Home > Morgonrapport: Optimism kring handelskonflikten

Morgonrapport: Optimism kring handelskonflikten

OMXS30 avslutade fredagens halvdag klart upp sedan optimistiska signaler från Trump eldat på börshumöret. Index stängde tillslut upp 1,31 procent till nivån 1551,39, vilket tog föregående veckas uppgång till 4,45 procent. Måndagens makroagenda inleddes under morgonen med Mäklarstatistiks bopriser för oktober och fortsätter senare med tjänste-PMI från Sverige och USA. Wall Street stängde fredagen på minus sedan tekniksektorn med Apple i framkant agerat sänke. Under natten har de asiatiska marknaderna över lag inlett den nya veckan i nedåtgående riktning.

Sammantaget inför måndagens handelsdag väntar vi att OMXS30 inleder kring negativt.

Få morgonrapporten till din e-post dagligen innan börsen öppnar!

Dagens analys

OMXS30 ökade kraftigt under fredagen och stängde lagom innan USA öppnade på nedsidan. Det svenska storbolagsindexet avslutade tillslut upp 1,31 procent till nivån 1551,39 och ökade därmed förra veckan med hela 4,45 procent. Omsättningen under fredagens halvdag hamnade på 9,8 miljarder kronor.

När rapportperioden nu börjar gå mot sitt slut kan vi konstatera att siffrorna från de större bolagen överlag varit något svagare än väntat, men långt ifrån alarmerande. Fokus på marknaderna den senaste tiden utöver rapportfloden har varit på konjunkturen. Många menar att denna nu har nått sin topp och att vi därmed bör se med försiktighet på den kommande tiden. Detta syns tydligt i nyhetsflödet som de senaste veckorna bestått av analyser och artiklar som lyfter fram aktier, fonder och portföljer som ”klarar den kommande stormen”. I andra ringhörnan står de mer optimistiska som menar att oktobers tapp var en naturlig korrektion i en marknad i uppgång och att nedgången bjöd på ett ypperligt köpläge för den långsiktige. Vilket av dessa två narrativ som stämmer återstår att se.

Torsdagens tweet från Donald Trump där han uttryckte att han haft en “lång och mycket bra konversation med president Xi Jinping i Kina”, följdes under fredagen upp av nya optimistiska uttalanden från den amerikanska presidenten. Trump menade att handelssamtalen mellan länderna går bra och att de två länderna kommer att nå ett handelsavtal som blir bra för båda parter. Han bekräftade även planen att möta Kinas president Xi Jinping i Argentina i slutet av november. Framsteg syntes även från kinesiskt håll då, Xi Jinping talade vid helgen och lovade att sänka importtullar och fortsätta att bredda tillgången till marknader.

Lättnaden kring handelskonflikten mellan USA och Kina lyfte industri och råvaror till toppen av OMXS30. SKF, SSAB och Volvo stängde alla fredagen upp mellan 3,8 och 4,1 procent. Bäst i storbolagsindexet gick det dock för Getinge med en uppgång på 4,8 procent sedan bolaget meddelat att FDA-granskningen av deras dotterbolag ses som en ”normal process”.

Fredagens publicering av Riksbankens protokoll från senaste penningpolitiska möte bjöd inte på någon klarhet i huruvida första höjningen blir i december eller februari. I protokollet framhölls istället att tidpunktens avgörande ligger på om ekonomin utvecklas på ett sätt som fortsätter stödja inflationsutsikterna. Flera ledamöter betonade samtidigt de osäkerhetsfaktorer som finns i utvecklingen i omvärlden och att dessa i ett dåligt scenario kan påverka svensk ekonomi. Torbjörn Isaksson, Nordeas chefanalytiker, ansåg att direktionen är splittrad och att timingen för den första höjningen fortsatt inte är bestämd. ”Dessutom är Riksbanken inte säker när det gäller inflationsutsikterna”, skrev han i en kommentar.

