Home > Morgonrapport: Oroväckande säljstyrka tittar fram…

Morgonrapport: Oroväckande säljstyrka tittar fram…

Under torsdagen tittade en oroväckande säljstyrka fram, och indextunga H&M låg som en våt filt efter svaga försäljningssiffror. Vi klev under en viktig teknisk stödnivå, samtidigt som säljstyrkan tilltog något jämfört med onsdagen. OMXS30 stängde avslutningsvis -0.89 procent till 1624.97. Omsättning på Stockholmsbörsen uppgick även till 21 miljarder kronor. Ledande terminer indikerar denna morgon att vi kan komma att få en mindre andhämtning och öppning över teknisk nyckelnivå efter nattens handel i Asien, där tongångarna är tydligt positiva.

Få morgonrapporten till din e-post dagligen innan börsen öppnar!

Dagens analys

På torsdagen dominerade säljstyrkan, som tilltog något jämfört med onsdagen, och vi klev redan inledningsvis under tekniska stödnivån vid 1630 punkter.

Indextunga H&M var en av de negativa faktorerna efter svaga försäljningssiffror i maj, som fick OMXS30 att backa.

Värt att notera är att hygienbolaget Essity, efter avknoppning från SCA nu även ingår i storbolagsindexet OMXS30.

Efter nattens handel i Asien råder det positiva tongångar, vilket innebär att den negativa utveckling som uppstod runt om i Europa, och på amerikanska börser, ej lyckades rinna över.

Ledande terminer pekar på att vi kan komma att få en öppning i positivt territorium, strax över det tekniska motståndet vid 1630 punkter. Även amerikanska terminen S&P 500 har utvecklats svagt positivt under nattens handel, vilket bidrar till vår positiva bedömning.

Det går inte att bortse från den negativa utveckling som uppstod på torsdagen. Vi har nu två handelsdagar i bagaget med negativ utveckling, och vi eftersöker en återgång inom 1630-1650 med styrka, för att inte riskera en nedgång för att testa 1600 på kort sikt.

Vi brukar notera i vår veckovisa OMXS30-analys på måndagar, att vi eftersöker en omsättning på omkring 25 miljarder kronor som ett styrketecken, och det hade knappats skadat om detta uppstod just nu.

Det skulle i ett sådant scenario bekräfta att det var en tillfällig ”sell-off” som uppstod och tog oss ned till dagslägsta 1616 punkter på torsdagen, och att vi kan återgå med en resa upp till 1650, följt av ytterligare utmanande och kanske till och med utbrott över årshögsta 1657 nästa vecka.

Framförallt vill vi inte få en utveckling, där OMXS30 utmanar 1600, och framförallt kliver under denna sentimentala heltalsnivå under styrka. Detta skulle vara en ytterst stark negativ signal för framtida utvecklingen.

Morgonrapport: Oroväckande säljstyrka tittar fram…

Det finns dock ljus i tunneln, senaste månaden har vi inte någon betydande volym under nuvarande prisnivå vid 1625. Däremot har vi dock upplevt ett något större intresse vid 1625, vilket innebär att med en förväntad öppning över 1630 ökar sannolikheten för att vi skall upp och testa 1640 på nytt.

Detta är även vår bedömning, att vi på kort sikt nu kommer utmana 1640, för att fortsätta en resa vidare norrut inom sitt tidigare handelsintervall.

Dagens makroagenda bjuder inte på några signifikanta händelser, och snarare vänder vi blickarna mot måndag, då första rundan i Brexit-förhandlingarna kommer att starta.

I ett pressmeddelande på fredagsmorgonen framgick det att ”David Davis, minister för utträde ur Europeiska Unionen, och Michel Barnier, EU-kommissionens chefsförhandlare enades i dag att starta artikel 50-förhandlingar måndag, den 19 juni”, vilket även bekräftats av Michel Barnier på Twitter.

Inför veckans sista handelsdag innehar vi tekniska motståndsnivåer vid framförallt 1640, 1650, samt årshögsta vid 1657. Kortsiktigt håller vi koll på framförallt stödnivån vid 1630. Därefter inväntar ett tungt stöd vid sentimentala heltalsnivån 1600 punkter.

På grund av tekniska problem utgår dessvärre dagsdiagrammet idag.

Vilka hålltider och bolag som rapporterar kommande veckor kan ni läsa här.

Gårdagens viktigaste börshändelser.

