Home > Morgonrapport: OMXS30 på minus för sjätte dagen i rad, väntar en sjunde?

Morgonrapport: OMXS30 på minus för sjätte dagen i rad, väntar en sjunde?

Fortsatta nedgångar i OMXS30 under gårdagen, vilket innebär att indexet har fallit 6 dagar i rad. Dagens öppning väntas återigen handlas på minussidan med några timmar kvar till börsen öppnar.

Kina levererade en rad makrostatistik under morgonen som var i stort sett i linje med förväntningarna. Beskeden fick ingen större reaktion på de asiatiska börserna som visade blandad utveckling nu på morgonen.

Ny spännande dag för bostadsmarknaden väntar med bostadspriser för oktober månad presenteras.

Få morgonrapporten till din e-post dagligen innan börsen öppnar!

Dagens analys

OMXS30 backade för sjätte dagen i rad igår med en nedgång som summerades till 0,26 procent. Indexet var nere under 1620 punkter innan köpsidan tog över på eftermiddagen och stannade på 1630,51 punkter. Omsättningen ligger på fortsatt relativt låga nivåer kring 15 miljarder kronor, vilket tyder på viss avvaktande beteende från investerarna. Rör vi oss ner mot 1600 punkter och vidare ner därifrån kommer nog fler att bli nervösa och lockas till säljknappen.

Igår var framförallt banksektorn som tyngde indexet, efter att finansinspektionen på en presskonferens under gårdagen lagt förslag om att höja amorteringskravet för låntagare med höga lån i förhållande till sin lön.

Även SEB:s boprisindikator visade för andra månaden i rad en svagare tro på bostadspriserna framöver.

Fokus på bostadsmarknaden fortsätter även idag när Valueguard presenterar HOX-indexet över bostadspriser i oktober månad. För september sjönk indexet med 1,5 procent och analytikerna tror på en ny nedgång m/m runt 2 procent. Detta skulle innebära en årstakt på 3,5 procent, vilket är ner från 6,7 procent i september.

Nu på morgonen kom mäklarstatistik för bostadspriser i oktober månad, det visar att bostadsrätter sjönk 1 procent i oktober medan villapriserna är fortsatt oförändrade. I centrala stockholm är nedgången runt 2 procent för bostadsrätter. Det innebär att på ett år har bostadsrätterna stigit 4 procent medan villapriserna har stigit 7 procent.

Som om det inte var nog med bostäder presenterar finansinspektionen bankernas marginaler på bolånen idag.

 

Under natten har även statistik från Kina presenterats, bland annat direktinvesteringar från utlandet, vilka steg med 5 procent i oktober jämfört med förra året för samma period. Kinas investeringar ökade med 7,3 procent i årstakt vilket var enligt förväntningarna. Även industriproduktionen kom in ungefär i linje med förväntat på 6,2 procent under oktober. Strax under förväntan var detaljhandeln som ökade 10 procent i oktober jämfört med förra året samma period. Allt som allt skapade detta relativt små rörelser på de asiatiska börserna.

 

De kortsiktiga säljsignalerna har haglat ner över indexet senaste veckan, och även igår bröts ett stödområde. Det är mycket som talar för att OMXS30 ska testa av 1600 punkter innan ny väg kan fastslås helt och hållet. Men gårdagseftermiddagen bjöd samtidigt på en intressant vändning där köparna visade lite styrka för första gången på sex handelsdagar. Indexet studsade fint runt 1620 punkter och stannade kring 1630. Får vi lite köpkraft har OMXS30 motstånd vid 1634, 1656 och 1670 i första hand.

Annars har vi det viktiga stödet vid 1600 där även MA200 återfinns i nuläget. Bryter vi ner där är korrektionen inte längre en korrektion, utan ett tydligt trendskifte. Än så länge har inte heller omsättningen varit övertygande kraftig för att befästa styrkan i nedgångarna.

Idag väntas svenska inflationssiffror vilken väntas ha stannat av i oktober under målet om 2 procent. Riksbanken är fortsatt duvaktiga och överraskningar på nedsidan skulle kunna få effekt på kronan som riksbanken fortsatt vill ha lågt värderad. Klockan 9.30 kommer den.

EMU kommer med preliminära BNP-siffror under dagen samt en rad intressant statistik från USA med bland annat småföretagarindex, PPI, Redbook och oljelager.

 

Vilka hålltider och bolag som rapporterar kommande veckor kan ni läsa här.

Gårdagens viktigaste börshändelser.

KappAhl vinstvarnar för det första kvartalet –  försäljningen oväntat svag

KappAhl vinstvarnar för första kvartalet nästa år. Försäljningen har inte motsvarat förväntningarna och aktien tappar runt 20 procent i den inledande handeln.

Vd Danny Feltmann säger i en kommentar; ” Försäljningen under kvartalet har hittills inte levt upp till våra förväntningar. Det beror framförallt på att vår pris- och kampanjstrategi i det generellt hårda marknadsklimatet i höst inte gett den effekt vi önskar”.

Aktien har stigit kraftigt efter förra rapporten som var överraskande stark där Danny då var optimistisk för framtiden för bolaget. Då tog insiders tillvara på uppgången och sålde aktier i bolaget.

