Home > Morgonrapport: Öppning i negativt territorium väntar när amerikansk sysselsättning står i fokus inför helgens val i Frankrike.

Morgonrapport: Öppning i negativt territorium väntar när amerikansk sysselsättning står i fokus inför helgens val i Frankrike.

Köpstyrka klev tillbaka in i bilden på torsdagen, vilket fick OMXS30 att notera ett nytt årshögsta vid 1641 punkter. OMXS30 stängde dock avslutningsvis +0.27% till 1638.33 punkter, och omsättningen på Stockholmsbörsen uppgick till 18.5 miljarder kronor. Fredagens handel kontras med amerikansk sysselsättning, blickar mot söndagens val i Frankrike, och ledande terminer pekar denna morgon på en inledning i negativt territorium.

Få morgonrapporten till din e-post dagligen innan börsen öppnar!

Dagens analys

Mycket riktigt fick vi fick vi en positiv resa på torsdagen, ändock något skakig sådan.

Nytt årshögsta vid 1641 punkter, efter att just 1640 punkter var svårslagen när säljare klev in och visade framfötterna.

Ledande terminer pekar denna morgon på en öppning i negativt territorium, med ett par timmar kvar tills den svenska handeln öppnar.

Att vi fortsätter att befinna oss i ett kortsiktigt överköpt läge, innebär att vi mycket väl kan få en avslutning på veckan i ”vinsthemtagningens anda”.

Morgonrapport: Öppning i negativt territorium väntar när amerikansk sysselsättning står i fokus inför helgens val i Frankrike.

Vi har dock eftersläntraren inom OMXS30, Skanska som lämnar rapport kl 07:30 idag, och frågan är inte bara vad som kommuniceras i sedvanlig ordning, utan det är även intressant och se om vi får positiva tecken framöver på bland annat den amerikanska marknaden, och dess vacklande infrastruktursatsning från amerikanska presidenten Donald Trump.

RSI indikatorn fortsätter nämligen att befinna sig över 80, detta trots att vi fått avtagande köpvolym med ett par mindre besök av säljstyrka med stängning på minus.

Detta innebär att vi håller koll på framförallt stödnivån som inväntar vid 1630, som varit riktigt svårslagen till utbrott tidigare i år.

Vi fortsatte även på torsdagen att uppleva ett positivt volymförhållande, vilket innebär att vi fick en hög omsättning i samband med att vi noterade ett nytt årshögsta, vilket bekräftar att vi kan bibehålla vårt positiva sentiment, för något högre notering som 1650 punkter inom kort.

Framförallt landar fokus på amerikansk sysselsättning som kommer redan kl 14:30, där trots att 70.6 procents sannolikhet pekar på en räntehöjning den 14 juni, skulle en stark siffra inbringa ännu högre sannolikhet för räntehöjning, vilket skulle kunna ge skjuts till bland annat den amerikanska dollarn, och storbanker.

Det franska valet går heller ej att undkomma, men eftersom Macron har pekats ut som förväntad vinnare ur valet på söndag sedan den första omgången för ett par veckor sedan, har marknaden upplevt trygghet kring EU.

Tidigt på fredagsmorgonen rapporterade Reuters att stödet enligt en färsk opinionsmätning från Elabe för Macron ökat till 62 procent, mot Le Pen som innehar 38 procent.

Vi följer noggrant utvecklingen, humöret är dessutom på topp bland ledande index inför helgens val, även om vi väntar oss en svagt negativ inledning i Europa på torsdagen.

Kanske ett uteblivet ”Frexit” kan vara det positiva momentum som krävs, för att ta oss vidare norrut och utmana all time high vid 1720 punkter?

Eftersom vi nu återgår till en allt mer makroteknisk börs när vi lämnar rapporterna bakom oss, skulle det knappast skada. Detta eftersom vi annars mycket väl skulle kunna utmana på allvar, och bryta den positiva trend vi ser tex. i månadsdiagrammet nedan, som minst sagt uppvisar en tydlig trend vidare norrut.

Med 10 månader i bagaget med stängning på plus, är trenden onekligen stark!

VIX-indexet fortsätter även att bibehålla mark strax över 10, men vid ett avvikande resultat på söndag, skulle det inte vara helt oväntat om denna skjuter i höjd om säljare kliver in i bilden och börjar veva…

Inför dagens handel innehar vi närmaste motståndsnivåer vid 1640 och 1650 punkter, följt av framförallt 1670 punkter.

Stödnivåer återfinns sedan tidigare vid 1630 punkter, följt av framförallt den sentimentala heltalsnivån 1600 punkter, därefter 1594 och 1588 punkter.

Vilka hålltider och bolag som rapporterar kommande veckor kan ni läsa här.

Gårdagens viktigaste börshändelser.

Laddar Atlas Copco för vidare uppgång…?

