Home > Morgonrapport: OMXS30 tillbaka under 1300 punkter. Brexit fortsätter sprida rädsla på börsen..

Morgonrapport: OMXS30 tillbaka under 1300 punkter. Brexit fortsätter sprida rädsla på börsen..

Stockholmsbörsen tog under torsdagen tillbaka den mark man återhämtade under onsdagen, vilket innebar att vi avslutade på -1.95% till 1279 punkter. Omsättningen på Stockholmsbörsen uppgick till 14.3 miljarder kronor. Dagens vinnare blev MTG(+8.13%), medan förloraren blev åter Bonava(-7.83%). USA öppnade tydligt på minus och gjorde allt i sin makt för att återhämta mark under dagen, vilket innebar en avslutning på +0.31%. Asien har återvänt med positivitet under natten och Japan noteras på +1.32%, medan Hong Kong ligger på +0.75%. Oljan noterades strax under 47 dollar men har återhämtat en del av nedgången under natten och börjar närma sig 48 dollar igen.

Dagens fokus:

  • Sverige: Arbetslöshet kl 09.30
  • EMU: bytesbalans april kl 10.00
  • USA: bostadsbyggande maj kl 14.30

Ledande svenska terminer indikerar en positiv öppning med ett par timmar kvar tills Stockholmsbörsen öppnar.

Dagens analys

Sverige vände kappan efter vinden på torsdagen vilket innebar att vi tog tillbaka den mark vi återtog på onsdagen. Utan några signifikanta händelser i nyhetsflödet så inledde vi tydligt på minus och släppte in säljarna i bilden för att vandra så långt som strax över 1270 punkter.

OMXS30 (dagsdiagram)

Brexit fortsätter sprida rädsla runt om på marknaderna, och med en vecka kvar till folkomröstningen i Storbritannien med lämna-sidan som ledare i de senaste opinionsundersökningarna är det långt ifrån säkert, och med oförändrad ränta från Fed och uttryckligen att Brexit var en av faktorerna bidrar ytterligare. Kampanjerna avstannades under torsdagen efter att Labour parlamentarikern Jo Cox skjutits i den egna valkretsen utanför Leeds, och avled kort därefter.

Mycket riktigt öppnade torsdagen i linje med vår indikation och vi öppnade runt 1290 punkter. Vi fick en balansgång runt denna punkt fram till svensk lunchtid, för att strax därefter sätta fart vidare söderut. Vi fick en skvalpande rörelse när USA öppnade och vi fick en kortfattad dipp efter öppningen precis som större amerikanska index, för att strax därefter vända mot norr.

Med en tunn makroagenda som avslutning på veckan blir fokus fortfarande på Brexit och kommer med stor sannolikhet vara så fram till valdagen nästa vecka den 23 juni.

Arbetslösheten förväntas Sverige öka från 7.3 till 7.5 procent, dock lägre än tidigare månad med 7.7 procent så vi ser ingen större rörelse utifrån detta. Kl 10:00 får vi europeisk bytesbalans som väntas halvera överskottet jämfört med föregående månad, som mycket väl kan få ett större genomslag under dagen och bidra till vidare pressad handel.

Rent tekniskt tog vi ett steg närmare vår underliggande kanalbotten som bekräftat sin formation senaste dagarna, utan att hamna på översåld nivå i vår RSI indikator under gårdagen, men eftersom inväntar en positiv öppning denna fredag räknar vi inte med att denna nivå kommer slås ut.

Istället blickar vi mot 1300 som utbrottsnivå då vi räknar med en öppning strax över 1290 punkter. Sannolikheten säger att om vi får ett utbrott över 1300, ja då finns möjligheten att vi kommer få uppleva en rörelse upp mot 1320 som initialt motstånd, för att eventuellt därefter se nästa motstånd runt tidigare balansgång 1330 punkter.

USA öppnade tydligt i negativt territorium på torsdagen, men en timme efter öppning kom glädjeropen och pekade tydligt med fingret att nu ska vi vandra mot norr! Mycket riktigt tog vi stadiga kliv mot norr och vi lyckades stänga på plus med +0.31% och bröt därmed fem dagars minushandel.

S&P 500 (dagsdiagram)

Även amerikanska handeln har påverkats tydligt av Brexit oro, men vi tror ändå att opinionsundersökningarna kommer påvisa mer positiv inställning till EU kommande dagarna.

Större fokus landade på USA i makroflödet under gårdagen och vi fick allt ifrån konsumentförtroende som sjönk till 42.1 mot 43.5 föregående vecka, bytesbalans med ett underskott som var svagt bättre än väntat med 124.7 (125.0) miljarder dollar. Nyanmälda arbetslösa fortsatte även stiga till 277.000 under föregående vecka, vilket innebar en ökning med 13.000.

Vi får en ganska så lugn fredag i nyhetsflödet och räknar inte med några större inslag. Däremot blir det intressant att se om vi lyckas utmana 2100 punkter då indikationen fortsätter peka på plus även på den amerikanska terminsmarknaden under morgonen. Med en positiv indikation på europeiska marknaderna för dagen är sannolikheten stor att vi får underliggande stöd för ett sådant utmanande.

Få morgonrapporten till din e-post dagligen innan börsen öppnar!

