Home > Morgonrapport: Öppning i negativt territorium väntas.

Morgonrapport: Öppning i negativt territorium väntas.

Veckan inleddes i negativt territorium, när månaden och kvartalets första handelsdag backade en procent till 1571.5 punkter i storbolagsindexet OMXS30. Omsättningen på Stockholmsbörsen uppgick till 15 miljarder kronor, och vinnaren blev Nobia som noterade en uppgång på +2.17%, och fastighetssektorn blev måndagens förlorare med Kungsleden i topp med -3.35%. Amerikanska börserna avslutade även negativt, dock betydligt mer begränsat med nedgång på -0.16% för bland annat S&P 500. Efter nattens handel i Asien där både Hong Kong, Shanghai och Shenzenbörsen är stängd noterar Nikkei 225 en nedgång på drygt en procent. Oljan har även här backat något sedan gårdagen, men bibehåller fortfarande mark över 53 dollar.

Dagens fokus:

 • USA: handelsbalans februari kl 14.30
 • Hongkongbörsen, Shanghaibörsen och Shenzhenbörsen stängda

Ledande svenska terminer indikerar en svagt negativ öppning med ett par timmar kvar tills Stockholmsbörsen öppnar.

Få morgonrapporten till din e-post dagligen innan börsen öppnar!

Dagens analys

Månaden och kvartalets första handelsdag inledde i tydligt negativt territorium, när storbolagsindexet backade en procent. Fortsatt nedgång väntas inledningsvis på tisdagen, men något svagare säljstyrka under nedgången på måndagen, och ett översålt territorium att vänta är frågan om detta räcker detta för att uppnå en vändpunkt…?!?

OMXS30 väntas på tisdagen inleda dagens handel omkring 1569 punkter enligt ledande terminer.

Detta innebär att vi förväntas backa två punkter från måndagens stängning, samt även under dagslägsta nivåer.

Vi upplever dessutom inte någon avtagande effekt, vilket i sin tur kan komma att innebära att vi får uppleva ett närmande av 1560 punkter.

Morgonrapport: Öppning i negativt territorium väntas.

Amerikanska ledande terminer pekar även på ett mindre negativt humör efter nattens handel i Asien.

Trots fortsatt nedgång att vänta på tisdagen, finns det positiva signaler.

Måndagens handel innebar förvisso en styrka i nedgången, dock var den avtagande jämfört med fredagens uppgång.

Detta innebär att vi bibehåller för tillfället åtminstone en positiv volymrelation, dvs så innehar vi kraftigare volym under uppgångsdagar jämfört med nedgångsdagar.

Skulle vi dock få en signifikant volym på tisdagen under nedgång, då blir det att vara mer försiktig, framförallt om den är omkring 20 miljarder precis som vi lyfter fram i vår veckovisa OMXS30 analys på måndag.

Dock skall vi ta med i beräkningen att OMXS30 nu efter den inledningsvisa nedgången som väntas på tisdagen, kommer innebära att vi befinner oss i ett kortsiktigt översålt territorium, vilket i sig är en situation som är upplagd för en attraktiv vändpunkt.

Det är även positivt att vi inledde måndagen i klart bättre humör än väntat, som vi lyfte fram att det fanns en viss indikation på.

Måndagens dagshögsta blev till och med 1591 punkter, bara tre punkter ifrån motståndsnivån 1594.

Vi innehar inga tunga makrobesked på tisdagen som väntas att styra marknaden, och det är inte förrän på onsdagen som både Skanska och Volvo står på tur med handel exklusive utdelning.

Även om det finns en viss negativ tongång överlag, finns det tecken på att det kan vara en tillfällig utskakning, och eftersom vi fortfarande bibehåller vår positivitet tror vi snarare på ett sådant scenario, samtidigt som vi dock väljer att lyfta fram en viss försiktighet.

Kampen fortsätter därmed att drivas inom sitt intervall om 1560 – 1600, och dagens motståndsnivåer finner vi i sedvanlig ordning för närvarande vid 1588, 1594 följt av 1600 punkter.

Dock kan vi se ett visst mothugg vid 1584 punkter om vi får en vändpunkt under dagen, då denna prisnivå under måndagen noterade signifikant volym.

Stödnivåer vid en fortsatt nedgång väntar kring 1560 följt av 1540 och 1527 punkter.

Dagens makroagenda landar fokus på handelsbalans februari i USA.

