Home > Morgonrapport: OMXS30 stampar och Kinanyheter

Morgonrapport: OMXS30 stampar och Kinanyheter

God morgon,

Kina presenterade handelsöverskott på 60,24 miljarder usd i augusti, vilket är att jämföra med föregående månads 43,03 miljarder dollar. Exporten minskade med 5,5 % jämfört med samma månad förra året vilket var strax över förväntningarna om -6,6 %. Importen sjönk 13,8 % mot väntade -7,9 %. Hang seng index ligger runt nollan nu på morgonen. USA öppnar handeln efter gårdagens helgstängt och ökad omsättning är att vänta på dagens svenska börs. Terminerna pekar svagt upp i inledande handeln för OMXS30.

Ha en trevlig dag

Analys sponsrad av BNP Paribas

Du känner väl till minifuturernas nya hem? Här hittar du aktuell hävstång och stop loss, realtidskurser, utbildning och mycket annat.

Gå till bnpp.se

Dagens analys

Kinanyheter och kommande statistik 

Kina som länge låg strax över nollan igår vände neråt i slutet av handelsdagen och slutade på minus 1,23 %. Samtidigt presenteras nya förslag för att minska nedgångarna i aktiemarknaden. Bland annat kommer Kina slopa skatt på aktieutdelning för vissa investerare, åtgärden ingår i ett meddelande om differentierad inkomstskatt på aktieutdelningar och förändringarna träder laga kraft 8 september.

Börsoperatörerna i Kina har gått ihop och lagt förslag på att handeln ska stoppas i 30min om indexet Shanghai Shenxen CSI 300 rör sig mer än 5 % upp eller ned i förhållande till föregående dag. Om indexet rör sig mer än 7 % ska den stängas för dagen. Förslaget är inlämnat för granskning.

Kinas centralbankschef Zhou Xiaochuan meddelade på G20-mötet i Ankara att ”korrigeringen” troligtvis är avslutat och att den reella ekonomin inte har påverkats nämnvärt av turbulensen.

Kina som enligt många bedömare var på väg in i MSCI World index för en tid sedan har troligtvis genom det senaste årets interventioner på aktiemarknaden slopat den möjligheten för en lång tid framöver. Tidigare interventioner har varit misslyckande och det viktiga förtroendet i Kina måste ha fått sig en törn.

I veckan kommer mer kinesiskt statistik:

På tisdag: Handelsbalansen.
På torsdag: inflationen
Till helgen: industriproduktion, detaljhandel och fasta investeringar.

Fokus den närmaste tiden kommer att läggas på deras makrosiffror. Efter turbulensen vill vi se bevis, är tillväxten så svag som tidigare rapporterats? Har regeringens interventioner varit lyckade? Hur har börsturbulensen påverkat realekonomin?

Iran tror att sanktionerna mot deras oljeexport och finansiella sektor kommer att lyftas under första kvartalet 2016. Irans har världens fjärde största oljereserver och planerar att återuppta produktionen i större skala när sanktionerna lyfts. Europeiska affärsmän har redan varit på plats för att påbörja handelsprocessen. Oljepriset sjönk ytterligare på måndagskvällen och var ner drygt 3,5 %.

Sverige

Gårdagen var i övrigt relativt nyhetsfattig där statspappersräntorna i Europa sjönk försvagades något. Den tyska tioåriga statsobligationen sjönk till 0,66 % liksom den svenska motsvarigheten som sjönk till 0,62 %.

Stockholmsbörsen höll sig på plus och slutade dagen med en uppgång om 0,7 % till 1472. Omsättningen var låg och uppgick till 8,4 Miljarder kronor. Indexet ligger fortsatt i en svajig period där starka kast från dag till dag är att vänta. En djupare analys av OMXS30 finns under fliken analyser där Anders Haglund varje vecka presenterar sin syn på framtidsförutsättningarna för indexet. Mycket läsvärt!

Spelbolagen har varit i fokus senaste dagarna sen Handelsbanken släppte en sektorrapport där de uppgav en fortsatt positiv syn på bland annat Unibet (+3,4 %) och NetEnt (3,2 %) och Evolution Gaming (10,4 %).

