Home > Morgonrapport: OMXS30 väntas backa efter nedgångar i Asien under natten…

Morgonrapport: OMXS30 väntas backa efter nedgångar i Asien under natten…

OMXS30 backade svagt igår efter rusningen i måndags, och idag väntas ytterligare nedgång i öppningen av stockholmsbörsen. De asiatiska börserna tog över lag ett lite större steg tillbaka vilket väntas påverka OMXS30 åt samma riktning. Det blir möjligtvis ett andra test av 1600 punkter idag. Oljepriset och dollarn backar under morgonen. 

 

Få morgonrapporten till din e-post dagligen innan börsen öppnar!

Dagens analys

OMXS30 backade svagt efter måndagens kraftigare återhämtning. OMXS30 slutade dagen med minus 0,21 procent till punkterna 1613 med en omsättning om 14,5 miljarder kronor. Volvo steg på branschstatistik från USA och Swedish match steg cirka 2 procent under gårdagen. H&M steg 0,5 procent trots ytterligare en analyssänkning i rekommendation.

Stefan Ingves höll anförande under gårdagen och menade på att hushållen i Sverige har lånat mycket genom tiderna oavsett låga eller höga räntor. Han menade att Sverige försöker både hantera inflationsmålet och bostadsmarknaden samtidigt. Stefan såg även ljust på framtiden att hålla inflationen på en stabil nivå kring 2 procent. Om bostadsmarknaden sade han att den under lång tid har stigit och att det inte är märkligt att en prisjustering så sker, men att riksbanken noga följer effekterna och inte ser i närtid att det ska leda till enorma bostadsprisfall. Ingves har som bekant fått skarp kritik att de låga räntorna har skjutit bostadspriserna i höjden, försvarade sig något med anförandet. Det är trots allt utanför riksbankens uppdrag att hålla bostadsmarknaden i stabil nivå, därav det något motstridande att varna för bostadsmarknaden och belåningen hos svenska bolånetagare. Däremot kan man argumentera hur inflationen beräknas och riksbankens uppdrag, men det är två helt andra frågor.

Idag väntar Riksbankens företagsundersökning om konjunkturläget. Senaste undersökningen som genomfördes i maj, såg företagen en stabil utveckling kommande månader. Det blir ett mått på hur sentimentet bland företagens framtidstro kommande månader. Tyskland kommer med industriorder för oktober månad. Här väntas för oktober månad -0,1 procent från föregående månad samt på årlig basis en utveckling om 7 procent.

På eftermiddagen kommer ADP privat sysselsättningssiffror från USA, vilket kan ses som en förvarning om hur sysselsättningssiffrorna kommer att se ut på fredagens uppdatering. Nåväl, nu väntas 190 000 nya personer ha fått jobb i den privata sektorn i november. Tidigare i oktober steg sysselsättningen med 235 000 personer vilket var över det förväntade om 200 000 personer.

Tekniskt är läget fortsatt det samma som efter måndagens starka uppgång och den avblåsta säljsignal som utlöstes i fredags. Eftersom OMXS30 handlades snabbt upp över stödnivån 1600 punkter så hålls nivån fortfarande i liv. Vidare stödnivåer finns nedanför kring 1580, 1560 samt 1518 punkter, men det sker först vid ett nytt brott av 1600 punkter. Troligtvis kommer vi att få se fortsatt volatilt index framöver och det är således inte omöjligt att vi testar dessa nivåer igen innan ett definitivt bestämmande kring sentimentet på sikt. Läget är fortsatt mycket intressant och man bör följa noga utvecklingen i närtid. Efter att ha gjort ett försök till att bryta trenden med sikte mot större nedgångar är vi åter igen på mark strax ovanför dessa nivåer. Vidare test och tid kommer att avgöra om vi får ett julrally eller en julkrasch, jag tror att medelvägen som vi sett senaste tiden blir svår att vidhålla och rörelser åt något håll blir vägledande för inledningen av nästa år.

Vilka hålltider och bolag som rapporterar kommande veckor kan ni läsa här.

Hålltider under dagen

Makrostatistik

  • Tyskland: industriorder oktober kl 8.00

  • USA: ADP privat sysselsättning november kl 14.15

  • USA: produktivitet (def) 3 kv kl 14.30

  • USA: oljelager (DOE), veckostatistik kl 16.30

Övrigt:

  • Henry Ohlsson talar om det ekonomiska läget och aktuell penningpolitik kl 8.30

  • RB: företagsundersökning kl 9.30

  • Indien: räntebesked kl 10.00

  • Riksbanken: resultat köpauktion realobligationer kl 10.07

  • RB: Per Jansson talar om ”Den penningpolitiska idédebatten – lärdomar från utvecklingen i Sverige”. Talet publiceras kl 12.00

  • Löneavtal: seminarium om industriavtalet kl 9.00-11.30

Samtliga börshändelser och estimat för veckan hittar du här!

