Home > Morgonrapport: OMXS30 utmanar motstånd, dags att visa underliggande styrka…

Morgonrapport: OMXS30 utmanar motstånd, dags att visa underliggande styrka…

OMXS30 steg runt en procent i gårdagens handel och har således inlett den första handelsveckan för året riktigt starkt. Nu väntar halvdag på stockholmsbörsen samt intressanta och viktiga nivåer för att endast bryta upp och visa underliggande styrka eller för att bryta ner och befästa den negativa trenden.
Under natten har de asiatiska börserna fortsatt att handlas upp, framförallt efter nya besked från Nordkorea som öppnar upp för samtal nästa vecka.
Sammantaget väntar vi att stockholmsbörsen öppnar dagens handel kring oförändrat.

Få morgonrapporten till din e-post dagligen innan börsen öppnar!

Dagens analys

Torsdagens börsdag gick i positiva tongångar där OMXS30 steg med 1,01 procent och börjar närma sig MA200 igen vilket kan ge tydligare svar på om uppgången i början av året är en rekyl som börjar bli fullbordad på uppsidan eller om det är en inledning på en stark period. Omsättningen steg till 17 miljarder kronor och den för Sverige viktiga banksektorn drev på OMXS30 uppåt. Många med mig, har tidigare påpekat att just banksektorn blir viktig om OMXS30 ska fortsätta uppåt under våren, och har varit en bidragande faktor till den svala utvecklingen de senaste månaderna. Även indextunga H&M har pressat OMXS30, och gjorde så även igår med en nedgång om 1,6 procent vilket var mest av alla i storbolagsindexet. Breakit, avslöjade under eftermiddagen att bolaget ska sälja märkeskläder på rea online och har enligt uppgifterna tecknat avtal med runt 60 varumärken. Projektet som ska få fart på H&M´s svaga digitala närvaro och affärsområde väntas att lanseras i April.

Idag avslutas veckan med kort handelsdag då det är halvdag i och med att det är röd dag på lördag. Men trots att svenska börsen stänger tidigt så vilar inte de finansiella marknaderna för det. Tvärtom blir det högintressant när en rad amerikansk arbetsmarknadsstatistik presenteras under eftermiddagen. VI har sysselsättning, arbetslöshet, lönestatistik och inköpschefsindex för tjänstesektorn.

För december månad väntas sysselsättningen stiga med 189 000 personer vilket kan jämföras med de 228 000 personer för november månad. Det innebär en arbetslöshet på låga 4,1 procent, vilket är den lägsta arbetslösheten på 17 år. En fortsatt stabil utveckling väntas med andra ord, vilket stärker marknadstron på räntehöjningarna under kommande år. Men den viktiga lönestatistiken som inte tagit fart är desto viktigare för räntepolitiken frammarsch under året. Bekymmersamt nog var löneökningen förra månaden under förväntan med sina 0,2 procent förändring från föregående månad. Nu väntas 2,5 procent i lönetillväxt för årsbasis vilket innebär oförändrat från föregående månads utfall.

Fortsatta besvikelser från lönestatistiken kan skapa rörelser på valutamarknaden då marknadsaktörerna nu står och överväger FED´s förväntade räntehöjningstakt om 3 gånger för året. Den finansiella marknaden har än så länge prisat in och förväntar sig 2 stycken höjningar. Spännande!

Under dagen kommer även inflationssiffror från EMU, vilket är de preliminära för december månads utfall. För månaden väntas kärninflationen att stiga till 1,0 procent mot föregående 0,9 procent. HIKP-inflationen väntas istället sjunka till 1,3 procent från föregående 1,5 procent.

 

Tekniskt så börjar OMXS30 närma sig det kortsiktiga trendtaket vilket är det kortsiktiga motståndet för att avgöra om rekylen är just en kortsiktig återhämtning från förra veckans kraftigare nedgångsfas, eller om det finns mer underliggande styrka att hämta med det nya året i intågandet. Glidande medelvärde för 200 dagar finns även kring dessa nivåer och utgöra ett naturligt motstånd. OMXS30 står nu i 1603,67 punkter vilket är åter tillbaka i det handelsintervall som primärt sträcker sig mellan 1592 till 1637 punkter, där intressanta nivåer att bevaka finns vid 1609 och 1624 punkter. Får vi uppgång över 1637 punkter bryter vi och får en köpsignal mot tidigare toppnivåer runt 1680 punkter. Riskerna finns främst på nedsidan, där en vändning från nuvarande nivåer skulle befästa den negativa trenden med sikte mot 1560 punkter i första hand. På sikt har vi en stor stödnivå vid sommarens bottennivåer kring 1520 punkter.

Vilka hålltider och bolag som rapporterar kommande veckor kan ni läsa här.

Hålltider under dagen

Makrostatistik

 • Storbritannien: BRC butikspriser december kl 1.01

 • Japan: Nikkei PMI tjänster december kl 1.30

 • Tyskland: detaljhandel november kl 8.00

 • Frankrike: KPI (prel) december kl 8.40

 • Frankrike: hushållens förväntningar december kl 8.45

 • EMU: PPI november kl 11.00

 • EMU: KPI (prel) december kl 11.00

 • Italien: KPI (prel) december kl 11.00

 • Kanada: arbetslöshet december kl 14.30

 • USA: sysselsättning december kl 14.30

 • USA: handelsbalans november kl 14.30

 • USA: industriorder november kl 16.00

 • USA: ISM tjänster december kl 16.00

Övrigt

 • Fed: Fed-chefen i Philadelphia, Patrick Harker, talar om ekonomiska utsikter kl 16.15
 • Penningmarknaden stänger kl 12.00

Samtliga börshändelser och estimat för veckan hittar du här!

