Home > Morgonrapport: OMXS30 närmar sig test av viktiga nivåer…

Morgonrapport: OMXS30 närmar sig test av viktiga nivåer…

OMXS30 backade i slutskedet av den sista handelsdagen för november och stänger därmed månaden på minus 3,3 procent. Gårdagens utveckling stannade på minus 0,2 procent. Ledande asiatiska börser har under natten uppvisat blandade resultat. Oljepriset stiger svagt, så även bitcoin.
December väntas inledas med nedgångar för svenska OMXS30, med några timmar kvar tills börsen öppnar för dagen. 

Få morgonrapporten till din e-post dagligen innan börsen öppnar!

Dagens analys

December månad och julen kommer i en rasande fart, dock så har vi inget julnisserally i sikte än så länge. Men den som väntar på något gott?

I väntans tider gör börsen i stort sett detsamma, för svag för att gå upp för långsiktigt stark för att bryta ner och skifta trenden. Den låga omsättningen senaste tiden har varit talande för avsaknaden av riktning men igår ökades omsättningen och stockholmsbörsen stängde ner 0,2 procent för dagen. Omsättningen låg på 24 miljarder kronor och trots ökad handel så står vi fortfarande kvar inom området vi nu har handlats inom senaste två veckor.

Avslutningen på veckan idag blir därmed intressant, gör vi kanske ett sista ryck ner för att lura de som tror på en större nedgång, eller får vi en möjlighet att bekräfta deras mer negativa syn på marknaden?

Gårdagens rörelser stod framförallt MTG för där aktien lyfte 6,5 procent efter onsdagens kapitalmarknadsdag och uppdaterade analyser under gårdagen. Även H&M steg runt procenten efter att Stefan Persson uttalat sig i dagens industri om stark tro på bolaget. Bankerna föll tillbaka efter inledande uppgångar under eftermiddagen.

Regeringen avser att säga ja till finansinspektionens utökade förslag om skärpt amorteringskrav för vissa bolånetagare. Det innebär att låntagare med mer än 4,5 gånger bruttoinkomsten kommer att behöva få amortera 1 procent mer på lånet tills att skuldkvoten understiger nivåerna. Marknadens reaktion var i stort sett inprisad sedan tidigare, då indikationer från regeringshåll har pekat i denna riktning.

Idag väntas en rad inköpschefsindex, bland annat från Japan, Kina, Indien, Norge, Italien, Frankrike, Tyskland, USA, Storbritannien och EMU. Generellt sett så väntas starka siffror över hela linjen vilket kan, om de uppfylls, ge en positiv start på december månad.

OMXS30 gör ett försök att på riktigt gå under det handelsintervall som präglat börsen senaste två veckorna. Dock behövs mer för att få till det riktiga testet av 1600 punkter och MA200, som jag så länge påtalat om här i morgonrapporten. Mycket talar för att vi inte är helt klara på nedsidan än, och med tanke på lite mer omsättning på börsen kan vi kanske göra ett riktigt test av området snart.

Idag kommer, som ovan beskrivet, en rad makrostatistik som kan skifta läget. Håller det starka sentimentet i sig kan vi få en riktig rekyl mot toppen av intervallet kring 1637 punkter inom några dagars sikt. Det är först där det gäller för att visa styrka mot ett eventuellt julnisserally.

Vilka hålltider och bolag som rapporterar kommande veckor kan ni läsa här.

Hålltider under dagen

Makrostatistik

 • Sydkorea: BNP (def) 3 kv kl 0.00

 • Japan: arbetslöshet oktober kl 0.30

 • Japan: KPI oktober kl 0.30

 • Sydkorea: handelsbalans november kl 1.00

 • Japan: industri-PMI (def) november kl 1.30

 • Kina: Caixin industri-PMI november kl 2.45

 • Indien: industri-PMI november kl 6.00

 • Ryssland: industri-PMI november kl 7.00

 • Finland: BNP 3 kv kl 8.00

 • Silf/Swedbank: industri-PMI november kl 8.30

 • Norge: industri-PMI november kl 9.00

 • Spanien: Industri-PMI november kl 9.15

 • SCB: bytesbalans 3 kv kl 9.30

 • SCB: försäkringsbolagens kapitalplaceringar 3 kv kl 9.30

 • Italien: industri-PMI november kl 9.45

 • Frankrike: industri-PMI (def) november kl 9.50

 • Tyskland: industri-PMI (def) november kl 9.55

 • EMU: industri-PMI (def) november kl 10.00

 • Italien: BNP (def) 3 kv kl 10.00

 • Litauen: BNP (def) 3 kv kl 10.00

 • Storbritannien: industri-PMI november kl 10.30

 • Brasilien: BNP 3 kv kl 12.00

 • Kanada: BNP 3 kv kl 14.30

 • Kanada: sysselsättning, arbetslöshet november kl 14.30

 • USA: Markit industri-PMI (def) november kl 15.45

 • USA: ISM-index industri november kl 16.00

 • USA: bygginvesteringar november kl 16.00

 • Konjunktur: JP Morgan Global industri-PMI november kl 17.00

Övrigt:

 • Riksbanken: Martin Flodén talar om det ekonomiska läget och aktuell penningpolitik kl 9.00

 • Fed: James Bullard talar om USA:s ekonomiska utsikter och penningpolitik kl 15.05

 • Fed: Robert Kaplan talar kl 15.30

 • Fed: Patrick Harker talar om inkluderande tillväxt kl 16.15

Samtliga börshändelser och estimat för veckan hittar du här!