Delårsrapporten för kvartalet september – november kommer den 20e december.

 

H&M i intressant läge

H&M handlas idag exklusive utdelning om 4,85 kronor per aktie. H&M har ändrat sin utdelningsstruktur och delar ut två gånger per år istället för som tidigare en gång.

Viss oro finns inom sektorn efter KappAhls vinstvarning om svag försäljning under hösten. Anledningen är det varma vädret och hård konkurrens.

H&M som har en tyngre period bakom sig har handlats inom ett avvaktande intervall mellan 200 och 220 kronor sedan i somras vilket har stannat av nedgången något.

Nu handlas aktien återigen runt 200 kronor vilket är i botten av intervallet och kan innebära att aktien återigen kan studsa upp och befästa området som mer långsiktig botten. Bryter kursen ner under stödet riskerar en ny nedgångsfas att initieras.

H&M testar nya koncept med ökat kundfokus, bland annat har den omgjorda butiken på Östermalm ett café, stylist och möjlighet till manikyr. Faller testerna väl ut kan konceptet spridas vidare till andra butiker.

Första datumet för kapitalmarknadsdagen är satt till den 14 februari.

 

JM

Tuff vecka för bostadsutvecklingsbolagen, eller är det en möjlighet till ändrat sentiment?

Bostadsutvecklingsbolagen har haft det tufft under andra halvan av året. Framförallt senaste månadernas bitvis alarmerande skriverier om bostadsprisutvecklingen i Stockholm har fått aktiekurserna att svikta rejält.

Denna vecka får vi reda på om spekulationerna bär kraft, eller om förväntningarna är för låga?

Redan idag väntas finansinspektionen lämna besked om förslaget kring ökade amorteringar. SEBs boprisindikator indikerade ökad tro på fallande priser, valueguards mäklarpanel lika så. Under veckan kommer även HOX-index för prisutvecklingen på bostäder i hela Sverige, bolånemarginalstatistik från FI och försäljning av nybyggnation från Norge. I veckan inleds även starten för kapitalmarknadsdagar från sektorn med SSM.

JM faller inför veckans fullproppade agenda och handlas nu under dagen strax under stödnivån runt 200 kronor. Nästa stora stöd återfinns först vid 185 kronor

Hålltider under dagen

Bolagsrapporter

 • Catella (kl 7.00), Actic (kl 7.45), Hansa Medical (kl 8.00), Precise (kl 8.00), Ratos (ändrat datum ) (kl 8.00), Africa Oil (efter kl 22), Etrion (före börsöppning)

Exklusive utdelning

 • Oriflame (0:25 eur), Pandora (9:00 dkk extra utdelning kvartalsvis), Ratos (30 kr i preferensaktie kvartalsvis)

Makrostatistik

 • Kina: industriproduktion, detaljhandel, investeringar oktober kl 3.00
 • Mäklarstatistik: bostadspriser oktober kl 6.00
 • Finland: KPI oktober kl 8.00
 • Norge: BNP 3 kv kl 8.00
 • Tyskland: BNP (prel) 3 kv kl 8.00
 • Tyskland: KPI (def) oktober kl 8.00
 • Spanien: KPI (def) oktober kl 9.00
 • Valueguard: bostadspriser oktober kl 9.00
 • Nederländerna: BNP (prel) 3 kv kl 9.30
 • SCB: KPI oktober kl 9.30
 • Italien: BNP (prel) 3 kv kl 10.00
 • Norge: försäljning nya bostäder kl 10.00
 • Polen: BNP (prel) 3 kv kl 10.00
 • Storbritannien: KPI, PPI oktober kl 10.30
 • Storbritannien: ONS husprisindex september kl 10.30
 • EMU: BNP (prel) 3 kv kl 11.00
 • EMU: industriproduktion september kl 11.00
 • Grekland: BNP (prel) 3 kv kl 11.00
 • Tyskland: ZEW-index november kl 11.00
 • Portugal: BNP (prel) 3kv kl 12.00
 • USA: NFIB småföretagarindex oktober kl 12.00
 • USA: TRE veckoindex kl 13.45
 • USA: PPI oktober kl 14.30
 •  USA: Redbook veckostatistik kl 14.55
 • USA: Bloomberg konsumentförtroende, veckosiffra kl 15.45
 • USA: oljelager (API), veckostatistik kl 22.30

Övrigt

 • Fed: Charles Evans talar vid ECB-konferens kl 9.05
 • – RB: reparesultat kl 10.15
 • ECB: Feds Janet Yellen, ECB:s Mario Draghi, BOE:s Mark Carney och BOJ:s Haruhiko Kuroda i panelsamtal om centralbankskommunikation vid ECB-konferens i Frankfurt kl 11.00
 • Fed: James Bullard talar om USA-ekonomi kl 14.00
 • Fed: Raphael Bostic talar om ekonomiska utsikter och penningpolitik kl 19.05
 • FI: bankernas marginal på bolån kl 10.00
 • Olja: IEA månadsrapport kl 10.00

Samtliga börshändelser och estimat för veckan hittar du här!