Senaste börsnyheterna

Stockholmsbörsen handlades oregelbundet under tisdagen och slutade marginellt lägre.

Volvo steg något efter nordamerikansk statistik medan hälsovård och råvaruaktier generellt hade motvind i Europahandeln. De större börserna på kontinenten slutade kring oförändrat.

Storbolagsindexet OMXS30 stannade 0,2 procent ned till 1.613. Omsättningen nådde 14,5 miljarder kronor.

”Stockholmsbörsen försöker studsa upp från översålt territorium efter nedgångarna i november samtidigt som kronan ånyo börjat försvagas. Det är dock ingen beslutsamhet och indextunga banksektorn visar brist på styrka. Säsongsmässigt brukar andra halvan av december vara en starkare period”, kommenterade Erik Hansén marknadsanalytiker på IG för Nyhetsbyrån Direkt.

Branschstatistik gällande orderingången för tunga lastbilar visade fortsatt styrka i Nordamerika. Volvo svarade med en uppgång på 0,4 procent.

Hälsovårdssektorn hade alltså en svagare utveckling med Getinge ned närmare 2 procent. Sobi minskade 1 procent medan Astra Zeneca var -0,3 procent.

Basmetallerna tappade genomgående i värde och Lundin Mining föll drygt 2 procent medan SSAB A var ned 1 procent. Bland oljebolagen tappade Lundin Petroleum över 2 procent.

Problemtyngda klädkedjan H&M har återigen fått se en analytiker sänka sin riktkurs. Den här gången är det HSBC som sänker riktkursen till 175 kronor från tidigare 180 kronor med en upprepad rekommendation om minska. Aktien rörde sig dock upp 0,5 procent. Hittills i år är nedgången 22 procent.

Swedish Match steg närmare 2 procent och slutade strax under 328 kronor, en ny rekordnotering vid stängningsdags.

Swecos ljumma utveckling under 2017 gömmer en fundamentalt stark marknadsdynamik med stigande investeringsvolymer och större än normala prishöjningar för Swecos tjänster, menade SEB i en analys där köprådet upprepade med höjd riktkurs. Konsult-aktien klättrade cirka 6 procent.

Oscar Properties aktie har blivit orättvist bestraffad, anser Pareto som ser stabila vinstutsikter och en väsentligt stärkt balansräkning för bostadsutvecklaren in i 2018. Det menade Pareto som upprepar sin köprekommendation och riktkursen 65 kronor. Bostadsutvecklingsaktien var upp 9 procent till 33:50 kronor.

Karo Pharma släppte villkoren i sin företrädesemission. Tre befintliga aktier berättigar till teckning av en ny aktie för 29 kronor. Emissionen kommer tillföra drygt 794 miljoner kronor före kostnader. Aktien sänktes med knappt 4 procent.

Pledpharma var upp nästan 14 procent. Redeye ser möjlig kursdubbling i sitt motiverade värde för bioteknikaktien.

Kundklubbs- och lojalitetsprogramsoperatören Awardit gjorde på tisdagen sin första handelsdag på First North. Aktien stängde på drygt 38 kronor, 36 procent över teckningskursen på 28 kronor.

Få morgonrapporten till din e-post dagligen innan börsen öppnar!

Senaste prisutvecklingen (~kl. 06:40)

OMXS30
EURO STOXX 50
Frankfurt DAX
London FTSE 100
S&P 500
DJIA
Nasdaq Comp.
NIKKEI 225
HANG SENG
EUR/USD
EUR/SEK
USD/SEK
WTI Termin
Brent Termin
1613.36
3570.57
13048.54
2629.57
24180.64
6762.21
22178.44
28349.92
1.18
9.9
8.36
57.38
62.63
-0.21%
-0.16%
-0.08%
-0.37%
-0.45%
-0.19%
-1.96%
-1.71%
0.1%
0.11%
0.02%
-0.42%
-0.37%

 

Börsnyheter och Teknisk Analys varje dag klockan 10.00

Av: Andreas Leandersson för Tradingportalen/Nyhetsbyrån Direkt.
Frågor och kommentarer alltid välkomna på redaktionen[at]tradingportalen.com

Taggar:
Begränsat specialerbjudande - 0% Provision & 0% Stämpelskatt på ALLA Lager!
Prisbelönad plattform - köp fysisk tillgång eller handel med hävstång
11 betalningsmetoder, inklusive PayPal
Öppna mitt konto