Home > Morgonrapport: OMXS30 närmar sig intressanta nivåer

Morgonrapport: OMXS30 närmar sig intressanta nivåer

OMXS30 fortsätter nedgångarna, den tillfälliga uppgången var just tillfällig där fredagens nedgång främst var driven av banksektorn och H&Ms nedgång om 2,8 procent. Kommande vecka blir viktig för det framtida sentimentet på börsen, nedgångarna har varit relativt små men pågått över en veckas tid, där korrigeringen och vinsthemtagning inte kan annat än ses som avklarad. Fortsätter nedgångarna framöver så tyder det på ett trendbrott och att avslutande delen av året inte blir fullt så optimistiskt som vi tidigare trott.

Under natten har de asiatiska börserna fallit vidare, och stockholmsbörsen väntas inleda i samma riktning så här med några timmar kvar tills börsen öppnar för veckan.

Få morgonrapporten till din e-post dagligen innan börsen öppnar!

Dagens analys

Torsdagens svaga stängning gav vissa indikationer om att styrkan inte riktigt fanns för en snabb återhämtning efter de 8 dagarna innan av nedgångar. Köpsidan stod emot i den inledande handeln på fredagen men efter en säljrek på H&M och fortsatt fastighetsoro för banksektorn backade storbolagsindexet dryga 1 procent under dagen. Det innebär att OMXS30 står å 1617,70 punkter, omsättningen låg på 17 miljarder kronor.

Förra veckan var intensiv på fastighetsmarknaden, med en rad statistik som gav den senaste tidens föraningar svar på tal. Utfallet var egentligen ganska väntat efter höstens rubriker. Vad vi kan konstatera är att det händer grejer med bostadspriserna, senaste årens köp-till-varje-pris har tagit slut. Frågan är om nästa steg är en full krasch eller ett skifte mot en mer hälsosammare prisutveckling på bostadsmarknaden? Bankerna har sedan tidigare börjat att reglera utlåningen ytterligare vilket har påverkat köparnas lånemöjligheter och därmed det tak för hur mycket priserna kan gå upp. Finansinspektionen lämnade i veckan förslag på nya amorteringskrav för låntagare med extra hög belåning, vilket kan vara rimligt för att undvika lånebubblor på sikt. Men, timingen! Den kunde inte ha varit sämre vilket nu istället ökar den aktuella oron som finns.

Det är ganska självklart att en kraschande bostadsmarknad kommer att påverka hela den svenska ekonomin och börsen, framförallt genom en lägre konsumtion. Men att börja prisa in en så pass stor händelse redan nu på börsen är lite att ta ut nedgångarna i förtid, men på längre sikt ska man noggrant följa utvecklingen på den svenska bostadsmarknaden. Med det sagt så  talar de globala nedgångarna på att det är globala faktorer driver denna nedgång.

Veckans agenda startar med tal från Mario Draghi i EU-parlamentet, där förtydligande om ECB:s politik framöver kan göras.

I veckan följer bland annat försäljning av bostäder i USA, riksbankens rapport om den finansiella stabiliteten i landet där nya kommentarer kring hushållens skuldsättning och bankernas kapital väntas. På onsdag kommer även protokollet från FEDs senaste räntemöte och på torsdag kommer ECBs motsvarighet. PMI från EMU och USA kommer i slutet av veckan.

 

Tekniskt så pekar mer och mer på att det kommer att bli volatilt på kortare sikt. Vi har fortfarande 1600 punkter och MA200 som nedre gräns för trendbrott. Trots nedgången i fredags är vi tillbaka runt onsdagens nivåer. Det är positivt att vi inte bröt under onsdagens lägsta punkt, vilket kan skapa ett handelsintervall mellan dryga 1610 till 1635 punkter vid avvaktande inledning på veckan. Bryter vi ner under dryga 1610 ser vi nog snabbt 1600 punkter där ett större långsiktigt vägskäl återfinns.

På längre sikt, som vi tidigare rapporterat, har vi 200 dagars glidande medelvärde och stödområdet kring 1600 punkter som viktig nivå. Det är troligt att ett test av 1600 görs inom kort vilket blir ett vägskäl. Än så länge är korrigeringen inom ramen för den positiva trend OMXS30 befinner sig i.

