Home > Morgonrapport: OMXS30 forcerar toppnivåer, BoJ fortsätter QQE i samma takt

Morgonrapport: OMXS30 forcerar toppnivåer, BoJ fortsätter QQE i samma takt

Bank of Japan har under natten hållit policymöte där de beslutade att fortsätta utöka den monetära basen i samma höga takt, enligt förväntningar. Dock sänkte de sin inflationsprognos för kärninflationen från 1,7 till 1 procent för kommande budgetår med start i april och Nikkei handlas ned något vid publicering. Dock ser indexet ut att kunna ge ifrån sig goda tradingmöjligheter framöver, och vi tar oss en titt. Netflix rusade med drygt 12 % i efterhandeln igår efter att nästan fördubblat resultat och adderat internationella kunder över förväntan. Onsdagens makro bjuder för svensk del i första hand på inflationsförväntningar från TNS Sifo Prospera. Internationellt kommer från Storbritannien arbetslöshet och BOE-protkoll.

Analys sponsrad av BNP Paribas

Du känner väl till minifuturernas nya hem? Här hittar du aktuell hävstång och stop loss, realtidskurser, utbildning och mycket annat.

Gå till bnpp.se

Dagens analys

OMXS30, 1h-graf, 30 dagar
OMXS30, 1h-graf, 30 dagar

OMXS30 gjorde till slut det efterlängtade utbrottet vi förväntat oss skulle komma under veckan. Som högst nådde indexet till 1498 innan uppgången svalnade något de sista tre timmarna. Rörelsen och särskilt den handlade volymen var riktigt övertygande med 20,6 miljarder kronor omsatta på Stockholmsbörsen. Vi tror det positiva sentimentet är här för att stanna ytterligare en dag innan det kan sättas på prov. Vi ser potentiell uppgång till 1540 under februari men tror att OMXS30 kommer att testa 1480 från ovansidan innan dess, särskilt med tanke på att reaktionen på ECB-beskedet troligtvis blir stökig imorgon.

Nikkei 225, dagsgraf, 1 år
Nikkei 225, dagsgraf, 1 år

Japanska Nikkei 225 skiftade den sista oktober 2014 upp tradingintervallet när det envisa motståndet 16 400 till slut forcerades. Detta tack vare Bank of Japans utökade ’quantitative and qualitative easing’, QQE. Att yenen försvagas ytterligare är precis vad börsen vill se. Sedan dess har ett nytt, väldefinierat intervall bildats mellan 16 600 upp till 18 000 punkter och trots makrostatistik som kommit in under förväntningar har köparna varit noga med att inte släppa priset när det har nått nedre delen av konsolideringsområdet. Så blev återigen fallet i fredags vilket satte en spik i diagrammet och kursen har därefter stigit kraftigt till strax under den tillfälliga jämviktsnivån vid 17 400. Under natten har Nikkei rekylerat något, men inom loppet för denna jämvikt. Bank of Japan höll policymöte och beslutade att fortsätta utöka monetära basen med 80 000 miljarder yen (ca $678 miljarder) per år, enligt förväntningar. Dock sänkte de sin inflationsprognos för kärninflationen från 1,7 till 1 procent för kommande budgetår med start i april. Vi skulle helst se ingångsnivå strax ovanför 16 600 för optimal risk/reward, å andra sidan skulle ett längre pristarget troligtvis innebära en längre tid aktiv i traden och därför även en sämre sannolikhet, så att hoppa på traden om momentum tar tag igen kan också vara ett alternativ. MACD ser ut att börja närma sig köpläge och MA100 sluter upp fint i botten av intervallet. Om vi får se köparna handla upp över 17 400 ser vi ett test av intervalltoppen som trolig med motstånd vid de fallande topparnas trend mot 17 700. Därefter erhålls en köpsignal om 18 000 forceras, men det är högst troligt att vi ska konsolidera några vändor till innan dess.

Få morgonrapporten till din e-post dagligen innan börsen öppnar!

Detta händer idag

kl 8.00: TNS Prospera: inflationsförväntningar – penningmarknadsaktörer
Inflationsförväntningarna på både ett, två och fem års sikt är nere i rekordlåga nivåer och med tanke på den inflationspressen lär de fortsätta ned.

”Lägre oljepriser lär pressa ned förväntningarna på kort sikt. Lägre break-even-infltaion enligt obligationsmarknaden tyder på att även de långfristiga förväntningarna kommer att sjunka”, skriver SEB som påpekar att det senaste riksbanksprotokollet visar att många i direktionen blivit allt mer oroade över den nedåtgående trenden i inflationsförväntningarna.

kl 10.30: Storbritannien: arbetslöshet (ILO) november
Arbetslöshetsnivån väntas ha sjunkit till 5,9% från 6,0%. Löneökningarna är i fokus för Bank of England och de spås ha växlat upp.

kl 10.30: BOE: protkoll från policymötet 8/1
Lämnade styrräntan oförändrad vid mötet. Tidigare har två ledamöter reserverat sig och velat höja,

Credit Suisse: ”I tidigare protokoll har direktionen sett nedgången i oljepriset som stimulerande. Men majoriteten vägde detta mot att inflationen väntas ligga under målet under en utdraget lång period. Inom majoriteten förefaller det att finnas en del som är fortsatt oroliga för en överraskning på uppsidan för tillväxten, men vi behöver se det förverkligas innan det verkligen sker en förändring i röstningsmönstret i kommittén.”

kl 14.30: USA: bostadsbyggande december
Väntas ha ökat 1,2% efter en nedgång om 1,6% i november. Även byggloven väntas ha stigit. Deutsche Bank ser en uppgång framöver mot bakgrund av rekordlåga bolåneräntor och uppmjukade lånevillkor från bankerna.