Underskottet i handeln med varor och tjänster väntas ha minskat till 46,5 miljarder dollar i februari, från 48,5 miljarder i januari.

Tidigare data över utrikeshandeln med enbart varor visade att underskottet minskade till 64,8 miljarder dollar, från 68,8 miljarder i januari. Det var lägre än väntade 66,4 miljarder dollar.

Är det äntligen dags för utbrott i Ericsson?!?

Nya tag får aktien att utmana 60 kronor på allvar…igen!

Ericsson uppvisar fortsatt styrka på måndagen, och utmanar därmed 60 kronor på nytt…igen!

Trots att aktien handlades exklusive utdelning på torsdagen, fick vi en fortsatt trevlig uppgång, både torsdag och fredag.

Rent tekniskt är det nu femte stora utmaningen av 60 kronor som vi upplever sedan årsskiftet, och att vi ser en sådan signifikant styrka vid utmanandet ökar sannolikheten för ett utbrott.

Bolaget höll i föregående veckan årsstämma, där åtgärder som krävs för väsentligt förbättrad lönsamhet stod i fokus.

Ericsson presenterade samtidigt att flera media- och molnchefer får lämna ledningsgruppen, samtidigt som bolaget väntas öka investeringstakten inom Networks, men överväger sina strategiska möjligheter inom Media, då video och molntjänster inte har fungerat för bolaget, trots fortsatt tillväxt.

Vid tillfället kom även det oväntade beskedet att bolaget gör avsättningar om 7-9 miljarder kronor, vilket kommer att belasta första kvartalet, då större kundkontrakt nyligen utvecklats negativt.

Är det äntligen dags för utbrott i Ericsson?!? Nya tag får aktien att utmana 60 kronor på allvar…igen!

Kindred Group noterar nytt årshögsta för fjärde dagen i rad!

Handelsbanken sprider ytterligare bränsle på måndagen, efter tidigare bättre än väntat spelutredningsförslag.

Spelbolaget Kindred Group noterar nytt årshögsta för fjärde dagen i rad.

Bränsle till drygt tre procents uppgång på måndagen står Handelsbanken för, som höjer rekommendationen till köp,  och riktkurs på 113 kronor.

Uppgången senaste dagarna står bättre än väntat skatteförslag (18 mot väntade 20), och det är även fredagens spelutredningsförslag som ligger bakom den höjda rekommendationen från Handelsbanken.

”Vi uppgraderar vår rekommendation för Kindred då vi menar att värderingen är tilltalande och den regulatoriska sikten äntligen förbättras, då Sverige och Holland tittar på att omreglera under 2018”, skrev banken.

Bolagets aktie handlas efter åter ett nytt årshögsta för fjärde dagen i rad, kring motståndsnivån vid 96.50 kronor som under senaste året upplevt signifikant volym, och etablering över denna prisnivå öppnar upp för 100 kronor..

Kindred Group noterar nytt årshögsta för fjärde dagen i rad! Handelsbanken sprider ytterligare bränsle på...

DNB fäller fastighetsbolagen med sänkta rekommendationer.

Trots nedgång efter att DNB sänker rekommendationer, kvarstår en positiv teknisk tongång inom sektorn…

DNB sänker bland annat Balder, Fabege och Castellum med rekommendationen sälj. Riktkurser på 175, 130 och 110 kronor.

Trots detta med undantag för Fabege så håller flera fastighetsbolag mark över tunga stödnivåer, och även etablering under MA 100, samt utrymme för vidare tappad mark stödjer även femåringen uppgång inom fastighetssektorn.

DNB fäller fastighetsbolagen med sänkta rekommendationer. Trots nedgång efter att...

Vilka hålltider och bolag som rapporterar kommande veckor kan ni läsa här.

Hålltider under dagen

Bolagsrapporter

 • Asos (kl 8.00)

Stämmor

 • Bonava, Bonäsudden, Cloetta, Fortum, Husqvarna, IQS Energi Komfort, Mälaråsen, Pihlajalinna, Skanska, Tikkurila, Topdanmark, Volvo

Exklusive utdelning

 • Heimstaden (5:00 kr i preferensaktie kvartalsvis), Kesko (2:00 eur)

Makrostatistik

 • SCB: fordonsstatistik mars kl 9.30
 • EMU: detaljhandel februari kl 11.00
 • USA: TRE veckostatistik kl 13.45
 • USA: handelsbalans februari kl 14.30
 • USA: Redbook veckostatistik kl 14.55
 • USA: industriorder februari kl 16.00
 • USA: oljelager (API), veckostatistik kl 22.30

Övrigt

 • Shanghaibörsen, Shenzenbörsen och Hongkongbörsen stängda

Samtliga börshändelser och estimat för veckan hittar du här!