Idag rapporterar SAS (kl. 8.00) och presenterar trafiksiffror för augusti månad. En telefonkonferens hålls klockan 10.00

EMU publicerar andra kvartalets BNP-utfall, indikatorn som Eurostat publicerade för en månad sedan väntas hålla och samma resultat om en BNP-tillväxt på 0,3 % q/q och 1,2 y/y förväntas i dagens rapport.
Övrig makrostatistik för dagen rör beträffande:

– Storbritannien: BRC detaljhandelsförsäljning augusti kl 1.00
– Japan: bytesbalans juli kl 1.50
– Japan: BNP (def) 2 kv kl 1.50
– Estland: BNP (def) 2 kv kl 8.00
– Tyskland: handels-, bytesbalans juli kl 8.00
– SCB: sjuklöner 2 kv kl 9.30
– SCB: produktion näringslivet juli kl 9.30
– SCB: hushållskonsumtion juli kl 9.30
– EMU: BNP (prel) 2 kv kl 11.00
– USA: NFIB småföretagsindex augusti kl 12.00
– USA: TRE detaljhandel, veckostatistik kl 13.45
– USA: Redbook detaljhandel, veckostatistik kl 14.55
– USA: LMCI arbetsmarknadsindex augusti kl 16.00
– Kina: handelsbalans augusti

 

Få morgonrapporten till din e-post dagligen innan börsen öppnar!

Detta händer idag

kl 8.00: Tyskland: handels-, bytesbalans juli

Handelsbalansen väntas ha genererat ett överskott på 23,5 mdr euro (24,0 i juni). Exporten väntas ha ökat 1,0% (-1,1% i juni) medan iporten väntas ha ökat 0,7% (-0,8% i juni).

kl 9.30: SCB: hushållskonsumtion juli

Vi vet att detaljhandeln gick starkt i juli, +5,9% y/y, nu kommer besked om även andra delar av privatkonsumtionen gick bra.

kl 9.30: SCB: produktion näringslivet juli

Industriproduktionen var direkt dålig i juli och tjänsteproduktionen hade kanske inte heller någon toppmånad, men det kanske kan kompenseras av en ny bra månad för byggproduktionen?

kl 11.00: Riksbanken: Kerstin af Jochnick talar om ”Det ekonomiska läget och den aktuella penningpolitiken” vid Finansdagen PwC 2015

Riksbanken publicerar inget förskrivet anförande och det kanske är väl tidigt efter senaste räntebeskedet för att räkna med några omvälvande budskap, men några klargörande kommentarer kan ändå vara möjliga.

kl 11.00: EMU: BNP (prel) 2 kv

Nu publiceras detaljerna för BNP-utfallet under andra kvartalet. Eurostats snabberäknade indikator som publicerades för en knapp månad sedan visade en BNP-tillväxt på 0,3% jmf 1 kv och +1,2% jmf 2 kv 2014. Det preliminära utfallet väntas bekräfta den första beräkningen.

kl 16.00: USA: LMCI arbetsmarknadsindex augusti

Det breda måttet på arbetsmarknadsläget väntas ha ökat 1,5 punkter i augusti, efter +1,1 punkter i juli.

Samtliga börshändelser och estimat för veckan hittar du här!

Senaste börsnyheterna

Stockholmsbörsen höll sig på plus under hela måndagen även om index tappade mark vid några tillfällen. Handelsdagen var relativt odramatisk och starkt präglad av ett helgstängt USA där aktiviteten kommer i gång först på tisdagen efter firandet av Labor day.

Även övriga större marknader i Europa gick på halvfart och ett tapp på 2,5 procent för Shanghaibörsen, sedan den öppnat igen efter att ha hållit helgstängt både torsdag och fredag i förra veckan, påverkade inte nämnvärt.

Vid stängning noterades OMXS30-index 0,7 procent upp till noteringen 1.472. Omsättningen på Stockholmsbörsen uppgick till låga 8,4 miljarder kronor.