Samtliga börshändelser och estimat för veckan hittar du här!

Senaste börsnyheterna

Stockholmsbörsen fortsatte uppåt under tisdagen. Förhoppningar om kommande stimulanser vid torsdagens ECB-möte lyfte humöret. Trots att SSAB flaggade för en lägre vinst än vad många analytiker hoppats på steg aktien efter positiva synergisignaler.

Storbolagsindex OMXS30 stannade vid noteringen 1.492, motsvarande en uppgång med 1,0 procent. Omsättningen på Stockholmsbörsen uppgick till fina 20,6 miljarder kronor.

”Börsen har nu forcerat taket från senaste månadernas intervall och bekräftat upptrenden. Uppgången från förra veckan sker mot bakgrund av att börserna prisar in lättnadsprogram från ECB på torsdag. Förväntningarna är höga och kortsiktigt är det lite risk för ’buy the rumor, sell the news'”, sade Erik Hansén, marknadsanalytiker vid IG, till Nyhetsbyrån Direkt.

SSAB stod för tisdagens vändning. Aktien gick från förlorare till vinnare efter en cirka 4-procentig uppgång. ”Vi har sagt tidigare att vi väntade en relativt stor säsongsmässig avmattning i slutet av året, och det var så det blev. Resultatet ligger väl i linje med våra egna förväntningar”, sade SSAB:s Martin Lindqvist till Nyhetsbyrån Direkt.

Ola Södermark, analytiker på Swedbank, recenserade SSAB: ”Jag tycker att signalerna kring utvinningen av synergier i samband med köpet av Rautaruukki är oerhört positiva. Att de redan under det första kvartalet är nära att nå hela 2015 års synergier indikerar att de är rätt säkra på sin sak”.

Även Sandvik och Atlas Copco uppvisade solida uppgångar med runt 2 procent vardera.

Oljepriset tappade vilket fick Lundin Petroleum att falla 1,9 procent. Tethys Oil förlorade 3,4 procent medan Enquest backade nästan 3 procent.

Verkstadsjätten SKF föll något. Swedbank har sänkt sin rekommendation till neutral.

Utanför Stockholmsbörsens storbolagslista kunde också en hel del rörelser skönjas. Medivir retirerade över 8 procent. Carnegie har sänkt sin rekommendation till behåll. Investmentbanken intar en försiktigare hållning till infektionsbolagets flaggskeppsprodukt Olysio mot hepatit C. Vidare sjönk kvartalsförsäljningen av Olysio rejält, sekventiellt sett. Dock knappast oväntat mot bakgrund av den hårdnande konkurrensen på hepatit C-marknaden.

Byggmax minskade 3,7 procent. Danske Markets har sänkt byggkedjan till sälj och oroas av den framtida försäljningstillväxten.

PA Resources stod för ett ras på 33 procent. Oljebolaget gjorde en nedskrivning på 2,1 miljarder kronor i spåren av det låga oljepriset och ska upprätta kontrollbalansräkning.

Åt motsatt håll gick Shamaran som klättrade drygt 8 procent. Oljeprospekteringsbolaget har fått en ny vd med förflutet inom Lundin Petroleum.

Lucara avancerade mer än 11 procent till kursen 13:65 kronor. Swedbank har inlett bevakning av diamantbolaget med rekommendationen starkt köp och riktkursen 18 kronor.

Medicinteknikbolaget Elos steg över 5 procent. Nyheten om en fabriksutbyggnad tack vare ökad efterfrågan gladde.

Matjätten ICA tappade 1,5 procent efter att Carnegie säljstämplat aktien och varnat för lågpriskonkurrenter.

Senaste prisutvecklingen (~kl. 06:45)

OMXS30
EURO STOXX 50
Frankfurt DAX
London FTSE 100
S&P 500
DJIA
Nasdaq Comp.
NIKKEI 225
HANG SENG
EUR/USD
EUR/SEK
USD/SEK
WTI Termin
Brent Termin
1491,59
3244,92
10257,13
6620,10
2022,55
17515,23
4654,85
17234,79
24307,61
1,1564
9,4642
8,1832
46,84
48,36
1,04%
0,75%
0,14%
0,52%
0,15%
0,02%
0,44%
-0,75%
1,47%
0,08%
0,31%
0,19%
0,80%
0,83%

Börsnyheter och Teknisk Analys varje dag klockan 12.00

Av: Fredrik Stenkil för Tradingportalen/Nyhetsbyrån Direkt
Frågor och kommentarer alltid välkomna på [email protected]

Taggar:

Anmäl dig till vårt exklusiva nyhetsbrev idag!

Skräddarsydda e-postmeddelanden

Ingen SPAM någonsin!

Alt mynt nyheter

Avprenumerera närsomhelst

Efter registrering kan du även få enstaka specialerbjudanden från oss via e-post. Vi kommer aldrig sälja eller lämna ut dina uppgifter till tredjeparter. Se vår sekretesspolicy här.