Med en uppgång på över 20 procent sedan årsskiftet, är frågan om vi har mer att ge…

Atlas Copco fortsätter att bita sig fast vid rekordnivåer i veckan.

En tydlig kraftsamling har pågått senaste veckan, och frågan är om vi står inför ett nytt utbrott mot nya höjder.

Torsdagens uppgång på över 1 procent, fick bränsle när Citi höjde riktkursen till 353 kronor, från tidigare 317 kronor.

Ur senaste nyhetsflödet har det framkommit i ett pressmeddelande att det bolag som skall knoppas av från Atlas Copco och delas ut till aktieägarna ska heta Epiroc.

Epiroc blir fokus på gruv- och anläggningskunder, och ”rest-Atlas Copco” kommer att behålla verksamheten för kompressorer, vakuumteknik och industriteknik.

Vi börjar se tydlig volym byggas upp kring 335 kronors nivån, vilket öppnar upp för utbrott, om den breda styrkan bibehåller sig inom OMXS30 och verkstadsbolagen…

Laddar Atlas Copco för vidare uppgång…? Med en uppgång på över...

Electrolux på väg mot all time high…?

Har redan stigit över 18 procent sedan årsskiftet…

Electrolux stiger för andra dagen i rad på torsdagen, med stöd från bland annat Pareto som redan på tisdagen höjde riktkursen till 280 kronor, från tidigare 255 kronor.

Till skillnad mot Pareto är dock Danske Bank något mer avvaktande i sin tongång.

”Electrolux presenterade ett resultat som starkare än väntat, med en besparingsprognos för helåret som överträffade våra förväntningar. Men huvuddelen av besparingarna syntes redan i det första kvartalet, vilket indikerar att den positiva effekten Q2-Q4 kommer att vara begränsad, och det ökar risken för en sjunkande marginal”, skrev banken.

Electrolux redovisade tidigare i veckan ett rörelseresultat som var 13 procent över analytikernas snittförväntningar, på 1.536 miljoner kronor i det första kvartalet 2017.

Bolagets aktie som nu stigit strax över 18 procent sedan årsskiftet ser nu ut att vara på väg än en gång att utmana tidigare all time high, den stora frågan är inte om vi utmanar, utan om det stundar utbrott eller rekyl även här…

Electrolux på väg mot all time high…? Har redan stigit över 18 procent sedan årsskiftet…

Fingret kliver under 30 kronor efter rapport.

Föll inledningsvis över 9 procent på torsdagsmorgonen.

Fingerprint Cards redovisade på torsdagen ett rörelseresultat på 70.8 miljoner kr i det första kvartalet 2017, under väntade 110 miljoner kr.

Rörelsemarginalen kom även tydligt under förväntningarna, med 10.3 procent mot väntade 16.3 procent, samtidigt som det framgick att lageruppbyggnad drog ned kassaflödet kraftigt.

”Jag tror absolut att vi kan sälja det. Frågan är om vi kanske låter det gå lite billigare” sade bolagets vd Christian Fredrikson till Nyhetsbyrån Direkt tidigt på torsdagen när frågan kom gällande de höga lagernivåerna.

Fingerprint tror att lagernivåerna kommer att normaliseras under det andra kvartalet, och upprepade samtidigt på torsdagen att bolaget kommer fortsätta selektiv rekrytering av spetskompetens.

”Efter ett par år av mycket kraftig tillväxt finns det anledning att konsolidera verksamheten och passa på att se över och anpassa processer och arbetssätt”, skrev Christian Fredrikson.

Den sura delårsrapporten innebär att bolagets aktie nu handlas strax under 30 kronor, och frågan är om det är fortsatt nedgång eller rekyl som stundar…

Fingret kliver under 30 kronor efter rapport. Föll inledningsvis över...

Hålltider under dagen

Bolagsrapporter

  • Skanska (kl 7.30), Attendo (kl 8.00), CTT Systems (kl 8.30), Hufvudstaden (före lunch)

Exklusive utdelning

  • Acando (1:30 kr), Addnode (2:25 kr), Ages (4:00 kr), Ahlsell (0:35 kr), Bufab (2:00 kr), Coor (1:55 kr + extra 1:45 kr), Dividend (aktier i Sensec Holding, 22 aktier i Dividend för 1 aktie i Sensec Holding), Eurocon Consulting (0:30 kr), Fast Partner (2:00 kr utav totalt 4:00 kr), Garo (2:85 kr), Gränges (2:40 kr), Lifco (3:50 kr), Loomis (8:00 kr), Millicom (2:64 usd), Mycronic (2:00 kr), NGS (7:00 kr), Probi (1:00 kr), Sagax (1:45 kr i stamaktie), Swedish Match (8:50 kr + extra 7:50 kr), Traction (2:15 kr)

Makrostatistik

  • SCB: industriproduktion mars kl 9.30
  • SCB: industriorder mars kl 9.30
  • SCB: tjänsteproduktion mars kl 9.30
  • SCB: restaurangindex mars kl 9.30
  • USA: sysselsättning april kl 14.30

Övrigt

  • Tokyobörsen stängd

Samtliga börshändelser och estimat för veckan hittar du här!

