Home > Morgonrapport: OMXS30 visar relativ svaghet när Stockholmsbörsen laggar efter Europabörser

Morgonrapport: OMXS30 visar relativ svaghet när Stockholmsbörsen laggar efter Europabörser

Handeln på de amerikanska börserna var inledningsvis avvaktande på tisdagen, men säljtrycket tilltog under sessionen och pressade ned ledande aktieindex i negativt territorium. Nedgångar inom bland annat finans- och läkemedelssektorn tyngde utvecklingen, medan tekniksektorn höll emot något. S&P 500 stängde 0,6 procent lägre på indexnivån 2092.

Greklands regering har börjat tömma kistorna för sin hälsovårdssektor och Atens tunnelbana för att hålla landet flytande och betala sina skulder. Det skriver Financial Times på onsdagen. I slutet på månaden måste Grekland betala löner och pensioner på 1,7 miljarder euro och sedan ett lån på 450 miljoner euro till Internationella valutafonden, IMF, den 9 april. Samtidigt har ECB beslutat att införa striktare hinder för Grekland att sälja statsskuldsväxlar.

Japanska räntor pekar svagt uppåt på onsdagen samtidigt som Tokyobörsen sjunker något och yenen är marginellt starkare mot dollarn. Kikuo Iwata, vice-chef på Bank of Japan, sade under natten mot onsdagen att fler människor kommer att kunna känna av Japans ekonomiska återhämtning och höjda reallöner. Sammantaget har BOJ:s lättnader de avsedda effekterna och om påverkan från den höjda momsen undantas så är reallönerna för arbetare och deltidsarbetare i en uppåtgående trend, sade han.

På onsdagens agenda finns framför allt tyska IFO-index och här hemma riktas blickarna mot KI:s barometer och nya konjunkturprognos. I eftermiddag publiceras dessutom USA-statistik i form av orderingången på varaktiga varor.

Analys sponsrad av BNP Paribas

Du känner väl till minifuturernas nya hem? Här hittar du aktuell hävstång och stop loss, realtidskurser, utbildning och mycket annat.

Gå till bnpp.se

Dagens analys

OMXS30, 1h-graf, 30 dagar
OMXS30, 1h-graf, 30 dagar

Läget i OMXS30 är i stort sett oförändrat efter gårdagens handel. En tydlig etablering ovanför 1700 verkar vara tufft, även om indexet faktiskt stängde en punkt ovanför. Säljarna tryckte som mest ned indexet till 1691. Vi skrev i gårdagens morgonrapport om etableringen ovanför 1700 att ”om detta inte sker idag eller under nästkommande dagar är det stor sannolikhet för förlorat momentum och en rekyl åter ner mot 1645.” OMXS30 har nu noterat lägre toppar och lägre bottnar under de senaste dagarna och vår beredskap på nedsidan stärks därmed ytterligare även om vi ännu inte fått några riktigt bearish signaler. Vi gjorde återigen vår observation att positiva nyheter får svårt att sätta avtryck med nuvarande höga värdering efter att positiv statistik från både Europa och USA misslyckades med att ge några större glädjeskutt på den svenska börsen, trots att Europa och Tyskland steg. Det återstår att se om detta eftersläpande är svaghetstecken inför en förnyad säljfas eller om vi står inför en spurt för att ta ikapp och åter etablera en väldigt stark upptrend.

Hang Seng, dagsgraf, 1 år
Hang Seng, dagsgraf, 1 år

Euroområdets preliminära sammanvägda inköpschefsindex steg till 54,1 i mars från 53,3 i februari, mer än väntade 53,6 i Bloomberg News prognosenkät och den högsta noteringen sedan maj 2011. Även USA-data kom in starkt med kärn-KPI som överraskade på uppsidan vilket sänkte marknadsräntorna, industri-PMI steg till högsta på fem månader och försäljningen av nya hem steg 7,8 % i februari, att jämföras med en förväntad nedgång om 3,5 %. En anledning till att denna statistik inte helt lyckades charma aktiemarknaden kan dock vara den svaga asiatiska statistik som vi nämnde i inledningen av gårdagens rapport. Danske Bank skrev i en kommentar att det svaga kinesiska inköpschefsindexet, i kombination med dåliga hårddata, bekräftar en mycket svag inledning av 2015 i Kina. Redan nu ser det svårt ut för regeringen att nå sitt tillväxtmål på 7 procent för i år. Hong Kongs Hang Seng index skakade dock av sig detta relativt bra under dagen efter initialt säljtryck. Sedan vår korta analys för en vecka sedan har Hong Kong nu stigit över 50-dagars glidande medelvärde samt motståndet 24 200 punkter och är på god väg mot intervalltaket ifall gårdagens säljtryck var allt säljarna kunde förmå. Att döma av morgonens utveckling verkar så vara fallet, vi har i och för sig hamnat i en smal konsolideringfas, men trenden är uppåtriktad och momentum positivt.

Få morgonrapporten till din e-post dagligen innan börsen öppnar!

Detta händer idag

kl 9.00: KI: konjunkturbarometer mars
Barometerindikatorn har legat på hyggliga nivåer en tid och signalerat en god utveckling i svensk ekonomi i början av året. Signalerna från näringslivet har överlag varit goda medan däremot hushållen inte riktigt har varit på topphumör trots goda förutsättningar.

Enligt SME Direkts prognosenkäter väntas den samlade baroemterindikatorn nu stiga till 105,0, från 104,8 i februari, indikatorn för tillverkningsindustrin väntas backa till 106,3, från 107,1, medan hushållsindikatorn väntas stiga till 98,7 från 97,4.