En kraftigare vändning omkring här befäster istället trendens underliggande styrka. Dock så har nedgångarna skapat tveksamheter till om en återhämtning från dessa nivåer blir så tydlig och rak som tidigare. Det mesta pekar på att kommande period präglas av mer volatilitet.

Vilka hålltider och bolag som rapporterar kommande veckor kan ni läsa här.

Gårdagens viktigaste börshändelser.

H&M faller på sälj-rek. från SEB

Hennes & Mauritz har det fortsatt tungt faller idag drygt 3 procent inledningsvis efter en säljrekommendation från SEB.

Från tidigare rekommendation behåll med riktkurs 225 kronor sänks nu kursen till 175 kronor och sälj.

Som vi tidigare i veckan beskrev handlades H&M aktien till intressanta nivåer. Aktien har nu brutit ner under senaste månadens handelsintervall vilket talar för fortsatt osäkert läge kring aktien. Nuvarande nivåer kring 195 kronor har vi inte sett sedan hösten 2011 där en större stödnivå finns kring 185 kronor.

Övriga analyshus har blandade rekommendationer där bland annat Santander, Danske och Carnegie har sälj medan DNB och Credit Suisse har köp riktkurser kring 242 och 240 kronor.

 

Internationella Engelska Skolan

Engelska skolan rapporterar ett resultat efter skatt på 26 miljoner kronor för det första kvartalet i det brutna räkenskapsåret, vilket kan jämföras med föregående 23 miljoner kronor.

Rörelseresultatet kom in på 35,3 miljoner kronor och nettoomsättningen ökade med 18,5 procent till 491 miljoner kronor. Ökningen beror främst på högre elevantal.

Sedan hösten har fyra nya skolor öppnats, i Helsingborg, Landskrona, Södertälje och Årsta. Engelska skolan är bland annat omtalat för sin popularitet och den kö med elever som vill bli antagna till skolan. Registreringarna har ökat med 32000, till ca 154000 personer vid utgången av kvartalet.

Aktien har stigit kraftigt senaste året och bibehåller fortfarande en stark trend även om viss avmattning och vinsthemtagningar har präglat kursen senaste månaderna. På dagens rapport stiger nu aktien drygt 1 procent.

Ericsson

Ericsson stiger svagt idag på konkurrenten Cisco´s rapport igår. Kvartalsrapporten var bättre än väntat och bolaget såg positivt på framtidsutsikterna. Kommande kvartal spår bolaget att intäkterna kommer att öka mellan 1 och 3 procent, där marknaden hade förväntat sig strax under 1 procent.

Framtidsutsikterna smittade av sig på Ericsson som steg inledningsvis under fredagen med 3 procent. Runt lunchtid handlas Ericssons aktie upp runt 1 procent. Ciscos aktie steg däremot 5,8 procent i efterhandeln.

Ericssons aktie föll efter deras kvartalsrapport vilket sammanträffade med motståndsnivån kring 56 kronor. Ny styrka har uppvisats vid 50 kronor.

 

Hålltider under dagen

Makrostatistik

  • Japan: handelsbalans oktober kl 0.50
  • Tyskland: PPI oktober kl 8.00
  • SCB: investeringsfonder 3 kv kl 9.30
  • AF: veckostatistik kl 10.45
  • ECB: obligationsköp kl 15.45
  • USA: ledande indikatorer oktober kl 16.00Övrigt
  • Riksbanken: direktionen sammanträder kl 9.00
  • ECB: Mario Draghi talar inför EU-parlamentets ekonomiska utskott kl 15.00Exklusive utdelning
  • Engelska skolan (1:14 kr)

Samtliga börshändelser och estimat för veckan hittar du här!

Senaste börsnyheterna

Fastighetsoro för banker och nätkonkurrens mot H&M tyngde Stockholmbörsen som laggade mer än andra Europabörser på fredagen.

Vid stängning var storbolagsindexet OMXS30 1,0 procent lägre vid nivån 1.618. På hela Stockholmsbörsen hade aktier för 17 miljarder kronor bytt ägare. Övriga större Europabörser var bara svagt ned med oljesektorn oförändrad sedan Brentonljan åter passerade 62 dollar fatet. Lundin Petroleum handlades 1,6 procent högre.

