Home > Morgonrapport: Oron håller i sig trots starkt avslut i fredags.

Morgonrapport: Oron håller i sig trots starkt avslut i fredags.

Förra veckans handel var minst sagt orolig, och trots starkt avslut i fredags så verkar oron ha bitit fast sig. Veckan kontrades med blandat sentiment men avslutade trots fredagen positivt. S&P 500 stängde upp nästan +2,0% till 1864 punkter, även Dow Jones Industrial Average stängde upp +2,0% till 15973 punkter. Nasdaq Composite stängde även här starkt med +1,75% på 4337 punkter.

Oljan upplevde ett kraftigt rally under fredagen, direkt efter öppningen i USA. Nya rykten har uppstått som skulle kunna öppna för en minskning av oljeproduktionen, vilket innebär positivt för prisutvecklingen. WTI noteras nu på morgonsidan till 29,24 punkter, samt Brent till 33,18 punkter.

USA håller stängt under måndagen pga President’s Day.

Efter en veckas stängning pga nyårsfirande i Kina, öppnar man åter handeln med att direkt presentera handelsbalansen för Januari. Exporten minskade med hela -11,2%, väntat var -1,8%. Importen minskade med otroliga -18,8% medan man hade räknat med -3,6%. Hang Seng noteras nu på morgonsidan upp +3,04% till 18,876 punkter, och Japanska Nikkei +7,06% till 16,008 punkter.

Veckan inleds med bolagsrapport från Thule kl 07:45. Makroagendan inledde veckan med handelsbalans från Kina samt även EMU strax innan lunch. ECB-chefen Mario Draghi talar även inför EU-parlamentets ekonomiska kommitté. USA levererar senare i veckan siffror över industriproduktion och KPI. Även penningpolitiska möten för både ECB och Federal Reserve står på agendan.

Ledande svenska terminer indikerar en stark öppning av veckan, mycket tack vare den starka avslutningen i USA under fredagen, men även från den positiva öppningen av veckan i Asien.

Analys sponsrad av BNP Paribas

Du känner väl till minifuturernas nya hem? Här hittar du aktuell hävstång och stop loss, realtidskurser, utbildning och mycket annat.

Gå till bnpp.se

Dagens analys

Stockholmsbörsens handel under fredagen var minst sagt stark, vi stängde upp +3,2% på 1286 punkter, med en omsättning av nästan 21 miljarder kronor. Detta efter starka rapporter samt nya rykten om att OPEC öppnar för sänkning av oljeproduktionen. Samtliga storbolag på OMXS30 stängde plus, förutom Swedish Match. SSAB stängde otroligt starkt +18% efter fredagens rapport om rörelseförlust om nästan 900 miljoner kronor, i linje med tidigare vinstvarning.

Även Tyskland stängde starkt i fredags, där DAX stängde handeln med +2,45% på 8967,5 punkter. EURO STOXX 50 indexet upplevde liknande utveckling och avslutade upp +2,83% på 2756 punkter.

Kraftigt rally i oljan upplevdes under fredagen, efter att nya rykten att OPEC är öppna för minskning av oljeproduktionen. Detta är positiva nyheter efter att oljan fått uppleva en väldigt mörk prisutveckling under senare tid. Om ryktena verkligen stämmer, och realiseras, blir vi inte förvånade om man kortsiktigt kan uppleva ett kraftigt ryck upp.

Generellt är det väldigt blandat sentiment bland investerare, vissa anser att vi nu är klar med bottenfisket, medan andra pratar om nästa finanskris. Förra veckans veckobrev skrev vi att En svart svan har därmed kommit simmande och fokus har skiftat från olja och Kina till frågan om vi står inför Finanskrisen del två.”, vilket gör att vi väljer att bibehålla försiktighet i rådande börsklimat, där minsta rapport eller statistik kan förändra sentimentet.

Dagens makroagenda inleddes med handelsbalans från Kina men även EMU presenterar sina siffror innan lunch. ECB-chefen Mario Draghi talar även inför EU-parlamentets ekonomiska kommitté.

