Home > Morgonrapport: OMXS30 tillbaka i tidigare tradingintervall, köptryck nog för att bli kvar?

Morgonrapport: OMXS30 tillbaka i tidigare tradingintervall, köptryck nog för att bli kvar?

God morgon! 

Amerikanska S&P 500 avslutade gårdagen +0,92 % och Nasdaq var ytterligare upp, +1,47 %. Under morgonen handlas japanska Nikkei 225 upp efter bra detaljhandelsstatistik, men Kina och Hong Kong handlas däremot nedåt.

Reuters uppger att Ryssland har denna vecka mobiliserat trupper och vapen, inklusive mobila raketsystem och artilleri, nära gränsen till Ukraina.

Saudiarabien har intensifierat bombningarna av ställningar nära gränsen mellan Jemen och Saudiarabien och även i Jemens huvudstad Sanaa, uppger invånare i området enligt Reuters.

Den tyske finansministern Wolfgang Schäuble ifrågasatte i en TV-intervju gårdagens uppgifter om framsteg med Grekland när han sa att förhandlingarna med Grekland inte kommit så långt och att han alltid är lite överraskad över hur Aten säger att de är nära ett avtal.

På torsdagens makroagenda står bland annat konjunkturbarometer i EMU och nyanmälda arbetslösa samt kontrakterade husköp i USA. Analys sponsrad av BNP Paribas

Du känner väl till minifuturernas nya hem? Här hittar du aktuell hävstång och stop loss, realtidskurser, utbildning och mycket annat.

Gå till bnpp.se

Dagens analys

Aktiemarknaderna fick sig en revansch under gårdagen, optimismen fanns med från öppning och eskalerade på eftermiddagen hjälpt av, för en gångs skull, goda nyheter kring Grekland. Euron stärktes svagt mot dollarn, men framförallt mot kronan – tisdagskvällens aggressiva uttalanden från Per Jansson samt kollegan Martin Flodéns uttalande under gårdagen kan ha drivit på detta. Martin Flodén upprepade att en kronförstärkning vore en risk mot inflationsuppgången och att april-KPI var en besvikelse. Han ville dock samtidigt tona ned betydelsen av enskilda dataobservationer som triggers för agerande.

OMXS30, dagsgraf, 6 mån.
OMXS30, dagsgraf, 6 mån.

Uppgången på 1,56 % för OMXS30 härstammade dock inte enbart från denna kronförsvagning med tanke på att Euro Stoxx 50 faktiskt steg mer än så då det indexet avslutade dagen på plus 1,79 %. Stängningen för OMXS30 genererade ett tydligt brott av motståndsnivån 1655. Även om volymen var högre än föregående dagar imponerar den inte och vi vågar därmed inte helt konstatera 1655 som avklarat. Köptryck vid ett test mot denna nivå skulle signalera nytt stöd och vara mycket positivt för tron på fortsatt uppgång mot övre delen av intervallet, vilket sammanfaller med tidigare toppnoteringar.

De positiva nyheterna kring Grekland bestod i att Blomberg News rapporterade att långivarna börjat utarbeta en överenskommelse på tjänstemannanivå i den så kallade Brysselgruppen. Avtalet ska bland annat innehålla ett lägre mål för primärt budgetöverskott liksom en långsiktig lösning på Greklands skulder och ett tillväxtpaket. Oenighet bland långivarna är fortsatt ett problem, enligt källan, som sade att om det inte vore för IMF skulle ett avtal redan vara klart. Den tyska regeringen räknar samtidigt med att Grekland kommer att klara av en IMF-betalning på 300 miljoner euro den 5 juni, nästa datum att hålla koll på. Det är dock ingen vild gissning att det finns goda skäl till att IMF satt sig på tvären. Dessutom får vi se hur stor påverkan den tyske finansministern har med sitt uttalande igår kväll om att uppgifterna om framsteg inte är helt korrekta.

Få morgonrapporten till din e-post dagligen innan börsen öppnar!

Detta händer idag

kl 11.00: EMU: indikator företagsklimat maj
I april förbättrades företagens uppfattning om tidigare produktion betydligt, medan synen på de totala orderböckerna förbättrades något. Synen på färdigvarulagren var oförändrad medan produktionsförväntningarna dock försämrades. I maj väntas EU:s ledande indikator för företagsklimatet i euroområdet ha stigit ytterligare något, till 0,35 från 0,32 i april.

kl 11.00: EMU: konjunkturbarometer maj
Den samlade konfidensindikatorn, ESI, för euroländerna sjönk oväntat till 103,7 i april, från 103,9 i mars. Väntat var en uppgång till 103,9. Kommissionen noterade att en uppgång i tjänstesektorn motverkades av en mer dämpad utveckling hos konsumenterna och i byggsektorn. Industrin och detaljhandeln gick sidledes. Bland de större länderna visade Spanien och Nederländerna en förbättring, medan Frankrike och Tyskland försämrades. I maj väntas ESI sjunka ytterligare något, till 103,5.

