Home > Morgonrapport: OMXS30 på ny årshögsta men paus sannolik innan nya uppgångar

Morgonrapport: OMXS30 på ny årshögsta men paus sannolik innan nya uppgångar

Ny årshögsta sattes för den svenska börsen på måndagen men i USA mattades uppgångarna av efter uttalanden från miljardären Carl Icahn som tyngde sentimentet. På tisdagsmorgonen rörde sig Asienbörserna i olika riktningar natten mot tisdagen och terminerna indikerar en svagt negativ öppning.

Få morgonrapporten direkt till din e-post

Marknaden i allmänhet

Stockholmsbörsen letade sig upp till de högsta nivåerna sedan juli 2007 på måndagen efter positiva tongångar om stundande marknadsreformer i Kina. Storbankerna bidrog liksom i Europa till indexuppgången, anförda av en aviserad utlåningsräntehöjning i Swedbank.

Under natten till måndagen handlade mycket om den lista på ett 60-tal reformer som Kina lade fram på fredagen efter kommunistledarmötet, något som bidrog till ett rejält kinesiskt börslyft när det gick att handla på reformförslagen.

Reformerna syftar till en ökad roll för marknadskrafterna i ekonomin, och representerar enligt bedömare på banken ANZ de största lättnaderna i Kinas ekonomi sedan 90-talet.

”Börsen är allmänt pigg med bra tryck efter reformerna som presenterades från Kina. Trots en föga övertygande rapportperiod och fortsatta nedrevideringar av prognoserna har sentimentet varit bra under hela hösten, och vi ser nu nivåer som är de högsta på sex år. Riskaptiten är stor, och investerarna tycks anse att alternativa investeringsslag som obligationer är ännu högre värderade än aktiemarknaden”, säger SEB Private Bankings aktiestrateg Mattias Gredmark till Direkt.

I USA fortsatte optimism men uppgångarna mattades av där amerikanska aktier överlag stängde lägre på måndagen. Uttalanden från miljardären Carl Icahn tyngde sentimentet, samtidigt som investerare tog ställning till kommentarer från Fed-cheferna William Dudley och Charles Plosser.

Råvarupriserna uppvisade breda nedgångar under måndagens handel, där frågan om hur länge Federal Reserve kommer att behålla den nuvarande storleken av månatliga obligationsköp återigen hamnade i marknadsaktörernas blickfång.

Morgonens utveckling och nyhetsflöde

Asiatiska marknader noterar en blandad utveckling i tisdagens handel, med något sjunkande börskurser i Tokyo men stigande i Hongkong och Seoul. Ledande Kina-index noterar mindre rörelser i olika riktning.

Marknadsaktörer talar fortsatt positivt om Kinas reformplaner och om fortsatta stimulanser under Janet Yellens Fed.

Amerikanska statspappersräntor sjönk svagt efter den svenska marknadens stängning på måndagen medan dollarn något svagare mot japanska yen, men samtidigt marginellt starkare mot euron.

Marknadsaktörer i USA fortsatte att utvärdera sannolikheten för fortsatta Fedstimulanser när Janet Yellen med all sannolikhet tar över rodret på centralbanken i början av nästa år.

På eftermiddagens USA-agenda märks statistik över arbetskraftskostnaderna under tredje kvartalet samt veckorapporter om försäljningen i de stora detaljhandelskedjorna.

Marknadsaktörer väntas dock rikta större intresse mot det anförande som Fedchefen ben Bernanke ska hålla inför Economics Club i Washington på tisdagskvällen, eller klockan 1.00 på onsdagen svensk tid.

På den europeiska statistikagendan riktas intresset mot det tyska ZEW-indexet, som mäter stämningsläget bland finansmarknadsaktörer. Om prognosen på 54,00 slår in skulle det innebära att indexnivån är den högsta sedan september 2009, då det noterades till 56,0.

Dagens viktiga hållpunkter:

– EMU: byggproduktion september kl 11.00
– Tyskland: ZEW-index november kl 11.00
– USA: Redbook veckoindex detaljhandelsförsäljning kl 14.55

Till ekonomikalender

OMXS30 på ny årshögsta men paus sannolik innan nya uppgångar

OMXS30 stängde 0,7 procent på noteringen 1.304,8. Omsättning i Stockholm var 11,4 miljarder kronor. De ledande Europabörserna var samtidigt upp 0,4 till 0,7 procent med Parisbörsens CAC40 i täten.

Måndagens uppgång innebar att OMXS30-index passerade och stängde ovanför tidigare årshögsta vid 1301, vilket anses därmed av många ha utlöst vad som kallas för en teknisk köpsignal.

Viktigt i sammanhanget är att en bokstavsliknande tolkning av teknisk analys sällan fungerar på dagens marknader då mönster som är alltför uppenbara och lättidentifierade av majoriteten av placerare har en tveksam prognosförmåga.

Marknaden är inte lika överköpt som den var 22 oktober när den förra årshögsta sattes, men vi tror ändå att marknaden är i behov av att hämta andan innan vidare uppgång mot 2007 års toppnivå ska testas.

På nedsidan utgör den stigande trendlinjen och medelvärdet på 100 dagar stöd viktigaste stöd.

Läs mer: Analys: OMXS30 har stor uppgångspotential

Dagens grafer

OMXS30 (Daily)
OMXS30 (Daily)
OMXS30 (Weekly)
OMXS30 (Weekly)

Detta händer idag

Rapporter

AKTIETORGET
– Eurocine Vaccines, Medfield, Medicpen, Vivoline

ÖVRIGA NORDEN
– Topdanmark (kl 12.00)

ÖVRIGA UTLÄNDSKA
– Home Depot (före USA-börsernas öppning), Medtronic (kl 13.15), MTS

Stämmor

– Addtech (extra), Genovis (extra), Nokia (extra) BÖRS

Statistik

– Consilium: omsättning och orderingång för oktober
– Fordon: Acea presenterar registreringssiffror för personbilar i oktober
– Skog: prisindex från Foex kl 11.00

EMISSIONER, BUD, BÖRSNOTERINGAR MM
– Platzer: anmälningstid i nyemission för allmänheten och institutioner inleds (avslutas 27/11)

Kapitalmarknadsdag

– Alfa Laval kl 11.15-17.00

Makro

Statistik

– Norge: BNP 3 kv kl 10.00
– Spanien: säljer växlar kl 10.30
– EMU: byggproduktion september kl 11.00
– Tyskland: ZEW-index november kl 11.00
– USA: ICSC veckoindex detaljhandelsförsäljning kl 13.45
– USA: arbetskraftskostnader 3 kv kl 14.30
– USA: Redbook veckoindex detaljhandelsförsäljning kl 14.55
– Olja: API veckovisa oljelager kl 22.30

Centralbanker

– RBA: protokoll från policymöte i november kl 1.30

Makro övrigt

– HUI: årets julklapp presenteras kl 6.45 – LO: konjunkturprognos kl 9.30 – OECD: Economic Outlook kl 11.00

Av: Tradingportalen/Direkt

Begränsat specialerbjudande - 0% Provision & 0% Stämpelskatt på ALLA Lager!
Prisbelönad plattform - köp fysisk tillgång eller handel med hävstång
11 betalningsmetoder, inklusive PayPal
Öppna mitt konto