Home > Morgonrapport: OMXS30 väntas utmana årshögsta på nytt.

Morgonrapport: OMXS30 väntas utmana årshögsta på nytt.

Stockholmsbörsen noterade tidigt ett nytt årshögsta på fredagen, som dock avslutade dagen till svagt minus. Storbolagsindexet OMXS30 stängde -0.15% till 1548 punkter, och omsättningen på Stockholmsbörsen som helhet uppgick till 21.3 miljarder kronor. Fredagens vinnare blev NetEnt med en uppgång på +5.89%, medans förloraren Alfa Laval föll -1.78%. NGM-börsen omsatte 208 miljoner kronor, samtidigt som Implementa Hebe som steg +9.03% blev fredagens vinnare, och Computer Innovation föll -21.78% och blev dagens förlorare. USA sökte sig söderut på fredagen och stängde avslutningsvis -0.18%. Nattens handel i Asien inleder veckan i negativa tongångar, samtidigt som både Brent och WTI oljan kliver norrut.

Dagens fokus:

 • Tyskland: IFO-index december kl 10.00
 • Fed: Janet Yellen talar om tillståndet på arbetsmarknaden vid University of Baltimore kl 19.30

Ledande svenska terminer indikerar en svagt positiv öppning med ett par timmar kvar tills Stockholmsbörsen öppnar.

Få morgonrapporten till din e-post dagligen innan börsen öppnar!

Dagens analys

Fredagens handel utvecklade sig i ett blandat humör.

Inledningsvis klev OMXS30 upp till ett nytt årshögsta, som därefter sökte sig söderut under förmiddagen.

Detta följdes av av en skakig handel fram till den amerikanska börsöppningen under eftermiddagen, och vi var därefter tillbaka på plus som snabbt vände åter till minus när svenska börsen stängde.

Dagens handel förväntas öppna svagt på plus kring tidigare årshögsta notering 1553 punkter, tillika den högsta prisnivån sedan augusti föregående året.

Dragkrafterna är fortfarande tydliga, vi fortsätter att noteras kortsiktigt i en överköpt situation, men kampen fortsätter trots detta att klamra sig fast kring årshögsta nivåer.

De senaste fem handelsdagarna har skapat ett handelsintervall inom 1530 och 1553 punkter, samtidigt som vi noterar att de senaste tio handelsdagarna enbart noterar två mindre dagar med stängning på minus.

Morgonrapport: OMXS30 väntas utmana årshögsta på nytt.

Julveckan inleder heller ej med några tunga makrobesked förutom tyska IFO-index, och således har vi denna måndag i sedvanlig ordning en tunn makroagenda.

Rent tekniskt har vi trots kortsiktiga handelsintervallet under dagen en stödnivå strax ovanför 1547 punkter om vi skulle få uppleva en pressad situation av säljare, följt av 1540 punkter innan vi når det kortsiktiga handelsintervallets botten 1530 punkter.

Skulle den inledningsvisa styrkan fortsätta och bryta tidigare årshögsta, ja då vänder vi blickarna allt närmre mot 1560 punkter.

Trots det inledningsvisa negativa humöret från Asien, visar oljan styrka samtidigt som vi noterar ett något bättre humör bland ledande amerikanska terminer vilket öppnar upp för ett något bättre humör än vad den inledningsvisa öppningen indikerar, med ett par timmar kvar tills svenska börsen öppnar.

Således befinner sig dagens tekniska nyckelnivåer inför måndagens börsöppning med motstånd vid 1560 och 1580 punkter. Kortsiktig stödnivå inväntar redan vid 1547 punkter, men större köpstyrka inväntar vid 1540, 1527 samt 1500 punkter.

Dagens makroagenda väntar tyska IFO-index kl 10.00.

I december väntas klimatet i det tyska näringslivet ha förbättrats igen tror tyska Commerzbank vars prognos ligger på en uppgång till 111,5.

Förra veckan visade inköpschefernas index, PMI, att industrin blivit mer optimistisk.

Enligt Commerzbank skulle en uppgång även i IFO-index vara ytterligare en signal om att den tyska ekonomin har fått upp farten igen mot slutet av året.

”Tillsammans med de starka oktobersiffrorna för orderingången, tyder detta på en tydlig uppgång i industriproduktionen vid årsskiftet, vilket skulle tillåta den tyska ekonomiska tillväxten att accelerera under fjärde kvartalet i år och första kvartalet 2017”, skriver Commerzbank i ett kundbrev.

Konsensusprognosen för IFO-index ligger på en marginell uppgång till 110,5 i december från 110,4 i november.

Senare under kvällen håller amerikanska centralbankschefen Janet Yellen tal kl 19.30 om tillståndet på arbetsmarknaden vid University of Baltimore.

Vid presskonferensen efter Fed-beskedet förra veckan sade Janet Yellen att det inte är uppenbart att det behövs någon finanspolitisk stimulans för att uppnå full sysselsättning.

