Home > Morgonrapport: Öppning i negativt territorium.

Morgonrapport: Öppning i negativt territorium.

Fredagens handel avslutade i positivt tecken. Storbolagsindexet OMXS30 stängde på tydligt plus med en uppgång på +0.76% till 1525.5 punkter. Stockholmsbörsen omsatte 14.2 miljarder kronor, och fredagens vinnare blev Com Hem som steg hela +3.48%, medans Astra Zeneca föll -4.19% och låg i topp bland förlorarna. NGM-börsen omsatte på fredagen drygt 200 miljoner kronor, samtidigt som Nischer Properties steg +23.57% och låg i topp, samt MVV Holding B blev fredagens förlorare med en nedgång på -14.23%. USA stängde även på plus efter att Donald Trump blev insvuren som president. Nattens handel i Asien inleder vår nya handelsvecka i blandade tongångar. Nikkei 225 noteras tydligt på minus, medan Hang Seng handlas strax över nollan. Oljan som klev norrut på fredagen har backat svagt under natten, och handlas för närvarande vid 55.42 dollar.

Dagens fokus:

  • Bolagsrapporter: Yahoo (efter USA-börsernas stängning)

Ledande svenska terminer indikerar en negativ öppning med ett par timmar kvar tills Stockholmsbörsen öppnar.

Få morgonrapporten till din e-post dagligen innan börsen öppnar!

Dagens analys

Storbolagsindexet OMXS30 klev mycket riktigt över 1517 punkter under fredagens handel.

Redan under förmiddagen klev vi över denna prisnivå, som gav tydligt stöd efter utbrott vilket även innebar att vi fick styrka nog att även kliva över 1523 punkter för att stänga vid 1525.5 punkter.

Därmed fick vi äntligen en etablering över 1523 punkter som förväntat.

Veckan förväntas dock inleda handeln på Stockholmsbörsen i negativt territorium.

Med ett par timmar kvar tills den svenska handeln öppnar denna måndag, pekar ledande terminer på en öppning strax över 1523 punkter.

Detta innebär att så länge som 1523 punkter inte får ett signifikant genombrott räknar vi med att den inledningsvisa negativiteten övertas av köpare som kan lyckas vända humöret och lyfta oss vidare norrut för ett utmanande av 1527 punkter.

Morgonrapport: Öppning i negativt territorium.

OMXS30 fick även på fredagen uppleva störst handelsvolym vid dagshögsta 1527 punkter, vilket bekräftar att vi fortfarande kan räkna med denna prisnivå som en signifikant nyckelnivå.

Skulle vi bryta igenom denna prisnivå under förmiddagen tar vi sikte mot 1540 punkter, som sedan tidigare agerat som en teknisk nyckelnivå.

Om däremot den inledningsvisa negativa indikationen biter sig fast, så räknar vi med att vi kommer att få svårigheter omkring 1517 punkter, som inte bara under fredagen visade signifikant volym, men även sedan en längre tid tillbaka varit en betydelsefull prisnivå där både köpare och säljare uppvisat stort intresse.

Efter nattens handel i Asien indikerar även ledande amerikanska terminer att vi kommer att få en inledningsvis öppning i negativt territorium.

Eftersom Donald Trump blev insvuren som USA:s president på fredagen, blir det extra intressant att följa utvecklingen framöver, både ur kortsiktigt perspektiv men även utifrån ett längre perspektiv.

Kommer vi att få ett börsrally som många pratar om? Eller nådde vi toppen på börsen….

Senare under veckan kommer rapportsäsongen att köra igång på allvar med både Ericsson, Getinge, Nordea och SCA samt Tele2 på torsdag. Även Atlas Copco och Telia kommer med rapport på fredag vilket innebär att vi räknar med en mer rapportstyrd börs under kommande veckorna.

Dagens tekniska nyckelnivåer befinner sig tyngre motstånd vid framförallt 1527 och 1540 punkter.

Stödnivåerna inväntar vid redan 1523 följt av 1517 och framförallt 1500 punkter.

Måndagen innehar inga större händelser på makroagendan.

Arbetsförmedlingen kommer kl 10.45 att presentera veckodata, följt av att vi även kommer under förmiddagen att få budgetsaldo och statsskuld för det tredje kvartalet inom EMU kl 11.00.

Senare under veckan får vi preliminära PMI siffror inom EMU, amerikanska industrisiffror men även svenska arbetslöshetssiffror på torsdagen följt av estimat av amerikanskt BNP på fredagen.