Kom dock ihåg att Riksbanken är betydligt mer intresserad av inflation än konjunktur, så alla indikationer om företagens och hushållens prisförväntningar bör bevakas.

kl 10.00: Tyskland: IFO-index mars
Bottnade i oktober och har stigit varje månad sedan dess. Spås nu fortsätta upp till 107,3 från 106,8 i februari. Commerzbank menar att den svagare euron bör lyfta IFO-index, men att en svagare global ekonomi agerar motvikt.

kl 13.30: USA: order varaktiga varor februari
Visat viss svaghet under hösten, men steg kraftigt i januari. Väntas nu ha ökat 0,2% m/m i februari och stigit 0,3% exklusive transport.

Samtliga börshändelser och estimat för veckan hittar du här!

Senaste börsnyheterna

Tisdagen blev relativt slagig men slutade på plus för Stockholmsbörsen. H&M inledde upp men stängde ned efter sin rapport, och Volvo steg till flerårshögsta.

OMXS30 stängde 0,2 procent upp på nivån 1.701,3, med aktier för 18,7 miljarder kronor omsatta på Stockholmsbörsen.

På makrofronten kom svaga PMI-data från Kina men starka från både Europa och USA. Det sistnämnda fick dollarn att återta mark efter inledande försvagningar mot euron. Koppar- och zinkterminerna fortsatte upp, koppar med hela 5 procent, och Boliden fortsatte upp ett snäpp.

Dagens huvudnummer var dock H&M:s kvartalsrapport. Resultatet överträffade analytikernas förväntningar med råge, och aktien steg inledningsvis. Under dagens lopp vägde dock oro för den starka dollarn över, och aktien stängde 2,1 procent ned.

I andra änden av OMXS30 tronade Volvo, som steg med 3,4 procent till 104:50 kronor och noterade sin högsta nivå sedan sommaren 2011. Några nyheter kommunicerades inte; analytiker som Nyhetsbyrån Direkt kontaktade påminde om torsdagens Dagens Industri-uppgifter om vd-byte samt om SEB:s riktkurshöjning i fredags efter att ha ringt runt till europeiska lastbilsåterförsäljare och fått en positiv bild av efterfrågeläget.

Även SKF hörde till de OMXS30-aktier som steg mest, upp 1,7 procent.

Getinge var på väg att backa för sjätte dagen i rad, men lyckades bryta nedgångssviten och stängde 0,9 procent upp.

Bästa storbolagsaktie utanför OMXS30 blev JM, som återhämtade sig efter att ha gått ned tre dagar i följd efter HD-domen om bristfälliga fasader hos byggbolaget Myresjöhus. JM steg 4,5 procent och är därmed tillbaka på den nivå som rådde före domen.

Skanska kommer att inkluderas i en brasiliansk utredning om korruption kring det statliga oljebolaget Petrobras. Enligt Ekot har den brasilianska åklagare som avser att väcka åtal mot byggbolaget delat information med amerikanska myndigheter, vilket kan få konsekvenser för Skanskas USA-verksamhet. Aktien backade dock beskedliga 0,1 procent.

Flygplanskraschen för ett German Wings-flygplan i franska Alperna åtföljdes av kursminskning på 1,2 procent i tyska Lufthansa. Någon allmän flygrädsla spred sig inte till SAS, vars aktie stängde oförändrad.

Intrum Justitia backade 0,7 procent. Huggsexa om för bolaget åtråvärda skuldportföljer som banker vill sälja i Europa råder, något som driver upp priserna på sådana portföljer enligt en undersökning från PWC.

Tisdagens kursraket blev First North-listade Diamyd, som försöker ta fram diabetesvaccin. Aktien steg 135 procent efter ett pressmeddelande som enligt vd inte innehöll något som inte tidigare hade kommunicerats, förutom en precisering av när ett studieresultat ska presenteras och vilka forskare som kommer att närvara då.

Bland andra mindre bolag steg Fingerprint Cards, som fått en order värd 90 miljoner kronor avseende touchsensorn FPC1025, med 4 procent.

Seamless fortsatte med sina europeiska SEQR-lanseringar, nu i Frankrike, och aktien steg hela 17 procent.

Net Entertainment steg 6,1 procent till 285:50 och noterade nytt rekord, 288:50 kronor, under dagen. Styrelseledamoten Mikael Gottschlich köpte 80.000 aktier i onlinespelleverantören i fredags.

Senaste prisutvecklingen (~kl. 06:40)

OMXS30
EURO STOXX 50
Frankfurt DAX
London FTSE 100
S&P 500
Nasdaq Comp.
NIKKEI 225
HANG SENG
EUR/USD
EUR/SEK
USD/SEK
WTI Termin
Brent Termin
1701,29
3731,35
12005,69
7019,68
2091,50
4994,73
19731,98
24462,51
1,0923
9,2769
8,4922
47,36
55,18
0,17%
0,87%
0,92%
-0,26%
-0,61%
-0,32%
0,09%
0,27%
0,04%
-0,02%
-0,06%
-0,32%
0,11%

Börsnyheter och Teknisk Analys varje dag klockan 12.00

Av: Fredrik Stenkil för Tradingportalen/Nyhetsbyrån Direkt.
Frågor och kommentarer alltid välkomna på fredrik.stenkil[at]gmail.com

Tags:

Anmäl dig till vårt exklusiva nyhetsbrev idag!

Skräddarsydda e-postmeddelanden

Ingen SPAM någonsin!

Alt coin news

Avprenumerera närsomhelst

Efter registrering kan du även få enstaka specialerbjudanden från oss via e-post. Vi kommer aldrig sälja eller lämna ut dina uppgifter till tredjeparter. Se vår sekretesspolicy här.