Home > Morgonrapport: OMXS30 noterar ny årshögsta, FTSE100 utmanar all time high, oljan etablerar sig över 51 dollar samt guldet faller kraftigt under 1300 dollar.

Morgonrapport: OMXS30 noterar ny årshögsta, FTSE100 utmanar all time high, oljan etablerar sig över 51 dollar samt guldet faller kraftigt under 1300 dollar.

Tisdagens handel var minst sagt händelserik runt om i Europa. Stockholmsbörsen fortsatte på hemmaplan att stiga med kraftigt momentum när storbolagsindexet OMXS30 avslutade med en uppgång på +0.88% till nytt årshögsta 1456 punkter. Omsättningen på Stockholmsbörsen uppgick på tisdagen till 14.5 miljarder kronor. Tisdagens stora vinnare var Kinnevik och H&M som steg +2.69% respektive +2.23%, medans förloraren blev Axis med en nedgång på -2.39%. NGM-börsen uppgick omsättningen på tisdagen till 397.7 miljoner kronor och vinnaren blev Sotkamo Silver TO4 som steg +21.90%, och Metallvärden i Sverige TO1 som blev dagens förlorare föll -40.00%. Bland europeiska storbolagsindexet stog brittiska FTSE100 ut genom att försöka utmana tidigare all time high. USA vände söderut på tisdagen och visade en nedgång till -0.50%, när dollarn stärktes efter hökaktigt Fed-kommentar. Asien har under nattens handel visat uppgångar till skillnad från USA och japanska Nikkei 225 stiger med +0.52% och noteras nu därmed över MA 200. Hong Kong Hang Seng stiger däremot något mindre och visar en uppgång på +0.45%. Oljan har nu etablerat sig över 51 dollar efter att positiviteten hållit i sig efter den produktionsfrysning som uppkom under det informella Opec-möte i Algeriet. Sist men inte minst så föll guldet kraftigt på tisdagen till lägsta nivån sedan 24 juni när vi bröt både 1300 och MA 100, och föll så långt ner som till 1270 dollar.

Dagens fokus:

 • Silf/Swedbank: tjänste-PMI september kl 8.30
 • SCB: industriproduktion augusti kl 9.30
 • EMU: detaljhandel augusti kl 11.00
 • USA: ADP privat sysselsättning september kl 14.15
 • USA: handelsbalans augusti kl 14.30
 • USA: ISM tjänste-PMI september kl 16.00
 • USA: oljelager, veckostatistik kl 16.30

Ledande svenska terminer indikerar en negativ öppning med ett par timmar kvar tills Stockholmsbörsen öppnar.

Få morgonrapporten till din e-post dagligen innan börsen öppnar!

Dagens analys

Tisdagens handel fortsatte i måndagens positiva spår, och storbolagsindexet OMXS30 stängde vid dagshögsta, tillika nytt årshögsta.

Vi lyckades därmed kliva över vårt tunga motstånd vid 1453 punkter som vi till stor del av dagen balanserades strax under.

Flera indextunga bolag som H&M, och bank steg med undantag för Handelsbanken och Swedbank som var två av de tre bolag inom storbolagsindexet OMXS30 som visade nedgångar på tisdagen.

Tisdagen upplevde ett mycket starkt momentum runt om i Europa, där även FTSE100 utmanade all time high. Även oljan har etablerat sig starkt över 51 dollar, och när dollarn stärktes på tisdagen efter hökaktig Fed-kommentar inför FOMC 1-2 november så föll guldet kraftigt ned till 1270 dollar.

Undertecknad är dock lite skeptisk till om det verkligen kommer att ske en räntehöjning så tätt inpå det amerikanska presidentvalet som kommer att utkristallisera sig den 8 november, och förväntar sig snarare att en räntehöjning kommer att ske i december.

Vi inledde veckan genom att lyfta risken för en mindre rekyl speglat av vinsthemtagningar, vilket dagens handel nu åtminstone inledningsvis förväntas realisera.

OMXS30 (dagsdiagram)

Dagens handel förväntas öppna runt en halv procent till minus strax under 1448 punkter.

Denna intressanta prisnivå som 1448 punkter agerade även som inledningsvis motstånd på tisdagen, och trots att vi förväntade oss att denna prisnivå nu skulle agera motstånd under onsdagens handel, indikerar terminsmarknaden denna morgon att vi kommer öppna strax därunder.

Detta innebär även att vi med ett par timmar kvar till dagens börsöppning ser ut att bryta sex dagars uppgång som motsvarat nästan +1.5 procent.

