Home > Morgonrapport: Stockholmsbörsen på nervös nivå

Morgonrapport: Stockholmsbörsen på nervös nivå

Spänningen kring den svenska budgetomröstningen har ökat ytterligare efter att Stefan Löfven sagt till DN att han avgår om alliansbudgeten vinner. OMXS30 står vid en stödnivå och balanserar, asiatiska börser och amerikanska terminskontrakt är just nu upp men oljan ner. Dagen är i övrigt relativt tom sett till den planerade makroagendan, vi får producentprisindex från eurozonen och en del amerikansk statistik på detaljhandel, men inga siffror som brukar ha större påverkan på marknaden. På morgonen har Indiens centralbank lämnat styrräntan oförändrad på 8% och prognostiserat inflationen till 6% det kommande året. Även Australien lämnade sin styrränta oförändrad på 2,5%.

Analys sponsrad av BNP Paribas

Du känner väl till minifuturernas nya hem? Här hittar du aktuell hävstång och stop loss, realtidskurser, utbildning och mycket annat.

Gå till bnpp.se

Dagens analys

Sveriges inköpschefsindex hamnade med 52,7 strax över förväntan, till skillnad mot det tyska som sjönk till 49,5 och samlade eurozonens som även det var under förväntningar. Ett utfall över förväntan i USA men ändå sjunkande bidrog inte till att lätta på säljtrycket som färgades av vinsthemtagningar och därigenom en sedvanlig rekyl efter förra veckans uppgångar. Oljan tog dock en liten revansch när WTI igår steg med 4,64% och Brent med 4%, även om oljebolagen hade det fortsatt tungt, på morgonen är dock terminshandeln i olja åter negativ.

OMXS30, 1-timmes graf, 30 dagar
OMXS30, 1-timmes graf, 30 dagar

Tyska DAX blev till slut tvungen att bryta sin uppgångssvit på 12 dagar och även OMXS30 landade på rött område i slutet av dagen, prick på 1450 efter att ha varit nere och känt på 1447 som lägst. Den kommande dagen får utvisa om stödlinjen på 1450 som vi ritade ut redan i början av förra veckan blir kvar. Med ovanligt låg handelsvolym i slutet av förra veckan på grund av Thanksgiving-firande är det svårt att jämföra volymerna dag till dag, men omsättningen 14 miljarder kronor på en nedgångsdag är inte uppmuntrande och vi håller därför extra koll på risken. Svenska börsen kan dessutom eventuellt avvika från internationella motparter om SD skulle ge besked idag ca kl. 16:30 att de ska rösta på alliansens budget imorgon istället för på sin egen. Om rekylfasen däremot är avklarad har vi ett fint risk-reward läge att köpa på, men den analysen görs med fördel efter börsöppning eftersom ett tydligt brott genom 1450 signalerar nedgångar med första stöd vid 1432 till att börja med. Får vi positiva tendenser och köper ligger första motstånd vid 1468, förmodligen inget som kan forceras innan vi avklarat fler av de globala makropunkterna som kommer senare i veckan.

Få morgonrapporten till din e-post dagligen innan börsen öppnar!

Detta händer idag

kl 16.30: Riksdagen: Sverigedemokraterna meddelar hur de ska rösta i budgetomröstningen

Kommer ge besked om de på onsdagen ska rösta på Alliansens budgetförslag eller lägga ned sina röster. Spekulationerna flödar om vilka följder olika scenarier kan få.

Samtliga börshändelser och estimat för veckan hittar du här!

Senaste börsnyheterna

Stockholmsbörsen startade veckan med att falla då negativ makrostatistik tillsammans med svagare Black Friday-utfall än väntat pressade aktiemarknaderna globalt.

Vid stängning noterades OMXS30-index ned 0,9 procent till nivån 1.450. Aktier för nära 14 miljarder kronor hade då omsatts på Stockholmsbörsen.

Inköpschefsindex från både Kina och euroområdet sjönk mer än väntat i november, och i Kina nådde indexet för industrin den lägsta nivån på åtta månader.

I USA var det blandad statistikskörd: ISM-index sjönk visserligen men var bättre än väntat. Framför allt noterades order- och produktionsindex fortsatt runt mycket starka nivåer samtidigt som prisindex rasade.