Com Hem kliver upp till nytt all time high.

Com Hem steg inledningsvis över fem procent på fredagsmorgonen.

Bränsle till uppgången är att danska teleoperatören TDC överväger bud på Com Hem, för att förhindra ett uppköp från Telia som vill köpa TDC, enligt Dagens Industri.

Om Telia skulle köpa TDC innebär detta det största förvärvet som ett svenskt börsbolag gjort, men om däremot TDC skulle förvärva Com Hem skulle ett uppköp från Telia bli svårt, då konkurrensmyndigheter då skulle säga nej resonerar källor till DI.

Telia föll över inledningsvis en procent på fredagen, medan TDC steg över 3.5 procent.

Tidigare i december höjde JP Morgan riktkursen för bolaget till 90 kronor, från tidigare 85 kronor, samtidigt som rekommendationen övervikt upprepades. Vi noterar även att Swedbank tidigare höjt riktkursen till 82.50 kronor med rekommendationen neutral, samt Goldman Sachs som innehar en riktkurs på 108 kronor med rekommendationen köp.

Com Hem kliver upp till nytt all time high. TDC överväger bud på bolaget för att förhindra ett uppköp från...

CTT Systems stiger till nytt all time high när bolaget valts som leverantör till Boeing 777X.

Aktien steg inledningsvis över 29 procent på fredagsmorgonen.

CTT Systems som är en marknadsledande leverantör av fuktregleringssystem till flygplan steg till nytt all time high på fredagen när det framgick av ett pressmeddelande att bolaget har valts som leverantör till Boeing 777X.

Boeing har valt CTT som leverantör av luftfuktarsystem till flight deck, crew rests och två kabinzoner till Boeing 777X, som kan utrustas med fem luftfuktare.

CTTs produkter kommer att vara tillval, (SFE (Supplier Furnished Equipment), vilket innebär att ett garanterat ordervärde saknas.

Bolaget räknar med de första intäkterna till testflygplan redan 2018.

”Jag tror att 777X med sina fem möjliga luftfuktare per flygplan har en stor chans att slå 787 Dreamliners genomsnittliga bestyckning med cirka två luftfuktare per flygplan”, skrev bolagets vd Torbjörn Johansson i pressmeddelandet.

CTT Systems stiger till nytt all time high när bolaget valts som leverantör till Boeing 777X.

Kommer tyska storbankerna leda europeiska banksektorn norrut?!?

Svenska storbankerna har tydligt eftersläpat då möjlig bankskatt hämmat utvecklingen…

Deutsche Bank som nu förlikat med amerikanska DOJ om 7.2 miljarder dollar har tydligt kraftsamlat sedan 6 december 2016, och även Commerzbank har uppvisat ett liknande mönster som på fredagen bröt över tydlig motståndsnivå vid omkring 8 euro.

Även bland svenska storbanker upplever vi positiva tongångar, däribland Handelsbanken som steg avslutningsvis över tre procent på fredagen, vilket även innebar att vår köpsignal från fredagens analys av Handelsbanken utlöstes.

Vår analys på Handelsbanken kan du läsa här.

Kommer tyska storbankerna leda europeiska banksektorn norrut?!? Svenska storbankerna har tydligt eftersläpat då möjlig...

Vilka hålltider och bolag som rapporterar kommande veckor kan ni läsa här.

Hålltider under dagen

Bolagsrapporter

  • Yahoo (efter USA-börsernas stängning)

Makrostatistik

  • Sydkorea: export/import 20 dagar januari kl 1.00
  • AF: veckodata kl 10.45
  • EMU: budgetsaldo, statsskuld 3kv kl 11.00
  • EMU: konsumentförtroende (prel) januari kl 16.00

Samtliga börshändelser och estimat för veckan hittar du här!

Senaste börsnyheterna

Stockholmsbörsen började fredagen darrigt men vände till en uppgång som tilltog i styrka. Installationen av Donald Trump som president började klockan 17 svensk tid och hann inte påverka svenska aktier.

Vid stängning hade OMXS30 stärkts 0,8 procent till 1.519. Aktier för 14,2 miljarder kronor bytte händer.

Bland storbolagen dominerade bankerna. Handelsbanken gick bäst och lyfte 3,1 procent, men samtliga storbanker steg markant. Swedbank avancerade 1,9 procent trots att Litauens konkurrensverk inlett en granskning av bankens dominans i landet.