Senaste börsnyheterna

Stockholmsbörsen handlades till försiktigt högre kurser på torsdagen. Fingerprints resultatmiss sände ett varningens finger till investerarna som petade ned aktien.

Vid stängning var OMXS30 upp 0,3 procent till 1.638, med aktier för 18,5 miljarder kronor omsatta.

Fingerprint var näst mest omsatta aktie och föll 6,4 procent till 30:90 kronor efter sin rapport. Aktien var nere och vände under 30-kronorsnivån och handlades som lägst vid 28:81 kronor.

Trots att biometribolaget hade varnat för svagt kvartal inkom resultatet ordentligt under förväntningarna. Rörelseresultatet under det första kvartalet minskade nästan 90 procent, från 589 till 70,8 miljoner kronor, och var därmed 36 procent sämre än väntat enligt SME Direkt, trots att omsättningen var lite högre än väntat.

Rörelsemarginalen föll från 39,5 till 10,3 procent, klart sämre än väntade 16,3 procent.

I andra änden av indexet fanns Electrolux, upp 4,4 procent. Bolaget är en stor stålköpare, och järnmalmspriset föll 5 procent efter svaga kinesiska PMI-siffror i början av veckan. SSAB var samtidigt ned 1,8 procent, efter att ha tappat drygt 3 procent på onsdagen.

Högst omsatta bolag på Stockholmsbörsen var H&M. Klädkedjan vars aktie har haft en motig kursresa under det senaste året backade över 2 procent.

Beijer Alma steg drygt 6 procent efter sin rapport, som innehöll en tillväxt i resultat före skatt på 29 procent, mer än väntade 20 procent. Den organiska orderingången för det största segmentet Lesjöfors steg med 21 procent i kvartalet.

Eltel rekylerade upp över 6 procent till 49:90 kronor, efter onsdagens ras på 18 procent. Carnegie bedömer att risken i kraftnätsbolaget nu har minskat, och har höjt sin rekommendation för aktien från behåll till köp samt riktkursen från 55 till 65 kronor.

Holmen steg 4 procent dagen efter kvartalsrapporten, då aktien backade något. Danske Bank har höjt sin riktkurs för skogsbolaget från 350 till 390 kronor.

Loomis belönades med en uppgång på strax under 3 procent. Kontanthanteringsbolagets resultat i det första kvartalet kom in några procent över förväntningarna samtidigt som tillväxtprognoserna i Europa och USA upprepades.

Probi steg 12 procent efter sin rapport. Resultatet efter skatt för probiotikabolaget steg till 48 från 27 miljoner kronor under det första kvartalet jämfört med samma period i fjol.

Bland övriga rapportbolag steg Black Pearl och G5 Entertainment med knappt 4 respektive nästan 5 procent.

First North-listade bränslecellsbolaget Powercell tappade 15 procent till 36:70 kronor, efter att ha aviserat att teckningskursen i en genomförd riktad nyemission blev 33:50 kronor.

Mobilspelsbolaget Leo Vegas fortsatte upp 9,5 procent efter onsdagens rapport som överträffade förväntningarna. Carnegie har höjt sin rekommendation för aktien till köp.

Få morgonrapporten till din e-post dagligen innan börsen öppnar!

Senaste prisutvecklingen (~kl. 06:40)

OMXS30
EURO STOXX 50
Frankfurt DAX
London FTSE 100
S&P 500
DJIA
Nasdaq Comp.
NIKKEI 225
HANG SENG
EUR/USD
EUR/SEK
USD/SEK
WTI Termin
Brent Termin
1638.33
3627.88
12647.78
7248.1
2389.52
20951.47
6075.34
19445.7
24396.85
1.1
9.71
8.84
44.17
47.1
0.27%
1.16%
0.96%
0.19%
0.06%
-0.03%
0.05%
0.70%
-1.16%
0.08%
0.15%
0.08%
-2.97%
-2.65%

 

Börsnyheter och Teknisk Analys varje dag klockan 10.00

Av: Michael Andersson för Tradingportalen/Nyhetsbyrån Direkt.
Frågor och kommentarer alltid välkomna på redaktionen[at]tradingportalen.com

Tags:
DAX

Anmäl dig till vårt exklusiva nyhetsbrev idag!

Skräddarsydda e-postmeddelanden

Ingen SPAM någonsin!

Alt coin news

Avprenumerera närsomhelst

Efter registrering kan du även få enstaka specialerbjudanden från oss via e-post. Vi kommer aldrig sälja eller lämna ut dina uppgifter till tredjeparter. Se vår sekretesspolicy här.