Vi ser dock detta som en naturlig del i spår av den uppgång vi förväntar oss till 1500 punkter som vi tidigare lyft fram.

Tisdag var även den dag då vi fick en ”candle” som etablerade sig för första gången över 12 månaders glidande medelvärde, vilket ytterligare stärker den långsiktiga trenden.

Att vi initialt bröt igenom detta medeltal för lite mer än en månad sedan där vi även upplevt en otroligt hög handelsaktivitet kring, förstärker ytterligare det momentum vi upplever, och vi tror att vi kan komma att vandra vidare norrut i veckan.

Till skillnad från gårdagens morgonrapport då OMXS30 noterade -0.23% sedan årsskiftet, visar storbolagsindexet nu en positiv utveckling för i år med +0.65%.

Dagens nyckelnivåer återspeglas från gårdagens morgonrapport och landar därmed åter med motstånd redan vid 1448 och 1453 punkter. Närmaste stödnivåerna inväntar vid 1431, 1423 och 1410 punkter.

Några av dagens makrohändelser är bland annat Silf/Swedbank tjänste-PMI september redan kl 8.30 som väntas ha stigit till 54.5 i september jämfört med 53.2 föregående månad.

Strax efter börsen öppnat får vi även industriproduktion augusti från SCB. Sommarmånader brukar göra industridatan extra svårtolkad på månadsbasis. Industriproduktionen steg 0,5% under månaden i juli, och väntas nu ha stigit 0,4%. Industri-PMI sjönk i augusti med bland annat sämre bedömning om produktionen, och även KI-barometern för industrin var ned denna månad (för att sedan stiga igen i september).

Under eftermiddagen får vi tunga siffror från USA gällande ADP privat sysselsättning september kl 14.15.

Detta blir en indikator inför fredagens jobbrapport, men överskattade utvecklingen i augusti. Väntas nu visa en ökning med 160.000, jämfört med 177.000 i augusti. I den officiella rapporten väntas en uppgång med 170.000 i privat sektor, upp från 126.000 i augusti.

FTSE100 på väg mot nytt all time high när pundet faller till nytt 31 års lägsta?!?

På tisdagen utmanade FTSE100 sitt tidigare all time high vid 7122 punkter, som gav kraftigt motstånd och vi backade tillbaka för att stänga +1.30% vid 7074 punkter.

För er som följer vårt Råvarubrev har ni fått möjligheten att följa utvecklingen på valutamarknaden, där inte minst det kraftigt försvagade pundet fått stå i fokus där sedan tidigare brittiska befolkningen som röstade för att lämna EU, även kallat ”Brexit”.

Brittiska exportbolag gläds dock av det svaga pundet, som på tisdagen noterade ett nytt 31 års lägsta.

Frågan är nu om FTSE100 lyckas etablera sig över 7.000 punkter inom kort, eller om vi kommer falla tillbaka under denna sentimentala heltalsnivå.

Brexit-processen där Storbritannien kommer att lämna EU förväntas inledas slutet av första kvartalet 2017, genom att åberopa artikel 50 senast slutet av mars sade Theresa May vid en kongress vid Birmingham i söndags.

 FTSE100 (månadsdiagram)

Årets kraftsamling på väg att utkristallisera sig för SKF?!?

SKF signalerar allt tydligare med tisdagens uppgång med över en procent, att vi är på väg att närma oss ett utbrott efter en längre tids kraftsamling sedan årsskiftet.

Trots att SKF uppgav i samband med föregående kvartalsrapport att bolaget spår en lägre efterfrågan under tredje kvartalet så har aktien sakta men säkert rört sig uppåt mot 150 kr.

I ett pressmeddelande tidigare i september uppgav SKF att Scania väljer bolagets teknik som ”används genomgående i Scanias nya generation lastbilar, inklusive växellådslager och kardanaxellager samt lager och tätningar i motorn.

SKF levererar också den skräddarsydda vindavvisaren, där linjär ställdonsteknik gör justeringar enklare. SKF levererar också uppdaterade hjullagerenheter för fram- och bakhjul till lastbilarna. Enheterna minskar friktionen med upp till 30 procent jämfört med hjullagersatser i standardutförande.”

Sedan slutet av sommaren har SKF dragits med sänkta riktkurser från bland annat Barclays från 145 till 138 kr, Morgan Stanley från 154 till 150 kr.

SKF (veckodiagram)

Kinnevik kliver tydligt över MA 200 efter ytterligare en köprekommendation.

DNB inleder på tisdagen bevakning av Kinnevik med rekommendationen köp. Riktkursen kom in på 248 kronor utifrån tolv månaders sikt.

