Home > Morgonrapport: Öppning kring nollan när H&M försäljningssiffror står i fokus.

Morgonrapport: Öppning kring nollan när H&M försäljningssiffror står i fokus.

Stockholmsbörsen vände negativa tongångar tidigt under fredagsförmiddagen med stöd från banksektorn, och storbolagsindexet OMXS30 lyckades stänga +1.28% till 1522.5 punkter. Omsättningen uppgick till 13 miljarder kronor, och fredagens vinnare blev SOBI som steg +5.65%, och AXIS blev dagens förlorare med en nedgång på -2.99%. NGM-börsen omsatte på fredagen 179 miljoner kronor, vinnaren blev Real Holding i Sverige B med en uppgång på +14.29%, och Ascenditur föll -14.41% och blev dagens förlorare. USA börserna stängde överlag i svagt positiva tongångar, och håller på måndagen stängt till följd av Martin Luther King Day. Nattens handel i Asien pekar tydligt söderut, samtidigt som oljan noteras svagt på plus.

Dagens fokus:

 • Bolagsrapporter: H&M: presenterar försäljningssiffror för december kl 8.00
 • Valueguard: bostadspriser december kl 9.00
 • IMF: uppdaterad global konjunkturprognos kl 15.00
 • USA: helgstängt, Martin Luther King Day

Ledande svenska terminer indikerar en oförändrad öppning med ett par timmar kvar tills Stockholmsbörsen öppnar.

Få morgonrapporten till din e-post dagligen innan börsen öppnar!

Dagens analys

Fredagens handel vände tidigt negativa tongångar till en kraftig uppgång.

OMXS30 bottnade ut kring 1507 punkter, för att stänga strax under vår motståndsnivå 1523 punkter.

Uppgången eldades på från banksektorn som steg mellan drygt två till strax över två procent.

Denna måndag pekar ledande terminer på en oförändrad börsöppning.

Trots detta visar Asien ett dystert humör vilket mycket väl skulle kunna spridas över till den Europeiska handeln.

Eftersom USA-börserna idag håller stängt till följd av Martin Luther King Day, räknar vi med en något lägre aktivitet på svenska börsen än vanligt.

Morgonrapport: Öppning kring nollan när H&M försäljningssiffror står i fokus.

Då vi stängde strax under vår motståndsnivå 1523 punkter byggdes en kortsiktig teknisk nyckelnivå upp vid 1520/1521 punkter, då fredagens handel upplevde hög handelsaktivitet kring dessa prisnivåer.

Om positiviteten mot förmodan kan tillta på förmiddagen, räknar vi med en fortsatt resa upp emot 1527 punkter, efter att vi kliver över 1523 punkter, för att därefter vända blickarna mot 1540 punkter som sedan en längre tid tillbaka agerat tydligt motstånd vid upprepade tillfällen.

Däremot är sannolikheten något högre att vi kan backa inledningsvis, då asiatiska börserna är på ett sådant negativt humör.

Eftersom vi även på fredagen klev över vår motståndsnivå 1517 punkter, kommer denna prisnivå att agera som tydligt stöd under måndagens handel.

Att denna prisnivå fortfarande är en teknisk nyckelnivå, bekräftades åter under fredagens handel då vi fick en balanserande handel under lite mer än en timme efter genombrottet under fredagens eftermiddagshandel.

Om 1517 punkter lyckas hållas, ökar sannolikheten för att vi får uppleva ett handelsintervall inom 1517 och 1540 punkter inledningsvis av veckan.

Däremot om vi åter bryter 1517 punkter på måndagen, ökar sannolikheten för ett nytt utmanande av 1500 punkter, och eftersom vi fortfarande ser en kortsiktigt vidare uppgång ser vi gärna att denna sentimentala prisnivå håller för att inte rubba denna prognos.

Indextunga H&M som tidigt denna morgon levererar försäljningssiffror kl 8.00, kan även komma att styra den inledningsvisa handeln vid avvikande scenario. Mer om förväntningarna kan ni läsa längre ned i dagens morgonrapport, taget från fredagens mini analys i våra sociala kanaler.

Dagens tekniska nyckelnivåer faller därmed på plats med motstånd redan 1523 följt av 1527 punkter som närliggande.

Våra tekniska stödnivåer inväntar kortsiktigt vid 1521/1520 punkter, men därefter följer 1517 och framförallt vägskälet 1500 punkter.

Makroagendan för dagen inleder vi med bostadspriser i december från Valueguard kl 9.00.

Efter en längre tids dämpning kan bostadsmarknaden ha visat tecken på förnyat tryck de senaste månaderna, och prisförväntningarna har stabiliserat på en högre nivå.

