Home > Morgonrapport: OMXS30 tillbaka i matchen. Laddar verkstad för uppgång?

Morgonrapport: OMXS30 tillbaka i matchen. Laddar verkstad för uppgång?

Stockholmsbörsen vände norrut på fredagen för att avsluta veckan på plus. Storbolagsindexet OMXS30 stängde på fredagen +0.47% till 1411.7 punkter, och omsättningen på Stockholmsbörsen uppgick till 12.2 miljarder kronor. Dagens vinnare blev Dometic Group(+3.56%), och H&M som stängde -2.31% blev dagens tunga förlorare. NGM-börsen omsatte på fredagen drygt 292 miljoner kronor och vinnaren blev Sotkamo Silver TO4(+22.95%), och förloraren blev Metallvärden i Sverige TO1(-47.92%). USA vände ett par timmar in i handeln söderut efter att först stigit på uttalande från Yellen, för att därefter falla på uttalande från Fed-ledamoten Stanley Fischer och storbolagsindexet S&P 500 stängde strax under nollan med -0.16%. Asien inleder veckan i blandat humör, där Nikkei 225 noteras +2.45% efter uttalande från japanska centralbankschefen som ej tvekar öka stimulanser vid behov, samt Hang Seng som noteras minus till -0.35%.  Oljan har fortsatt vandra söderut under nattens handel och noteras för närvarande till 49.34 dollar.

Dagens fokus:

 • SCB: detaljhandel juli kl 9.30
 • USA: privata inkomster och privatkonsumtion juli kl 14.30

Ledande svenska terminer indikerar en svagt negativ öppning med ett par timmar kvar tills Stockholmsbörsen öppnar.

Dagens analys

Fredagens handel gick i positiva tongångar när Stockholmsbörsen sökte sig norrut.

Precis som torsdagens handel blev 1410 punkter en känslig prisnivå, som till skillnad från föregående dag lyckades bita sig fast över och avsluta strax under 1412 punkter strax efter amerikansk börsöppning.

Fredagens handel upplevde större volym mellan 1406 – 1414 punkter och dagens handel förväntas öppna strax under denna nivå.

Vi förväntar oss därmed en inledningsvis handel på minus med en öppning kring 1405 punkter enligt terminsmarknaden.

De sommar låga volymer vi upplevt börjar allt mer bli frånvarande, och det positiva momentum vi upplever just nu börjar få allt mer bränsle i de dagliga rörelser vi upplever.

Det enda stora orosmoment som vi har just nu är om vi initialt skulle bryta oss under 1400 punkter, för att därefter utmana 1380 punkter.

Vi tror dock att en sådan rörelse snarare är en ytterligare kraftsamling för att på sikt under hösten vända blickarna tydligt norrut, och som vi tidigare nämnt i ETP sändningarna så skulle detta kunna innebära 1500 punkter.

OMXS30 (dagsdiagram)

Skulle dagens negativ öppning vända till positivt humör, då vänder vi blickarna initialt till vårt motstånd 1410 punkter men även fredagens dagshögsta 1414, för att därefter kunna öppna vägen för utmaning av 1423 punkter.

Ur dagens agenda får vi bland annat strax efter börsöppning detaljhandelsiffror som väntas ökat med 2.6 procent i juli jämfört med samma period föregående år, och 0.2 procent mot juni månad. Enligt Swedbank var det svenska sommarvädret som gav bränsle till siffrorna.

För den amerikanska ekonomin kom uttalande under fredagens tal i Jackson Hole, där något blandade signalerar tydligt indikerar att den amerikanska ekonomin kanske inte helt är på banan. Yellen sade att ekonomin förbättras och att man närmar sig mål för bland annat sysselsättning och inflation vilket stärker argument för en kommande räntehöjning.

Däremot kom uttalande efter Yellen från Fed-ledamoten Stanley Fischer som anser att data inte talar för en räntehöjning redan i september, vilket indikerar att åsikterna är delade inom amerikanska centralbanken.

Laddar verkstad för uppgång? Så lät det under fredagen när vi tog en titt på de ledande aktörerna.

Flera indextunga verkstadsbolag har sista tiden börjat indikera en möjlig kommande uppgång.

Sedan slutet av sommaren kan vi se en kraftsamling, och likt vår tidigare rapport om banksektorn så indikerar även verkstad en möjlig kommande uppgång om vi bryter oss ur den konsolidering som skett senaste månad.

Banksektorn och verkstad står för en större del av vikten på Stockholmsbörsen, och en uppgång i dessa sektorer och ledande bolag som bland annat Atlas Copco, Sandvik, SKF men även Alfa Laval skulle ytterligare stärka den uppgång vi talar om när vi analyserar storbolagsindex OMXS30.

Verkstad (dagsdiagram)

Fredagens stora last var tungviktade H&M som föll -2.31 procent, och detta efter att HSBC räknar med pressad bruttomarginal för det tredje kvartalet.

Höga lagernivåer var den stora anledningen till analysen som Bloomberg News tagit del av.

H&M har tidigare rapporterat att försäljningssiffrorna steg med 10 procent i juli månad, men var trots detta lägre än samma period under föregående år då tillväxten var 16 procent under juli 2015.

Trots att HSBC kom med en negativ analys så behåller man sin riktkurs på 295 kronor, och aktien stängde på fredagen till 262.30 kronor.

HM (dagsdiagram)

Förlorarlistan toppades tillsammans med H&M även av Fingerprint, där Nordea gick ut med en säljrekommendation.

Nordea inledde bevakning med sälj på fredagen, och lämnade även en riktkurs på 70 kronor.

Bakom rekommendationen lyfts att även om Fingerpint är marknadsledare inom fingeravtryckssensorer och algoritmer så kommer nya lösningar från konkurrenter ställa utmaningar framöver inom bara ett par år.

