Home > Morgonrapport: OMXS30 på väg att utmana 1564 punkter på allvar?

Morgonrapport: OMXS30 på väg att utmana 1564 punkter på allvar?

Stockholmsbörsen vände blickarna söderut på torsdagen, likt ledande börsindex runt om i Europa, och svenska storbolagsindexet OMXS30 föll -0.68% till 1580.5 punkter. Omsättningen på Stockholmsbörsen uppgick till 13.5 miljarder kronor, och torsdagens vinnare blev Astra Zeneca som steg +1.33%, medan Elekta hamnade i botten med en nedgång på -4.60%. NGM-börsen omsatte på torsdagen strax över 255 miljoner kronor, och Briox blev dagens vinnare med en uppgång på +6.58%, följt av dagens förlorare Concent Holding B som föll -19.49%. Amerikanska börserna tog över sentimentet runt om i Europa, och föll runt en halv procent. Asien noterar strax över en halv procents nedgång efter natten, och efter en pressad olja på torsdagskvällen noteras Brent terminen stabilt vid strax över 55 dollar.

Dagens fokus:

 • Silf/Swedbank: tjänste-PMI februari kl 8.30
 • EMU: detaljhandel januari kl 11.00
 • Fed: Janet Yellen talar om de ekonomiska utsikterna i Chicago kl 19.00

Ledande svenska terminer indikerar en negativ öppning med ett par timmar kvar tills Stockholmsbörsen öppnar.

Få morgonrapporten till din e-post dagligen innan börsen öppnar!

Dagens analys

Stockholmsbörsen tappade tydligt det momentum vi upplevde under onsdagen, och storbolagsindexet OMXS30 klev tillbaka under 1580 punkter under sluthandeln. Det ser heller ej ut att resan tar slut här, ledande terminer pekar på en fortsatt resa söderut under fredagen.

Den oväntat starka uppgången som vi fick uppleva på onsdagen, som inte uppvisade helt bekräftad köpstyrka försvann under torsdagens handel, och vi ställde redan tidigt på morgonen frågan om det var genuin styrka eller lättnadsrally vi fått uppleva…

Var det en ”smoke screen”, eller är det snarare så att vi fick uppleva en kortfattad nedgång på torsdagen?

Vi stängde vid dagslägsta 1580 punkter på torsdagen, och ledande svenska terminer pekar på en inledningsvis börsöppning strax under 1570 punkter på fredagen.

Detta innebär att vi under åter ett nytt tillfälle kan komma att utmana 1564 punkter på allvar igen.

Vi har alltså återgått till en pressad situation och negativa tongångar denna fredag, där även ledande amerikanska terminer tydligt pekar med handen söderut efter nattens handel i Asien.

Morgonrapport: OMXS30 på väg att utmana 1564 punkter på allvar?

Därmed ser det ut som att ett utmanande av 1600 punkter uteblir denna veckan, och med en alltmer pressad situation, och negativa tongångar är vi allt mer ifrågasättande kring om detta nu kommer att ske…

Kanske det snarare kan bli en stängning under 1560 punkter vi får uppleva istället på fredagen? Så länge som säljarna kvarstår i bilden på fredagen, ökar sannolikheten åtminstone för utmanande av 1564 punkter, och kanske till och med en stängning strax under.

Ett sådant fall skulle sprida bränsle till vidare nedgång, och öka tron på att vi eventuellt nått en vändpunkt.

Nedgången på torsdagen med drygt 0.7 procent uppvisade heller ej någon överdriven svag omsättning, utan säljarna var tydligt ihängande.

Det går inte att helt bortse från att vi har återkommande utmaning av 1594 punkter, och svårigheterna kring etablering över för att utmana 1600 punkter är uppenbart.

Skulle tongångarna förändras, och att vi inom närmaste handelsdagarna bryter över denna prisnivå som 1594 punkter, ja då vänds de negativa tongångar till positiva i vår prognos.

