Home > Morgonrapport: Öppning i negativt territorium väntas…

Morgonrapport: Öppning i negativt territorium väntas…

För 13:e handelsdagen i rad fick vi en stängning på plus. Storbolagsindexet OMXS30 stängde +0.12 procent till 1651.09, och klev därmed över tekniska motståndet vid 1650 punkter. Omsättningen på Stockholmsbörsen uppgick till 14.4 miljarder kronor. USA fortsatte svagt upp på onsdagskvällen, och handlas därmed fortfarande vid rekordnivåer inför fredagens tunga jobbrapport. Asien handlas till svagt plus medans Kina fortsätter att hålla helgstängt veckan ut.

Få morgonrapporten till din e-post dagligen innan börsen öppnar!

Dagens analys

OMXS30 lyckades för 13:e handelsdagen i rad stänga på plus, efter att under stor del av onsdagen handlas i negativt territorium.

Därmed fick vi en mindre utvädring, trots att vi fick en avslutningsvis stängning på plus. Detta innebar lika så att vi fick i princip en nettobalans när det kommer till volym, jämfört med två tidigare handelsdagar.

Amerikansk ADP data gav heller ingen överraskning på onsdagen, vilket innebär att trots att ledande amerikanska börser är i vänteläge inför amerikansk sysselsättning på fredag.

Även ”tysken”, med andra ord DAX:en stängde på onsdagen vid ett nytt all time high, och är även den ”ledarhund” vi brukar referera till på den europeiska marknaden.

Med andra ord är det mycket som fortsätter att kliva allt högre upp, samtidigt som mycket anses vara tydligt tekniskt överköpt.

Morgonrapport: Öppning i negativt territorium väntas…

En glans över flera inom Large Cap, finns det faktiskt flertalet intressanta case på kort sikt, samtidigt som helhetsbilden talar för vidare utvädring och vinsthemtagning.

Inledningsvis väntas vi öppna i negativt territorium på torsdagen, vilket möjligtvis skulle kunna bli en vändpunkt nu när vi handlas strax under årshögsta, speciellt med tanke på att vi innehar 13 handelsdagar på rad med plus i bagaget.

Samtidigt har vi siktet inställt på ett utmanande av 1660 punkter, och som diskussionen gick på kontoret igår, skulle det inte bli helt förvånande om vi får en kortsiktig ”spik” med utbrott ovanför denna prisnivå, för att därefter kunna få en tydligare vändpunkt och rekyl.

Tekniskt är vi fortfarande tydligt överköpt, samtidigt som vi utifrån längre perspektiv heller ej sett något tydligt styrketecken utifrån volymförhållande, trots senaste tre veckors uppgång.

Ledande terminer pekar denna morgon på en inledning kring 1650 punkter, samtidigt som den amerikanska ledande terminen S&P 500 handlas precis över nollan, vilket möjligtvis kan innebära att vi får en viss knuff för att öppna oförändrat.

En potentiell trigger som seglat upp från ingen stans är Spanien. Katalonien sägs enligt ett tal på onsdagskvällen att regionregeringen skall gå vidare med en formell självständighetsförklaring efter det tidigare valet.

Fortsatt uppgång eller tydligare utvädring att vänta på torsdagen?!?

EU har själv uttalat sig att om en sådan splittring sker inom Spanien, kommer regionen att behöva lämna EU. Utifrån ett större perspektiv är detta en oroande bild. Först kommer Brexit, därefter potentiellt Katalonien.

Vad är härnäst? Det enda som är säkert är att det knappast sänder positiva signaler mot EU, samtidigt som länder som Grekland fortsätter vara ett osäkert kort.

Nordkorea tes helt försvunnit från orolighetsskalan, och inga nya besked har kommunicerats.

Vi innehar inga större bolagshändelser på agendan, förutom att Norwegian lämnar trafiksiffror för september vilket kan påverka SAS möjligtvis. Bonava och Husqvarna samt Thule handlas exklusive utdelning.

Tekniska nyckelnivåer att bevaka under dagen är motstånd vid 1657 följt av 1660 punkter. Stöd inväntar framförallt vid 1650, men därefter vid 1640, 1630, 1616 och 1600 punkter.

På makroagendan får vi däremot industriproduktion från SCB klockan 09:30. Det mest intressanta är väl egentligen protokoll från ECB policymötet den 7 september, som trillar in klockan 13:30, varpå marknaden i sedvanlig ordning söker efter signaler om ett eventuellt besked om tapering.

Vilka hålltider och bolag som rapporterar kommande veckor kan ni läsa här.

Gårdagens viktigaste börshändelser.

Boliden på väg mot årshögsta efter bränsle från Nordea.

Boliden på väg mot årshögsta efter bränsle från Nordea.

Boliden stiger för fjärde dagen i rad, efter att Nordea gav bränsle till inledningsvis uppgång på över +1.30 procent. Storbanken höjer riktkursen för Boliden till 320, från tidigare 310 kronor, samtidigt som köp upprepas.