Fortsättningsvis presenterade USA den amerikanska handelsbalansen för september. USA:s samlade underskott i handelsbalansen fortsatte att öka till 54,0 miljarder dollar från reviderade 53,3 miljarder dollar i augusti. Underskottet var något större än analytikers förväntningar på 53,6 miljarder dollar.

Avslutningsvis presenterades den viktiga amerikanska sysselsättningsrapporten för oktober. Antal nya jobb ökade med 250 000, vilket var klart över väntade 190 000. Samtidigt förblev arbetslösheten oförändrad kring 3,7 procent och löneökningstakten ökade till höga 3,1 procent, båda i linje med förväntningarna. Den mycket starka rapporten som hyllades av många och kallades för ”otrolig” av Donald Trump mottogs inte riktigt lika väl av marknaden som tolkade att en räntehöjning i USA nu anses mer motiverad.

Måndagens makro inleddes under morgonen med Mäklarstatistiks bostadspriser för oktober månad. Medan september såg priserna på bostadsrätter öka och villapriserna sjunka, var priserna för bostadsrätter såväl villor oförändrade i oktober. Prisutvecklingen redovisas genom tremånaders glidande medelvärden, vilket innebär att siffran inte direkt motsvarar månadens omsättning. Så var fallet i oktober då månaden noterade en toppnotering i år sett till omsättning. Erik Olsson, grundare av Erik Olsson Fastighetsförmedling, kommenterar att bostadsmarknaden är fortsatt stabil, vilket är att betrakta som ett styrketecken med tanke på att utbudet av nyproduktion är stort samtidigt som bankerna är mer restriktiva i sin utlåning.

Morgonen fortsätter med svenskt tjänste-PMI som har kommit ned något från toppnivåerna i börjat av året, men är fortsatt på höga nivåer. Senast i september backade inköpschefsindexet till 56,6 från 57,1 i augusti, där samtliga delindex med undantag för affärsvolymen bidrog till nedgången.

Under måndagen presenteras även motsvarande statistik från USA. ISM tjänste-PMI väntas i oktober ha sjunkit till 59,5 från oväntat starka och 21-årshögsta 61,6 föregående månad.

Makroveckan fortsätter under tisdagen med tysk industriorder, svenska produktionsvärdesindex och mellanårsval i USA. Onsdagen bjuder på siffror över den tyska industriproduktion och svenska inflationsförväntningarna. Under torsdagen utfrågas Ingves och Flodén i Riksdagen om penningpolitiken, EU-kommissionen publicerar tillväxtprognos och Fed levererar räntebesked. Veckan avslutas under fredagen med kinesiska inflationssiffror.

Vilka hålltider och bolag som rapporterar kommande veckor kan ni läsa här.

Hålltider under dagen

Rapporter

 • Scandi Standard (kl 7.30), Black Pearl (efter kl 22)

Makrostatistik

 • Japan: tjänste-PMI oktober kl 1.30
 • Kina: Caixin tjänste-PMI oktober kl 2.45
 • Mäklarstatistik: bostadspriser oktober kl 6.00
 • Silf/Swedbank: tjänste-PMI oktober kl 8.30
 • Tyskland: VDMA maskinorder september kl 10.00
 • Storbritannien: Markit/CIPS tjänste-PMI oktober kl 10.30
 • AF: veckostatistik kl 10.45
 • EMU: Sentix investerarförtroende november kl 11.00
 • USA: Markit tjänste-PMI (def) oktober kl 15.45
 • USA: ISM tjänste-PMI oktober kl 16.00

Övrigt

 • BOJ: protokoll från septembermöte kl 0.50
 • USA ställde om till vintertid söndag 4/11, Sverige en vecka tidigare, söndag 28/10

Samtliga börshändelser och estimat för veckan hittar du här!

