alltid välkomna på redaktionen[at]tradingportalen.com

Taggar:
EU

Anmäl dig till vårt exklusiva nyhetsbrev idag!

Skräddarsydda e-postmeddelanden

Ingen SPAM någonsin!

Alt mynt nyheter

Avprenumerera närsomhelst

Efter att du registrerat dig kan du också få tillfälliga specialerbjudanden från oss via e-post. Vi kommer aldrig att sälja eller distribuera dina uppgifter till tredje part. Se vår sekretesspolicy här.