Home > Morgonrapport: OMXS30 visar tydlig vilja att noteras över 1400 punkter. Svagt positiv öppning väntas.

Morgonrapport: OMXS30 visar tydlig vilja att noteras över 1400 punkter. Svagt positiv öppning väntas.

Stockholmsbörsen handlades sidledes större delen av dagen, men fick ett kraftigt glädjerus senare delen av handeln då USA öppnade och drog med svenska börsen, som stängde vid dagshögsta. OMXS30 steg avslutningsvis +0.49% till 1417 punkter, efter att vid två tidigare tillfällen under dagen närmat sig 1400 punkter. Omsättningen uppgick på Stockholmsbörsen till drygt 12 miljarder kronor på torsdagen, när vinnaren blev Husqvarna som steg +3.90%, medans indextunga H&M föll -4.28% efter dystra försäljningssiffror. NGM-börsens omsättning uppgick på torsdagen till drygt 219 miljoner kronor, vinnaren blev FrontOffice Nordic B med en uppgång på +15.69%, samt förloraren blev Uni-light LED TO2 med en nedgång på -21.05%. Den amerikanska handeln steg redan inledningsvis på torsdagen och flera storbolagsindex stängde runt en procent på plus. När vi vänder blickarna mot Asien denna morgon så fortsätter Kina att hålla stängt även idag, där övriga länder har fortsatt i det positiva spår som upplevdes bland Europeiska och Amerikanska börser på torsdagen, och noterar efter nattens handel i Tokyo en uppgång på +0.37%, medans Hong Kong utvecklats något starkare med uppgång på +0.63%. Oljan har under nattens handel fallit tillbaka till strax över 46 dollar, efter en vändningspunkt vid 47 dollar på torsdagen.

Dagens fokus:

  • USA: KPI augusti kl 14.30
  • Kinabörserna helgstängda pga Mid-autumn Festival

Ledande svenska terminer indikerar en svagt positiv öppning med ett par timmar kvar tills Stockholmsbörsen öppnar.

Dagens analys

Stockholmsbörsen öppnade mycket riktigt negativt på torsdagen enligt förväntan, och var även på god väg att utmana vårt sentimentala stöd 1400 punkter.

Köparna klev in genom dörren och satte stopp för vidare nedgång, och trots att vi upplevt en sidledes handel under större delen av dagen, med en svag nedgång inför amerikansk börsöppning, fick vi ett starkt momentum i USA som drog med svenska och europeiska börser norrut.

Det är mycket känslor som styr marknaden just nu, och under torsdagen upplevde vi inte minst svårigheter att kliva över 1410 punkter.

Dagens handel förväntas öppna kring den prisnivå vi stängde på torsdagen, där storbolagsindexet stängde vid dagshögsta 1417 punkter, med andra ord en punkt under onsdagens dagshögsta notering.

OMXS30 (dagsdiagram)

Vi har nu vid flertalet tillfällen funnit stöd från köpare som vägrar släppa igenom säljarna vid 1400 punkter, vilket kan ses som positivt, och frågan är helt enkelt om vi denna fredag kan finna stöd över 1417 punkter för att stänga över 1423 punkter…

Omsättningen var något lägre på torsdagen vilket även ställer vissa orostecken, men lyckas vi bara stänga över 1423 punkter på fredagen, så finns det goda skäl till att vi kan få uppleva ett utbrott över 1453 punkter kommande vecka.

På torsdagen visade även vår RSI indikator på tydligt översålt, vilket ytterligare skulle kunna indikera vägledning vidare norrut, samtidigt som 50 dagars glidande medelvärde pekar norrut.

Nästa vecka är det äntligen dags för FOMC mötet 20-21 september, och den stora frågan är, trots att statistik visar på att vi inte får en räntehöjning från amerikanska centralbanken hur detta utkristalliserar sig.

En räntehöjning är positivt för dollarn, samtidigt som guldet skulle stiga kraftigt och med stor sannolikhet noteras under 1300 dollar vid ett sådant scenario.

Tidigare i veckan visade statistik på en 28 procents sannolikhet av en räntehöjning, och efter torsdagens detaljhandelsiffror som överraskade med en lägre siffra än väntat så tes denna sannolikhet minskat något ytterligare.

Räntebeskedet kommer på onsdag kl 20.00 nästa vecka, och är alltså en av de viktigaste händelserna.

Dagens makroagenda är dock väldigt glest, och vi får egentligen bara en signifikant händelse under eftermiddagen kl 14.30 när USA levererar KPI siffor för augusti.

En något mer positiv siffra förväntas denna månad, som efter en överraskande nedgång i juli bör ge en förbättring under augusti. Bensinpriserna sjönk bara svagt i augusti, samtidigt som matpriserna som tidigare tyngt huvud-KPI indikerar en vändning efter tre månads nedgång.

Indextunga H&M levererade på torsdagen försäljningssiffror som var sämre än väntat.