Inbromsningen på svensk bostadsmarknad kan påverka kommersiella fastigheter, enligt Morgan Stanley som påpekar att de svenska bankernas balansräkningar lutar mot fastighetsrelaterad utlåning vilket ger anledning till viss försiktighet mot sektorn. Swedbank, Handelsbanken och SEB var 2,1 till 1,5 procent lägre. Fastighetsbolag som Atrium Ljungberg, Castellum och Fabege tappade omkring 1 procent.

SEB Equity Research har sänkt sin rekommendation på H&M- aktien från behåll till sälj och riktkursen till 175 från 225 kronor. Banken har dragit ned sina prognoser för klädjätten efter negativ marknadsstatistik, i synnerhet från Tyskland, och konstaterar även att direktkonkurrensen från Kina ökar på nätet. H&M-aktien sjönk 2,8 procent till 197 kronor, den lägsta nivån sedan 2011. Aktien låg högst upp på fredagens förlorarlista inom OMXS30.

Även Nordeas neddragning av rekommendationen i Industrivärden till sälj från köp fick genomslag. C-aktien sjönk 1,7 procent till 206 kronor. Nordea sänkte riktkursen till 200 kronor (235).

Bland förlorarna i storbolagsindex fanns också Volvo som tappade 2,1 procent. Securitas och Assa Abloy samt Telia och Tele2 återfanns också gott och väl 1 procent lägre.

Sobi backade 0,7 procent. Roches läkemedel Hemlibra mot blödarsjuka kan bli en konkurrent till Sobis Elocta och har fått ett godkännande av den amerikanska läkemedelsmyndigheten FDA. Godkännandet rör inte Sobis patientgrupp, men Sobis aktie har tidigare rört sig då Roche kommit med nyheter kring Hemlibra, påpekar Pareto.

Balco ökade 1,7 procent till 61 kronor. Carnegie har inlett bevakning av balkongbolaget med köpråd och riktkursen 75 kronor, efter att ha varit rådgivare i samband med bolagets börsnotering i höstas.

Engelska skolan rapporterade på fredagen och var oförändrad. Omsorgsbolaget Ambea fick tummen upp efter sin kvartalsrapport och aktien ökade 5 procent.

Forskningsbolaget Camurus steg 12 procent efter att fondförvaltaren Max Mittregger medverkat i Ditv:s Börsmorgon och där framfört att aktien fått ”oförtjänt mycket stryk”.

Installationsbolaget Instalcos huvudägare FSN Capitals ägarbolag Herakles Holding har sålt 3 miljoner aktier, cirka 6,5 procent av bolaget, till kursen 53 kronor, till några institutionella investerare. Aktien var ned 4 procent till 53:50 kronor.

På First North vill solenergibolaget Soltech ta in cirka 65 miljoner kronor genom en nyemission med emissionskurs 8:40 kronor. Aktien sjönk 11 procent till 11 kronor.

Spiffx som utvecklar och marknadsför konsumentinriktade spelapplikationer för speloperatörer tog ett kursfall på 12 procent.

Få morgonrapporten till din e-post dagligen innan börsen öppnar!

Senaste prisutvecklingen (~kl. 06:40)

OMXS30
EURO STOXX 50
Frankfurt DAX
London FTSE 100
S&P 500
DJIA
Nasdaq Comp.
NIKKEI 225
HANG SENG
EUR/USD
EUR/SEK
USD/SEK
WTI Termin
Brent Termin
1617.7
3547.46
12993.73
2578.85
23358.24
6782.79
22270.82
29157.32
1.17
9.89
8.43
56.77
62.62
-0.98%
-0.49%
-0.41%
-0.26%
-0.43%
-0.15%
-0.56%
-0.14%
-0.47%
-0.58%
-0.08%
0.11%
-0.16%

 

Börsnyheter och Teknisk Analys varje dag klockan 10.00

Av: Andreas Leandersson för Tradingportalen/Nyhetsbyrån Direkt.
Frågor och kommentarer alltid välkomna på redaktionen[at]tradingportalen.com

Taggar:
Begränsat specialerbjudande - 0% Provision & 0% Stämpelskatt på ALLA Lager!
Prisbelönad plattform - köp fysisk tillgång eller handel med hävstång
11 betalningsmetoder, inklusive PayPal
Öppna mitt konto