G7: finansministrar och centralbankschefer möts i Dresden
Mötet ska handla om skulder och finansiell stabilitet, uppgav en tysk regeringstjänsteman på tisdagen. Grekland ska inte vara i fokus, men USA:s finansminister Jacob Lew tänker åtminstone argumentera för ett konstruktivt, pragmatiskt resultat i Greklandsfrågan.

Samtliga börshändelser och estimat för veckan hittar du här!

Senaste börsnyheterna

På onsdagen vände Stockholmsbörsen uppåt och bland dragloken fanns bland andra Nokia och Boliden. Dollarn fortsatte att stärkas mot kronan, vilket hjälpte industribolagen, råvarubolagen och börsen i stort.

OMXS30 handlades upp 1,6 procent till 1.664 och stängde nära dagshögstanivån. Omsättningen stannade på cirka 16,1 miljarder kronor.

Ett utropstecken i den allmänna uppgången var Nokia, som lyfte 4,1 procent och gick bäst inom OMXS30-index. En bidragande orsak var morgonens nyhet att China Telecom, som Nokia är leverantör till, ska öka sitt kundintag inom 4G. Vid lunchtid aviserades också att Nokia köper företaget Eden Rock för att stärka sin ställning inom så kallade SON, self-organizing networks.

Bland verkstadsbolagen märktes köptryck i Sandvik och ABB. I den förstnämnda aktien har Industrivärden ställt ut köpoptioner till den nya styrelseordföranden Johan Molin.

Trots börsuppgången fanns det några aktier inom OMXS30-index som gick jämförelsevis svagare. Telia Sonera steg med måttliga 0,3 procent. Enligt medieuppgifter ska Telia ha gett bort miljarder kronor i mutor till Azerbajdzjans president och hans familj.

Nordea begränsade inledningsvis också indexuppgången genom att handlas ned. På onsdagens kapitalmarknadsdag i London presenterades bankens nya mål för avkastningen på eget kapital, som ska överträffa ett egenberäknat snitt för bankens nordiska konkurrenter.

Det nya avkastningsmålet togs inte odelat positivt emot av analytikerna. Exane BNP Paribas tolkade det som att Nordea mer eller mindre medger att banken inte kan nå de helsvenska bankernas nivå. Enligt Nordeas vd Christian Clausen är dock målet bättre än tidigare.

”Vi finns i många länder och i många segment och det är då bättre att ta ett genomsnitt. Varje år är det ett land eller ett segment som går bättre än andra och den bank som är störst där klarar sig då bättre, tack vare en bättre omgivning. Då vi finns i alla länder och segment och varje år ligger över snittet av konkurrenterna kommer vi att vara nummer ett”, sade han till Nyhetsbyrån Direkt.

Nordea stärktes dock mot slutet av dagen och stängde 1,4 procent upp.

Att Sobi tappade 6,0 procent kan bero på att onsdagsmorgonens kallelse till årsstämman inte nämnde något om de preliminära buddiskussioner som specialistläkemedelsbolaget medgav att det befann sig i för en månad sedan. Den teorin framförde Carnegies hälsovårdsanalytiker Kristofer Liljeberg i en kommentar till Direkt.

Åt andra hållet gick Tobii som fortsatte upp 4,9 procent. Ögonsensorföretaget har sedan börsintroduktionen för en månad dubblat kursen. Häromdagen lanserade företaget sin första ögonsensor för datorspel, en produkt företaget ser stor potential i.

Ett mindre bolag som plussade var SJR, sedan Affärsvärlden tagit upp aktien till köp. Aktien steg 3,7 procent.

PA Resources fortsatte norrut med 18,8 procent, vilket betyder att det sargade oljebolaget har rusat 60 procent den senaste veckan. Precis efter börsens stängning kom bolaget också med ett pressmeddelande om att företagets rekonstruktion gör ”betydande framsteg”.

Senaste prisutvecklingen (~kl. 06:40)

OMXS30
Oslo OBX
EURO STOXX 50
Frankfurt DAX
London FTSE 100
S&P 500
Nasdaq Comp.
NIKKEI 225
HANG SENG
EUR/USD
EUR/SEK
USD/SEK
WTI Termin
Brent Termin
1664,08
584,150
3682,87
11771,13
7033,33
2123,48
5106,59
20596,15
27656,68
1,0910
9,2715
8,4976
57,80
62,58
1,56 %
0,58%
1,76%
1,26%
1,21%
0,92%
1,47%
0,62%
-1,51%
0,09%
-0,03%
-0,13%
0,50%
0,84%

Börsnyheter och Teknisk Analys varje dag klockan 12.00

Av: Fredrik Stenkil för Tradingportalen/Nyhetsbyrån Direkt.
Frågor och kommentarer alltid välkomna på fredrik.stenkil[at]gmail.com

Taggar:

Anmäl dig till vårt exklusiva nyhetsbrev idag!

Skräddarsydda e-postmeddelanden

Ingen SPAM någonsin!

Alt mynt nyheter

Avprenumerera närsomhelst

Efter registrering kan du även få enstaka specialerbjudanden från oss via e-post. Vi kommer aldrig sälja eller lämna ut dina uppgifter till tredjeparter. Se vår sekretesspolicy här.