Feds budskap i samband med räntebeskedet förra veckan var att arbetsmarknaden har fortsatt att stärkas den senaste tiden. Sysselsättningstillväxten beskrevs som solid de senaste månaderna och arbetslösheten har samtidigt sjunkit.

Frågan är hur Fed-chefen kan komma att beskriva de kvarstående lediga resurserna på arbetsmarknaden med tanke på att arbetslösheten i november låg 0,2 procentenheter under de 4,8 procent som Fed-ledamöterna ser som en långsiktigt uthållig arbetslöshet.

Stark avslutning på veckan bland spelbolagen.

Extra stark uppgång i Kindred Group, vars namnbyte från tidigare Unibet gäller sedan 12 december i år.

Spelbolagen står vid frontlinjen på fredagen, med en uppgång andra dagen i rad för bland annat Kindred Group, Betsson och NetEnt för att nämna några.

Kindred Group som tidigare gick under namnet Unibet, handlas sedan 12 december under symbol KIND SDB, och är även det spelbolag som sticker ut extra på fredagen med en uppgång på över 4%.

Både Betsson och NetEnt stiger tydligt på fredagen, dock något mindre med 1.32% respektive 2.04%.

Regleringsoro har legat som en dimma över spelbolagen, i väntan på spelutredningen i Nederländerna som väntas läggas fram i mars.

Om villkoren går i spelbolagens tycke väntas en kraftigare uppgång, medan sämre villkor än önskvärt väntas pressa spelbolagen vidare söderut, som sedan årsskiftet noterar en nedgång på drygt 25 procent för Kindred Group, 43 procent för Betsson och sist men inte minst NetEnt som backat runt 17 procent sedan årsskiftet.

Stark avslutning på veckan bland spelbolagen. Extra stark uppgång i Kindred Group, vars namnbyte från tidigare Unibet gäller sedan...

Tobii stiger kraftigt på fredagen med över fem procent, efter att det framgår i ett pressmeddelande att bolagets eyetracking-teknologi kommer att finnas med i Huaweis nya telefon Honor Magic.

Den nya telefonen inleder försäljning redan dagen före julafton den 23 december, och kommer endast att säljas i Kina, och blir bolagets första smartphone-integration.

Tobiis Eyecore-algoritmer tillsammans med en NIR-kamera kommer att ingå i Honor Magic, och i samband med pressmeddelandet kommenterade bolagets vd Henrik Eskilsson att man ”tror att eyetracking på sikt kommer att ha en fundamental påverkan på användarupplevelsen i smartphones. Tillsammans med hängivna, respekterade partners som Huawei kan vi kontinuerligt leverera nya innovationer.”

Tidigare i december framgick det att bolaget räknar med att eyetracking marknaden ”passerar ett försäljningsvärde på 10 miljarder kronor per år någon gång under tiden 2021 till 2024”.

Inom affärsområdet Tobii Tech är bolagets nya finansiella mål att vara marknadsledande leverantören av högvolymprodukter inom segmentet eyetracking-teknologi.

Tobii vänder blicken norrut...

Snorreeffekten tilltalar Ratos aktieägare…

På fredagen framgick det att Ratos delägda norska oljeservicebolaget Aibel har vunnit ett så kallat ”Front End Engineering Design-kontrakt” från Statoil, för modifikationer vid Snorre-fältet.

Kontraktet med varaktighet på ett år som omfattar drygt 100 medarbetare har även en option på själva genomförandefasen av projektet där prospektering, inköp, bygge, installation och färdigställande ingår. Om optionen infrias kan projektet komma att löpa upp till fem år, och även gå från att omfatta 100 till omkring 270 medarbetare.

Statoil och dess samarbetspartners har valt att investera totalt omkring 22-25 miljarder norska kronor i vidareutveckling av Snorre-fältet.

Med en kraftig uppgång och positivt momentum senaste dagarna, blev effekten av nyheten om Snorre-fältet en vidare uppgång på fredagsförmiddagen, vilket även innebär ett kliv över 200 dagars glidande medelvärde, för första gången sedan början av april tidigare i år.

Tidigare i veckan framgick det att Jan Söderberg via sitt förvaltningsbolag köpt 203.000 aktier i Ratos till ett värde om drygt 8 miljoner kronor. Jan Söderberg är Ratos fjärde största ägare, tillika ledamot i bolagets styrelse.

Tidigare i höstas framgick det i september att Ratos förvärvat samtliga aktier i Plantagen, köpeskillingen uppgick till ett värde om 1.2 miljarder norska kronor.

Förvärvet beräknas leda till ökad tillväxt för Plantagen, med nya butiksformat samt även ökad satsning inom e-handel.

Snorreeffekten tilltalar Ratos aktieägare… Resan fortsätter därmed vidare norrut.

Vilka hålltider och bolag som rapporterar kommande veckor kan ni läsa här.

