Home > Morgonrapport: OMXS30 visar styrka och utmanar tidigare motståndsnivåer…

Morgonrapport: OMXS30 visar styrka och utmanar tidigare motståndsnivåer…

OMXS30 steg ännu en dag när indexet avancerade 0,49 procent till över 1619 punkter, vilket omfattar en riktigt stark inledning på 2018 då indexet ännu inte har haft en minusdag för året. Under natten har de asiatiska börserna utvecklats positivt över lag. Brent-oljan handlas nu till cirka 68 dollar och har under morgonen stigit dryga 0,6 procent. Små rörelser på valutamarknaden noteras.
Sammantaget väntar vi oss att OMXS30 inleder tisdagens handel kring oförändrat.

Få morgonrapporten till din e-post dagligen innan börsen öppnar!

Dagens analys

OMXS30 steg ännu en dag och visar nyårstyrka! Indexet har nu på denna sida om året stigit 2,68 procent, efter gårdagens 0,49 procent. Omsättningen under gårdagen låg på 16,8 miljarder kronor. OMXS30 stängde till 1619 punkter och har återtagit 200 dagars glidande medelvärde med besked. Även motståndsnivån runt 1614 punkter passerades relativt enkelt och ger en intressant köpsignal, med behållningen om att omsättningen inte var något över det vanliga.

Bland storbolagen steg Atlas Copco och Sandvik, samt fastighetssektorn. H&M som börjat året med en nedgång strax under 4 procent handlades under gårdagen kring oförändrade nivåer. SAS vände upp drygt 6 procent efter en köprekommendation från DI. Backade mest gjorde Fingerprint som noterades ner med 4,3 procent.

Även många små och medelstora bolag har öppnat året starkt, med på sina håll kraftiga uppgångar. Bland annat så har Starbreeze stigit och börjat återhämta förra årets kraftiga nedgångar, där bolaget aktie avancerade runt 11 procent vilket summerar en uppgång över 30 procent sedan årsskiftet.

 

Fed-chefen i Atlanta talade under måndagskvällen om att de förväntade 3-4 höjningarna i räntan per år framöver inte alls är säkert. Detta efter att han såg bevis på ett ändrat ekonomiskt läge, där räntenivån som krävs för att BNP och inflationen ska varaktigt hålla sig kring målet om 2 procent, endast kan öka marginellt på medellång sikt. Vilket skulle vara en förklaring till varför han anser att rådande penningpolitik är nära ett relativt neutralt område och varför det kanske är för mycket att räkna med 3-4 räntehöjningar per år. Han påtalade också riskerna med att inflationsförväntningarna inte tar fart, vilket skulle försvåra för FED att nå inflationsmålet.
Som tidigare påpekat ligger detta mer i linje med marknadens förväntningar och vi får se om inflationen kan få bättre fart med tanke på skattelättnaderna.

 

Idag väntas arbetslöshetssiffror från EMU för november månad, där arbetslösheten väntas sjunka till 8,7 procent från oktober månads 8,8 procent. Detta innebär ett fortsatt positivt läge för EMU områdets ekonomi där arbetslösheten har sjunkit kraftigt de senaste åren. Minns man tillbaka för några år sedan med Greklandskrisen och andra surdegar inom EMU-området så har det varit väldigt lugnt på den fronten senaste tiden, vilket har varit positivt för börserna runt om Europa.

Tysklands industriproduktion kommer även under dagen där den tyska ekonomin väntas fortsätta att utvecklas positivt. För november månad väntas den ha stigit med 1,6 procent. Svensk politik skall granskas och riksgälden presenterar statsbudgetens utfall för december månad, med en stark svensk ekonomi väntas större överskott än tidigare beräknat.

Idag startar även elektronikmässan CES i Las Vegas och väntas pågå fram till och med fredag.

Tekniskt så innebar forceringen av motståndsnivån 1614 punkter under gårdagen ytterligare tecken på att det finns underliggande styrka och riskaptit för börsens bolag när vi närmar oss rapportperioden. Det höjer inte bara det tekniska läget mot positivt utan höjer även förväntningarna på de rapporterande bolagen. Om några veckor drar den igång och vi får svaren. Närmast motståndsnivå finns vid 1624 och 1637 punkter, där den senare ger en köpsignal och ett starkare bevis för den uppgången som inlett året. Dock så har omsättningen varit relativt svag, vilket inte ger någon större hint om det finns någon betryggande tro i den rådande uppvärderingen på börsen. Åt andra sidan så har nedgångarna senaste tiden gått under samma milda omsättningsnivåer.
Stödnivåerna finns främst vid 1592 och 1572 punkter där den senare motsvarar nivåerna vid sista handelsdagen på året.

Vilka hålltider och bolag som rapporterar kommande veckor kan ni läsa här.

Hålltider under dagen

Makrostatistik

 • Storbritannien: BRC butikshandel december kl 1.01

 • Nederländerna: KPI december kl 6.30

 • Tyskland: industriproduktion november kl 8.00

 • Tyskland: handels- bytesbalans november kl 8.00

 • RGK: statsbudgetens utfall december kl 9.30

 • EMU: arbetslöshet november kl 11.00

 • USA: NFIB småföretagarindex december kl 12.00

 • USA: TRE detaljhandel, veckodata kl 13.45

 • USA: Redbook detaljhandel, veckodata kl 14.55

 • USA: JOLTS, lediga jobb, november kl 16.00

 • USA: oljelager (API), veckostatistik kl 22.30

Övrigt

 •  Riksdagen: justitieminister Morgan Johansson träffar riksdagsjournalisterna kl 10.00

 • Riksbanken: resultat omvänd repa kl 10.15
 • CES elektronikmässan hålls i Las Vegas 9-12 januari

Samtliga börshändelser och estimat för veckan hittar du här!

