Home > Morgonrapport: OMXS30 noterar nytt årslägsta efter måndagens kraftiga ras.

Morgonrapport: OMXS30 noterar nytt årslägsta efter måndagens kraftiga ras.

Stockholmsbörsen inledde den nya veckan med att försöka smälta Brexit resultatet. Det blev som förväntat ett kraftigt ras och ökad oro innebar även att omsättningen på Stockholmsbörsen uppgick till otroliga 43.8 miljarder kronor. OMXS30 stängde för dagen på -8.42% vid 1246 punkter, och samtliga aktier i storbolagsindexet stängde på minus. NGM-börsen uppgick omsättningen till 572.5 miljoner kronor, där Sotkamo Silver(+15%) stod som vinnare och Fortnox(-31.25%) som förlorare. USA fortsatte falla och noterades kortfattat under 2000 punkter för att stänga på -1.81%. Handeln under natten i Asien fortsätter vara blandad, där Japanska Nikkei fortsätter på svagt plus med +0.51%, och Hang Seng på minus med -0.87%. Oljan som under måndagskvällen var nere så lågt som strax över 47 dollar är nu tillbaka över 48 dollar inför morgondagens oljelagersiffra.

Dagens fokus:

 • SCB: handelsbalans maj kl 9.30
 • SCB: detaljhandel maj kl 9.30
 • USA: BNP (def) 1 kv kl 14.30

Ledande svenska terminer indikerar en positiv öppning med ett par timmar kvar tills Stockholmsbörsen öppnar.

Dagens analys

Sverige inledde den nya veckan med att försöka smälta Storbritanniens valresultat. Resultatet kom lite som en chock för investerare där många positionerat sig för ett ”Bremain”. Vi öppnade kraftigt ned, för att fram till amerikansk öppning sakta men säkert vandra söderut.

Sent på eftermiddagen när USA öppnade drogs Sverige med i raset, och vi utmanade alltså vårt årslägsta för att stänga strax därunder. Även om vi inte öppnade så dystert som terminerna indikerade, så lyckades vi inte klara av det säljtrycket som uppstod och med en stängning under tidigare årslägsta står vi inför nya utmaningar framöver.

OMXS30 (dagsdiagram)

Vi har nu brutit ur vår underliggande stödlinje vilket vidare ger negativ signal och vi kommer få leva med osäker och volatil handel framöver till följd av Brexit.

Även om dagens handel nu indikerar en positiv öppning, så beror detta på vinsthemtagningar. Vi räknar alltså med att vi får uppleva tydlig volatilitet framöver med tydligt ökad omsättning.

Det finns en möjlighet att efter den inledningsvisa handeln är avklarad när investerare plockat hem vinster, så kommer ett förnyat ras. Om detta sker, ja då vänder vi blickarna mot 1220, samt 1200 punkter.

Om ett utbrott sker under 1200 punkter, räkna då med ytterligare förhöjd oro till följd av att denna nivå är en så pass sentimental heltalsnivå. Skulle vi däremot lyckas klamra oss fast över ytan för dagen, då räknar vi med en möjlig uppsamling runt 1270 punkter.

Pundet som fallit kraftigt senaste dagarna bekräftar vidare att vi eventuellt får uppleva ett förminskat surt humör under dagen, då valutan indikeras på plus efter nattens handel med strax under en procent.

Osäkerheten på börsen återspeglas dock inte minst på guldet, som nu åter noteras över 1300 punkter, och har senaste dagarna försökt utmana även 1340 dollar. På svenska börsen upplever man detta genom att guldproducenterna Semafo och Lundin Gold båda kraftigt stiger.

En del av svenska företagen har även en stor exponering mot Storbritannien, och således faller mer än andra. Nobia som har den högsta exponeringen med hela 46 procent, toppade gårdagens förlorarlista med en initial nedgång på över 12 procent som till sist slutade på -17.54%, och brittiska utträdet kommer i allra högsta grad påverka resultatet framöver.

Nobia (dagsdiagram)

USA fortsatte resan söderut på måndagen där banksektorn stod som en del av dragloket. Osäkerheten kring Brexit är tydlig bland investerare, och kommer fortsätta stå i fokus framöver, inte minst tills oktober då nuvarande premiärminister David Cameron officiellt väntas överlämna makten till sin efterträdare.

I gårdagens morgonrapport bekräftade vi att vår underliggande stödlinje bröts under fredagen till följd av det kraftiga ras som skedde.

När vi på måndagen inledde den nya veckan med fortsatt negativt sentiment, innebar det att vi även vid två tillfällen bröt under 2000 punkter… Vi står alltså inför ett viktigt vägskäl och inför ett troligt fortsatt ras framöver.

S&P 500 (dagsdiagram)

Den amerikanska handeln kan mycket väl komma bjuda på vinsthemtagningar under dagen och således bör handlas över denna nyckelnivå som 2000 punkter är. Verkligheten kommer dock alltid ikapp, och det är bara en fråga innan vi tar ett tydligt steg under denna nivå där kommande stödnivåer runt 1980, 1940 punkter återfinns.

Få morgonrapporten till din e-post dagligen innan börsen öppnar!