”Vi är en av bara tre ’sell-side’-analytiker av totalt 20 som har en positiv syn på Bolidens aktie. Vi tror att bolaget kommer fortsätta att slå marknadens förväntningar vad gäller dess organiska vinstgenerering”, skrev Nordea, som även lyfte fram att ”Boliden har slagit konsensusförväntningarna för det tredje kvartalet fyra år i följd och vi tror att trenden kommer att fortsätta i det femte”.

I Nordeas analysuppdatering framgick det även att man ”prognostiserar en utdelningskvot om 60 procent för de kommande tre åren, att jämföra med den ordinarie utdelningen på 30 procent. Konsensus förefaller att ha begränsade förväntningar på extrautdelningar”.

Boliden lämnar delårsrapport tisdagen den 24 oktober.

Boliden på väg mot årshögsta efter bränsle från Nordea.

Betsson testar stödnivå efter press från säljrekommendation.

Föll inledningsvis -4.5 procent på onsdagsmorgonen.

Betsson inledde onsdagen i negativt territorium, efter att Berenberg Bank sänkt rekommendationen för bolaget till sälj från tidigare behåll.

Likaså nedjusteras riktkursen från 75 till 67 kronor.

”Vi har uppdaterat våra estimat för att justera en överdrivet låg förväntan på bolagets marknadsföringskostnader i tidigare bedömningar, lägre marginaler än förväntat i Storbritannien och långsam utveckling i Turkiet”, skrev Berenberg som även lyfte fram att ”Betsson är samtidigt en relativt liten spelare i branschen vilket begränsar möjligheten för en affär med storspelarna”.

När det kom till potentiellt uppköpsmål, skrev Berenberg att ”en köpare kan bli skrämd av exponeringen mot Turkiet och osäkerheten kring tajmingen av och innehållet i nederländska regleringsförändringar”.

Handelsbanken ställer sig däremot mer positiva, som den 22 september upprepade köp med riktkurs på 105 kronor, och lyfte fram att riskpremien bör krympa.

Onsdagens inledningsvisa nedgång innebär att aktien testade tekniska stödet vid 73 kronor på allvar, vilket öppnar upp för möjligt test av årslägsta vid 69 kronor.

Betsson testar stödnivå efter press från säljrekommendation.

Catena Media på fall när VD avgår omedelbart.

Föll inledningsvis -6.0 procent för att utmana 70 kronor.

Catena Media stod som tidig förlorare inom Mid Cap, efter att det framgick på tisdagskvällen i ett pressmeddelande att bolagets vd Robert Andersson avgår.

I bolagets pressmeddelande framgick det att man tagit beslutet för att ”fullfölja bolagets strategi, fortsatta tillväxt och skapa aktieägarvärde”.

Henrik Persson Ekdahl har blivit utsett till tillförordnad vd med omedelbar verkan.

Ekdahl är redan idag styrelseledamot, samt partner och grundare i Optimizer Invest.

”Jag kan inte gå in på detaljer; styrelsen beslutade det efter att ha beaktat vad vår agenda är och vad vi vill åstadkomma på kort tid. Vi är ett snabbrörligt företag.” sade bolagets styrelseordförande Kathryn Moore Baker till Nyhetsbyrån Direkt.

Vidare sade hon att ”vi har vuxit från 20 till 250 personer under Roberts 2,5 år som vd – det innebär en betydligt större och mer komplex organisation, med fler länder och nya vertikaler. Våra ambitioner är mycket höga och agendan långsiktig, och då är det inte onaturligt att byta ut den vd som vi rekryterade för en viss typ av bolag”..

Catena Media på fall när VD avgår omedelbart.

Hålltider under dagen

Bolagsrapporter

 • MQ (kl 7.15), Industrivärden (kl 10.00)

Exklusive utdelning

 • Bonava (1:90 kr halvårsvis), Husqvarna (1:30 kr, andra del utav total utdelning 1:95 kr för 2016), Thule (1:70 kr, andra del utav totalt 10:90 kr med 7:50 kr som extra utdelning)

Makrostatistik

 • Nederländerna: KPI september kl 6.30
 • SCB: industriproduktion augusti kl 9.30
 • SCB: industriorder augusti kl 9.30
 • SCB: tjänsteproduktion augusti kl 9.30
 • SCB: restaurangindex augusti kl 9.30
 • USA: Challenger varselstatistik september kl 13.30
 • USA: nyanmälda arbetslösa v 39 kl 14.30
 • USA: handelsbalans augusti kl 14.30
 • USA: Bloomberg konsumentförtroende veckoindex kl 15.45
 • USA: industriorder augusti kl 16.00

Övrigt

 • Kina: börserna har helgstängt
 • ECB: protokoll från policymötet 7/9 kl 13.30

Samtliga börshändelser och estimat för veckan hittar du här!

Senaste börsnyheterna

Stockholmsbörsen slutade aningen högre på onsdagen efter ett ryck sent under eftermiddagen och kunde därmed summera den trettonde uppgångsdagen i rad.