Därefter kl 15.00 får vi en uppdaterad global konjunkturprognos från IMF.

Efter en serie nedrevideringar lämnade IMF sin globala BNP-prognos oförändrad i oktober, och såg en uppgång på 3,1% för 2016 och 3,4% för 2017.

IMF uppehöll sig då delvis vid det osäkra läget för Storbritannien och sedan dess har vi fått ett nytt osäkerhetsmoment i och med Donald Trumps valseger, som gör utsikterna för USA svårbedömda beroende på hur mycket av hans agenda som blir verklig politik.

Commerzbank noterar att ett ljusare stämningsläge runt om i världen indikerar att världsekonomin växlat upp i slutet av 2016, men frågan är hur uthålligt det är.

De är skeptiska till utsikterna för Kina där strukturproblemen troligen kommer att göra sig gällande och i USA kan redan högt kapacitetsutnyttjande förhindra en ytterligare acceleration i tillväxten. Även euroområdet kan få svårt att bibehålla en högre tillväxttakt om omvärlden sviker.

Senare i veckan får vi även redan på tisdag tyska sentimentindexet ZEW-index, Theresa May talar om regerings Brexitplaner för att på onsdagen få KPI siffror och industriproduktion i USA följt av räntebesked från ECB.

Även på fredagen kl 15.30 kommer Donald Trump att sväras in som president.

H&M förväntas presentera en ökning av den totala försäljningen på måndag.

En ökning av den totala försäljningen beräknas på 9.1% i december i lokala valutor, jämfört med december 2015.

På måndag är det dags för H&M att presentera sina sedvanliga försäljningssiffror, som i december enligt en sammanställning från SME Direkt av 24 analytikers prognoser väntas redovisa en ökning på 9.1% jämfört med december 2015.

Enligt Textilwirtschaft var den tyska klädhandelsförsäljningen i Tyskland oförändrad jämfört med samma månad förra året, och enligt Svensk Handel Stil minskade försäljningen i Sverige med 1.9 procent mellan 1-21 december jämfört med samma period förra året.

Den 31 januari är det dags för H&M att presentera delårsrapport, som enligt analytiker förväntas presentera ett rörelseresultat på 6.905 miljoner kronor i det brutna räkenskapsårets fjärde kvartal.

Riktkurserna befinner sig därmed efter att UBS på fredagen sänkte riktkursen till 275 kronor för H&M med Deutsche Bank 225 kr, Credit Suisse 224 kr, Swedbank med 300 kronor samt Barclays Capital med 285 kronor.

H&M förväntas presentera en ökning av den totala försäljningen på måndag.

Clas Ohlson fortsätter vidare norrut efter starka försäljningssiffror.

Steg inledningsvis över två procent, och klev därmed tydligt över MA 200.

Clas Ohlson fortsätter vidare norrut på fredagen efter att den totala försäljningen steg med 9 procent i december, över analytikernas förväntningar på 7.4 procent.

På den svenska marknaden steg försäljningen med 4 procent, medan Norge och Finland visade en uppgång på 14 respektive 11 procent.

När det gäller den totala försäljningen under räkenskapsårets första 8 månader (maj till december 2016) ökade denna med 5 procent till 5.838 miljoner kronor.

Den 20 december framgick det i ett pressmeddelande att Lotta Lyrå tillträder som ny vd i bolaget den 16 juni 2017.

Lotta arbetar i dag som utvecklings- och expansionschef på Ikea Gruppen, där hon även ingår i koncernledningen.

I början av december sänkte Nordea sin rekommendation för bolaget till sälj från tidigare behåll, men behöll riktkursen på 130 kronor.

Swedbank höjde dock sin rekommendation samtidigt till neutral från tidigare minska, och behöll riktkursen på 135 kronor.

Clas Ohlson fortsätter vidare norrut efter starka försäljningssiffror. Steg inledningsvis över två procent, och klev därmed tydligt över...

Vilka hålltider och bolag som rapporterar kommande veckor kan ni läsa här.

Hålltider under dagen

Bolagsrapporter

 • H&M: presenterar försäljningssiffror för december kl 8.00
 • Rio Tinto (operativ uppdatering)

Makrostatistik

 • Japan: maskinorder november kl 0.50
 • Storbritannien: Rightmove husprisindex januari kl 1.01
 • Mäklarstatistik: bostadspriser december kl 6.00
 • Valueguard: bostadspriser december kl 9.00
 • AF: veckostatistik kl 10.45
 • EMU: handelsbalans november kl 11.00
 • Polen: KPI december kl 14.00

Övrigt

 • IMF: uppdaterad global konjunkturprognos kl 15.00
 • World Economic Forums årsmöte i Davos
 • USA: helgstängt, Martin Luther King Day

Samtliga börshändelser och estimat för veckan hittar du här!