Senaste börsnyheterna

Stockholmsbörsen förlängde under måndagen den börsfest som har präglat inledningen av året. Flera vinnare fanns i fastighetssektorn. Klädjätten H&M vände åtminstone tillfälligt upp efter fem dagars kurspress, samtidigt som färska rekommendationer för andra företag rörde om på marknaden.

Vid stängning var OMXS30 upp 0,5 procent till 1.619, med aktier för 16,8 miljarder kronor omsatta på Stockholmsbörsen.

H&M slutade bara 0,1 procent upp efter en försvagning under eftermiddagen. I klädsektorn noterades att det icke börsnoterade svenska klädföretaget Boomerang gick i konkurs och att klädförsäljningen i Tyskland, som är en viktig marknad för H&M, sjönk 10 procent under årets första vecka.

Aktier i fastighetssektorn gick bra i Sverige och Europa i samband med en europeisk räntenedgång. Fabege klättrade 2,1 procent. Flera bostadsutvecklare gick samtidigt starkt med stöd av uppgifter i DN om en bra inledande visningshelg på året.

Verkstadsbolagen Atlas Copco och Sandvik steg 1,4-1,8 procent. DNB har höjt sin rekommendation på Sandvik till köp.

SAS lyfte 6 procent efter en köprekommendation i Dagens Industri. Tieto klättrade 7 procent sedan UBS höjt sin rekommendation för it-konsulten till köp.

Bland de relativt få storbolag inom OMXS30 som gick svagt återfanns Fingerprint Cards som sjönk 4,3 procent efter fredagens starka uppgång. Vitvarubolaget Electrolux tappade 0,8 procent.

Starbreeze steg 11 procent utan några egentliga nyheter. Spelbolaget hade dock ett kursmässigt tufft fjolår.

Dosplaneringsföretaget Raysearch, som i höstas vinstvarnade för det nu rapporterade tredje kvartalet, backade ytterligare 8 procent på måndagen i efterdyningarna av att den belgiska samarbetspartnern IBA vinstvarnade i fredags.

Förpackningstillverkaren Billerud Korsnäs har drabbats av massavedsbrist till följd av den milda vintern och befarar att det första kvartalet kommer att påverkas negativt med 80-100 miljoner kronor. Aktien tappade initialt, men återhämtade sig och slutade 0,1 procent upp.

Nordea adderade Hoist Finance till sin svenska modellportfölj samtidigt som nischbanken Nordax fick lämna densamma. Hoist steg 3,3 procent medan Nordax föll 4,2 procent.

Nordsjöoljan handlades upp marginellt till 67:65 dollar fatet. Bland oljeaktierna var Enquest upp 6,6 procent, medan Lundin Petroleum och Africa Oil steg 2-3 procent vardera.

I biotekniksektorn steg både Medivir runt 7 procent och Diamyd 2 procent efter positiva nyheter kring studieresultat.

Scandic Hotel sjönk 4,3 procent efter sänkt rekommendation från Morgan Stanley.

ABG:s riktkurshöjning av Dustin från 75 till 90 kronor medförde en 4 procent dyrare Dustin-aktie som bytte ägare vid 82 kronor.

Gruvbolaget Endomines, som fokuserar på guld, producerade 398 kilogram av den ädla metallen under förra året. Det var i den övre delen av bolagets mål på 350-400 kilogram. Aktien steg 0,3 procent.

Cell Impact har fått en kinesisk order värd 0,2 miljoner kronor som enligt bolaget är en viktig indikator på konkurrenskraftig teknologi. Aktien steg 13 procent.

Upp var det även för båtmotorbolaget Cimco, vars aktie ökade 6,6 procent efter att bolaget identifierat vad som orsakade värmeproblem i den problemdrabbade 200-hästarsversionen av deras utombordare, och har en plan på plats. Dessutom ser det enligt pressmeddelandet om detta ljust ut för den mindre 150-hästarsversionen.

Få morgonrapporten till din e-post dagligen innan börsen öppnar!

Senaste prisutvecklingen (~kl. 06:40)

OMXS30
EURO STOXX 50
Frankfurt DAX
S&P 500
DJIA
Nasdaq Comp.
NIKKEI 225
HANG SENG
EUR/USD
EUR/SEK
USD/SEK
WTI Termin
Brent Termin
1619.13
3616.45
13367.78
2747.71
25283
7157.39
23854.99
30966.19
1.2
9.81
8.2
62.22
68.19
0.49%
0.24%
0.36%
0.17%
-0.05%
0.29%
0.59%
0.22%
0,00%
-0.05%
-0.06%
0.79%
0.6%

 

Börsnyheter och Teknisk Analys varje dag klockan 10.00

Av: Andreas Leandersson för Tradingportalen/Nyhetsbyrån Direkt.
Frågor och kommentarer alltid välkomna på redaktionen[at]tradingportalen.com

Taggar:

Anmäl dig till vårt exklusiva nyhetsbrev idag!

Skräddarsydda e-postmeddelanden

Ingen SPAM någonsin!

Alt mynt nyheter

Avprenumerera närsomhelst

Efter att du registrerat dig kan du också få tillfälliga specialerbjudanden från oss via e-post. Vi kommer aldrig att sälja eller distribuera dina uppgifter till tredje part. Se vår sekretesspolicy här.