Hålltider under dagen

Exklusive utdelning

  • Nokia (0:16 eur + extra 0:10 eur)

Makrostatistik

  • SCB: värdepappersstatistik kl 9.30
  • EMU: bytesbalans april kl 10.00
  • EMU: arbetskraftskostnader 1 kv kl 11.00
  • USA: bostadsbyggande maj kl 14.30

Övrigt

  • EU: ekofinmöte kl 9.00

Samtliga börshändelser och estimat för veckan hittar du här!

Senaste börsnyheterna

Stockholmsbörsen föll tungt på torsdagen och nedgången tilltog i styrka under eftermiddagen.

Ett eventuellt brittiskt EU-utträde skrämmer världens börser, och ett sådant utfall verkar alltmer sannolikt utifrån opinionsmätningarna. Fed lämnade på onsdagen räntan oförändrad medan ledamöternas medianränteprognoser justerades ned, vilket sågs som en ”duvaktig” signal.

Oljepriset fortsatte falla och trenden förstärktes under dagen. Brentoljan i första termin handlades under 48 dollar och lägre priser var det också för basmetallerna. Guldet gick bättre – ädelmetallen stärktes med stöd av Feds mjuka politik.

Vid stängning hade OMXS30 sjunkit 2,0 procent till 1.279, vilket betyder att indexet närmat sig årslägstanivån från i februari (1.247). Aktier för 14,3 miljarder omsattes.

Oljepriset tyngde energisektorn där Lundin Petroleum och Africa Oil tappade 3,3 respektive 4 procent. Enquest, en av de mest priskänsliga oljeaktierna, föll 7,4 procent.

Metallprisnedgångarna fick Boliden och Lundin Mining att tappa 2,6 respektive 2,4 procent. Guldaktierna Semafo och Lundin Gold fanns däremot bland dagens fåtaliga vinnare med kurslyft på 10 och 3 procent.

Kinnevik-aktien lyckades stiga 0,3 procent och var näst bäst i OMXS30 efter Nokia. Swedbank upprepade rekommendationen starkt köp för Kinnevik.

Vitvarumarknaden i USA stärktes i maj med en uppgång på 10,9 procent för de sex största produktkategorierna. För Electrolux del innebar statistiken en nedgång med 1,4 procent – bättre än index.

Banksektorn tyngdes bland annat av Feds duvaktiga signaler kvällen före. Storbankerna var vid stängningen väl samordnade – samtliga fyra sjönk med 2,1 procent.

MQ:s rörelsevinst för räkenskapsårets tredje kvartal krympte till 32 miljoner kronor från 47 miljoner motsvarande period i fjol. Aktien föll tungt, nästan 10 procent.

Efter Academedias succéartade börspremiär på onsdagen, då aktien steg 48 procent över teckningskursen, innebar torsdagen en hård nedåtrekyl på 7,6 procent.

E-handelsbolaget Qliro säljer dotterbolaget Tretti, som handlar med vitvaror, till konkurrerande Whiteaway för 250 miljoner kronor kontant. Men enligt sajten Breakits källor räcker inte Tretti-försäljningen för att göra nya storägarna Rite Ventures nöjda – de vill enligt källorna se Qliro styckas. Företagets avgående vd Paul Fischbein säger till Nyhetsbyrån Direkt att inga fler försäljningar är på gång, men enligt Breakit står leksaksföretaget Lekmer på tur.

Qliro klättrade 5,3 procent på nyheterna.

Morgan Stanley har höjt Telia till jämvikt från undervikt och dragit ned Tele2 till undervikt från jämvikt. Kepler Cheuvreux har återupptagit bevakning av båda operatörerna med en köprekommendation för Tele 2 och behåll för Telia. Marknaden tycktes fästa mer vikt vid Morgan Stanleys rekommendationer, då Tele 2 handlades ned 3,6 procent medan Telias 0,8-procentiga tapp betydde att aktien gick bättre än index.

RBC Capital Markets har sänkt Lucara Diamond till sector perform från tidigare outperform, med motiveringen att kursuppgången skapat ett läge att ta hem vinst. Lucara handlades ned 6 procent.

OMXS30
EURO STOXX 50
Frankfurt DAX
London FTSE 100
S&P 500
DJIA
Nasdaq Comp.
NIKKEI 225
HANG SENG
EUR/USD
EUR/SEK
USD/SEK
WTI Termin
Brent Termin
1,278.71
2,819.30
9,550.47
5,950.48
2,077.99
17,733.10
4,844.91
15,638.22
20,188.27
1.13
9.36
8.32
46.58
47.72
-1.95%
-0.39%
-0.59%
-0.27%
0.31%
0.53%
0.21%
1.32%
0.75%
0.26%
0.06%
-0.25%
0.80%
1.12%

Börsnyheter och Teknisk Analys varje dag klockan 10.00

Av: Michael Andersson för Tradingportalen/Nyhetsbyrån Direkt.
Frågor och kommentarer alltid välkomna på redaktionen[at]tradingportalen.com

Taggar:

Anmäl dig till vårt exklusiva nyhetsbrev idag!

Skräddarsydda e-postmeddelanden

Ingen SPAM någonsin!

Alt mynt nyheter

Avprenumerera närsomhelst

Efter att du registrerat dig kan du också få tillfälliga specialerbjudanden från oss via e-post. Vi kommer aldrig att sälja eller distribuera dina uppgifter till tredje part. Se vår sekretesspolicy här.