Vi fick en negativ överraskning då försäljningen i augusti ökade 7%, där analytikerna hade förväntat sig 11.7%.

Tungviktaren H&M föll inledningsvis -2.35 procent på torsdagen, vilket var i linje med förväntningar från bland annat Bank of America Merrill Lynch och Credit Suisse, som väntade en nedgång på 2-3 respektive 1-2 procent före börsöppningen.

Vi rapporterade redan på tisdagen inför försäljningssiffrorna att HSBC lämnade rekommendationen behåll från tidigare köp då man räknar med press på H&M:s bruttomarginal för det tredje kvartalet, då man lämnade andra kvartalet med en högre lagernivå än väntat.

Samtidigt skrev vi att HSBC förväntade sig något mer pressad försäljning i augusti jämfört med juni och juli som visade 8 respektive 10 procent, men att man ser potential till återhämtning under fjärde kvartalet.

Flera riktkurser har även höjts senaste månaden från bland annat Santander, Goldman Sachs och RBC Capital Markets.

Riktkurserna justerades därmed upp till 275, 280 och 290 kronor.

H&M som föll -4.28 procent, stängde på torsdagen till 248.10 kronor.

H&M (dagsdiagram)

På torsdagen kom nyheten att amerikanska och holländska myndigheter har föreslagit ett förlikningsbelopp på 12 miljarder kronor, avseende Telias etablering i Uzbekistan 2007.

Telia själva hade räknat med ett belopp på omkring 7-8 miljarder kronor.

Inför torsdagens börsöppning förväntade bolagets aktie backa 1-2 procent enligt mäklare som Bank of America Merrill Lynch och Credit Suisse. Inledande handeln blev något bättre än väntat, då aktien enbart backade inledningsvis -0.7%.

Telias vd Johan Dennelind sade vid torsdagens telefonkonferens gällande förlikningsbeloppet att ”Telias uppfattning är att de amerikanska och nederländska myndigheters föreslagna förlikningsbelopp täcker alla existerande utredningar på alla jurisdiktioner.”, samtidigt sade även bolagets vd att man inte har ändrat något vad gäller sin utdelning eller sin utdelningspolicy.

Enligt pressmeddelandet som gick ut på torsdagen kommenterade Telia Companys styrelseordförande Marie Ehrling att ”Jag har många gånger tidigare sagt att Telia Company gick in i Uzbekistan på ett oetiskt och felaktigt sätt och vi är beredda att ta ansvar för det. Vi samarbetar fullt ut med myndigheterna för att bringa klarhet. Med detta sagt är vår första reaktion på det föreslagna beloppet att det är mycket stort. Vi måste nu analysera informationen och bestämma hur vi ska fortsätta den pågående dialogen med myndigheterna.”

Under eftermiddagen kom nyheten att Telia kan komma att överväga ett bud på danska TDC, samtidigt som amerikanska fonden Apollo Global Management överväger ett nytt högre bud inom kommande veckor, efter att tidigare bud avslagits i juli enligt Bloomberg News.

TDC aktien steg hela +7.5 procent efter nyheten.

Telia återhämtade sig något på torsdagen, och fick en total nedgång på -0.53 procent, till 37.20 kronor.

Telia (dagsdiagram)

En intressant iakttagelse på torsdagen var att Boliden fortsatte att pressas inledningsvis i handeln, trots att flera basmetaller stigit runt två procent.

Boliden vars verksamhet inriktad på de första stegen i förädlingskedjan som är prospektering, gruvbrytning och anrikning, smältning, raffinering samt återvinning arbetar huvudsakligen med Zink och Koppar.

Prisutvecklingen för flera basmetaller på torsdagen har inneburit att Zink och Koppar men även Aluminium stigit rejält, efter att räntehöjaroron avtagit i USA och stabil makro data från Kina presenterats tidigare i veckan.

JP Morgan inledde för drygt en vecka sedan bevakning med köp av Boliden, med rekommendationen övervikt, och riktkursen landade på 215 kronor.

Även ABG Sundal Collier sänkte från sälj till behåll tidigare i augusti, samt Berenberg som upptog bevakning med behåll. Riktkurserna landade på 160 respektive 180 kronor.

Boliden återhämtade sig under senare delen av dagen och tog ikapp en del av det försprånget som basmetallerna redan skapat, och avslutade riktigt starkt i sluthandeln med en uppgång på +1.27 procent till 183.40 kronor.

Boliden (veckodiagram)

Vilka hålltider och bolag som rapporterar kommande veckor kan ni läsa här.

Få morgonrapporten till din e-post dagligen innan börsen öppnar!

Hålltider under dagen

Makrostatistik

  • SCB: värdepappersstatistik augusti kl 9.30
  • EMU: arbetskostnader 2kv kl 11.00
  • USA: KPI augusti kl 14.30
  • USA: Michiganindex (prel) september kl 16.00

Övrigt

  • Kinabörserna helgstängda pga Mid-autumn Festival
  • EU: extra toppmöte i Bratislava
  • Regeringen: finansminister Magdalena Andersson deltar i interpellationsdebatt
  • Ryssland: räntebesked kl 12.30

Samtliga börshändelser och estimat för veckan hittar du här!