Alfred Bergs allokeringschef Jonas Olavi sade till Nyhetsbyrån Direkt att finanssektorn kan gynnas av Moderatledaren Anna Kinberg Batras kursändring i torsdags. M-vändningen kan minska sannolikheten för en särskild löneskatt på finansinstitut.

För Astra Zeneca blev dagen dyster med ett tapp på över 4 procent. I torsdags kväll uppdaterade Bristol Myers Squibb marknaden om sina planer inom immunonkologi. Enligt Deutsche Bank kan investerare tolka detta negativt för Astra Zenecas utsikter om kombinationsbehandling med durvalumab/tremelimumab.

Telekomtrion Telia, TDC och Com Hem stod i fokus för den tidiga handeln. Enligt Dagens Industri vill Telia köpa danska TDC, som i sin tur ska överväga bud på svenska Com Hem för att stoppa Telias planer.

Analytiker Direkt talade med var skeptiska och påpekade att en sådan affär skulle bli dyr för Telia. Börsens dom blev en Telianedgång på 0,7 procent. TDC klättrade däremot 4 procent i Köpenhamn och Com Hem steg 3,5 procent på hemmaplan.

CTT Systems var en av dagens kursraketer med ett lyft på 24 procent. Bolaget ska leverera luftfuktarsystem till Boeings nya långdistansplan 777X.

Ordervärdet är enligt CTT:s vd Torbjörn Johansson ungefär hälften av vad bolaget får för utrustningen till Boeingplanet 787. Men eftermarknadsintäkterna för 777X lär gynnas av fler befuktare per plan och kanske fler årliga flygtimmar.

”Eftermarknaden kommer att vara ungefär lika stor”, sade han till Direkt.

På råvarumarknaderna steg råoljan rejält, men energibolagen i Stockholm gick ändå åt skilda håll. Tethys Oil klättrade 3 procent och tungviktaren Lundin Petroleum lyckades stiga en dryg procent trots en färsk rekommendationssänkning från UBS.

Även Africa Oil och Enquest sänktes av UBS och drabbades av kurstapp på 1,0 respektive drygt 3 procent. För Shamaran var utförsbacken brantare: bolaget gör en riktad emission av 360 miljoner aktier till kursen 0:10 kanadadollar (0:67 kronor). Aktien föll nära 12 procent till 0:75 kronor.

MyFC har avslutat inlösen av ett personaloptionsprogram och stärker kassan med cirka 26 miljoner kronor – något under det maximala tillskottet som var 32,7 miljoner. Aktien stängde hela 16,6 procent upp.

Cleantech Invests portföljbolag Nocart ska leverera solpaneler för 200 miljoner dollar till Zambia. Aktien rusade 32 procent och Zambiaordern kan följas av fler.

”Det kan bli mer ur denna order, men vi vill inte gå ut med någon sannolikhet kring det”, sade Cleantechs vd Alexander Lidgren till Direkt.

Få morgonrapporten till din e-post dagligen innan börsen öppnar!

Senaste prisutvecklingen (~kl. 06:40)

OMXS30
EURO STOXX 50
Frankfurt DAX
London FTSE 100
S&P 500
DJIA
Nasdaq Comp.
NIKKEI 225
HANG SENG
EUR/USD
EUR/SEK
USD/SEK
WTI Termin
Brent Termin
1525.49
3299.44
11630.13
7198.44
2271.31
19827.25
5555.33
18992.73
22896.35
1.07
9.51
8.86
53.14
55.42
0.76%
0.28%
0.29%
-0.14%
0.34%
0.48%
0.28%
-0.76%
0.05%
0.35%
0.22%
-0.07%
-0.15%
-0.13%

 

Börsnyheter och Teknisk Analys varje dag klockan 10.00

Av: Michael Andersson för Tradingportalen/Nyhetsbyrån Direkt.
Frågor och kommentarer alltid välkomna på redaktionen[at]tradingportalen.com

Taggar:

Anmäl dig till vårt exklusiva nyhetsbrev idag!

Skräddarsydda e-postmeddelanden

Ingen SPAM någonsin!

Alt mynt nyheter

Avprenumerera närsomhelst

Efter registrering kan du även få enstaka specialerbjudanden från oss via e-post. Vi kommer aldrig sälja eller lämna ut dina uppgifter till tredjeparter. Se vår sekretesspolicy här.