Home > Morgonrapport: Oron blåst över för denna gång eller endast lugnet före stormen?

Morgonrapport: Oron blåst över för denna gång eller endast lugnet före stormen?

God morgon!

Greklands finansminister Yanis Varoufakis sade i en tv-intervju på måndagen att Grekland inte kommer att ställa in betalningarna, och han tror att de är nära ett avtal med långivarna om kontanter mot reformer. Att gå ur euron är inte på deras radar, och heller inte långivarnas. Han sade också att han inte ser det som sannolikt med folkomröstning eller nyval, men en möjlig folkomröstning skulle handla om medlemskapet i euroområdet. Yanis Varofakis har föreslagit att den europeiska stödfonden används för att betala 27 miljarder euro i ECB-obligationer som löper ut på kort sikt, lån som sedan kan återbetalas på lång sikt. Långivarna har däremot varit avoga med att diskutera skuldomförhandling innan ett avtal är klart.

Saudiarabiska styrkor har återupptagit militära operationer i Jemen efter ett fem dagars eldupphör avslutades på söndagen, rapporterar Reuters. Jemens exilregering i Riyadh och de Iranstödda Houthirebellerna beskyller varandra för misslyckandet att förlänga vapenvilan.

På tisdagens agenda står bland annat brittisk KPI med väntat oförändrad inflationstakt och tyska ZEW-index som väntas sjunka något i maj. Analys sponsrad av BNP Paribas

Du känner väl till minifuturernas nya hem? Här hittar du aktuell hävstång och stop loss, realtidskurser, utbildning och mycket annat.

Gå till bnpp.se

Dagens analys

Under gårdagen satt marknadsaktörer relativt lugnt i båten vilket resulterade i rörelser kring nollstrecket för de flesta europeiska börser, starkast var DAX som avslutade dagen upp 1,3 %. Under dagen kommer det relativt tunga ZEW-indexet med framtidsutsikter från tyska finansmarknadsaktörer, men i övrigt är den planerade makroagendan relativt tunn. Investerare ges därmed en chans att bestämma sig för om tidigare kursnivåer är värda att återbesöka eller om nedsidan ska testas ytterligare innan en sådan värderingsnivå åter känns rimlig.

Trots att Riksbanken bedyrat ett ”mycket lågt tålamod” med låga inflationsutfall så uteblev några ytterligare åtgärder efter gårdagens direktionsmöte och kronan stärktes något av detta, men rörelserna var begränsade, bedömare tror fortfarande på agerande och vet att Riksbanken kan besluta om åtgärder när de behagar.

De stigande räntorna har stulit uppmärksamheten från Greklandsförhandlingar i stiltje, men marknaden har trots detta fokus inte samlats kring någon gemensam förklaring, men sedan ska man inte heller anta att alla rörelser på marknaden går att förklara logiskt, börjar en tung spelare sälja börjar fler allt eftersom ösa ut sina innehav. Under gårdagen tog hur som helst europeiska ränteuppgångarna en paus, den tioåriga tyska räntan sjönk istället, med en ynka punkt, till 0,75 %. Amerikanska motsvarigheter steg dock 2 punkter.

Grekiska statspappersräntor steg dock kraftigt på uppgifter om att grekiska banker börjar få brist på värdepapper som kan användas som säkerhet för nödlån hos ECB, och samtidigt växer oron över om regeringen klarar att betala löner och pensioner i slutet av månaden. Situationen ser enbart ut att mörkas och osäkerheten är enbart negativ för aktiemarknaden, även om reaktionerna krympt i samband med att investerare tröttnat på att höra samma visa om och om igen.

Euro Stoxx 50, dagsgraf, 6 mån.
Euro Stoxx 50, dagsgraf, 6 mån.

Högre räntor jämfört med för en månad sedan medför kraftigare diskontering av framtida kassaflöden, och indexet över Europas 50 största bolag har legat i en nedåtriktad trend sedan toppnoteringen 13e april. Senaste veckan har dock indexet konsoliderat och vi väntar på förtydligande från marknaden om det är en paus i nedgången eller om rekylen är avklarad för denna gång.

Den nyinledda, negativa, trenden i Euro Stoxx 50 bekräftas återigen om nivån strax under 3500 punkter forceras. Positiva signaler erhålls däremot om indexet noterar kurser ovanför utbudsnivån vid 3650. Dessa nivåer motsvaras relativt väl av 100- respektive 50-dagars glidande medelvärden där det kortare fortfarande befinner sig över det längre, vilket tydliggör att trendriktningen fortfarande är uppåt på längre sikt.

Få morgonrapporten till din e-post dagligen innan börsen öppnar!

Detta händer idag

kl 10.30: Storbritannien: KPI april
Inflationen väntas ligga kvar på 0,0% för tredje månaden i rad. Fallet i oljepriset, tidigare pundförstärkning och dämpade löneökningar håller ned prisökningarna. Bank of England har dock signalerat att de ser igenom tillfälliga faktorer som påverkar inflationen och att nästa åtgärd blir en räntehöjning. BOE är inställda på att inflationen sjunker ytterligare i närtid.

kl 11.00: Tyskland: ZEW-index maj
Tyska finansmarknadsaktörer blev något mindre optimistiska om framtidsutsikterna i april, efter fem månaders uppgång för ZEW-index. Nu i maj spås en ytterligare nedgång, till 50,0 från 53,3.