Boliden, som intog bottenplaceringen i OMXS30 i fredags, rekylerade och toppade storbolagsindex sedan basmetallpriserna stigit. Aktien noterades 2,7 procent upp.

De europeiska metall- och gruvaktierna var tydliga vinnare och gick starkast bland alla sektorer i Bloomberg European 500. Gruv- och råvaruhandelsjätten Glencore avancerade 7,3 procent i London sedan bolaget aviserat en rad åtgärder för att stärka balansräkningen.

Utanför storbolagsindex steg Semafo 3,6 procent och Lundin Mining 2 procent.

Securitas, som fått en köprekommendation av DNB med riktkursen 130 kronor, steg 1,4 procent till 107:60 kronor.

Oljepriset tappade gradvis under dagen och såväl Brent- som WTI-terminen noterades vid börsstängning dryga 3 procent ner. Lundin Petroleum följde samma mönster och avslutade 0,2 procent ner.

Fingerprint Cards toppade omsättningsligan och aktien backade 3,4 procent. I en analys i måndagens Svenska Dagbladet pekas på det stora optionsprogram som Fingerprints tidigare vd nu kan dra nytta av. Kommentaren åtföljs av en varning om att investera i bolaget.

En rad spelbolag steg mot bakgrund av en sektorrapport från Handelsbanken. Net Ent och Unibet har fått rekommendationen höjd till köp med ökade riktkurser och steg 3,2 respektive 3,4 procent. Banken tar också upp Evolution Gaming till bevakning med en köprekommendation. Aktien steg hela 10,4 procent.

Troax, som börsintroducerades i mars, steg 4,6 procent efter köpråd i Dagens Industri.

Arise avancerade 3,4 procent. Vindkraftbolagets elproduktion i augusti gynnades av bättre vindar än normalt och uppgick till 43,2 gigawatt, vilket är 2,8 gigawatt över budget.

Helgens besked, om en politisk överenskommelse att införa amorteringskrav för bolån men där ett undantag görs för bland annat köp av nyproducerade bostäder, gav inget egentligt avtryck i börslistan. JM steg 0,7 procent.

Inför tisdagens handel i Asien noteras att Kina kommer att avskaffa skatten på aktieutdelning för vissa investerare, enligt Bloomberg News. Dessutom sägs så kallade ”circuit breakers” vid stora indexrörelser vara under övervägande. Enligt förslaget, som nu ska ut på remiss, ska handeln på landets aktiemarknader stoppas i 30 minuter om indexet Shanghai Shenzen CSI 300 rör sig mer än 5 procent upp eller ned i förhållande till föregående dag.

 

Senaste prisutvecklingen (~kl. 06:40)

OMXS30
Oslo OBX
EURO STOXX 50
Frankfurt DAX
London FTSE 100
S&P 500
Nasdaq Comp.
NIKKEI 225
HANG SENG
EUR/USD
EUR/SEK
USD/SEK
WTI Termin
Brent Termin
1471,75
518,530
3197,97
10108,61
6074,52
1921,22
4683,92
17562,94
20592,67
1,1216
9,4412
8,4162
44,37
47,84
0,00%
-0,34%
0,56%
0,70%
0,52%
-1,53%
0,00%
-1,67%
0,04%
0,43%
0,01%
-0,44%
0,18%
0,44%

Börsnyheter och Teknisk Analys varje dag klockan 12.00

Av: Andreas Leandersson för Tradingportalen/Nyhetsbyrån Direkt.
Frågor och kommentarer alltid välkomna på leandersson.a[at]gmail.com

Taggar:

Anmäl dig till vårt exklusiva nyhetsbrev idag!

Skräddarsydda e-postmeddelanden

Ingen SPAM någonsin!

Alt mynt nyheter

Avprenumerera närsomhelst

Efter att du registrerat dig kan du också få tillfälliga specialerbjudanden från oss via e-post. Vi kommer aldrig att sälja eller distribuera dina uppgifter till tredje part. Se vår sekretesspolicy här.