Home > Morgonrapport: Öppning i negativt territorium väntas. Rösterna räknade, vilket bolag blir nästa framgångssaga?!?

Morgonrapport: Öppning i negativt territorium väntas. Rösterna räknade, vilket bolag blir nästa framgångssaga?!?

Stockholmsbörsen fortsatte norrut på torsdagen efter en inledningsvis öppning i negativt territorium. Storbolagsindexet OMXS30 avslutade dagen vid dagshögsta 1550.5 punkter, en uppgång på +0.59%. Omsättningen på Stockholmsbörsen uppgick till 23.8 miljarder kronor på torsdagen, och stora vinnaren blev Ericsson inom OMXS30 som steg +4.22%, medan indextunga H&M föll -4.13% på sämre än väntade försäljningssiffror. NGM-börsen omsatte drygt 260 miljoner, Concent Holding blev dagens vinnare med en uppgång på +9.67%, följt av dagens förlorare som blev Real Holding i Sverige som backade -9.38%. USA stängde på torsdagskvällen till svagt plus med +0.39%, med stöd från banksektorn i spår av ränteuppgång. Efter nattens handel i Asien noterar vi denna morgon i stort sett positiva tongångar. Nikkei 225 noterar en uppgång på +0.75%, medan Hong Kong Hang Seng noteras oförändrat. Oljan vände norrut under natten och noteras nu strax över 54 dollar som avslutning på veckan.

Dagens fokus:

 • EMU: KPI (def) november kl 11.00
 • EU: toppmöte

Ledande svenska terminer indikerar en svagt negativ öppning med ett par timmar kvar tills Stockholmsbörsen öppnar.

Få morgonrapporten till din e-post dagligen innan börsen öppnar!

Dagens analys

Humöret vände på torsdagen och storbolagsindexet OMXS30 lyckades stänga vid dagshögsta.

En förnyad köpstyrka klev in i bilden efter att de amerikanska börserna öppnat, men samtidigt noterar vi nu ett årshögsta strax över 1550 punkter som varit svårslagen under de tre senaste handelsdagarna.

Trots att vi befinner oss i ett tydligt kortsiktigt överköpt läge rent tekniskt, går det inte att bortse från det positiva momentum vi befinner oss i.

Senaste tio handelsdagarna noterar vi enbart två svaga nedgångsdagar som snarare kan ses som en paus, och andhämtning i uppgången.

Tre senaste handelsdagarna befinner sig i stort sett inom 1540 till 1550 punkter, men redan inledningsvis på fredagen väntas vi öppna i negativt territorium.

Terminsmarknaden pekar på en öppning omkring 1546 punkter, med ett par timmar kvar tills börsen öppnar.

Morgonrapport: Öppning i negativt territorium väntas. Rösterna räknade, vilket bolag blir nästa framgångssaga?!?

Ledande amerikanska terminer noterar dock en gnutta positivitet, vilket i sig skulle kunna innebära att vi åter igen får en öppning allt närmre nollan.

Vi har nu tunga makrobesked bakom oss i veckan, med två stora räntebesked från både Fed och BoE, samtidigt som indextunga H&M pressade humöret något under torsdagens handel.

Både bank och verkstad gick starkt på torsdagen, och såvida vi inte får en större vitamininjektion för ytterligare en uppgångsdag inom denna indextunga sektor, med framförallt bank pga. räntehöjning är sannolikheten något större för att vi avslutar veckans sista handelsdag på minus.

Om den negativa förväntan kvarstår, ser vi en naturlig nedgång och notering under 1540 punkter, och en resa allt närmre 1527 punkter är då att vänta.

Men vår positiva börssyn kvarstår fortfarande, och som vi nämnt tidigare i veckan ser vi detta snarare som en andhämtning än något negativt, inför vidare uppgång.

Dagens tekniska nyckelnivåer faller därmed inför fredagens börsöppning på plats med motstånd vid 1560 och 1580 punkter. Stödnivåer inväntar redan vid 1540, 1527 samt 1500 punkter.

Dagens makroagenda är något mer lugn denna fredag, och stora hållpunkten blir definitiva siffor gällande KPI inom EMU kl 11.00.

November visade i preliminära utfallet en uppgång i HIKP-inflationen till 0,6% från 0,5%, medan kärninflationen låg kvar på 0,8%. Detta väntas bekräftas i det definitiva utfallet.

ECB förlängde vid sitt senaste rådsmöte tillgångsköpen till december 2017, om än med en viss neddragning i månadsvolymen efter att deflationsriskerna i stort försvunnit.

ECB-chefen Mario Draghi noterade däremot att de ännu inte ser någon uthållig uppgång i kärninflationen och att det därför är viktigt att fortsätta med en expansiv policy ett bra tag till. Inflationstakten väntas i den nya prognosen nå 1,7% under 2019, vilket ”inte riktigt” kan anses vara i linje med inflationsmålet enligt Draghi.

 SEB fortsatt bullish trots kraftigt nedjustering av riktkurs i en allt mer pressad Fingerprint.