Hålltider under dagen

Exklusive utdelning

 • Fortnox (0:16 kr)

Bolagsrapporter

 • Venue Retail Group (kl 14.00)

Makrostatistik

 • Tyskland: importpriser maj kl 8.00
 • SCB: PPI maj kl 9.30
 • SCB: handelsbalans maj kl 9.30
 • SCB: detaljhandel maj kl 9.30
 • USA: TRE veckostatistik kl 13.45
 • USA: BNP (def) 1 kv kl 14.30
 • USA: Redbook veckostatistik kl 14.55
 • USA: hushållens konfidensindikator juni kl 16.00

Övrigt

 • EU: toppmöte

Samtliga börshändelser och estimat för veckan hittar du här!

Senaste börsnyheterna

Stockholmsbörsen sjönk brant under måndagens handel när de svenska investerarna prisade in Storbritanniens nej till EU efter midsommarledigheten. Nedgångarna utökades successivt under sessionens gång, och vid dagens slut noterades OMXS30 för en större nedgång än vid Lehman-kraschen 2008.

Vid stängning var OMXS30-index ned 8,5 procent till noteringen 1.246, nära dagens lägstanivåer. Omsättningen på Stockholmsbörsen var samtidigt, med 43,8 miljarder kronor, den högsta sedan augusti 2015.

På kontinenten utökade Frankfurt- och Paris-börserna fredagens nedgångar, och under de två senaste handelsdagarna har DAX och CAC 40 tappat 9,7 respektive 11,3 procent. Bland de europeiska sektorerna är bankaktier de som tagit mest stryk efter det brittiska beslutet om ett EU-utträde. Under två dagar har exempelvis franska Société Générale rasat 28 procent, medan Deutsche Bank förlorat 20 procent.

I Stockholm var tappen i sektorn snäppet mildare. SEB gick svagast bland storbankerna med kursfall om 11 procent. SHB och Swedbank föll samtidigt runt 9 procent, medan Nordea kom undan med minus 8,2 procent.

Att de svenska bankerna klarat sig bättre än de europeiska sektorskollegorna är inte helt överraskande, menade Deutsche Bank.

”Nordiska banker är relativt defensiva i termer av tillgångskvalité, en bättre möjlighet att ta ut högre priser innebär inte samma risk för räntemarginaler som i övriga Europa”, skriver banken i en analys.

Allra längst ned i OMXS30:s indexlista hittades Volvo, med ett kursras på 14,5 procent.

”Volvo är ett av de bolag som kan märka effekterna av ökad osäkerhet hos kunderna, och därmed minskad efterfrågan, efter brexit-resultatet”, skrev DNB i en analys, där bankens tidigare köprekommendation ersattes med behåll.

Volvo har också meddelat att det gör ytterligare en avsättning, denna om 250 miljoner euro, relaterat till EU-kommissionens pågående utredning om huruvida Volvo och andra lastbildsföretag brutit mot konkurrensbestämmelser före 2011.

Mest omsatt var H&M, som förlorade 7,8 procent till knappt 240 kronor trots en köprekommendation från Dagens Industri. Nedgångar i storleksordningen 10-12 procent noterades för en rad verkstadsbolag som Atlas Copco, Sandvik och SKF.

Inom OMXS30 var nedgången lindrigast för Astra Zeneca, som tappade 1,2 procent. Swedish Match och SCA följde med nedgångar på 2,7 respektive 4,9 procent.

Köksbolaget Nobia, som har nära hälften av sin omsättning i Storbritannien och som toppat listorna inför omröstningen över de bolag som skulle drabbas hårdast av ett brittiskt utträde, föll nära 18 procent.

Endast elva aktier av Stockholmsbörsens 315 lyckades hålla sig på plus. En av dem var guldproducenten Semafo, som steg 15 procent med stöd i de senaste dagars uppgång i guldpriset. Lundin Mining och Endomines uppvisade samtidigt kursökningar om 4,8 respektive 8,8 procent.

Uppåt var det även för medicinteknikbolaget Elekta, som lyfte 2,9 procent. Bolaget har en stor andel av sina kostnader, men begränsad försäljning, i Storbritannien – och är därför en vinnare på det plötsligt svagare brittiska pundet.

OMXS30
EURO STOXX 50
Frankfurt DAX
London FTSE 100
S&P 500
DJIA
Nasdaq Comp.
NIKKEI 225
HANG SENG
EUR/USD
EUR/SEK
USD/SEK
WTI Termin
Brent Termin
1,246.10
2,697.44
9,268.66
5,982.20
2,000.54
17,140.24
4,594.44
15,386.99
20,050.93
1.11
9.41
8.51
46.9
48.31
-8.42%
-2.83%
-3.02%
-2.55%
-1.81%
-1.50%
-2.41%
0.51%
-0.87%
0.37%
-0.07%
-0.44%
1.23%
1.13%

Börsnyheter och Teknisk Analys varje dag klockan 10.00

Av: Michael Andersson för Tradingportalen/Nyhetsbyrån Direkt.
Frågor och kommentarer alltid välkomna på redaktionen[at]tradingportalen.com

Taggar:

Anmäl dig till vårt exklusiva nyhetsbrev idag!

Skräddarsydda e-postmeddelanden

Ingen SPAM någonsin!

Alt mynt nyheter

Avprenumerera närsomhelst

Efter att du registrerat dig kan du också få tillfälliga specialerbjudanden från oss via e-post. Vi kommer aldrig att sälja eller distribuera dina uppgifter till tredje part. Se vår sekretesspolicy här.