Under föregående vecka gav bolagets nya vd Christian Fredrikson även en presentation vid SEB:s onsdagsseminarium, som allmänt höll positiva tongångar, och upprepade solid tillväxt och lönsamhet under nästkommande kvartal.

Fingerprint Cards (dagsdiagram)

Vilka hålltider och bolag som rapporterar kommande veckor kan ni läsa här.

Få morgonrapporten till din e-post dagligen innan börsen öppnar!

Hålltider under dagen

Bolagsrapporter

 • Arctic Paper (före Stockholmsbörsens öppning), Rottneros

Makrostatistik

 • SCB: export och import av varor juni kl 9.30
 • SCB: varuexport och varuimport 2 kv kl 9.30
 • SCB: handelsbalans juli kl 9.30
 • SCB: detaljhandel juli kl 9.30
 • AF: veckostatistik kl 10.45
 • Grekland: BNP (def) 2 kv kl 11.00
 • USA: privata inkomster och privatkonsumtion juli kl 14.30

Övrigt

 • Londonbörsen helgstängd
 • Swedbank: konjunkturprognos kl 9.30

Samtliga börshändelser och estimat för veckan hittar du här!

Senaste börsnyheterna

Stockholmsbörsen stängde såväl fredagen som veckan på plus, efter att Janet Yellens emotsedda tal på fredagseftermiddagen innehöll budskap om en sund amerikansk ekonomi och, som väntat, en förestående räntehöjning. På bolagsagendan var Fingerprint fredagens huvudrollsinnehavare efter en säljrekommendation från Nordea.

OMXS30 stängde på nivån 1.411,7, vilket var 0,5 procent upp för dagen och 1,8 procent plus för veckan. Fredagsomsättningen landade på 12,2 miljarder kronor, varav 2,6 miljarder kom från Fingerprint Cards.

Janet Yellen ser som väntat gradvisa räntehöjningar framför sig, och menar att argumentet för sådana har stärkts de senaste månaderna i takt med att USA:s ekonomi har närmat sig Federal Reserves mål för sysselsättning och inflation.

När räntehöjningarna ska ske, eller hur mycket, lät hon däremot bli att beröra i sitt Jackson Hole-tal.

Stockholmsbörsen följde med övriga större aktiehandelsplatser upp efter talet, och dollarn blev något dyrare i kronor och euro. Banker, främst SHB på plus 1,4 procent, steg liksom råvarubolag med Boliden i täten, plus 1,5 procent.

”Det var ett samstämmigt budskap med vad vi har sett från andra Fedledamöter, vilket förstärker bilden av att vi faktiskt rör oss mot en räntehöjning”, sade SEB:s chefekonom Robert Bergqvist i en filmad kommentar som han lade ut på Twitter.

Några makrodatapunkter hann komma in från just USA under dagen, och åtminstone en av dem var något nedslående: Michiganindex över det amerikanska konsumentförtroendet låg på 89,8 i augusti, en minskning från 90,0 i augusti och något lägre än väntade 90,8.

BNP för det andra kvartalet lyckades dock pricka förväntningsnivån på plus 1,1 procent i årstakt under det andra kvartalet.

På svensk bolagsnivå stod Fingerprint Cards i fokus efter en analys signerad Nordea, med säljrekommendation och riktkursen 70 kronor.

Fingerprint är visserligen överlägsen marknadsledare inom fingeravtryckssensorer och algoritmer, men som för bioteknikbolag med bara ett läkemedel är det pipelinen som har betydelse, och nya lösningar från konkurrenter verkar nalkas inom bara ett par år, resonerar banken. Fingerprint tappade 2,5 procent till 110:80 kronor, en återhämtning efter att under förmiddagen ha handlats på minus 6 procent.

Indextungviktaren H&M backade 2,3 procent till 262:30 kronor. HSBC har sänkt klädjätten till behåll från tidigare köp, bland annat med hänvisning till H&M:s värdering och avsaknaden av ”triggers” i det korta perspektivet. HSBC behåller dock sin riktkurs 295 kronor.

Mekonomen rasade 10 procent efter att ha släppt kvartalssiffror där resultatet varken nådde marknadens eller bolagets egna förväntningar.

”Trots att vi tryckte på med marknadsaktiviteter i det andra kvartalet har det inte bitit. Den underliggande tillväxten var negativ med 5 procent och vi har absolut tappat marknadsandelar”, sade vd Magnus Johansson vid resultatpresentationen.

Senaste prisutvecklingen (~kl. 06:40)

OMXS30
EURO STOXX 50
Frankfurt DAX
London FTSE 100
S&P 500
DJIA
Nasdaq Comp.
NIKKEI 225
HANG SENG
EUR/USD
EUR/SEK
USD/SEK
WTI Termin
Brent Termin
1411.65
3010.36
10587.77
6838.05
2169.04
18395.4
5218.92
16762.04
22829.95
1.12
9.5
8.48
47.05
49.34
0.47%
0.76%
0.55%
0.31%
-0.16%
-0.29%
0.13%
2.45%
-0.35%
0.07%
0.19%
0.18%
-1.24%
-1.16%

 

Börsnyheter och Teknisk Analys varje dag klockan 10.00

Av: Michael Andersson för Tradingportalen/Nyhetsbyrån Direkt.
Frågor och kommentarer alltid välkomna på redaktionen[at]tradingportalen.com

Taggar:
Fed
Begränsat specialerbjudande - 0% Provision & 0% Stämpelskatt på ALLA Lager!
Prisbelönad plattform - köp fysisk tillgång eller handel med hävstång
11 betalningsmetoder, inklusive PayPal
Öppna mitt konto