Senaste börsnyheterna

Stockholmsbörsen ryckte fram under fredagens halvdagssession, med stöd av en större global uppgång efter oväntat positiva rapporter från handelskonflikten mellan USA och Kina. Flera Asienbörser lyfte med flera procent och i Europa klättrade ledande börser 1-2 procent. Terminerna i New York pekade inför öppning mot en positiv inledning även där.

Kontanthanteringsföretaget Loomis steg på en stark rapport och medicinteknikbolaget Getinge rekylerade upp sedan bolaget kommenterat amerikanska FDA:s granskning.

Vid stängning klockan 13 hade OMXS30 handlats upp 1,3 procent till 1.551, vilket betyder att det svenska storbolagsindexet under veckan steg 4,4 procent. Omsättningen på Stockholmsbörsen under fredagens fyra handelstimmar stannade på 9,7 miljarder kronor.

Donald Trump och Kinas president Xi Jinping talade i telefon på torsdagen och samtalet beskrevs av USA-presidenten som ”långt och mycket bra”. Efteråt har Trump bett ett antal ministrar ta fram villkor för ett potentiellt handelsavtal, som en signal för vapenvila i handelskonflikten.

Uppgifterna om bättre stämning mellan USA och Kina fick basmetallpriserna att stiga. På Stockholmsbörsen gick industri och råvaror starkt där SKF och Volvo handlades 4,1 respektive 3,8 procent högre. Lundin Mining ökade 3,4 procent, Stora Enso var upp 4,2 procent och SSAB:s A-aktie klättrade 3,7 procent.

Loomis lade fram en rapport som fick aktien att stiga 5 procent. Rörelseresultatet före nedskrivningar var 626 miljoner kronor i tredje kvartalet medan snittet av fyra analytikers estimat var 608 miljoner kronor, enligt Infront Data. Intäkterna prickade snittprognosen även om den organiska tillväxten var aningen klenare än snittbedömningen.

Getinge studsade upp 4,8 procent på fredagen. Att den amerikanska hälsovårdsmyndigheten FDA granskar rapporter om brister hos aortaballongpumpar från Getinges dotterbolag handlar om en ”normal process”, sade bolaget efter torsdagens svenska stängning. Getinge föll på torsdagen 8 procent i spåren av FDA-uppgifterna.

Bioteknikbolaget Bioarctic rusade 14,5 procent på beskedet att bolagets amerikanska partner Abbvie nyttjar en option att erhålla licens till portföljen med alfa-synukleinantikroppar i enlighet med ett avtal som slöts 2016. Optionen är föremål för konkurrensprövning i USA. Ett positivt utfall av konkurrensprövningen innebär att en milstolpsbetalning om 50 miljoner dollar utfaller. Det totala samlade värdet av licensavtalet kan uppgå till 755 miljoner dollar.

Cavotec föll däremot 3,7 procent. Verkstadsbolaget visade kvartalssiffror där resultatet var bättre än föregående år, men där omsättningen krympte på grund av produktionsproblem i Italien. Bolaget ska också göra en företrädesemission på 204 miljoner kronor.

Gaming Corps rapporterade alldeles före stängning ett resultat som enligt bolaget var ”betydligt sämre än marknadens förväntningar”. Aktien stängde trots rapporten upp 4,5 procent.

Verkstadsunderleverantören AQ lyfte 4,4 procent efter att ha plockats in i Affärsvärldens Avkastningsportfölj. Bolaget har enligt tidningen en ”alldeles för låg värdering”.

Få morgonrapporten till din e-post dagligen innan börsen öppnar!

Börsnyheter och Teknisk Analys varje dag klockan 10.00

Av: Philip Svensson för Tradingportalen/Nyhetsbyrån Direkt.
Frågor och kommentarer alltid välkomna på redaktionen[at]tradingportalen.com

Taggar:
Begränsat specialerbjudande - 0% Provision & 0% Stämpelskatt på ALLA Lager!
Prisbelönad plattform - köp fysisk tillgång eller handel med hävstång
11 betalningsmetoder, inklusive PayPal
Öppna mitt konto