Home > Morgonrapport: Öppning i negativt territorium väntas.

Morgonrapport: Öppning i negativt territorium väntas.

Stockholmsbörsen avslutade veckans sista handelsdag strax under nollan.  Storbolagsindexet OMXS30 stängde -0.10% till 1579.7 punkter, och omsättningen på Stockholmsbörsen som helhet uppgick till 12.6 miljarder kronor. Fredagens vinnare blev Ericsson, med en uppgång på +1.22%, medan Bonava blev förloraren med en nedgång på -2.07%. Bland de amerikanska börserna stängde både S&P 500 och Dow Jones på svagt minus, medan Nasdaq stängde svagt på plus. Veckan inleds efter nattens handel i Asien tydligt på minus, med Nikkei 225 i framkanten. Oljan fortsätter att handlas strax under 51 dollar, och frågan är om hopp om förlängning av produktionsfrysning kan komma att ge ny styrka till uppgång.

Dagens fokus:

  • SCB: hushållsutlåning februari kl 9.30
  • Tyskland: IFO-index mars kl 10.00

Ledande svenska terminer indikerar en negativ öppning med ett par timmar kvar tills Stockholmsbörsen öppnar.

Få morgonrapporten till din e-post dagligen innan börsen öppnar!

Dagens analys

Storbolagsindexet OMXS30 handlades till stor del i negativt territorium, ändock till en mindre volym och säljstyrka än tidigare. Dagens handel väntas inleda kring fredagens dagslägsta. Med ett surt sentiment från både Asien, oljan och ledande amerikanska terminer, ser det ut som att negativiteten tilltar allt mer desto närmre vi kommer börsöppningen.

Mycket riktigt blev det en handel i negativ territorium under fredagen, men vi fick aldrig en nedgång till vår stödnivå 1572 punkter, utan nedgången begränsades till 1573 punkter.

Just denna prisnivå förväntas vi med ett par timmar kvar inleda veckans handelsdag kring.

Nedgångarna i Asien denna morgon, tillsammans med ledande amerikanska terminer väntas bidra till att vi öppnar i klart negativt territorium omkring fredagens dagslägsta 1573 punkter.

Morgonrapport: Öppning i negativt territorium väntas.

Vi fortsätter att handlas ur ett positivt volymperspektiv, vilket innebär att bortsett från den kraftiga volym vi upplevde mitten av föregående vecka under nedgångsdagen, att vi ser tydligt lägre volym under nedgångsdagar jämfört med uppgångsdagar.

För den kortsiktiga handlaren har senaste veckorna varit mycket trevliga, då kortsiktigt volatila intradagshandeln erbjuder flertalet tillfällen att ta tillvara på dessa rörelser.

Dock har vi blivit mer försiktiga utifrån ett längre perspektiv, vilket innebär att vi ser ett något tilltalande styrka under nedgångsdagarna.

Vi noterar att senaste två veckorna har säljstyrkan varit mer betydande jämfört med köpstyrkan, och för fem månader sedan nådde vi en volym ”peek”, och har sedan dess under fyra månaders tid tydligt fått uppleva en fallande köpvolym.

Innebär detta att vi laddar för vidare uppgång, eller har vi nått en vändpunkt?

Vi skrev redan i fredags om det är förnyad styrka vi upplever, eller tillfällig avskakning.

Det går inte bortse att vi fick en sådan kraftig styrka under föregående veckas nedgångsdag som över 20 miljarder, som gav en kortfattad notering under tunga stödet 1560 punkter, samt att dagen efter ej bjöd på tydligare köpstyrka.

Kanske det blir att återgå till en tydlig korrelation mot oljan som vi upplevde för ett år sedan, med hopp om förlängd produktionsfrysning som kan driva priset norrut…

Kanske det är en vändpunkt vi uppnått, men för att detta skall bekräftas behöver vi se betydligt mer signifikanta rörelser och volym på nedsidan.

Därmed är faktiskt vår ton fortsatt positiv, vi behöver desto fler pusselbitar för att detta skall förändras.

Inför dagens handel innehar vi kortsiktigt motstånd redan vid fredagens dagshögsta 1582 punkter, följt av 1588 följt av 1594 och 1600 punkter.

Framförallt innehar vi stöd vid 1572 punkter, därefter tunga stödet vid 1560 samt 1540 och 1527 punkter.

Dagens makroagenda landar fokus på Europa.

Redan kl 9.30 får vi siffror gällande hushållsutlåning i februari från SCB.

Ökningstakten väntas ha legat kvar på 7,2% i mars, enligt SME Direkts prognosenkät.