Fredagens öppning på 1248 punkter vilket blev dagslägsta, klev köparna in starkt och man vandrade direkt upp och vände vid vårt motstånd på 1271 punkter, dock höll motståndet och vi stängde inte ovanför. Som ofta upplevs under inledande handel, så rekylerade vi istället och sålde ner till strax under 1263 punkter. Köparna kom dock tillbaka, och vi gjorde nytt försök för att denna gång bryta igenom vårt motstånd, för att sedan balansera strax ovanför denna nivå utan att bryta igenom vid tre tillfällen. Den starka öppningen i USA bidrog till att OMXS30 stängde på sitt dagshögsta 1286 punkter, vilket innebär att vi är nära vårt nästa motstånd på 1290 punkter.

Frågan är om fredagens starka handel fortsätter denna måndag, inleder vi handeln norr ser vi att dagens handel finner motstånd på 1290 samt 1330 punkter, medan vi finner stöd på 1271 samt 1250 punkter om så marknaden vänder.

OMXS30 intradagdiagram, tillbaka inne i 1271 – 1290 punkter kanalen.
OMXS30 intradagdiagram, tillbaka inne i 1271 – 1290 kanalen.

Vi bibehåller vår avvaktande ton precis som i fredags, detta trots nya rykten om OPEC och minskning av oljeproduktion samt tydlig påverkan från USA. Marknaden behöver uppvisa ordentligt med styrka, för att visa att vi inte står och pyser för att sedan göra ett tydligt fall.

OMXS30 dagsdiagram, dyster syn om vi bryter våra tekniska nivåer mot nedsida.
OMXS30 dagsdiagram, dyster syn om vi bryter våra tekniska nivåer mot nedsida.

Hålltider under dagen

Rapportbolag

– Thule (kl 7.45)

Makrostatistik

– Japan: BNP (prel) 4 kv kl 0.50

– Storbritannien: Rightmove huspriser februari kl 1.01

– Japan: industriproduktion (def) december kl 5.30

– Svensk Handel: handelsbarometer kl 6.00

– SCB: industrins lager, kapacitetsutnyttjande 4 kv kl 9.30

– AF: veckostatistik kl 10.45

– EMU: handelsbalans december kl 11.00

– Kina: handelsbalans januari

Få morgonrapporten till din e-post dagligen innan börsen öppnar!

Detta händer idag

kl 0.50: Japan: BNP (prel) 4 kv

Den japanska återhämtningen fortsätter i dämpad takt samtidigt som penningpolitiken är fortsatt mycket expansiv för att få upp inflationen.

BNP väntas ha sjunkit 0,2% q/q efter en uppgång med 0,3% tredje kvartalet.

Nomura skriver att exporten väntas ha ökat med bättre efterfrågan från Europa och USA, men ser en betydande nedgång i privatkonsumtionen och kapitalinvesteringarna. Lagerbidraget väntas vara svagt positivt.

kl 15.00: ECB: Mario Draghi talar inför EU-parlamentets ekonomiska kommitté

ECB-chefen var vid rådsmötet i januari tydlig med att de vid marsmötet skulle göra en ”omprövning” av behovet av nya lättnader. Detta budskap har han sedan upprepat vid några tillfällen. Till detta kommer den senaste tidens turbulens på de finansiella marknaderna, vilket ECB-chefen nu har möjlighet att kommentera.

Credit Suisse skriver att Mario Draghi redan i januari lyfte fram riskerna mot tillväxten i euroområdet från den globala osäkerheten och gjorde klart att inflationsbanan för 2016 nu är betydligt lägre.

”I ljuset av denna duvaktighet så väntar vi oss minst en sänkning med 10 punkter för depositräntan, och sannolikt en ny twist i QE-programmet, vid marsmötet. Bredare tecken på en ekonomisk inbromsning, fortsatt holmgång på marknaderna eller en stark ny appreciering av euron, på toppen av en redan svagare KPI-profil för i år, höjer riskerna för ökat agerande”, skriver Credit Suisse.

Kina: handelsbalans januari

Exporten väntas ha minskat 2,0 procent y/y medan importen väntas ha minskat 3,9%. Sjönk 1,4 respektive 7,6% i december.

Samtliga börshändelser och estimat för veckan hittar du här!

Senaste börsnyheterna

Stockholmsbörsen avslutade en svag vecka med en uppgång. Med stigande oljepriser var utvecklingen positiv även på de större börserna i Europa.

Vid stängning var OMXS30 upp med 3,2 procent till nivån 1.286. Aktier för nästan 21 miljarder kronor omsattes.

De ledande indexen i London, Paris och Frankfurt noterades samtidigt mellan 2,5 och 3,0 procent högre.

