Home > Morgonrapport: OMXS30 söker sig tillbaka till 1431 punkter idag efter amerikanskt lättnadsrally när Fed lämnade räntan oförändrad.

Morgonrapport: OMXS30 söker sig tillbaka till 1431 punkter idag efter amerikanskt lättnadsrally när Fed lämnade räntan oförändrad.

Stockholmsbörsen steg kraftigt under onsdagens handel, och trots att handeln backade sent under eftermiddagen så stängde storbolagsindexet OMXS30 +0.30% till 1422.7 punkter. Stockholmsbörsen noterade en något lägre omsättning på onsdagen som uppgick till 10.7 miljarder kronor. Torsdagens vinnare blev Millicom som steg +2.74%, medans Sweco blev dagens förlorare med en nedgång på -3.08%. NGM-börsen omsatte på onsdagen 280 miljoner kronor när vinnaren Paynova steg +19.28%, och förloraren MVV Holding B föll -11.89%. Amerikanska börserna pressades ned något inför det amerikanska räntebesked som enligt förväntat blev oförändrat, och storbolagsindexet S&P 500 fick ett lättnadsrally och stängde kring dagshögsta 2163 punkter. Glädjen har spridit sig vidare under nattens handel i Asien, och vi noterar en uppgång med +1.14% i Hong Kong, medans Tokyo håller helgstängt. Oljelagren visade en lägre lagernivå än väntat på onsdagen och oljan har tagit sig i kragen och noteras nu över 47 dollar.

Dagens fokus:

 • USA: nyanmälda arbetslösa, veckodata kl 14.30
 • USA: försäljning befintliga bostäder kl 16.00
 • Tokyobörsen helgstängd

Ledande svenska terminer indikerar en tydligt positiv öppning med ett par timmar kvar tills Stockholmsbörsen öppnar.

Dagens analys

Onsdagens uppgång drevs tydligt av banksektorn som alla steg kraftigt tidigt under dagen.

Vi hade en fullspäckad handelsdag med både räntebesked från BoJ och Fed. Båda lämnade räntorna oförändrade och kvällens handel upplevde ett lättnadsrally efter att amerikanska centralbanken kom in och lämnade räntan oförändrad enligt förväntningarna.

Federal Reserves styrränta justerades senast den 16 december 2015, när den då höjdes med 25 punkter till ett intervall på 0,25-0,50 procent.

Storbolagsindexet OMXS30 handlades strax över vår känsliga prisnivå 1431 punkter, och trots en balansering mellan 1432 och 1434 punkter tappade vi mark senare delen av onsdagens handel.

OMXS30 (dagsdiagram)

Dagens handel förväntas öppna kring vår tidigare känsliga prisnivå 1431 punkter, som senaste veckorna börjat bygga upp en tydlig motståndskraft.

Eftersom glädjerusen under kvällen i USA, och det positiva momentum vi ser i nattens handel i Asien förväntas detta därmed lyfta tillbaka börsen inledningsvis kraftigt på plus.

Trots att vi stängde strax under 1423 punkter som vi eftersökte en stängning över senaste dagarna, så förväntar vi på torsdagen att med en så kraftig öppning som 1431 punkter, att vi äntligen kan finna mark däröver för att söka oss vidare norrut mot 1453 punkter.

Kraftsamlingen i september ger nu signaler på att vara avklarad, för att söka sig vidare norrut.

Reaktionen från gårdagens besked från Fed förväntas därmed lyfta europeiska börser inledningsvis, och vi förväntas alltså öppna vid vårt motstånd 1431 punkter.

Kommande motstånd sedan tidigare inväntar vid 1453 punkter, samtidigt som underliggande stöd kvarstår kring 1423, 1410 och 1400 punkter.

Makroagendan under dagen är betydligt mindre genomslående och förutom räntebesked från Norge kl 10.00 som förväntas oförändrat, står försäljningssiffror gällande befintliga bostäder i fokus under eftermiddagen i USA.

Efter ett större fall än väntat i juli, pekar konsensus på att augusti stigit +1.1%, till en säsongsjusterad årstakt på 5.45 miljoner enheter.

Boliden fortsätter vidare norrut efter ytterligare en höjd riktkurs.

På onsdagen var det Barclays Capital tur att höja riktkursen för Boliden till 220 från tidigare 200 kronor. Rekommendation övervikt upprepades samtidigt.