Senaste börsnyheterna

Stockholmsbörsens sjätte nedgångsdag i rad är ett faktum – för första gången sedan årsskiftet 2015/16. Bolånetunga banker tappade i spåren av FI-förslag om höjt amorteringskrav, och en svag boprisindikator tyngde redan sargade bostadsutvecklare.

OMXS30 stängde på 1.630,5, ned 0,25 procent efter viss återhämtning sedan New York-börserna öppnat. Dessförinnan var indexet ned med som mest cirka 1 procent.

”Sex nedgångsdagar i rad är visserligen ovanligt, men rörelserna nu för tiden är så pass små att det kan bli långa sekvenser”, sade en mäklarchef till Nyhetsbyrån Direkt och avböjde att dramatisera. Han menade även att handelsvolymerna – omsättningen på Stockholmsbörsen landade på 15,2 miljarder kronor – är för små för att några större växlar ska kunna dras. Uppåtrörelsen efter New York-börsens öppning

Sektorvis var hälsobolagen ensamma på lätt plus i Stockholm, medan konsumenttjänster och kraftbolag samt bankerna tyngde mest. Den sistnämnda sektorn var sämst även i Europa.

På valutamarknaden försvagades kronan cirka 5 öre mot dollarn, till 8:39, under dagen inklusive rörelsen efter FI:s besked om skärpt amorteringskrav, men svenska statspappersräntor reagerade inte nämnvärt på förslaget.

Bland dollarkänsliga exportörer steg Assa Abloy och Volvo knappt en procent, medan Fingerprint Cards, som har större delen av sina intäkter i dollar, toppade OMXS30 med plus 4 procent.

H&M köper in i dollar och missgynnas därmed av dollarförstärkningar, men tappade trots det klart mindre än den utdelning på 4:85 kronor som avskildes på måndagen: aktien var ned 3:30 kronor till 201:50 kronor, eller 1,6 procent.

Mer än så sjönk SSAB, 2,4 procent, utan några särskilda nyheter.

Finansinspektionen föreslår alltså att regeringen inför ett skärpt amorteringskrav. De mest bolåneexponerade storbankerna, Swedbank och Handelsbanken, tappade båda nästan 1 procent, medan SEB och Nordea försvagades med bara cirka 0,1 procent.

Bostadsutvecklarna tyngdes möjligen även av att SEB:s boprisindikator sjönk i november, som bekräftade det många kanske misstänkt: en klart lägre andel hushåll än i oktober tror nu på stigande bostadspriser. JM var ned 2,5 procent, Oscar Properties tappade 5,4 procent till sin lägsta stängningskurs på två år, medan landsgeografiskt mer diversifierade Bonava var ned mer beskedliga 0,9 procent. Tobin tappade 8,4 procent.

Kappahl bedömer, stick i stäv med konsensus, att rörelseresultatet för innevarande kvartal (september-november) kommer att rasa till 100 från 145 miljoner.

Detta eftersom pris- och kampanjstrategin inte burit frukt under hösten. Aktien rasade drygt 21 procent i rekordintensiv handel.

Bussbolaget Nobina steg 3,3 procent på ett köpråd i Dagens Industri, som anser att aktien tagit oförskyllt mycket stryk efter de två svaga rapporter som publicerats efter vd-bytet. Framåt vårkanten, menar tidningen, lär investerarna uppskatta det högutdelande Nobinas ansenliga direktavkastning.

Getinge ryckte upp sig efter fredagens fall, då detaljer om avknoppningen av Arjo publicerades till marknadens besvikelse. Aktien återhämtade sig 3,9 procent, efter att ha tappat 7,5 procent i fredags

Få morgonrapporten till din e-post dagligen innan börsen öppnar!

Senaste prisutvecklingen (~kl. 06:40)

OMXS30
EURO STOXX 50
Frankfurt DAX
London FTSE 100
S&P 500
DJIA
Nasdaq Comp.
NIKKEI 225
HANG SENG
EUR/USD
EUR/SEK
USD/SEK
WTI Termin
Brent Termin
1630.51
3574.52
13074.42
7415.18
2584.84
23439.7
6757.6
22434.65
29209.2
1.17
9.78
8.38
56.63
62.96
-0.25%
-0.54%
-0.4%
-0.24%
0.1%
0.07%
0.1%
0.24%
0.09%
0.08%
-0.03%
-0.11%
-0.23%
-0.32%

 

Börsnyheter och Teknisk Analys varje dag klockan 10.00

Av: Andreas Leandersson för Tradingportalen/Nyhetsbyrån Direkt.
Frågor och kommentarer alltid välkomna på redaktionen[at]tradingportalen.com

Taggar:

Anmäl dig till vårt exklusiva nyhetsbrev idag!

Skräddarsydda e-postmeddelanden

Ingen SPAM någonsin!

Alt mynt nyheter

Avprenumerera närsomhelst

Efter att du registrerat dig kan du också få tillfälliga specialerbjudanden från oss via e-post. Vi kommer aldrig att sälja eller distribuera dina uppgifter till tredje part. Se vår sekretesspolicy här.