Senaste börsnyheterna

Stockholmsbörsen steg på torsdagen för tredje dagen i rad, med H&M som främsta broms. Även i omvärlden avancerade börserna, med Dow Jones industriindex över 25.000 för första gången. Oljan planade ut på en hög nivå.

Sektorvis gick både bank och verkstad bra, och oljepriset eldade på uppgångar för vissa bolag i den sektorn, medan traditionellt kontracykliska papper som Swedish Match och Astra Zeneca rörde sig kring nollan.

Storbolagsindexet OMXS30 stängde på 1.604, vilket innebär en uppgång på 1,0 procent för dagen och 1,7 procent hittills i år.

Aktier för 17 miljarder kronor omsattes på Stockholmsbörsen, med H&M och Atlas Copco som mest handlade aktier. Verkstadsbolaget steg drygt 2 procent, i OMXS30 överträffad enbart av Investors plus 2,5 procent, medan H&M blev indexjumbo med minus 1,6 procent.

Både tyska DAX och franska CAC40 steg omkring 1,5 procent, och amerikanska Dow Jones hade klättrat 0,6 procent till 25.070 vid Stockholmsbörsens stängning. En oväntat stark inofficiell jobbsiffra för december från USA gav näring under eftermiddagen. Samma månads europeiska tjänste-PMI hade dessförinnan bekräftat den starka fjolårstrenden, och några tecken på avmattning under 2018 syns inte enligt Markit, som står bakom statistiken.

Nordsjöoljan höll stånd kring 68 dollar per fat, cirka 20 procent mer än för ett år sedan, och bland sektorns svenska börsbolag syntes uppgångar för framför allt Enquest, upp cirka 11 procent.

Lundin Petroleum var upp mer blygsamma 1 procent efter en säljrekommendation från Investec, som anser bolaget övervärderat trots tillgångar i toppklass och menar att värdet är 130 kronor per aktie, mer än 30 procent lägre än nuvarande kurs.

Oljeköparen SAS sjönk drygt 2 procent. Sydbanks flyganalytiker Jacob Pedersen påpekade i en intervju med Jyllands-Posten att stora kostnadsökningar står för dörren på grund av det höga oljepriset.

Bygg var bästa sektor i Europa, och i Sverige steg NCC 2,6 procent och Skanska drygt 1 procent.

Den från NCC avknoppade bostadsutvecklaren Bonava steg 2,9 procent, och konkurrenten JM stärktes med drygt 4 procent. För bostadsutvecklarnas del kan noteras att Nordea räknar med att priset på bostadsrätter ska ha stigit något under december.

I sektorn steg Tobin Properties 4,4 procent, medan Oscar Properties backade 2,4 procent efter att ha stigit 8 procent på torsdagen.

H&M försvagades 1,6 procent i spåren av att den brittiska varuhuskedjan Debenhams redovisade svag julförsäljning och dess aktie föll 15 procent. Dessutom sänkte spanska Santander sin riktkurs från 174 till 144 kronor i en analys där banken spår en rejäl resultatsmäll och ifrågasätter H&M-ledningens förmåga att ”få skutan på rätt köl”.

G5 Entertainment presenterade en preliminär försäljningstillväxt på hela 93 procent för det fjärde kvartalet. Aktien belönades med en uppgång på 14 procent.

Hansa Medicals Highdes-studie kring njurtransplantation är nu fullrekryterad, meddelade bolaget varpå aktien ställdes upp mer än 7 procent.

Den första handelsdagen för Obstecare, verksamt inom förlossningsvård, på Aktietorget förlöpte inte helt utan komplikationer. Teckningskursen låg på 3:80 kronor och aktien handlades ned 18 procent till 3:11 kronor.

Få morgonrapporten till din e-post dagligen innan börsen öppnar!

Senaste prisutvecklingen (~kl. 06:40)

OMXS30
EURO STOXX 50
Frankfurt DAX
S&P 500
DJIA
Nasdaq Comp.
NIKKEI 225
HANG SENG
EUR/USD
EUR/SEK
USD/SEK
WTI Termin
Brent Termin
1603.67
3568.88
13167.89
2723.99
25075.13
7077.91
23711.99
30750.14
1.21
9.82
8.13
61.97
68.03
1.01%
1.68%
1.46%
0.4%
0.61%
0.18%
0.87%
0.04%
0.01%
0.02%
0.01%
-0.06%
-0.06%

 

Börsnyheter och Teknisk Analys varje dag klockan 10.00

Av: Andreas Leandersson för Tradingportalen/Nyhetsbyrån Direkt.
Frågor och kommentarer alltid välkomna på redaktionen[at]tradingportalen.com

Tags:

Anmäl dig till vårt exklusiva nyhetsbrev idag!

Skräddarsydda e-postmeddelanden

Ingen SPAM någonsin!

Alt coin news

Avprenumerera närsomhelst

Efter registrering kan du även få enstaka specialerbjudanden från oss via e-post. Vi kommer aldrig sälja eller lämna ut dina uppgifter till tredjeparter. Se vår sekretesspolicy här.