För närvarande får vi dock känslan av att vi är på väg att åtminstone kortsiktigt vilja bryta under 1564 punkter.

Inför dagens börsöppning återfinns kortsiktigt motstånd vid 1579 och 1583.50 punkter, men framförallt årshögsta 1594 punkter, och därefter sentimentala heltalsnivån 1600 punkter.

Kortsiktigt innehar vi signifikanta stödnivåer redan vid 1564 följt av 1560, samt därefter 1540 punkter.

För er som handlar utländska aktier, gläds vi av nyheten att Avanza Bank erbjuder from igår torsdag handel i Tyskland, Holland, Belgien och Portugal via hemsidan. Även prisbild har justerats.

Utöver detta framgick det på torsdagskvällen att Nordea nu ger sig in i priskriget bland de svenska nätmäklarna, och sänker courtageavgifterna varpå den lägsta avgiften för handel mot svenska och nordiska aktier blir från och med måndag 1 krona, eller 0.06 procent.

Veckans makroagenda avslutas med fokus på Janet Yellen under fredagskvällen.

Dessförinnan får vi dock redan kl 8.30 tjänste-PMI siffror gällande februari från Silf/Swedbank, som väntas signalera ett något mindre starkt konjunkturläge i februari jämfört med i januari.

Silf/Swedbanks inköpschefsindex för tjänstesektorn väntas ha sjunkit till 60,9 i februari. I januari steg tjänste-PMI oväntat från 59,9 till 61,1. Analytikerna hade då snarare väntat sig en nedgång till 58,4.

På fredagskvällen kl 19.00 håller Janet Yellen tal om de ekonomiska utsikterna.

På sistone har marknadens förväntningar om en styrräntehöjning vid mars-mötet stärkts tydligt. Högintressanta anföranden från det tunga gardet i Fed väntas på fredagen från Janet Yellen och Stanley Fischer.

Det sker en dag före ”blackout”-perioden som numera inträder lördagen tio dagar före kommande FOMC-möte, som denna gång hålls den 14-15 mars.

Credit Suisse tror att Fed-företrädarna kommer att upprepa att alla möten är live och att en höjning kan vara lämplig rätt snart om inkommande data är stöttande.

”Vi förväntar oss inte en räntehöjning i mars. Men om Yellen uttryckligen talar upp möjligheten av en marshöjning, så kan marknaden prisa in en betydligt högre sannolikhet, särskilt om jobbrapporten (10 mars) och KPI-rapporten (15 mars) är solida”, skriver Credit Suisse.

Kindred Group nosar på nytt årshögsta.

Uppladdning inför resa norrut?!?

Spelbolaget Kindred Group (tidigare Unibet Group) noterade tidigt på torsdagsmorgonen ett nytt årshögsta strax ovanför 87 kronor.

Just omkring 87 kronor noteras tredje största volymområde senaste året…

Efter tidigare utbrott över MA 200 uppvisas ett mönster av samlingskraft, och aktien kan vara på väg att få uppleva en trevlig rörelse norrut.

Såvida inget negativt sker inom kort, kan aktien mycket väl vara på väg mot inledningsvis 91 kronor för att därefter vända blickarna mot 100 kronor på sikt.

Uppgången på nästan två procent under torsdagsmorgonen fick bränsle efter att Nordea ersätter Kinnevik på den så kallade utdelningslistan som inkluderar tio svenska bolag på Stockholmsbörsen, med positiv syn och hög direktavkastning.

Något som även blir allt vanligare är att bolag väljer att dela upp sin utdelning i två delar, halva på våren, därefter hösten vilket Nordea även lyfter fram i sin analys.

 Kindred Group nosar på nytt årshögsta. Uppladdning inför resa norrut?!?

Tyska E.ON laddat för vidare uppgång?!?

Världens största privata energikoncern uppvisar tydligt positiva signaler…

Tyska energikoncernen E.ON stiger på torsdagen med över en procent.

Aktien har sedan en längre tid sakta men säkert återhämtat sig från slutet av 2016 efter kraftig nedgång, som sedan årsskiftet stigit med över 13%.

