Home > Morgonrapport: OMXS30 tar nya tag efter nedgångsveckan?

Morgonrapport: OMXS30 tar nya tag efter nedgångsveckan?

Förra veckan blev en dyster historia, efter vad som såg ut som ett uppbrott tog säljarna vid och veckan slutade på -2,7 procent för OMXS30. Nu tar vi nya tag där börsen befinner sig vid viktiga nivåer för det fortsatta sentimentet. Dock så är det en bit till den långsiktiga trenden skall skiftas. Under natten har utvecklingen varit blandad i Asien, där dollarn och oljepriset har stärkts något.

Med några timmar till öppning väntas OMXS30 att öppna försiktigt positivt.

Få morgonrapporten till din e-post dagligen innan börsen öppnar!

Dagens analys

Vi lämnar förra veckan bakom oss som gav lite tryck på nedsidan. OMXS30 stängde i fredags ner 0,5 procent och summerade en nedgång för veckan med -2,7 procent. Omsättningen var dagen till ära relativt låg med omkring 14 miljarder kronor värt i aktier.

I och med nedgångarna förra veckan står OMXS30 på 1634,68 punkter. Stängningen i fredags är intressant ur ett tekniskt perspektiv där en stödnivå finns här. Bryter ner ytterligare finns det risk att nedgångarna fortsätter i början av veckan med sikte mot 1600 punkter. Vid 1600 finns en större stödnivå samt 200 dagars glidande medelvärde. Det är här den långsiktiga trenden kan skiftas mot det negativa hållet och en mer långsiktig säljsignal kan utlösas. Förra veckans nedgångar har inte skiftat trenden, och vi ser fortsatt möjlighet till en bra avslutning på året.

 

Kortsiktigt är nuvarande nivå viktig för om marknaden är redo för att studsa uppåt eller fortsätta säljtrycket vidare. Får OMXS30 en studs finns motståndsnivåer närmast vid 1656, 1670 och framförallt 1682 punkter.
Håller inte stödet från stängningen i fredags är risken att vi inleder veckan fortsatt negativt.

Börserna i USA stängde runt oförändrat på fredagskvällen efter att ha inlett dagen på klart minus. Vändningen kanske kan ge lite starkare sentiment till starten av börsveckan i Europa.

 

Kollar vi framåt i veckan är veckan har vi mer intressant makrovecka än tidigare. Framförallt får vi indikationer hur bostadsmarknaden har gått i oktober månad. Med den senaste månadens bitvis alarmerande skriverier om bostadsprisutvecklingen blir det extra intressant att se om de bär någon kraft.

Dessutom redan idag väntas finansinspektionens besked om skärpt amorteringsförslag för nya bolånetagare. Det nya förslaget måste finansministern sedan ta ställning till.

Vidare kommer BNP siffror över det tredje kvartalet för Tyskland och EMU på tisdag, samt KPI från både Sverige och Storbritannien. KPI och detaljhandelssiffror från USA kommer på onsdag medan på torsdag kommer arbetslöshetssiffror från SCB.

En spännande vecka helt enkelt med viktiga nivåer för både det långsiktiga och kortsiktiga sentimentet på börsen.

Vilka hålltider och bolag som rapporterar kommande veckor kan ni läsa här.

Gårdagens viktigaste börshändelser.

ICA faller på rapport – bryter ma200?

Ica faller på kvartalsrapporten och inleder en negativ trend. Aktien som stigit inledningsvis under 2017 har sedan sommaren backat från toppnoteringen vid 340 kronor. Idag faller den ytterligare 3,5 procent och bryter där med även 200 dagars glidande medelvärde.
Det öppnar upp för fortsatt nedgång och nästa motståndsnivå finns kring 296 kronor och därefter finns risk att testa av området vid 270 till 280 kronor.

Rapporten då, den nådde i stort sett upp till förväntningarna men tappade på lägre rörelsemarginal än väntat. Den kom in på 5,2 procent där marknaden väntade en marginal kring 5,5 procent.
VD:n Per Strömberg ser ingen oro kring den lägre marginalen i Sverige, då den uppfyller de uppsatta målen för bolaget.

ELEKTA

Försening kring godkännande av MR-styrda strålbehandlingssystemet Unity får aktien att tappa nästan 10 procent under fredagsförmiddagen.

Tidigare bedömningar var att en CE-märkning i Europa skulle bli godkänd innan årsskiftet men som nu skjuts till första halvåret av nästa år. Något som även får konsekvenser för godkännandet i USA, som även det skjuts upp något.

Bolagets VD, Richard Hausmann meddelade att de kommer att lämna in ansökan till FDA så snart som CE-märkningen är klar.
Dock ser han ingen justering av målet om att sälja 75 order för systemet före utgången av kalenderåret 2019.

Aktien backade runt 10 procent och handlas under 200 dagars glidande medelvärde, och har brutit ner från det handelsintervall som aktien har handlats inom senaste året

Getinge

Getinge backar drygt 3 procent på fredagen efter uppdatering kring avknoppningen av delområdet Arjo. Arjo väntas börja inleda handeln på börsen den 12 december. Extra bolagsstämma väntas den 4e december.

Samtidigt uppdateras tillväxtmålen för den verksamheten som blir kvar. Där väntas den organiska tillväxten ligga på omkring 2-4 procent.

