Home > Morgonrapport: OMXS30 tydligt överköpt efter 7 handelsdagar på plus…

Morgonrapport: OMXS30 tydligt överköpt efter 7 handelsdagar på plus…

Trots att OMXS30 lyckades stiga för 7:e dagen i rad på tisdagen och fortsätta vara tydligt överköpt, är det svagare än väntad köpstyrka som dominerar. OMXS30 stängde avslutningsvis vid 1610.76, en uppgång på +0.41 procent. Omsättningen på Stockholmsbörsen uppgick till låga 13 miljarder kronor. USA fortsätter att handlas kring rekordnivåer, samtidigt som den amerikanska dollarn återhämtat sig något. Efter nattens handel i Asien är det blandade tongångar som råder, och vi förväntar oss en något avvaktande inledning för tillfället…

Få morgonrapporten till din e-post dagligen innan börsen öppnar!

Dagens analys

Under tisdagens handel fortsatte köpare att dominera handeln. Storbolagsindexet OMXS30 lyckades notera ett dagshögsta på 1614 punkter, strax under tekniska motståndsnivån vid 1616 punkter.

Trots att vi nu fortsatt vidare norrut är det ett svårbedömt läge. Vi har inte fått någon form av tydlig bekräftelse till styrka genom det tidigare utbrott, resa och etablering över 1600 punkter som skett.

Omsättningen fortsätter att vara omkring 13 miljarder kronor, och tittar vi på volymindikatorn är det lika så att vi har ett tydligt negativt volymförhållande.

I korta drag betyder det att under nedgångsdagar har vi i sin helhet större övertag från säljare, än vad vi har köpare under uppgångsdagar.

Morgonrapport: OMXS30 tydligt överköpt efter 7 handelsdagar på plus…

OMXS30 är tydligt tekniskt överköpt enligt RSI indikatorn, och har fortsatt vara så i några dagar. Dessutom har storbolagsindexet stängt på plus för 7:e handelsdagen i rad. Uppgången har inneburit 30 punkters uppgång, vilket i sig inte är något utmärkande om det inte hade varit för att vi klivit över 1600 punkter.

Dessutom har vi lyckats få en mindre etablering över medellånga 100 dagars glidande medelvärde.

Det svårbedömda läget ställer ena sidan fram en bild att vi kan vara på väg för att utmana 1660 punkter, med en mindre vinsthemtagning före ett sådant scenario, följt av en rekyl därefter.

Vi befinner dessutom oss i ett litet vänteläge inför kommande rapportflod, med indextunga H&M som tjuvstartar redan imorgon torsdag.

Kommande rapporter skulle vid ett oväntat positivt resultat från indextunga bolag kunna driva upp storbolagsindexet till ett nytt årshögsta, varpå besvikelse skulle med stor sannolikhet sänka OMXS30 ordentligt.

Mycket luft bär uppgången vi upplevt senaste dagarna, som bland annat lättnad från avtagande oro kring Nordkorea, vilket även tydligt bekräftats genom att den amerikanska dollarn stärkts vidare efter hökaktigt Fed föregående vecka, som triggade en förstärkning jämtemot den svenska kronan.

På veckobasis har vi även avtagande och i stora drag negativt volymförhållande, vilket ytterligare försvagar prognosen framöver.

Vinsthemtagning väntas inom kort…

Vi fortsätter hålla extra koll på volymflödet i sedvanlig ordning, och låta detta guida oss för att hantera risk på bästa möjliga vis. Det är onödigt att stå som köpare om det skulle visa sig vara kortfattad mindre köpstyrka som klivit in i bilden, för att istället invänta bekräftelse på genuin förhandsvisning på köpstyrka.

Kortsiktigt är 1600 punkter i fokus vid vinsthemtagning, vilket bör komma antingen på onsdag eller torsdag utifrån ett tekniskt perspektiv.

För tillfälligt väntar vi oss en något avvaktande inledning, och den amerikanska ledande S&P 500 terminen handlas precis över nollan, vilket innebär att vi inte har någon tydlig vägledare.

Skulle vi bryta tekniskt motstånd vid 1616 punkter inom kort, ja då är det 1630 som är i fokus, följt av 1640, 1650 och 1657 punkter.

Underliggande svaghet kommer likväl i ett sådant scenario innebära att vi vänder blicken mot underliggande stöd vid 1600, 1580, 1570, 1560, 1550 samt 1540 punkter.