Tidigare på torsdagen klev aktien över MA 200, och signalerar att uppladdning mycket väl kan vara klar för vidare uppgång…

Samtidigt noterar vi att aktien handlats till plus för fjärde dagen i rad, och på torsdagen klev E.ON även upp till ett nytt årshögsta.

Vi har tidigare noterat signifikant volym kring 7.40 euro, som nu efter tydlig etablering över, väntas agera tydligt stöd, och nästa signifikanta motstånd väntar vi oss inte förrän kring 8.20 euro.

Tyska E.ON laddat för vidare uppgång?!? Kanske något att inviga depån efter dagens lansering av tysk handel via hemsidan på @avanzabank ...

Falskt utbrott eller tillfällig styrka bland gruvbolagen?!?

Är det verkligen förnyad positivitet vi upplever, eller har vi ändock nått en vändpunkt enligt den tidigare indikationen…?!?

Är det en genuin styrka vi upplever, eller är det en vändpunkt vi uppnått?

Bortbliven återhämtning i BHP Billitons tidigare potentiella förhandsvisning på vidare nedgång lyfter frågetecken och vi har heller ej fått den styrkan vi gärna skulle velat se ibland annat Anglo American och Rio Tinto, som nu klivit tillbaka strax ovanför MA 50…

Falskt utbrott eller tillfällig styrka bland gruvbolagen?!? Är det verkligen förnyad positivitet vi upplever, eller har vi ändock nått...

Vilka hålltider och bolag som rapporterar kommande veckor kan ni läsa här.

Hålltider under dagen

Exklusive utdelning

 • Elekta (0:25 kr, andra del utav total utdelning om 0:50 kr)

Makrostatistik

 • Japan: arbetslöshet januari kl 0.30
 • Japan: hushållskonsumtion januari kl 0.30
 • Japan: KPI januari kl 0.30
 • Japan: tjänste-PMI februari kl 1.30
 • Kina: Caixin tjänste-PMI februari kl 2.45
 • Tyskland: detaljhandel januari kl 8.00
 • Silf/Swedbank: tjänste-PMI februari kl 8.30
 • SCB: industriproduktion januari kl 9.30
 • SCB: industriorder januari kl 9.30
 • SCB: tjänsteproduktion januari kl 9.30
 • SCB: restaurangindex januari kl 9.30
 • Italien: tjänste-PMI februari kl 9.45
 • Frankrike: tjänste-PMI (def) februari kl 9.50
 • Tyskland: tjänste-PMI (def) februari kl 9.55
 • EMU: tjänste-PMI (def) februari kl 10.00
 • Italien: BNP (def) 4kv kl 10.00
 • Storbritannien: tjänste-PMI februari kl 10.30
 • EMU: detaljhandel januari kl 11.00
 • USA: Markit tjänste-PMI (def) februari kl 15.45
 • USA: ISM tjänste-PMI februari kl 16.00

Övrigt

 • Fed: Janet Yellen talar om de ekonomiska utsikterna i Chicago kl 19.00

Samtliga börshändelser och estimat för veckan hittar du här!

Senaste börsnyheterna

Stockholmsbörsen backade successivt på torsdagen medan de ledande börserna på kontinenten uppvisade en oregelbunden utveckling efter onsdagens klara indexlyft.

Stockholmsbörsens storbolagsindex, OMXS30, stängde 0,7 procent ned till nivån 1.580,5. Omsättningen på Stockholmsbörsen summerade till 13,5 miljarder kronor. I Frankfurt och Paris var motsvarande index nära oförändrade.

I toppen av OMXS30 på torsdagen låg det traditionellt mer defensiva läkemedelsbolaget Astra Zeneca, 1,3 procent upp medan Getinge steg med 0,6 procent. Ericsson var det enda övriga storbolaget på plus, upp 0,2 procent.