Hålltider under dagen

Exklusive utdelning

 • Swedish Match (9:50 kr extra)

Makrostatistik

 • Japan: handelsbalans november kl 0.50
 • Kina: fastighetspriser november kl 2.30
 • Tyskland: IFO-index december kl 10.00
 • AF: veckostatistik kl 10.45
 • EMU: byggproduktion oktober kl 11.00
 • EMU: arbetskraftskostnader 3 kv kl 11.00
 • USA: Markit (prel) tjänste-PMI december kl 15.45

Övrigt

 •  Fed: Janet Yellen talar om tillståndet på arbetsmarknaden vid University of Baltimore kl 19.30

Samtliga börshändelser och estimat för veckan hittar du här!

Senaste börsnyheterna

Stockholmsbörsen rörde sig omkring nollstrecket på fredagen för att slutligen stänga något lägre. De ledande börserna på kontinenten stängde däremot strax över nollstrecket.

Vid veckans sista stängning var OMXS30-index 0,2 procent ned till nivån 1.548. Aktier för den förhållandevis stora summan 21,3 miljarder kronor hade då omsatts på Stockholmsbörsen.

Ericsson stödde index med en uppgång på 0,5 procent till 55:90 kronor. Bank of America Merrill Lynch har höjt Ericsson till köp från tidigare neutral och anger 67 kronor som riktkurs. Inom sektorn var Nokia 3,1 procent högre.

De råvarurelaterade bolagen SSAB och Boliden var samtidigt upp 1,1 procent respektive 1,5 procent. SSAB meddelade annars att ett haveri vid uppstarten efter underhåll i Oxelösund kommer att förlänga produktionsstoppet.

Lundin Mining steg 1,7 procent efter en höjd rekommendation från TD Securities. Oljebolaget Lundin Petroleum ökade 1,5 procent.

Astra Zeneca kommer inte att sänka utdelningen då det behöver investerarnas tålamod medan produktportföljen byggs upp, sade vd Pascal Soriot till den tyska tidningen Handelsblatt. Läkemedelsbolaget steg måttliga 0,5 procent.

Fingerprint Cards var återigen i hetluften då bolagets röststarkaste ägare och tidigare vd Johan Carlström nu ser ut att ha sålt förvaltarregistrerade aktier i biometribolaget, enligt Dagens industri. Aktien stängde dock 0,6 procent upp efter att tidigare på dagen visat minussiffror.

Tobii avancerade 3,5 procent. Bolagets eyetracking-teknologi kommer att finnas i Huaweis nya kinesiska smartphone-modell Honor Magic. Styrelseledamoten Jan Wäreby har också köpt aktier för en miljon kronor.

Spelutvecklaren Starbreeze stängde 1,1 procent lägre efter ett köp av 90,5 procent av det indiska produktionsbolaget Dhruva Interactive för 8,5 miljoner dollar. Utöver 7 miljoner dollar kontant betalas resterande del med nyemitterade aktier.

Spelkollegan Stillfront handlade också, i detta fall köptes Babil Games som är baserade i Mellanöstern. Kombinationen av en stor ung betalningsvillig publik och ett litet utbud av mobilspel i regionen var faktorer bakom köpet, sade vd Jörgen Larsson till Nyhetsbyrån Direkt. Stillfront ökade 7,4 procent.

MQ-aktien tappade 2,8 procent efter att ha publicerat siffror för månaderna september-november. H&M-aktien var samtidigt ned 0,6 procent som börsens klart mest omsatta.

Jan Wallsin, tidigare onlinechef på just H&M, tillträder nästa år som vd för Qliros dotterbolag Nelly. Qliro noterades 0,6 procent högre.

Vidare bland jobbytena har Doro utsett Robert Puskaric från Ericsson till ny vd och koncernchef. Aktien steg 2,7 procent.

Aino Health gick upp för handel på First North och stängde på 23:60 kronor, en nedgång mot kursen i introduktionserbjudandet om 26 kronor.

Få morgonrapporten till din e-post dagligen innan börsen öppnar!

Senaste prisutvecklingen (~kl. 06:40)

OMXS30
EURO STOXX 50
Frankfurt DAX
London FTSE 100
S&P 500
DJIA
Nasdaq Comp.
NIKKEI 225
HANG SENG
EUR/USD
EUR/SEK
USD/SEK
WTI Termin
Brent Termin
1548.2
3259.24
11404.01
7011.64
2258.07
19843.41
5437.16
19385.41
21842.31
1.05
9.78
9.35
53.39
55.58
-0.15%
0.29%
0.33%
0.18%
-0.18%
-0.04%
-0.36%
-0.08%
-0.81%
0.10%
0.27%
0.21%
0.83%
0.67%

 

Börsnyheter och Teknisk Analys varje dag klockan 10.00

Av: Michael Andersson för Tradingportalen/Nyhetsbyrån Direkt.
Frågor och kommentarer alltid välkomna på redaktionen[at]tradingportalen.com

Tags:

Anmäl dig till vårt exklusiva nyhetsbrev idag!

Skräddarsydda e-postmeddelanden

Ingen SPAM någonsin!

Alt coin news

Avprenumerera närsomhelst

Efter registrering kan du även få enstaka specialerbjudanden från oss via e-post. Vi kommer aldrig sälja eller lämna ut dina uppgifter till tredjeparter. Se vår sekretesspolicy här.