Senaste börsnyheterna

Stockholmsbörsen letade sig nedåt på bred front när börsen slog upp dörrarna för det andra kvartalets handel. Sentimentet försvagades märkbart under den avslutande handeln på måndagen. Utvecklingen i Stockholm följde därmed mönstret på USA-börserna.

Vid stängning hade OMXS30 backat, 1,0 procent till 1.571. Aktier för drygt 15 miljarder kronor hade då omsatts på Stockholmsbörsen.

Sveriges höga industri-PMI för mars, 65 mot väntade 60, gav ingen skönjbar kurseffekt och följdes av mer väntade noteringar kring 53-55 från Europa.

Bland storbolagen avancerade SSAB A 1,4 procent medan H&M och Volvo sjönk med 2,4 respektive nästan 3 procent.

Enligt Dagens Industri har Sven-Olof Johansson sålt alla sina nästan 4 miljoner aktier i Volvo i takt med att kursen för fordonsjätten lyft på sistone, och ”då kanske man kan hitta något annat i stället”, som finansmannen uttrycker det.

Förslaget till rekapitalisering i Eniro tycks tolkas som en värdeöverföring från stam- till preferensaktieägare, och gav en nedgång i stamaktien med 26 procent till 24 öre, men en uppgång i preferensaktien med 53 procent till 144:70 kronor. Bland förslagets alla komponenter syns att varje preferensaktie ska kvittas mot 1.290 stamaktier.

Telias försäljning av sin andel i tadzjikiska T-Cell tycks ha gått i stöpet. Aktien backade drygt 1 procent.

Börsveckans köpråd gav positiva reaktioner i framför allt DistIT, som steg 9 procent. Likaledes köprekommenderade Tethys Oil som steg drygt 5 procent, Alcadon var 2,6 procent upp, och Husqvarna var mer beskedliga 0,5 procent upp.

Flera fastighetsaktier reagerade negativt på DNB:s rekommendationssänkning, i sin tur en reaktion på ett förslag på nytt skattesystem i fastighetssektorn. Balder backade knappt 3 procent och Castellum var ned 1,6 procent.

Latours dotterbolag Reac har köpt det tyska bolaget AAT, som levererarprodukter för trappklättring. Det köpta bolaget omsätter 17,8 miljoner euro med en ”stabil” rörelsemarginal. Aktien steg 0,7 procent.

Effnetplattformen steg 15 procent efter att ha aviserat förvärv av fastigheter i Västerås och Hallstahammar med tillhörande nyemission.

Ännu återstår det några veckor innan rapportperioden drar i gång. Redan på torsdag kommer dock några bolag med brutna räkenskapsår med rapporter, nämligen klädkedjan Kappahl och bussoperatören Nobina.

Få morgonrapporten till din e-post dagligen innan börsen öppnar!

Senaste prisutvecklingen (~kl. 06:40)

OMXS30
EURO STOXX 50
Frankfurt DAX
London FTSE 100
S&P 500
DJIA
Nasdaq Comp.
NIKKEI 225
HANG SENG
EUR/USD
EUR/SEK
USD/SEK
WTI Termin
Brent Termin
1571.41
3472.94
12257.2
7282.69
2358.84
20650.21
5894.68
18798.66
24261.48
1.07
9.56
8.96
50.25
53.14
-1.02%
-0.80%
-0.45%
-0.55%
-0.16%
-0.06%
-0.29%
-0.97%
0.62%
0.03%
0.07%
0.03%
0.02%
0.04%

 

Börsnyheter och Teknisk Analys varje dag klockan 10.00

Av: Michael Andersson för Tradingportalen/Nyhetsbyrån Direkt.
Frågor och kommentarer alltid välkomna på redaktionen[at]tradingportalen.com

Taggar:
ECB

Anmäl dig till vårt exklusiva nyhetsbrev idag!

Skräddarsydda e-postmeddelanden

Ingen SPAM någonsin!

Alt mynt nyheter

Avprenumerera närsomhelst

Efter att du registrerat dig kan du också få tillfälliga specialerbjudanden från oss via e-post. Vi kommer aldrig att sälja eller distribuera dina uppgifter till tredje part. Se vår sekretesspolicy här.