Som vi skrev föregående vecka så hade prisutvecklingen för flera basmetaller på torsdagen inneburit att Zink och Koppar men även Aluminium stigit rejält, efter att räntehöjaroron avtagit i USA och stabil makro data från Kina presenterats tidigare i veckan.

Boliden som påverkas tydligt av basmetallerna, som i sin tur styrs av hur dollarn mår kan mycket väl få en något mer volatil rörelse på torsdag då vi på onsdagskvällen stundar räntebesked från Fed.

JP Morgan inledde för nästan två veckor sedan bevakning med köp av Boliden, med rekommendationen övervikt, och riktkursen landade på 215 kronor. Även ABG Sundal Collier sänkte från sälj till behåll tidigare i augusti, samt Berenberg som upptog bevakning med behåll. Riktkurserna landade på 160 respektive 180 kronor.

Bolagets aktie steg inledningsvis över 0.8 procent på onsdagen, men lyckades fortsätta vidare norrut och stänga +1.47 procent.

Boliden (dagsdiagram)

Eftersläparna H&M, Ericsson och Telia stiger alla över en procent på onsdagen.

Är det dags att inhämta försprånget med förnyade krafter?!?

Tidigt på onsdagen noterade vi att indextunga trion indikerar positivt beteende just nu.

Till skillnad från OMXS30 som idag visar en nedgång på runt en procent sedan årsskiftet, har trion som står för runt 20 procent av den totala vikten släpat efter ordentligt.

Tungviktaren H&M har backat över 17 procent sedan årsskiftet, medans Telia visar en något mindre nedgång på runt 9 procent och Ericsson är det bolag bland trion som fallit allra tyngst med över 29 procent i år.

Till skillnad från Telia som stängde strax under nollan, avslutade H&M och Ericsson på plus.

H&M var även den aktie som Affärsvärlden lyfte fram som köpvärd på onsdagen i veckans nummer.

H&M, Ericsson och Telia (dagsdiagram)

Banksektorn står som draglok på onsdagen när OMXS30 bryter över 1431 punkter…

Indextunga bankerna med drygt 30 procent stiger mellan 1.5 till 2 procent på onsdagen.

Vi fick alltså en riktigt stark inledning på onsdagen, där bankerna drog med sig storbolagsindexet OMXS30 vidare norrut.

Tradingportalen var tidigt med att sticka ut hakan till ett potentiellt utbrott och ett kommande europeiskt bankrally.

Mycket riktigt fick vi det förväntade utbrottet och trots att det var dags att tillfälligt vikta ned bank till förmån för verkstad, visar flera banker riktigt positiva signaler för en fortsatt uppgång framöver.

Banksektorn (dagsdiagram)

Vilka hålltider och bolag som rapporterar kommande veckor kan ni läsa här.

Få morgonrapporten till din e-post dagligen innan börsen öppnar!

Hålltider under dagen

Makrostatistik

 • Frankrike: industrins konfidensindikator september kl 8.45
 • SCB: finansräkenskaper 2 kv kl 9.30
 • Storbritannien: CBI ordertrender september kl 12.00
 • USA: nyanmälda arbetslösa, veckodata kl 14.30
 • USA: FHFA husprisindex juli kl 15.30
 • USA: Bloomberg konsumentförtroende veckosiffra kl 15.45
 • EMU: konsumentförtroende september (prel) kl 16.00
 • USA: försäljning befintliga bostäder kl 16.00
 • USA: ledande indikatorer augusti kl 16.00

Övrigt

 • Tokyobörsen helgstängd
 • ECB: månadsrapport kl 10.00
 • Norges Bank: räntebesked kl 10.00

Samtliga börshändelser och estimat för veckan hittar du här!

Senaste börsnyheterna

Kurserna steg i Europa på onsdagen och så även i Stockholm. Ett tydligt lyft förbyttes dock under eftermiddagen till en mer blygsam uppgång.

Morgonen började med brant stigande kurser i Japan, där centralbanken höll styrräntan oförändrad men också signalerade fortsatt expansiva åtgärder. Signalernas effekt syntes ännu när USA-börserna öppnade på eftermiddagen.

Vid stängning hade OMXS30-index stigit 0,3 procent till 1.423 och omsättningen stannade på låga 10,7 miljarder kronor på Stockholmsbörsen.