I omvärlden uppvisade börserna små förändringar. Amerikansk jobbdata från ADP för september utföll ungefär som väntat, något svagare än månaden före i spåren av flera orkaner.

Vid stängning var storbolagsindexet OMXS30 upp 0,1 procent till nivån 1.651. Omsättningen på Stockholmsbörsen var 14,4 miljarder kronor.

Sökföretaget Eniro rusade närmare 40 procent sedan långivare gett klartecken åt bolaget att fortsätta sin räddningsplan, trots att färre än vad bolaget hade hoppats på anslöt sig till erbjudandet riktat till ägare av konvertibler och preferensaktier. Eniros preferensaktie steg 45 procent.

Bland vinnarna fanns även Fingerprint Cards som steg 2,5 procent till 23:62 kronor. Boliden avancerade 2,3 procent till 287:40 kronor. Nordea Markets har höjt sin riktkurs på gruvbolaget till 320 kronor.

Hygienbolaget Essity, som gick starkt under tisdagen med stöd av analytikerrekommendationer, rekylerade ned 1,0 procent. På eftermiddagen fick Essity-aktien stöd av att Affärsvärlden rekommenderade köp.

Orderingången på marknaden för tunga lastbilar i Nordamerika fortsatte upp och blev preliminärt 22.600 enheter i september. Volvo-aktien steg 1,1 procent. Analytikerna är ense om att ordersiffran var bättre än väntat, men flaggar samtidigt för att den kan ha påverkats positivt av tidigarelagda beställningar i samband med en amerikansk lastbilsmässa.

Mobilspelsutvecklaren G5 Entertainment var relativt högt omsatt efter beskedet att bolagets intäkter i det tredje kvartalet preliminärt sjönk till omkring 265 miljoner kronor. I andra kvartalet var intäkterna 276 miljoner. Aktien tappade 13 procent, men sedan årsskiftet har den ökat rejält.

Catena Media noterades 3,5 procent ned och har därmed tappat en tredjedel av sitt värde sedan mitten av maj. Sent på tisdagen meddelades att vd Robert Andersson avgår med omedelbar verkan. Bolagets styrelseordförande Kathryn Moore Baker framhöll i en kommentar till Nyhetsbyrån Direkt att Catena Media har vuxit rejält de senaste åren. Två styrelseledamöter i bolaget köpte aktier under onsdagen.

Vinterturismbolaget Skistar redovisade en förlust på 150 miljoner kronor för sitt säsongssvaga fjärde kvartal samtidigt som utdelningsförslaget höjs till 5:50 kronor (4:50). Bokningsläget inför vintersäsongen 2017/18 är 7 procent högre, mätt i antalet objektsdygn, än vid samma tidpunkt i fjol. Aktien backade 0,3 procent.

Skolinspektionen har godkänt Engelska Skolan som huvudman för samtliga ansökningar inlämnade 2017 om tillstånd att starta eller utvidga skolor. Aktien lyfte 1,4 procent.

Flygbolaget SAS behövde ställa in flera flygningar sedan bolagets personal på den danska flygplatsen Kastrup lagt ned arbetet och gått på ett fackligt möte. SAS beskrev det som en olovlig arbetsnedläggning. SAS-aktien sjönk 0,4 procent.

Bioteknikbolaget Oasmia backade 2,5 procent sedan bolaget och dess finanschef Fredrik Gynnerstedt kommit överens om att hans anställning upphör omgående. Styrelseordföranden och storägaren Julian Aleksov ville inte kommentera närmare än att han inte ser det som något betydande.

Få morgonrapporten till din e-post dagligen innan börsen öppnar!

Senaste prisutvecklingen (~kl. 06:40)

OMXS30
EURO STOXX 50
Frankfurt DAX
London FTSE 100
S&P 500
DJIA
Nasdaq Comp.
NIKKEI 225
HANG SENG
EUR/USD
EUR/SEK
USD/SEK
WTI Termin
Brent Termin
1651.09
3594.91
12970.52
7467.58
2537.74
22661.64
6534.63
20628.91
28379.18
1.18
9.53
8.1
49.95
55.85
0.12%
-0.30%
0.53%
-0.01%
0.12%
0.09%
0.04%
0.01%
0.73%
-0.02%
0.09%
0.08%
-0.06%
0.09%

 

Börsnyheter och Teknisk Analys varje dag klockan 10.00

Av: Michael Andersson för Tradingportalen/Nyhetsbyrån Direkt.
Frågor och kommentarer alltid välkomna på redaktionen[at]tradingportalen.com

Taggar:

Anmäl dig till vårt exklusiva nyhetsbrev idag!

Skräddarsydda e-postmeddelanden

Ingen SPAM någonsin!

Alt mynt nyheter

Avprenumerera närsomhelst

Efter registrering kan du även få enstaka specialerbjudanden från oss via e-post. Vi kommer aldrig sälja eller lämna ut dina uppgifter till tredjeparter. Se vår sekretesspolicy här.