Även Handelsbanken höjde sin rekommendation för Kinnevik till köp från öka i september, där riktkursen är 250 kr.

Tradingportalen gav ut en teknisk analys i Kinnevik den 30 september, då vi noterade att förnyade krafter indikerade hög utbrottsmöjlighet i bolagets aktie. Etablering över MA 200 och notering kring 220 kr skulle öppna vägen för initialt 245 kr, med utrymme för uppgång till 260, vilket nu bekräftats.

Analysen kan du läsa här.

Framgångsrika bolag med starka intäktstillväxter såsom Zalando och Global Fashion Group där Kinnevik har stora innehav, står nu snart för omkring halva bolagets portföljvärde.

Zalando-chefen Rubin Ritter berättade i en intervju med tyska tidningen Börsen-Zeitung i helgen att man siktar på att nå cirka 5 procent av Europas kläd och modemarknad, där man idag har 1%.

”Och dessa 5 procent är nåbara i hela Europa och i alla kategorier. Egentligen befinner vi oss bara i början”, säger Rubin Ritter vidare till tidningen.

Kinnevik (dagsdiagram)

SCA stiger kraftigt när Goldman Sachs höjer rekommendation från sälj till köp.

På tisdagen steg SCA inledningsvis över 1.5 procent då bolaget får ytterligare en köprekommendation, denna gång Goldman Sachs som höjer rekommendationen från sälj till köp, samtidigt som riktkursen höjs från 243 till 305 kronor.

Detta innebär nu att de fem senaste riktkurserna nu alla faller på plats över 300 kronors nivån.

JP Morgan sänkte dock i mitten av föregående vecka riktkursen från tidigare 335 till 320 kronor.

SCA som nu beslutat att avveckla barnblöjsverksamheten i Mexiko som en del av bolagets arbete att minimera marknadspositioner med för låg lönsamhet, har florerat kraftigt i nyheterna senaste månaden gällande uppdelningen som planeras för SCA med en hygiendel och en skogsindustridel.

Flera riktkurser noteras nu som sagt över 300 kr, där JP Morgan, Handelsbanken och Kepler Cheurvreux alla har en riktkurs på 320 kr, Danske Bank 315 kr och nu 305 kr från Goldman Sachs.

SCA (veckodiagram)

Vilka hålltider och bolag som rapporterar kommande veckor kan ni läsa här.

Hålltider under dagen

Exklusive utdelning

 • Bosjö Fastigheter (2:38 kr)

Makrostatistik

 • Japan: tjänste-PMI september kl 2.30
 • Silf/Swedbank: tjänste-PMI september kl 8.30
 • KI: lönebildningsrapport kl 9.15
 • SCB: industriproduktion augusti kl 9.30
 • SCB: industriorder augusti kl 9.30
 • SCB: tjänsteproduktion augusti kl 9.30
 • Frankrike: tjänste-PMI (def) september kl 9.50
 • Tyskland: tjänste-PMI (def) september kl 9.55
 • EMU: tjänste-PMI (def) september kl 10.00
 • Storbritannien: tjänste-PMI september kl 10.30
 • EMU: detaljhandel augusti kl 11.00
 • USA: ADP privat sysselsättning september kl 14.15
 • USA: handelsbalans augusti kl 14.30
 • USA: Markit tjänste-PMI (def) september kl 15.45
 • USA: industriorder augusti kl 16.00
 • USA: ISM tjänste-PMI september kl 16.00
 • USA: oljelager, veckostatistik kl 16.30
 • Konjunktur: JPMorgan globalt composite-PMI juli kl 17.00

Övrigt

 • IMF: publicerar global finansiell stabilitetsrapport kl 14.45
 • IMF: publicerar Fiscal Monitor kl 15.45
 • Kina: helgstängt

Samtliga börshändelser och estimat för veckan hittar du här!

Senaste börsnyheterna

Stockholmsbörsen fortsatte upp på tisdagen med stöd av ett allmänt positivt riskklimat i Europa. Indextunga H&M återhämtade sig efter fredagens svaga rapport. Kinnevik var i storbolagsindextopp efter positiva analyser.

Storbolagsindexet OMXS30 stängde 0,9 procent högre på nivån 1.456,2. Tisdagens omsättning summerades till 14,5 miljarder kronor på Stockholmsbörsen. På kontinenten steg franska CAC 40 samt regionala Euro Stoxx 50 mellan 1,2 och 1,3 procent, tyska DAX var upp 1,0 procent efter långhelg.