Fingerprint Cards pressas på nytt under torsdagens handel, med en inledningsvis nedgång på -3.00%.

Bara under december månad har Fingerprint backat 9 av totalt 11 handelsdagar, och bara den senaste veckan har bolagets aktie tappat drygt -22%.

På torsdagen nedjusterade SEB kraftigt riktkursen för Fingerprint till 85 kronor, från tidigare 142 kronor.

Trots den negativa utvecklingen under hösten fortsätter SEB att stämpla köp, trots att man kraftigt nedjusterar riktkursen… SEB menar att den tidigare vinstvarningen från Fingerprint ”i huvudsak hänger samman med störningar i smartphone-marknaden, snarare än några FPC-specifika faktorer”…

Även UBS sänkte på torsdagen riktkursen för Fingerprint till 50 kronor från tidigare 73 kronor, och Handelsbanken har tidigare lämnat en riktkurs på 115 kronor, Pareto 90 kronor samt Carnegie som tidigare lämnade 51 kronor.

När det gäller UBS nedjusterade riktkurs, ligger bedömningen att Fingerprint trots en viss positivitet efter det stora kursfallet förväntas fortsätta pressas inom sitt segment och hamna under tidigare lämnade intäktsprognos för 2017 inom tidigare 7.5-9.5 miljarder kronor med drygt 14 procent.

SEB fortsatt bullish trots kraftigt nedjustering av riktkurs i en allt mer pressad Fingerprint. Även UBS sänker riktkursen på torsdagen.

Indextunga trion i blandade tongångar på torsdagen.

H&M backar kraftigt efter lägre försäljningssiffror än väntat, medan Ericsson stiger över en procent på köprekommendation från Danske Bank.

H&M föll inledningsvis fem procent och noteras nu under tunga MA 200 på torsdagen, efter att bolaget presenterade lägre försäljningssiffror än väntat. Försäljningen steg dock med 9 procent i november, mot väntade 13.6% enligt SME Direkt.

Ericsson steg dock avslutningsvis över fyra procent och utmanar samtidigt MA 100 efter köprekommendation från Danske Bank med riktkursen 60 kr.

Telia som noterades på minus under torsdagsförmiddagen avslutade dagen till +0.16%.

Indextunga trion i blandade tongångar på torsdagen. H&M backar kraftigt efter lägre försäljningssiffror än väntat, medan Ericsson stiger...

Fastighetsbolagen pressas i spår av amerikansk räntehöjning.

Innebär hökaktig Fed-höjning början på slutet av ”Race to the bottom” ?!?…

Till skillnad från Fabege, Wallenstam och Castellum har Balder backat något mer och noterar -3.10% sedan en månad tillbaka, medan de andra fastighetsbolagen stigit runt 3.5-4.8 procent.

Att fastighetsbolagen pressades på torsdagen kom knappast som en chock, och med en mer hökaktig tongång från Fed än väntat med tre istället för två räntehöjningar under 2017 att vänta, blir huruvida svenska riksbanken kommer att agera framöver, och hur detta kan komma att påverka fastighetssektorn närmaste framtiden.

Det kan mycket väl vara så att Fed beskedet att höja räntan, blir första pusselbiten och en dominoeffekt på flera kommande räntehöjningar runt om i världen…

Fastighetsbolagen pressas i spår av amerikansk räntehöjning. Innebär hökaktig Fed-höjning början på slutet av ”Race to the bottom” ?!?...

I onsdags ställde vi frågan vilket bolag våra följare på Twitter såg som nästa framgångssaga.

Vi lämnade förslag som Tobii, Orexo och PowerCell, men gav även våra följare möjligheten att kommentera och återkoppla med egna förslag.

Med hela 289 röster blev resultatet följande:

38% – Tobii

6% – Orexo

14% PowerCell

42% Annat

Några av förslagen som trillade in var Netgaming Europe och Clavister, men klart står det att Eyetracking företaget Tobii är en mycket populär aktie bland våra följare.

I onsdags ställde vi frågan vilket bolag våra följare på Twitter såg som nästa framgångssaga. Vi lämnade förslag som Tobii, Orexo och PowerCell, men gav även våra följare möjligheten att kommentera och återkoppla med egna förslag.

Vilka hålltider och bolag som rapporterar kommande veckor kan ni läsa här.

Hålltider under dagen

Bolagsrapporter

 • MQ (kl 7.15)

Exklusive utdelning

 • Hexatronic (0:30 kr)

Makrostatistik

 • Frankrike: företagens konfidensindikator december kl 8.45
 • Österrike: KPI november kl 9.00
 • SCB: värdepappersstatistik november kl 9.30
 • EMU: handelsbalans oktober kl 11.00
 • EMU: KPI (def) november kl 11.00
 • Storbritannien: CBI industritrender december kl 12.00
 • USA: bostadsbyggande november kl 14.30

Övrigt

 • Ryssland: räntebesked kl 11.30
 • Riksbanken: fullmäktige sammanträder kl 13.00
 • EU: toppmöte

Samtliga börshändelser och estimat för veckan hittar du här!