Senaste börsnyheterna

Efter fem nedgångsdagar i rad avslutade Stockholmsbörsen på plus, trots att indextunga H&M tappade rejält. Börsen tillbringade huvuddelen av torsdagen på lätt negativ mark, men klart stigande kurser i USA-handeln drog den sista timmen med sig såväl Stockholm som övriga Europa.

Ett räntebesked från Bank of England gick relativt obemärkt förbi. Centralbanken lämnade basräntan oförändrad på 0,25 procent, vilket var helt i linje med förväntningarna, men en räntesänkning senare i år ligger fortfarande i korten. Eftermiddagen bjöd även på en massiv anstormning av amerikansk makrodata där det största pjäserna: detaljhandeln, Philadelphia Fed Index, PPI och Empire manufacturing inte omedelbart gav något genklang i aktiekurserna.

Vid stängning noterades storbolagsindexet OMXS30 0,5 procent högre till nivån 1.417. Omsättningen på Stockholmsbörsen stannade på drygt 12 miljarder kronor.

Inom OMXS30 steg 26 av aktierna och i toppen märktes verkstadsbolag som Atlas Copco och SKF, upp 2,1 respektive 1,4 procent. Även flertalet av bankerna utvecklades starkt.

Kinnevik avancerade 1,5 procent. Kinnevikdelägda Global Fashion Groups försäljning steg rejält under det första halvåret men med fortsatt, om än minskad, rörelseförlust.

I motsatt ände låg H&M med en nedgång på 4,3 procent. Bolagets augustiförsäljning steg 7 procent och därmed missade analytikernas förhandstips utfallet med i snitt nära 5 procentenheter. Kylan som skulle locka in kunderna i H&M:s butiker uteblev under den andra halvan av augusti och höstkollektionen försvann därmed inte från galgarna i önskvärd omfattning. En titt på väderkartorna visar att värmen hittills i september dröjt sig kvar på fler viktiga marknader.

SSAB noterades 1,7 procent lägre. En fortsatt utmanande amerikansk grovplåtsmarknad, tröga utredningar om importavgifter och stigande priser på kol har fått RBC Capital Markets att sänka SSAB till underperform.

Amerikanska och holländska myndigheter har föreslagit ett förlikningsbelopp på cirka 12 miljarder kronor avseende Telias etablering i Uzbekistan.

”Det är ett stort belopp, vi hade räknat med något i storleksordningen 7-8 miljarder kronor”, sade Swedbanks aktiestrateg Lars Söderfjell till Nyhetsbyrån Direkt.

Inom sektorn tog också budrykten fart gällande danska TDC där anonyma källor bland annat nämnde Telia som en möjlig intressent. Telia-aktien sjönk 0,5 procent och i Köpenhamn klättrade TDC 5,8 procent.

Hoist avslutade oförändrat efter att ha noterats som mest 2 procent ner. Bolaget höll en kapitalmarknadsdag utan att bjuda på några större nyheter. Lagda mål hölls intakta, likaså upprepades synen om en marknad med ett ökat antal skuldportföljer men med en ökad konkurrens.

Internetoperatören Bahnhof rasade nära 13 procent efter att dotterbolaget Elementica inte har fått i gång någon byggstart och att tidpunkten för en särnotering är högst osäker.

Motion Display, listat på Aktietorget, har fått en order på 4,9 miljoner kronor, bolagets största hittills och aktien rusade 48 procent.

Senaste prisutvecklingen (~kl. 06:40)

OMXS30
EURO STOXX 50
Frankfurt DAX
London FTSE 100
S&P 500
DJIA
Nasdaq Comp.
NIKKEI 225
HANG SENG
EUR/USD
EUR/SEK
USD/SEK
WTI Termin
Brent Termin
1416.83
2973.77
10431.2
6730.3
2147.26
18212.48
5249.69
16466.44
23335.59
1.12
9.54
8.48
43.57
46.22
0.49%
0.30%
0.51%
0.85%
1.01%
0.99%
1.47%
0.37%
0.63%
-0.02%
0.01%
0.02%
-0.77%
-0.79%

 

Börsnyheter och Teknisk Analys varje dag klockan 10.00

Av: Michael Andersson för Tradingportalen/Nyhetsbyrån Direkt.
Frågor och kommentarer alltid välkomna på redaktionen[at]tradingportalen.com

Tags:
Fed

Anmäl dig till vårt exklusiva nyhetsbrev idag!

Skräddarsydda e-postmeddelanden

Ingen SPAM någonsin!

Alt coin news

Avprenumerera närsomhelst

Efter registrering kan du även få enstaka specialerbjudanden från oss via e-post. Vi kommer aldrig sälja eller lämna ut dina uppgifter till tredjeparter. Se vår sekretesspolicy här.