I Stockholm låg storbolagen på OMXS30 alla på plus, utom Swedish Match. Råvarurelaterade bolag låg i en klass för sig i hela Europa, följt av olja och gas. I Sverige drogs flera verksstadsbolag med upp.

SSAB lyfte 17,6 procent. Rapporten för det fjärde kvartalet 2015 innehöll en rörelseförlust om nästan 900 miljoner kronor, i linje med en vinstvarning från december.

Ståltillverkaren upprepade utsikterna om att första kvartalet 2016 blir bättre än föregående kvartal. Målet för synergier i samgåendet med Ruukki höjdes och det operativa kassaflödet i bolaget uppgick till nästan 1,8 miljarder kronor i det fjärde kvartalet.

”Vi känner att vi har och kommer att ha kassaflöden så att vi klarar av att hantera de åtaganden vi har”, sade vd Martin Lindqvist till Nyhetsbyrån Direkt på frågan om behovet av nyemission under 2016.

Metallförädlaren Boliden stängde närmare 9 procent upp efter ett tapp på 16 procent på torsdagens bokslut.

Nya rykten om att Opec öppnar för sänkning av oljeproduktionen fick oljepriset att rusa med Brent på väg mot 33 dollar fatet, 5 procent upp.

Lundin Petroleum och prospekteraren Enquest avslutade över 6 procent upp. Argentina avskaffar skatterna på gruvexport, skrev president Mauricio Macri på Twitter. Lundinkontrollerade prospekteraren Ngex, som har tillgångar i landet, klättrade nära 15 procent.

I verkstadssektorn lyfte Atlas Copco och SKF över 4 procent, Sandvik närmare 5 procent och Alfa Laval över 7 procent.

Finanssektorn gick starkt i Europahandeln. I Sverige uppvisade Nordea, SEB och Handelsbanken kursrörelser på 3 till 5 procent. Swedbanks uppgång mattades till knappa procenten sedan det blev känt att banken för en vecka sedan anmälde sin nu sparkade vd Michael Wolf till Finansinspektionen.

Sjukvårdsbolaget Capio föll 2,5 procent efter att ha rapporterat sämre justerat ebitda-resultat än analytikerna räknat med, enligt SME Direkt.

Bostadsutvecklaren Oscar Properties avancerade nästan 8 procent med fördubblat nettoresultat för det fjärde kvartalet.

Specialistläkemedelsbolaget Karo Bio redovisade fortsatta förluster. En nyemission på 250 miljoner kronor är till 97 procent garanterad av storägaren Anders Lönner, arbetande styrelseordförande. Aktien föll 16 procent.

Mylan rasade 18 procent på torsdagen och fortsatte ner 2 procent när New York öppnade till knappt 41 dollar. Det gör Medabudet värt cirka 159 kronor per Meda-aktie, 6 kronor lägre än budtaket – om kursen håller sig i 20 dagar. Meda stängde ned 0,3 procent till 143:50 kronor.

Senaste prisutvecklingen (~kl. 06:40)

OMXS30
Oslo OBX
EURO STOXX 50
Frankfurt DAX
London FTSE 100
S&P 500
Nasdaq Comp.
NIKKEI 225
HANG SENG
EUR/USD
EUR/SEK
USD/SEK
WTI Termin
Brent Termin
1,286.67
466.58
2,756.16
8,967.51
5,707.60
1,864.78
4,337.51
16,008.78
18,876.46
1.12
9.45
8.42
29.24
33.18
3.18%
1.47%
2.83%
2.45%
3.08%
1.95%
1.66%
7.06%
3.04%
-0.29%
-0.12%
0.04%
-0.68%
-0.54%

Börsnyheter och Teknisk Analys varje dag klockan 12.00

Av: Michael Andersson för Tradingportalen/Nyhetsbyrån Direkt.
Frågor och kommentarer alltid välkomna på michael.andersson[at]tradingportalen.com

Taggar:

Anmäl dig till vårt exklusiva nyhetsbrev idag!

Skräddarsydda e-postmeddelanden

Ingen SPAM någonsin!

Alt mynt nyheter

Avprenumerera närsomhelst

Efter registrering kan du även få enstaka specialerbjudanden från oss via e-post. Vi kommer aldrig sälja eller lämna ut dina uppgifter till tredjeparter. Se vår sekretesspolicy här.