Vi innehar inga större bolagshändelser på onsdagen, heller inga signifikanta makrohändelser förutom konjunkturbarometer september på hemmaplan klockan 09:00, följt av order varaktiga varor augusti från USA klockan 14:30.

Utifrån ett större perspektiv kan IMF:s delkapitel ur den kommande globala konjunkturprognosen klockan 15:00, eventuellt ge förhandsvisningar som kan skapa ökad volatilitet.

Vilka hålltider och bolag som rapporterar kommande veckor kan ni läsa här.

Gårdagens viktigaste börshändelser.

Avvaktande rörelser i H&M inför torsdagens rapport.

Tredje kvartalets rapport i det brutna räkenskapsåret 2016/2017 släpps torsdag 28 september kl 08:00, följt av rapportpresentation kl 09:00.

På torsdag tjuvstartar H&M kommande rapportsäsong på Stockholmsbörsen, och bolagets aktie handlas i något avvaktande rörelser inför rapporten, som publiceras klockan 08:00 på torsdagsmorgonen, följt av rapportpresentation klockan 09:00.

H&M har återhämtat sig i september, efter att tidigare noterat ett nytt femårslägsta under 200 kronor. Rörelsen blev kortfattad, och handlas nu istället kring 220 kronor, med bränsle från höjda rekommendationer och tidigare försäljningssiffror.

Bolaget har fått en bra start på försäljning av höstkollektionerna, och tidigare försäljningsrapport visade att bolagets försäljning steg med 4 procent i lokala valutor i det tredje kvartalet (juni-augusti).

Trots detta är det låga förväntningar inför rapporten. Handelsbanken lyfter dock fram att den svaga amerikanska dollarn i förhållande mot euron, åtminstone “mildrat det negativa sentiment som aktien omgärdas av”.

Storbanken tror bland annat på att bruttomarginal landar omkring 51.6 procent.

Avvaktande rörelser i H&M inför torsdagens rapport.

Medivir rusar efter positiva topline resultat från fas IIa-studie.

Steg inledningsvis  +25 procent på tisdagsmorgonen.

Köpstyrka tittade fram i Medivir på tisdagen, efter att på måndagen utmanat tekniska stödnivån vid 59 kronor.

Bränsle till tisdagens inledningsvisa uppgång kom efter att bolaget i ett pressmeddelande meddelat positiva topline-resultat från MIV-711-201, den första fas 2a-studie där 6 månaders behandling med MIV-711 hos patienter med måttlig knäartros utvärderas.

Bolagets aktie klev därmed över MA 50, 100 och 200 på nyheten, och handlas nu även strax under tunga motståndet vid 77 kronor.

Medivir rusar efter positiva topline resultat från fas IIa-studie. Steg inledningsvis +25 procent på tisdagsmorgonen.

NetEnt pressad på nytt efter sänkt rekommendation.

Carnegie sätter krokben med sänkt rekommendation och riktkurs.

NetEnt fortsätter vidare söderut på tisdagen till omkring 64 kronor, efter att Carnegie sänker rekommendationen för bolaget till behåll från tidigare köp.

Riktkursen nedjusterades även från 82 till 70 kronor, och bolagets aktie har därmed fallit drygt -18 procent sedan toppen i somras.

Så sent som den 22 september sänkte även Handelsbanken rekommendationen för bolaget till öka från tidigare köp. Riktkursen nedjusterades även från 90 till 82 kronor.

NetEnt pressad på nytt efter sänkt rekommendation.

Hålltider under dagen

Makrostatistik

 • Kina: vinster i industriföretagen augusti kl 3.30
 • Frankrike: hushållens förtroende september kl 8.45
 • KI: konjunkturbarometer september kl 9.00
 • SCB: handelsbalans augusti kl 9.30
 • SCB: hushållsutlåning augusti kl 9.30
 • SCB: Sveriges ekonomi – statistiskt perspektiv 2 kv kl 9.30
 • Storbritannien: CBI ordertrender september kl 12.00
 • USA: order varaktiga varor augusti kl 14.30
 • USA: kontrakterade husköp augusti kl 16.00
 • USA: oljelager (DOE), veckostatistik kl 16.30

Övrigt

 • Fed: James Bullard talar om ekonomi och penningpolitik kl 19.30
 • IMF: publicerar delkapitel ur den kommande globala konjunkturprognosen kl 15.00

Samtliga börshändelser och estimat för veckan hittar du här!

Senaste börsnyheterna

Stockholmsbörsen fortsatte högre på tisdagen och slutade på plus för sjunde raka handelsdagen. Aktiemarknaden skakade av sig de senaste uppgifterna kring Nordkorea.