Arjo´s vd Joacim Lindoff väntar att utvecklingen i USA kommer att vända och ligger inom affärsplanen för 2020. Dock finns en ökad konkurrens inom delar av verksamheten där vissa utmaningar väntar.

Aktien handlas kring MA200 och har, med dagens nedgång, handlats ner till botten av den inledande positiva trendkanal som aktien har legat inom sedan slutet av sommaren.

Hålltider under dagen

Bolagsrapporter

  • Moberg Pharma (kl 8.00), Seamless (kl 8.50), Arctic Paper, Rottneros

Makrostatistik

  • AF: arbetslöshet oktober kl 8.00
  • SEB: Boprisindikatorn kl 8.30
  • AF: veckostatistik kl 10.45
  • Ryssland: BNP (prel) 3 kv kl 14.00
  • ECB: obligationsköp kl 15.45

Övrigt

  • FI: pressträff om styrelsens förslag till skärpt amorteringskrav för nya bolåntagare kl 13.00
  • Olja: Opec månadsrapport, publiceras vid lunchtid

Samtliga börshändelser och estimat för veckan hittar du här!

Senaste börsnyheterna

Stockholmsbörsen fortsatte nedåt under fredagen, vilket innebar minus-dagar hela handelsveckan. De större Europabörserna tappade också en del.

Getinge sjönk efter besvikelse kring nya mål och Elekta föll efter förseningar för bolagets stora tillväxthopp, strålbehandlingssystemet, Unity.

Storbolagsindexet OMXS30 slutade ned med 0,5 procent till nivån 1.635. Omsättningen på Stockholmsbörsen hamnade på närmare 14 miljarder kronor.

Bland de större bolagen backade Getinge 7,5 procent. Den förestående avknoppningen av affärsområdet Arjo har preciserats till 12 december. Den kvarvarande verksamheten ska växa med 2-4 procent organiskt enligt ett nytt finansiellt mål som uppenbarligen inte föll i god aktiejord.

Getinge organiska försäljningsmål ”ligger bara i linje med den adresserbara marknaden. Å andra sidan kan de ses som aggressiva jämfört med vad Getinge har uppnått under de senaste fyra åren”, skrev Pareto som samtidigt menade att målen var försiktigt satta och att den nya strategin var vag.

Vidare inom medicintekniksektorn föll Elekta hela 10 procent. Ett marknadsgodkännande i form av CE-märkning för bolagets nya system Unity väntas bli klart först under första halvåret 2018, och inte i slutet av 2017 som tidigare bedömt.

Förseningen på upp till ett halvår förväntas ge en förskjutning på 10-15 Unity-order för ett värde om mellan 0,6-1,0 miljarder kronor, menade Nordea som fann den sura kursreaktion rimlig.

Ica var drygt 4 procent ned efter att ha bjudit på en rapport där såväl försäljning som resultat var ungefär som väntat. Dock var rörelsemarginalen i Sverige i svagaste laget jämfört med förhandstipsen. Men vd Per Strömberg uttrycker ingen oro kring den svenska marginalnedgången.

”Jag drar inga stora växlar på det”, sade han till Nyhetsbyrån Direkt.

Omsorgsbolaget Attendo tappade nästan 3 procent sedan både omsättningen och resultatet före skatt var lägre än väntat.

Powercell klättrade 12 procent efter att sent på torsdagen meddelat att bolaget utsetts till så kallad primär leverantör av bränslecellsstackar till amerikanska Nikola Motor.

Ahlsell, Biotage, Cellavision, Catena Media, Evolution Gaming, Karo Pharma, Klövern, Medicover och SAS har alla lagts till i OMX Stockholm Benchmark. Alla aktier steg förutom Biotage och Catena Media.

De aktier som plockades bort var Ambea, D Carnegie, Mekonomen, Saab och Skistar. Den gruppen utvecklades sämre än snittet under fredagen.

Copperstone Resources har av Bergsstaten beviljats en bearbetningskoncession och aktien sköt i höjden med 23 procent efter tillståndet.

 

Få morgonrapporten till din e-post dagligen innan börsen öppnar!

Senaste prisutvecklingen (~kl. 06:40)

OMXS30
EURO STOXX 50
Frankfurt DAX
London FTSE 100
S&P 500
DJIA
Nasdaq Comp.
NIKKEI 225
HANG SENG
EUR/USD
EUR/SEK
USD/SEK
WTI Termin
Brent Termin
1634.68
3593.76
13127.47
7432.99
2582.3
23422.21
6750.94
22532.83
29218.29
1.17
9.75
8.37
56.8
63.56
-0.52%
-0.52%
-0.42%
0.0%
-0.09%
-0.17%
0.01%
-0.66%
0.33%
-0.09%
0.13%
0.23%
0.11%
0.06%

Börsnyheter och Teknisk Analys varje dag klockan 10.00

Av: Andreas Leandersson för Tradingportalen/Nyhetsbyrån Direkt.
Frågor och kommentarer alltid välkomna på redaktionen[at]tradingportalen.com

Taggar:
Begränsat specialerbjudande - 0% Provision & 0% Stämpelskatt på ALLA Lager!
Prisbelönad plattform - köp fysisk tillgång eller handel med hävstång
11 betalningsmetoder, inklusive PayPal
Öppna mitt konto