Ytterligare en faktor som påverkade börserna var att Black Friday missade förväntningarna i år igen, vilket fått vissa att ifrågasätta dagens betydelse för handeln.

Oljeprisets nedgång har varit senaste tidens fokus men på måndagseftermiddagen skedde en liten återhämtning. Oljeaktierna i Stockholm lyckades ändå inte stänga på plus.

Enquest och Africa Oil var sämst bland storbolagen och pressades av det svaga oljepriset samt sänkta rekommendationer. Enquest sänktes från behåll till sälj av Nordea och från övervikt till neutral av JP Morgan. Aktien sjönk 9,4 procent.

Ännu mer föll Africa Oil, hela 14,4 procent. Nordea sänker rekommendationen till behåll och justerar ned riktkursen rejält, från 60 till 22 kronor. Enligt banken har sannolikheten minskat för att Africa Oil kommer att vara del av en större företagsaffär – något som hållit värderingen uppe.

Telia Soneras och Tele2:s affär i Norge har stött på patrull av norska konkurrensverket som inte tycker att de eftergifter som erbjudits är tillräckliga.

Telia Sonera har fortfarande ambitionen att slutföra förvärvet av Tele2:s norska verksamhet senast under det första kvartalet 2015.

”Ja, i allt väsentligt ändras inte det av det här. Vår ambition är förstås att slutföra den här affären och vår tro är att den här affären är bra för oss, för Norge och för den norska telekommarknaden”, säger Telia Soneras presschef Henrik Westman till Nyhetsbyrån Direkt.

Tele2 och Telia Sonera sjönk 2,1 respektive 0,8 procent.

Rubeln försvagades rejält på måndagen och Oriflame, som har nästan en tredjedel av sin försäljning i Ryssland, backade 5,8 procent till 124. Dessutom har Handelsbanken sänkt sin rekommendation på kosmetikabolaget till minska från tidigare öka, med en riktkurs på 130 kronor.

SAS-aktien fortsatte att gynnas av det lägre oljepriset och steg på måndagen med 5,2 procent.

Seamless valde att på måndagseftermiddagen gå ut med ett förtydligande, mot bakgrund av den ökade volatiliteten i bolagets aktiekurs den senaste tiden, och säger att det inte har skett några betydande förändringar i bolagets operativa eller finansiella ställning. Aktien föll ändå drygt 8 procent.

Elekta fortsatte fredagens återhämtning och steg 3,9 procent till 78:95. JP Morgan har höjt sin rekommendation till övervikt från tidigare neutral.

Bättre Affärer med Teknisk Analys

Vill du lära dig göra bättre affärer? Förbättra din timing? Lära dig teknisk analys? Gå då kursen ”Bättre Affärer med Teknisk Analys”. Kursledare är Anders Haglund med över 25 års erfarenhet av teknisk analys och aktieförvaltning. Passa på. Nästa kurstillfälle är lördag 6 december. Frågor och anmälan till [email protected]

Läs mer

Senaste prisutvecklingen (~kl. 06:45)

OMXS30
EURO STOXX 50
Frankfurt DAX
London FTSE 100
Paris CAC40
S&P 500
DJIA
Nasdaq Comp.
NIKKEI 225
HANG SENG
EUR/USD
EUR/SEK
USD/SEK
Gold Spot
WTI Oil Spot
Brent Spot
1450,03
3232,91
9963,51
6656,37
4377,33
2053,44
17776,80
4727,35
17660,74
23522,01
1,2463
9,2823
7,4464
1206,97
68,40
72,03
-0,77%
-0,55%
-0,17%
-0,99%
-0,29%
-0,68%
-0,29%
-1,34%
0,40%
0,68%
-0,07%
0,12%
0,17%
-0,43%
-1,14%
-1,02%

Börsnyheter och Teknisk Analys varje dag klockan 12.00

Av: Fredrik Stenkil för Tradingportalen/Nyhetsbyrån Direkt

Tags:

Anmäl dig till vårt exklusiva nyhetsbrev idag!

Skräddarsydda e-postmeddelanden

Ingen SPAM någonsin!

Alt coin news

Avprenumerera närsomhelst

Efter registrering kan du även få enstaka specialerbjudanden från oss via e-post. Vi kommer aldrig sälja eller lämna ut dina uppgifter till tredjeparter. Se vår sekretesspolicy här.