De flesta breda branschindex steg, med undantag för kraftsektorn och sällanköpsvaror. Bäst gick råvaror och teleoperatörer, där en stigning med 2,7 procent för Millicom lyfte. En köprekommendation från Bank of America Merrill Lynch bidrog till operatörens uppgång.

De indextunga storbankerna gick starkare än snittet och bidrog därmed till att lyfta OMXS30. Uppgångarna var på mellan 0,4 procent för Nordea och 1,2 procent för SEB, som därmed låg högt i OMXS30 tillsammans med Boliden och Handelsbanken. I botten av storbolagsindexet parkerade Getinge och Swedish Match med kurstapp på drygt 1 procent.

Boliden fick rekommendationen övervikt upprepad och riktkursen höjd med 20 till 220 kronor av Barclays. Den brittiska banken är enligt en färsk analys positivt inställd till gruvsektorn och i London handlades flera stora bolag i sektorn högre. Boliden klättrade 1,5 procent.

Dagens storaffär stod ABB för med en försäljning av den globala verksamheten för högspänningskablar till danska NKT, för cirka 8 miljarder kronor. En ”klok och riktig strukturaffär” hälsar Cevian-partnern Christer Gardell, som fortfarande vill knoppa av divisionen Power Grids. På eftermiddagen uppgav en schweizisk tidning att ett kinesiskt kraftbolag är intresserat av att köpa ABB:s enhet för högspänd likström, HVDC. ABB handlades upp 0,7 procent.

Budomgärdade Haldex noterade en mellandag på onsdagen och backade 0,8 procent. En av budgivarna, tyska ZF Friedrichshafen, meddelade att det ”håller alla alternativ öppna” vad gäller budnivån. Haldex vd Bo Annvik uttryckte för Nyhetsbyrån Direkt oro över att den pågående budprocessen kan skada bolaget, och han uppgav också att Haldex redan märkt negativa reaktioner från kunder.

”Ja, det har vi faktiskt. När axeltillverkaren SAF-Hollands bud gällde var det andra axeltillverkare som stoppade dialogen med oss. Den arbetar vi nu för att starta på nytt”, sade Bo Annvik.

Eniro ska göra en strategisk översyn av ”ägarskapet av några av koncernens innehav”, vilket räckte för att lyfta den hårt pressade aktien 1,9 procent.

Uppåt var det också för oljebolaget Tethys Oil, som stärktes 1,8 procent sedan bolaget aviserat en utdelning via inlösenförfarande på 3 kronor per aktie.

H&M-konkurrenten Inditex första halvår var något starkare än analytikerna räknat med. Aktien backade trots det 1,2 procent i Madrid medan konkurrenten H&M steg 0,3 procent i Stockholm. Den svenska klädkedjan har fått en köprekommendation av Affärsvärlden.

Addtech, som Affärsvärlden tvärtom vill sälja, backade 2,2 procent.

Senaste prisutvecklingen (~kl. 06:40)

OMXS30
EURO STOXX 50
Frankfurt DAX
London FTSE 100
S&P 500
DJIA
Nasdaq Comp.
NIKKEI 225
HANG SENG
EUR/USD
EUR/SEK
USD/SEK
WTI Termin
Brent Termin
1422.66
2982.18
10436.49
6834.77
2163.12
18293.7
5295.18
16807.62
23940.09
1.12
9.57
8.55
45.8
47.27
0.30%
0.58%
0.41%
0.06%
1.09%
0.90%
1.03%
1.91%
1.14%
0.05%
0.02%
-0.04%
1.01%
0.94%

 

Börsnyheter och Teknisk Analys varje dag klockan 10.00

Av: Michael Andersson för Tradingportalen/Nyhetsbyrån Direkt.
Frågor och kommentarer alltid välkomna på redaktionen[at]tradingportalen.com

Taggar:
Fed

Anmäl dig till vårt exklusiva nyhetsbrev idag!

Skräddarsydda e-postmeddelanden

Ingen SPAM någonsin!

Alt mynt nyheter

Avprenumerera närsomhelst

Efter att du registrerat dig kan du också få tillfälliga specialerbjudanden från oss via e-post. Vi kommer aldrig att sälja eller distribuera dina uppgifter till tredje part. Se vår sekretesspolicy här.