Senaste börsnyheterna

Stockholmsbörsen steg under fredagen med återhämtning för banker i hela Europa. Analytikernas rekommendationsförändringar var i fokus inför den kommande rapportperioden.

Banker var klart starkaste sektor i Europa och tog igen något av nedgångarna från i början av veckan. SEB var 2,3 procent upp, SHB och Swedbank 2,0 procent, Nordea 1,9 procent.

Vid stängning var OMXS30 upp 1,3 procent till nivån 1.522 och Stockholmsbörsen hade omsatt drygt 13 miljarder kronor.

Electrolux var enda storbolag på rött, 0,4 procent ned. Mest upp var Fingerprint Cards som klättrade 2,8 procent på eftermiddagen. Volvo hörde till de mest handlade med kursen 0,5 procent upp, sämre än index sedan Nordea Markets sänkt sin rekommendation till behåll från tidigare köp.

Ericsson berättade om ett strategiskt partnerskap med China Mobile inom sakernas internet. Natixis Securities höjde samtidigt riktkursen till 60 kronor från 50 kronor och upprepade rekommendationen neutral. Aktien steg 1 procent till 53:10 kronor.

Natixis höjde också rekommendationen för Nokia till köp samtidigt som Canaccord Genuity sänkte sin rekommendation till behåll. Nokia ökade 2 procent.

Duroc köper bolaget IFG av Peter Gyllenhammars bolag PGAB. Hela förvärvet betalas med nyemitterade Durocaktier. PGAB ägde tidigare 18 procent i Duroc, men får genom den nya affären inledningsvis ett innehav om 85 procent i bolaget. Peter Gyllenhammmar har dock fått undantag från budplikten. Duroc rusade på nyheten och stabiliserades hela 77 procent högre.

Immunovia, som handelsstoppades på First North i torsdagshandeln, kom med lovande resultat gällande IMMray och sjukdomen SLE. Handeln återupptogs på fredagsmorgonen och aktien steg 11 procent.

Clas Ohlsons totala försäljning steg 9 procent under december. Det var bättre än en förväntad försäljningsökning på 7,4 procent i en sammanställning från SME Direkt. Aktien lyftes 2,1 procent.

Biogen har knoppat av Bioverativ, Sobis amerikanska partner inom blödarsjuka – eller om det kan bli en konkurrent. Investerarna på Stockholmsbörsen verkar gilla den amerikanska aktiemarknadens värdering av Bioverativ. Sobi var upp 5,9 procent.

Kambi stängde efter initiala nedgångar 2 procent högre vid kursen 109:50 kronor. Danske Bank sänkte riktkursen till 142 kronor från tidigare 203 kronor med bibehållen köprekommendation.

MTG, som fick rejält med stryk tidigare i veckan, steg 1,9 procent till 268:70 kronor sedan Goldman Sachs höjt riktkursen till 274:10 kronor från 234 kronor. Rekommendationen sälj upprepades dock.

Billerud Korsnäs höjdes till köp från neutral av Swedbank och steg 1 procent.

Fastighetsbolaget Balder rörde sig 2 procent högre efter att Danske Bank höjt rekommendationen till köp från tidigare behåll.

Få morgonrapporten till din e-post dagligen innan börsen öppnar!

Senaste prisutvecklingen (~kl. 06:40)

OMXS30
EURO STOXX 50
Frankfurt DAX
London FTSE 100
S&P 500
DJIA
Nasdaq Comp.
NIKKEI 225
HANG SENG
EUR/USD
EUR/SEK
USD/SEK
WTI Termin
Brent Termin
1522.49
3324.34
11629.18
7337.81
2274.64
19885.73
5574.12
19119.44
22704.52
1.06
9.48
8.92
52.49
55.58
1.28%
1.15%
0.94%
0.62%
0.18%
-0.03%
0.48%
-0.87%
-1.02%
-0.22%
-0.01%
0.28%
0.23%
0.23%

 

Börsnyheter och Teknisk Analys varje dag klockan 10.00

Av: Michael Andersson för Tradingportalen/Nyhetsbyrån Direkt.
Frågor och kommentarer alltid välkomna på redaktionen[at]tradingportalen.com

Taggar:

Anmäl dig till vårt exklusiva nyhetsbrev idag!

Skräddarsydda e-postmeddelanden

Ingen SPAM någonsin!

Alt mynt nyheter

Avprenumerera närsomhelst

Efter att du registrerat dig kan du också få tillfälliga specialerbjudanden från oss via e-post. Vi kommer aldrig att sälja eller distribuera dina uppgifter till tredje part. Se vår sekretesspolicy här.