Samtliga börshändelser och estimat för veckan hittar du här!

Senaste börsnyheterna

Stockholmsbörsen inledde veckan på båda sidor om nollstrecket, och slutade på plus. Riksbankens direktionsmöte slutade utan att några besked om vare sig sänkt eller bibehållen ränta meddelades.

Storbolagsindexet OMXS30 stängde 0,4 procent upp på nivån 1.622,6 och aktier för 15,9 miljarder kronor omsattes på Stockholmsbörsen. Sektorvis var verkstad och telekom starkast, medan hälsovårdsaktier och råvarubolag backade.

Dagens mest uppmärksammade finansmarknadsaktör, Riksbanken, höll marknaden på halster då eftermiddagens direktionsmöte drog ut på tiden. De förväntningar på nya räntesänkningar, två månader efter att det senast begav sig, som hade väckts av de oväntat låga inflationssiffrorna för april i förra veckan kom på skam, eftersom inget pressmeddelande om beslut publicerades.

I övrigt på makrofronten publicerades husbyggnadsstatistik under förväntningarna från USA, och i Grekland tilltog oron för ”Grexit” efter farhågor för att landets bankers säkerheter för nödlån de tagit upp är bristfälliga. Det sistnämnda satte viss press på banker i framför allt Sydeuropa, något som spred sig till svenska banker. Alla dessa utom Handelsbanken stängde under nollstrecket och höll tillbaka indexutvecklingen en smula.

Bästa OMXS30-bolag var i stället Volvo, som åtnjöt flera rekommendationshöjningar från diverse analyshus efter att aktien de senaste dagarna gått ned från nygamla toppnivåer. Citi anser till exempel att Volvo har den starkaste återhämtningspotentialen bland Europas verkstadsbolag och har lagt till bolaget på sin ”fokuslista”. Även Handelsbanken ser möjligheter till betydligt bättre lönsamhet i bolaget framöver. Volvo B stängde 3,2 procent upp på 111:30 kronor, vilket dock fortfarande är några kronor under de drygt 120 kronor aktien nådde i den senaste kvartalsrapportens kölvatten i slutet av april.

Atlas Copco var näst bästa OMXS30-bolag och steg nästan 2 procent. Ronnie Leten, vd, sade till Bloomberg News att han ser betydande förvärvsmöjligheter och att dessa var ett skäl till att han köpte aktier strax efter den senaste rapporten – inte bara kursfallet efter den rapporten således.

Andra aktier som mildrade pressen var Telia Sonera och ABB. För den förstnämnda, som steg en femtioöring eller 1 procent till 51:40 kronor, har Barclays höjt sin rekommendation.

Bland de mindre bolagen stal sensorbolagen Fingerprint och Precise showen, och aktierna rusade hela 35,3 respektive 18,3 procent. Bakom glädjeyran fanns en höjd årsintäktsprognos från Fingerprint, som nu tror sig kunna omsätta mer än 1,5 miljarder kronor i år. Tidigare var prognosen ”över 1 miljard kronor”.

En annan aktie som marknaden gjorde tummen upp för var JM som ökade 2,9 procent. Carnegie har rekommenderat köp av aktien som på kort tid tappat över 20 procent.

På rekommendationsfronten märktes även Systemair, som klättrade 5,8 procent. DI har gett ventilationsbolaget en köprekommendation.

Götenehus steg 10,4 och inhägnadsbolaget Troax 3,4 procent. Båda bolagen är köpvärda enligt måndagens Börsveckan.

Senaste prisutvecklingen (~kl. 06:40)

OMXS30
Oslo OBX
EURO STOXX 50
Frankfurt DAX
London FTSE 100
S&P 500
Nasdaq Comp.
NIKKEI 225
HANG SENG
EUR/USD
EUR/SEK
USD/SEK
WTI Termin
Brent Termin
1622,57
590,670
3589,22
11594,28
6968,87
2129,20
5078,44
20037,75
27706,87
1,1304
9,3156
8,2406
60,25
66,17
0,38%
-0,07%
0,45%
1,29%
0,12%
0,30%
0,60%
0,75%
0,42%
-0,10%
0,01%
0,09%
0,02%
-0,15%

Börsnyheter och Teknisk Analys varje dag klockan 12.00

Av: Fredrik Stenkil för Tradingportalen/Nyhetsbyrån Direkt.
Frågor och kommentarer alltid välkomna på fredrik.stenkil[at]gmail.com

Taggar:

Anmäl dig till vårt exklusiva nyhetsbrev idag!

Skräddarsydda e-postmeddelanden

Ingen SPAM någonsin!

Alt mynt nyheter

Avprenumerera närsomhelst

Efter att du registrerat dig kan du också få tillfälliga specialerbjudanden från oss via e-post. Vi kommer aldrig att sälja eller distribuera dina uppgifter till tredje part. Se vår sekretesspolicy här.