Tillväxttakten i utlåningen har dämpats under de senaste månaderna efter en topp på 7,8% i maj i fjol som innebar den högsta takten sedan december 2010.

En halvtimme därefter får vi siffror från Tyskland gällande IFO-index i mars.

Index steg till 111,0 i februari från 109,9 månaden före och väntas nu ha backat något till 110,8. Både index för aktuella läget och förväntningarna om framtiden steg oväntat i februari.

IFO uppgav då att resultatet visade att det för tillfället inte fanns någon ”Tump-effekt” i den tyska ekonomin. Inte heller brexit spelade någon roll för det tyska affärssentimentet.

Uppgången sedan december nästan bortblåst för Africa Oil…

Är det dags för konsolidering, nedgång eller förnyad styrka?!?

Africa Oil avslutade 2016 otroligt starkt, med en uppgång på drygt 30 procent.

2017 inleddes med vidare uppgång, ändock något skakig sådan, och efter att sentimentala heltalsnivån 20 kronor uppnåddes, blev det kraftig vändpunkt.

Aktien har sedan årshögsta 17 januari tappat drygt 30 procent, och under onsdagens handel stannade nedgången till, trots att MA 200 bröts, då stödnivån kring 13.50 kronor räddades av köpare.

Rent tekniskt är risken för kortsiktig nedgång då vi dels klev under MA 200, men även då vi även innehar ett mindre volymområde strax ovanför nuvarande prisnivå, som kan komma att ge motstånd, och förnyad nedgång.

Däremot innehar 13.50 kronor betydande volym, vilket i sig mycket väl kan rädda situationen, och istället ge en sidledes handel strax ovanför…

Uppgången sedan december nästan bortblåst för Africa Oil… Är det dags för konsolidering, nedgång eller förnyad styrka?!?

Fortsatt resa norrut när Storytel expanderar!

Ryssland, Spanien, Indien och Förenade Arabemiraten fyra marknader som kommer kunna ta del av bolagets tjänst.

Storytel vars resa är en berättelse i sig, har stigit drygt 78 procent sedan årsskiftet, samt över 300 procent på ett års tid!

Bränsle till den tidiga uppgången på över sju procent på fredagsmorgonen står expansion till fyra marknader för.

Bolaget expanderar till fyra nya marknader. Ryssland, Spanien, Indien samt Förenade Arabemiraten blir bolagets nästa steg.

Ryssland blir först ut i ligan redan under våren, därefter kommer resterande trion Spanien, Indien och Förenade Arabemiraten lanseras under hösten.

Utlandsexpansionen är sedan tidigare budgeterad, då bolaget gjorde under hösten 2016 en nyemission på 100 miljoner kronor.

Fortsatt resa norrut när Storytel expanderar! Ryssland, Spanien, Indien och Förenade Arabemiraten fyra marknader som kommer...

Oriflame målar upp en bild av kortsiktig konsolidering…?

Efter tidigare utmanande av tung stödnivå, innebär två dagars uppgång bibehållen mark över 335 kronor.

Oriflame upplevde en kraftig uppgång i mitten av februari, som tog oss upp till strax över 380 kronor, därefter har det varit en dyster utveckling, där även flertalet tunga person inom bolaget sålt aktier.

Först ut var finanschefen Gabriel Bennet den 28 februari, som sålde aktier för 2.15 miljoner kronor, därefter chefen för Asien & Turkiet Thomas Ekberg som avyttrade för 7.5 miljoner kronor den 7 mars.

Så sent som den 13 mars sålde bolagets vd aktier till ett värde om 5.5 miljoner kronor, med anledning till att pengarna gick till att betala av lån och andra investeringar.

Trots en trevlig uppgång stora delar av 2016, har vi inlett 2017 i kraftigt positiva tongångar som inneburit en uppgång på 26 procent, samt att stödnivån kring 335 kronor höll vid utmanande.

Frågan är om två dagars uppgång nu kan ta oss tillbaka till 370 kronor, eller om det är konsolidering att vänta, om något tyngre motstånd från säljare uppenbaras vid 360 kronor, kan så vara fallet. Senaste riktkurserna för Oriflame har vi Swedbank och Nordea på 360 kronor, samt Danske Bank på hela 430 kronor.

Oriflame målar upp en bild av kortsiktig konsolidering…? Efter tidigare utmanande av tung stödnivå, innebär två dagars uppgång...

Vilka hålltider och bolag som rapporterar kommande veckor kan ni läsa här.

Hålltider under dagen

Makrostatistik

  • Kina: vinster i industriföretagen februari kl 3.30
  • SCB: hushållsutlåning februari kl 9.30
  • ECB: M3 februari kl 10.00
  • Tyskland: IFO-index mars kl 10.00
  • AF: veckodata kl 10.45

Övrigt

  • BOJ: sammanfattning av kommentarer vid policymötet den 15-16 mars kl 1.50

Samtliga börshändelser och estimat för veckan hittar du här!