De tyska storbankerna Deutsche och Commerzbank steg båda drygt 1 procent på tisdagen efter den senaste tidens stora svängningar. Commerzbank höll kapitalmarknadsdag.

I topp inom det svenska storbolagsindexet återfanns Kinnevik med 2,7 procents kursstegring. DNB har tagit upp bevakning av Stenbeckinvestmentbolaget med köprekommendation. Nordea pekade i ett marknadsbrev ut Kinnevik som en av favoriterna inom investmentbolagssfären och angav att substansrabatten är drygt 20 procent.

Indextunga H&M stödde börsen med dryga 2 procents uppgång efter att ha fallit på rapport i fredags. Tysk klädhandelsförsäljning vände upp med besked under vecka 39 efter fem veckor med tvåsiffrig minskning från förra året.

SCA steg 1,8 procent till 260:10 kronor. Goldman Sachs har höjt rekommendationen för aktien till köp från sälj med ny riktkurs om 305 kronor från tidigare 243 kronor.

Boliden var drygt 1 procents upp och rörde sig under dagen runt nya rekordnivåer efter uppmärksammande i tisdagens utgåva av Dagens Industri kombinerat med en höjd riktkurs och upprepad köprekommendation från Deutsche Bank.

Swedbank var enda OMXS30-bolag på tydligt minus, ned 1,1 procent. SEB Equities har återupptagit bevakning av svensk banksektor med säljstämpel på Swedbank.

Ericsson steg 0,4 procent. Inom ramen för bolagets pågående kostnads- och effektivitetsprogram väntas omkring 3.000 arbeten försvinna i Sverige.

ABB kommer att behålla kraftdivisionen Power Grids, enligt ett meddelande inför tisdagens kapitalmarknadsdag. Samtidigt höjdes marginalmålet för divisionen till 10-14 procent, från 8-12 procent, med verkan från år 2018. ABB planerar även för ett nytt program av aktieåterköp till ett värde om upp till 3 miljarder dollar under perioden 2017-2019. Aktien steg något mer än 1 procent.

Inom fastighetssektorn klättrade Pandox 1,4 procent. Nordea har tagit upp bevakning av hotellfastighetsbolaget med rekommendationen köp samt nedgraderat Hufvudstaden till sälj. Hufvudstaden backade 1,2 procent.

Bland mindre bolag rusade bioteknikbolaget Nuevolution 30 procent efter ingått avtal med Amgen medan spelappsutvecklaren G5 Entertainment avancerade 13 procent efter att ha släppt preliminära kvartalssiffror.

IT-konsulten B3IT steg på måndagen 5 procent efter ett köpråd i Börsveckan och fortsatte upp ytterligare 8 procent.

Free2move var drygt 8 procent högre för dagen och kursen har mer än trefaldigats sedan mitten av september.

Skistar var ned 2 procent. Vinterturismbolaget föreslog i bokslutet för det gångna räkenskapsåret en utdelning på 4:50 kronor per aktie (4:00). Inför kommande vintersäsong ligger bokningsläget 3 procent högre mot samma tidpunkt 2015.

Få morgonrapporten till din e-post dagligen innan börsen öppnar!

Senaste prisutvecklingen (~kl. 06:40)

OMXS30
EURO STOXX 50
Frankfurt DAX
London FTSE 100
S&P 500
DJIA
Nasdaq Comp.
NIKKEI 225
HANG SENG
EUR/USD
EUR/SEK
USD/SEK
WTI Termin
Brent Termin
1456.22
3029.5
10619.61
7074.34
2150.49
18168.45
5289.66
16822.14
23796.21
1.12
9.63
8.58
49.14
51.3
0.88%
1.03%
1.03%
1.30%
-0.50%
-0.47%
-0.21%
0.52%
0.45%
0.15%
-0.06%
-0.19%
0.92%
0.85%

 

Börsnyheter och Teknisk Analys varje dag klockan 10.00

Av: Michael Andersson för Tradingportalen/Nyhetsbyrån Direkt.
Frågor och kommentarer alltid välkomna på redaktionen[at]tradingportalen.com

Taggar:
Fed

Anmäl dig till vårt exklusiva nyhetsbrev idag!

Skräddarsydda e-postmeddelanden

Ingen SPAM någonsin!

Alt mynt nyheter

Avprenumerera närsomhelst

Efter att du registrerat dig kan du också få tillfälliga specialerbjudanden från oss via e-post. Vi kommer aldrig att sälja eller distribuera dina uppgifter till tredje part. Se vår sekretesspolicy här.