Senaste börsnyheterna

Stockholmsbörsen uppvisade en oregelbunden utveckling på torsdagen men stängde på plus efter en fin avslutning tack vare inledande uppgångar på USA-börserna.

H&M utgjorde ett sänke efter att klädkedjan presenterat en klen novemberförsäljning. Fastighetsbolagen tappade mark i spåren av den amerikanska räntehöjningen medan flera av storbankerna steg. Ericsson klättrade på köpråd och Trelleborg lyfte i sin tur på nya finansiella mål.

Den amerikanska centralbanken skruvade på onsdagskvällen som väntat upp styrräntan ett hack men höjde samtidigt något överraskande prognosen för antalet räntehöjningar under nästa år.

Storbolagsindexet OMXS30 slutade upp 0,6 procent till noteringen 1.550,5. Omsättningen nådde höga 23,8 miljarder kronor på Stockholmsbörsen.

H&M:s novemberförsäljning blev alltså en besvikelse. Uppgången summerades till 9 procent i lokala valutor, medan analytikerna hade räknat med en försäljningsuppgång på närmare 14 procent. H&M föll drygt 4 procent.

Ericsson klättrade upp över 4 procent. Danske Bank har höjt sin rekommendation till köp. Banken tror att förutsättningarna för telekombolaget kan bli bättre under 2018.

Storbankerna fick sig en skjuts uppåt av de tämligen offensiva penningpolitiska signalerna från andra sidan Atlanten. Nordea steg mest med en uppgång på 1,9 procent. SHB gick dock på tvärs och sjönk med 0,5 procent.

Trelleborg avancerade 1,5 procent efter nya finansiella mål. Bland annat sattes ett nytt marginalmål till minst 15 procent, från tidigare minst 12 procent, och ett nytt försäljningstillväxtmål på 5-8 procent, mot tidigare minst 5 procent.

Axfood lade bud på Matse Holding på 17 kronor per aktie. Nätmathandlaren rusade upp 43 procent till budkursen.

Fastighetsbolagen, som gynnas av det låga ränteläget, hade en svag utveckling efter den amerikanska räntehöjningen och Federal Reserves hökaktiga ton. I sektorn försvagades Balder med 2,8 procent, Fabege trycktes ned 1,3 procent och Castellum backade 0,9 procent.

SEB har gjort en kraftig sänkning av sin riktkurs för Fingerprint, till 85 från 142 kronor, om än med upprepad köprekommendation. Samtidigt har UBS sänkt sin riktkurs för fingersensorbolaget till 50 från 73 kronor, här med upprepat säljråd. Biometriaktien sjönk 1 procent.

ICA planerar att öka sina investeringar till 3,5 miljarder kronor 2017 från 2,5 miljarder kronor 2016. Butiksetableringen väntas fortsätta men i en lugnare takt. Aktien retirerade 0,6 procent på beskeden.

Intrum Justitia har fått en höjd rekommendation av Swedbank till köp från tidigare neutral. Aktien steg 7,6 procent.

Troax klättrade 9 procent efter att ha meddelat att bolaget köper amerikanska Folding Guard för knappt 26 miljoner dollar.

Swedol visade på en försäljningsuppgång om 23 procent exklusive Björnkläder i november. Aktien avancerade mer än 4 procent.

Spelbolaget Cherry, som haft en väldigt stark kursvecka, steg ytterligare drygt 2 procent efter ett tecknat kasinoavtal med Lottoland.

Medivir steg över 6 procent efter att försäljningen av Biophausia slutförts och ett utdelningsförslag om 32 kronor per aktie lagts.

Oriflame steg närmare 7 procent och fortsatte att återhämta sig efter sminkbolagets rapport för drygt en månad sedan då aktien rasade med hela 23 procent efter en överraskande svag försäljningsinledning på innevarande kvartal.

Få morgonrapporten till din e-post dagligen innan börsen öppnar!

Senaste prisutvecklingen (~kl. 06:40)

OMXS30
EURO STOXX 50
Frankfurt DAX
London FTSE 100
S&P 500
DJIA
Nasdaq Comp.
NIKKEI 225
HANG SENG
EUR/USD
EUR/SEK
USD/SEK
WTI Termin
Brent Termin
1550.52
3249.74
11366.4
6999.01
2262.03
19852.24
5456.86
19417.67
22059.03
1.04
9.82
9.42
51.18
54.28
0.59%
1.18%
1.08%
0.72%
0.39%
0.30%
0.37%
0.75%
0.00%
0.07%
0.37%
0.33%
0.55%
0.48%

 

Börsnyheter och Teknisk Analys varje dag klockan 10.00

Av: Michael Andersson för Tradingportalen/Nyhetsbyrån Direkt.
Frågor och kommentarer alltid välkomna på redaktionen[at]tradingportalen.com

Taggar:
Begränsat specialerbjudande - 0% Provision & 0% Stämpelskatt på ALLA Lager!
Prisbelönad plattform - köp fysisk tillgång eller handel med hävstång
11 betalningsmetoder, inklusive PayPal
Öppna mitt konto