Senaste börsnyheterna

Stockholmsbörsen stängde på torsdagen med en mindre nedgång, efter att större delen av dagen ha handlats i positivt territorium. Bäst gick Electrolux, följt av H&M och SCA.

Trögare gick det för verkstadsbolagen, som överlag noterades på minus.

Utanför storbolagsindexet rasade gruvbolaget Lundin Mining efter att ha lämnat en treårsprognos som gjorde marknaden besviken. MTG gick i motsatt riktning sedan onsdagens kapitalmarknadsdag fått gott betyg av flera analytiker.

Stockholmsbörsens OMXS30-index förlorade 0,2 procent till nivån 1.610,1. Omsättningen på Stockholmsbörsen uppgick till 24 miljarder kronor på månadens sista handelsdag.

Finansmarknadsminister Per Bolund meddelade strax före lunch att regeringen avser att säga ja till Finansinspektionens förslag om skärpta amorteringskrav. Någon omedelbar effekt på vare sig banker eller fastighetsbolag märktes dock inte.

”Jag tror att beslutet var väntat och inprisat av marknaden. Möjligen kan det betraktas som positivt att det blir klarhet i frågan och att investerare nu inser att förslaget sannolikt kommer att ha en mycket begränsad effekt på fastighetsmarknaden”, sade Andreas Håkansson, bankanalytiker på Exane BNP Paribas, till Nyhetsbyrån Direkt.

Storbankerna steg under förmiddagen, men tappade mark de sista handelstimmarna. Vid stängning var SEB upp 0,6 procent, Swedbank 0,3 procent och de övriga oförändrade.

Högst upp i storbolagsindex låg alltså vitvarutillverkaren Electrolux, som steg 1,6 procent. Uppgångar på drygt 1 procent noterades även för modebolaget H&M och skogsjätten SCA.

H&M:s ordförande och storägare Stefan Persson uttryckte i Dagens Industri sin starka tro på bolaget – trots årets kursnedgång på över 20 procent.

Bland förlorarna för dagen märktes SKF, som tappade 2 procent, och Astrazeneca, ned 1,7 procent.

På råvarumarknaderna var utvecklingen blandad för basmetallerna, medan råoljan återtog något av onsdagskvällens nedgångar. Opec och ett antal oljeproducerande länder utanför organisationen har enligt uppgift ”i princip” kommit överens om att förlänga avtalet om produktionsbegränsning med nio månader till slutet av 2018.

Oljeproducenten Lundin Petroleum tappade 1 procent, medan Enquest lyfte 8,5 procent i spåren av en produktionsuppdatering.

Sämre gick det för gruvbolaget Lundin Mining, som rasade 17,5 procent. Bolaget släppte på onsdagskvällen en ny treårsprognos för produktion, kostnader och investeringar som inte levde upp till marknadens förväntningar. Ett flertal analytiker har sänkt sina riktkurser och i vissa fall även rekommendationer för aktien.

Något ned var det för medicinteknikbolaget Elekta. Bolaget redovisade ett bättre resultat än väntat för det andra kvartalet, men en svagare orderingång. Därtill sköts målet för de första 75 orderna för strålbehandlingssystemet Unity upp. Aktien stängde 0,4 procent ned efter volatil handel.

Rejält på plus handlades mediebolaget MTG, sedan flera analytiker uttryckt sig positivt om budskapen från onsdagens kapitalmarknadsdag. Aktien lyfte 6,4 procent.

Få morgonrapporten till din e-post dagligen innan börsen öppnar!

Senaste prisutvecklingen (~kl. 06:40)

OMXS30
EURO STOXX 50
Frankfurt DAX
London FTSE 100
S&P 500
DJIA
Nasdaq Comp.
NIKKEI 225
HANG SENG
EUR/USD
EUR/SEK
USD/SEK
WTI Termin
Brent Termin
1610.11
3569.93
13023.98
2647.58
24272.35
6873.97
22836.59
29129.16
1.19
9.97
8.37
57.58
62.91
-0.21%
-0.56%
-0.29%
0.82%
1.39%
0.73%
0.49%
-0.17%
0.24%
0.02%
-0.21%
0.31%
0.45%

 

Börsnyheter och Teknisk Analys varje dag klockan 10.00

Av: Andreas Leandersson för Tradingportalen/Nyhetsbyrån Direkt.
Frågor och kommentarer alltid välkomna på redaktionen[at]tradingportalen.com

Taggar:

Anmäl dig till vårt exklusiva nyhetsbrev idag!

Skräddarsydda e-postmeddelanden

Ingen SPAM någonsin!

Alt mynt nyheter

Avprenumerera närsomhelst

Efter registrering kan du även få enstaka specialerbjudanden från oss via e-post. Vi kommer aldrig sälja eller lämna ut dina uppgifter till tredjeparter. Se vår sekretesspolicy här.