Senaste börsnyheterna

Stockholmsbörsen stängde nära oförändrat på fredagen efter att långsamt ha återhämtat sig i slutet av en vecka där marknaden börjat ifrågasätta hur mycket Donald Trump får som han vill.

Det republikanska partiets ledare planerade för omröstning på fredagen där kongressens representanthus sent om sider skulle ta ställning till en ny vårdreform i stället för Obamacare.

”Trumponomics har lyft de globala börserna på optimism, men utan någon större substans. Finansmarknaderna ser hälsovårdsreformen som ett viktigt test för Trump-administrationen och en eventuell motgång anses hota hans ekonomiska reformagenda”, skrev IG Markets i ett av flera marknadsbrev där marknadsaktörer dragit paralleller till andra utlovade reformer i USA.

Nordsjöoljan handlades för under 51 dollar fatet, medan basmetallerna uppvisade blandade rörelser med zink på minus.

Storbolagsindexet OMXS30 hade vid stängning mattats 0,1 procent till nivån 1.580. Hela börsen omsatte 12,6 miljarder kronor.

Ericsson toppade OMXS30 med en uppgång på 1,2 procent.

Blankarna minskade på torsdagen för tredje dagen i följd sina positioner i Fingerprint Cards som avslutade fredagen 0,4 procent högre.

Det kanadensiska tungoljebolaget Black Pearl steg 3,8 procent på formellt klartecken att bygga oljeledningen Keystone i USA.

Storytel avancerade 6 procent. Bolaget expanderar till fyra nya marknader, däribland Ryssland.

”Redan 1.500 titlar är tillräckligt bra för att ha en intressant tjänst. Marknaden för ljudböcker i Ryssland har inte riktigt tagit fart ännu, så det blir steg för steg, att teckna avtal med förlag och få ut fler böcker”, sade ljudbokschefen Jonas Tellander till Nyhetsbyrån Direkt.

Bioteknikbolaget ISR, Immune System Regulation, arbetar mot olika virussjukdomar och gjorde debut på First North. Aktien handlades nära 11 kronor, motsvarande en värdering av bolaget kring 200 miljoner kronor.

Immunicum skjuter på listbyte till Nasdaq Stockholm från First North sedan börsens bolagskommitté kommit fram till att bolaget ännu inte tillräckligt länge visat att man klarat kraven. Aktien tappade 6,4 procent.

I Capio har blivande ordförande Michael Wolf köpt 40.000 aktier. Vårdbolaget har köpt en tysk ögonklinik för nästan 10 miljoner euro. Aktien handlades 2,2 procent högre.

Feelgood har köpt vårdföretag med total omsättning på 32 miljoner kronor. Aktien var upp 4,4 procent.

Mips klättrade vidare 1 procent under sin andra handelsdag till 52 kronor, vilket kan jämföras med noteringskursen på 46 kronor.

RBC har höjt sin rekommendation för Autoliv till sector perform från tidigare underperform. Autoliv-aktien var upp 0,8 procent.

Få morgonrapporten till din e-post dagligen innan börsen öppnar!

Senaste prisutvecklingen (~kl. 06:40)

OMXS30
EURO STOXX 50
Frankfurt DAX
London FTSE 100
S&P 500
DJIA
Nasdaq Comp.
NIKKEI 225
HANG SENG
EUR/USD
EUR/SEK
USD/SEK
WTI Termin
Brent Termin
1579.7
3444.15
12064.27
7336.82
2343.98
20596.72
5828.74
18967.43
24290.72
1.08
9.52
8.78
47.84
50.76
-0.10%
-0.23%
0.20%
-0.05%
-0.08%
-0.29%
0.19%
-1.53%
-0.28%
0.48%
0.05%
-0.31%
-0.27%
-0.08%

 

Börsnyheter och Teknisk Analys varje dag klockan 10.00

Av: Michael Andersson för Tradingportalen/Nyhetsbyrån Direkt.
Frågor och kommentarer alltid välkomna på redaktionen[at]tradingportalen.com

Tags:
ECB

Anmäl dig till vårt exklusiva nyhetsbrev idag!

Skräddarsydda e-postmeddelanden

Ingen SPAM någonsin!

Alt coin news

Avprenumerera närsomhelst

Efter registrering kan du även få enstaka specialerbjudanden från oss via e-post. Vi kommer aldrig sälja eller lämna ut dina uppgifter till tredjeparter. Se vår sekretesspolicy här.