Teleoperatörerna Tele2 och Telia begränsade indexfallet med att stänga marginellt lägre för dagen. Likaledes defensiva snusjätten Swedish Match rörde sig 0,2 procent nedåt.

Fingerprint Cards och SSAB A gick svagast inom storbolagsindexet, båda 2,5 procent ned. Autoliv tappade drygt 1 procent. Bilsäkerhetsföretaget har lämnat in en ny, något högre, uppskattning av antalet återkallade krockkuddeutlösare till den amerikanska trafikmyndigheten NHTSA. Bolaget rapporterade om återkallandet i december 2016.

Även bolag som SCA, Assa Abloy och SHB backade samtliga mellan 1 och 2 procent. Kring 1 procent ned hittades HM, Kinnevik, Atlas Copco och Lundin Petroleum.

Två pressmeddelanden från Sobi fick ett begränsat avtryck på aktiemarknaden, aktien stängde svagt upp.

Opus Bilprovning klättrade drygt 5 procent sedan bolaget öppnat en ny besiktningsstation i Chile.

Stillfront steg nära 2 procent efter onsdagens drygt 5-procentiga nedgång. Pareto har upprepat sin köprekommendation för spelutvecklaren samtidigt som riktkursen skruvats upp.

Oasmia rekylerade rejält upp efter en veckas stadiga nedgångar. Dagens Industri ger fler detaljer i onsdagens uppmärksammade konflikt inom Oasmia där ordförande Anders Lönner avgick efter blott tre månader. Aktien lyfte hela 27 procent på torsdagen.

Elekta backade nära 5 procent sedan tidigare vd Tomas Puusepp sålt 52.00 aktier i bolaget, en post värd 4,6 miljoner kronor, efter onsdagens rapport.

NGM-listade ASTG svängde kraftigt och handelsstoppades kortsiktigt. Efter en nedgång på som mest kring 50 procent stängde aktien runt 5 lägre. PWC noterade i årsredovisningens revisionsberättelse att det finns ”ett antal osäkerhetsmoment” rörande bolagets framtida finansiering. Bolaget meddelade under handelsdagen om en strategisk allians med spanska Indra samt att det genomfört en leverans till en kund i Israel.

Efter fyra raka handelsdagar med nedgång vände guldbolaget Semafo upp 0,6 procent.

På makrofronten visade KPI för euroområdet ett väntat uppåttick till 2,0 procent för februari. Från USA visade veckostatistiken över att antalet nyanmälda arbetslösa en nedgång till 223.000 förra veckan, från 242.000 veckan före. Det var den lägsta nivån sedan sista veckan i mars 1973 och väl under väntade 245.000.

Amerikansk tvåårig statspappersränta steg till ny högstanivå sedan 2009 medan dollarn fortsatte att stärkas.

Få morgonrapporten till din e-post dagligen innan börsen öppnar!

Senaste prisutvecklingen (~kl. 06:40)

OMXS30
EURO STOXX 50
Frankfurt DAX
London FTSE 100
S&P 500
DJIA
Nasdaq Comp.
NIKKEI 225
HANG SENG
EUR/USD
EUR/SEK
USD/SEK
WTI Termin
Brent Termin
1580.53
3384.71
12059.57
7382.35
2381.92
21002.97
5861.22
19447.27
23576.66
1.05
9.55
9.08
52.68
55.13
-0.68%
-0.16%
-0.06%
-0.01%
-0.59%
-0.53%
-0.73%
-0.60%
-0.64%
0.11%
0.03%
-0.10%
0.13%
0.09%

 

Börsnyheter och Teknisk Analys varje dag klockan 10.00

Av: Michael Andersson för Tradingportalen/Nyhetsbyrån Direkt.
Frågor och kommentarer alltid välkomna på redaktionen[at]tradingportalen.com

Taggar:
ECB
Begränsat specialerbjudande - 0% Provision & 0% Stämpelskatt på ALLA Lager!
Prisbelönad plattform - köp fysisk tillgång eller handel med hävstång
11 betalningsmetoder, inklusive PayPal
Öppna mitt konto