Storbolagsindexet OMXS30 slutade upp 0,4 procent vid nivån 1.611. Aktier för 13 miljarder kronor omsattes på Stockholmsbörsen.

”En aktiemarknad som tålmodigt absorberar och skakar av sig negativa nyheter signalerar att den önskar fortsätta uppåt. Det är även positivt att den indextunga banksektorn visat styrka med utbrott till två månaders-högsta. Ur ett riskperspektiv tycker jag bank är att föredra framför verkstad kommande kvartal”, kommenterade Erik Hansén, marknadsanalytiker på IG, för Nyhetsbyrån Direkt

Stålbolaget SSAB sjönk runt 1 procent. Morgan Stanley har sänkt sin rekommendation för aktien till jämvikt. Banken ser svagheter i slutkundsleden i USA och därmed risk för press på lönsamheten i SSAB:s division Americas.

Lucara Diamond steg över 7 procent trots att jättediamanten Lesedi La Rona såldes till ett klart lägre pris än vad marknaden var inställd på inför den misslyckade auktionen förra sommaren. RBC menade i en kommentar att försäljningen visserligen var något negativ, men att den tog bort ett störningsmoment.

”Vi är mycket, mycket glada över att stenen är såld. Det har varit en utmaning att sälja den, då ingen har gjort något liknande i modern tid. Vi i bolagsledningen har lagt ner oerhört mycket tid på den här processen”, sade Lucara-chefen William Lamb till Direkt.

Medivir rusade 25 procent efter att ha redovisat positiva fas 2a-resultat kring knäartros.

”Det är fantastiska resultat och nu när vi har våra första fas 2-resultat ska vi inleda processen att söka en partner för att gå vidare med detta projekt”, kommenterade vd Christine Lind till Nyhetsbyrån Direkt.

I motsatt riktning, minus 27 procent, rasade Aktietorgslistade Gabather efter att ha senarelagt tidpunkten för när man vill övergå från djur- till människoförsök med sina demens- och schizofrenipreparat.

Elekta var ned 4 procent. Bolaget medverkar vid veckans strålbehandlingskonferens Astro i San Diego. SEB skrev i ett marknadsbrev apropå bolagets presentation att det kan ta längre tid än finansmarknaden väntat sig innan Elektas nya maskin, Unity, blir kommersiellt framgångsrik.

Net Ent föll 6 procent efter en rekommendationssänkning till behåll från köp av Carnegie.

”Vi anser att ett bolag med Net Ents resurser skulle kunna lansera fler och bättre spel än vad vi har sett under de senaste månaderna”, argumenterade investmentbanken.

Måndagens strykpojke NCC har fått flera sänkta riktkurser som straff för sin vinstvarning, och tappade ytterligare drygt 2 procent.

Tobii fortsatte att stiga med över 5 procent på tisdagen efter måndagens kursrusning på närmare 20 procent. Minskade blankningspositioner kan ha legat bakom kursuppgångarna.

Få morgonrapporten till din e-post dagligen innan börsen öppnar!

Senaste prisutvecklingen (~kl. 06:40)

OMXS30
EURO STOXX 50
Frankfurt DAX
London FTSE 100
S&P 500
DJIA
Nasdaq Comp.
NIKKEI 225
HANG SENG
EUR/USD
EUR/SEK
USD/SEK
WTI Termin
Brent Termin
1610.76
3536.38
12605.2
7285.74
2496.84
22284.32
6380.16
20250.89
27635.26
1.18
9.59
8.13
52.15
58.14
0.41%
-0.04%
0.08%
-0.21%
0.01%
-0.05%
0.15%
-0.39%
0.44%
-0.07%
0.16%
0.20%
0.52%
0.38%

 

Börsnyheter och Teknisk Analys varje dag klockan 10.00

Av: Michael Andersson för Tradingportalen/Nyhetsbyrån Direkt.
Frågor och kommentarer alltid välkomna på redaktionen[at]tradingportalen.com

Taggar:

Anmäl dig till vårt exklusiva nyhetsbrev idag!

Skräddarsydda e-postmeddelanden

Ingen SPAM någonsin!

Alt mynt nyheter

Avprenumerera närsomhelst

Efter att du registrerat dig kan du också få tillfälliga specialerbjudanden från oss via e-post. Vi kommer aldrig att sälja eller distribuera dina uppgifter till tredje part. Se vår sekretesspolicy här.