H&M utmanar femårslägsta efter försäljningssiffror.

Klädbolaget föll inledningsvis över -2.5 procent på torsdagsmorgonen.

Hennes & Mauritz fortsätter vidare söderut på torsdagen, efter att försäljningen i maj steg mindre än väntat.

Förväntningarna enligt SME Direkt låg på en tillväxt om 6.1 procent bland analytikerna, och var även tydligt lägre än samma månad året innan då försäljningstillväxten var 9 procent.

Totalt antal H&M butiker per den sista maj uppgick till 4.498 jämfört med 4.077, vid samma tidpunkt året innan.

Klädbolaget skrev i ett pressmeddelande att första delen av månaden pressades av tuffa marknadsförutsättningar i flera länder, men att under andra delen av månaden var försäljningen betydligt bättre.

Torsdagens nedgång innebär att bolagets aktie, än en gång är nere och testar femårslägsta, och därmed lyckades ej torsdagens försäljningssiffror vända på humöret i Hennes & Mauritz.

H&M utmanar femårslägsta efter försäljningssiffror. Klädbolaget föll inledningsvis över -2.5 procent på torsdagsmorgonen.

Castellum går emot strömmen efter köprekommendation.

Noterar samtidigt ett nytt årshögsta, och all time high på torsdagen!

Castellum är tidigt på torsdagen dagens vinnare, efter uppgång på +1.81%.

Bolagets aktie går därmed emot torsdagens negativa ström, där samtliga bolag inom OMXS30 handlades till minus första handelstimmen.

Goldman Sachs höjer prognosen för bolaget i en sektoranalys på torsdagen, och uppgraderar samtidigt rekommendationen från neutral, till köp.

Analyshuset höjer samtidigt riktkursen till 149, från tidigare 130 kronor.

”Fundamenta för svenska fastigheter förblir goda för tillfället, men mindre gynnsamma än tidigare. De bromsar in efter en flerårig positiv utveckling”, skrev Morgan Stanley redan på måndagen, som även lyfte fram att hittills har det inte inträffat att en marknad med denna typ av belåning och räntekänslighet, som har gått starkt så länge, bara stabiliserar sig när tillväxten bromsar in.

Castellum går emot strömmen efter köprekommendation. Noterar samtidigt ett nytt årshögsta, och all time high på torsdagen!

Boliden kliver ned till nytt årslägsta på torsdagen!

Är det dags att vända blickarna mot 200 kronor nu?!?

Boliden faller över -3 procent på torsdagen, till ett nytt årslägsta.

En tydlig teknisk stödnivå kring 235 kronor har även tydligt brutits, och vi lämnar nu allt mer det tunga vägskälet i form av 200 dagars glidande medelvärde bakom oss.

Dagens Industri skrev redan på onsdagen att man bör avvakta med Boliden, tills metallpriserna stiger, och dollarn börjar återhämta sig.

Rent tekniskt ser det ut som att vi kan vara på väg att få en nedgång för att utmana 215 kronor, vilket samtidigt innebär att 200 kronor finns inom räckhåll, om de negativa tongångarna kvarstår.

Det kan även vara värt att hålla koll på hur efterfrågan fortlöper i Kina, och huruvida landet kommer fortsätta “pusha” för fortsatt stöd för infrastruktursatsningar.

Boliden kliver ned till nytt årslägsta på torsdagen! Är det dags att vända blickarna mot 200 kronor nu?!?

Hålltider under dagen

Makrostatistik

  • Österrike: KPI maj kl 9.00
  • EMU: KPI (def) maj kl 11.00
  • EMU: arbetskostnadsindex 1 kv kl 11.00
  • USA: bostadsbyggande maj kl 14.30
  • USA: Michigan-index (prel) juni kl 16.00

Övrigt

  • EU: ekofinmöte i Luxemburg kl 9.00
  • BOJ: räntebesked

Samtliga börshändelser och estimat för veckan hittar du här!

Senaste börsnyheterna

Stockholmsbörsen sjönk på torsdagen. H&M visade återigen på en svag försäljningssiffra och klädkedjans aktie tyngde.

Federal Reserve höjde som väntat styrräntan med 25 punkter på onsdagskvällen. Den amerikanska centralbanken ser i sin ”medianprognos” fortsatt ytterligare en räntehöjning i år och tre nästa år. Inflationsprognosen sänktes något för i år.

Vid stängning var storbolagsindexet OMXS30 ned 0,9 procent till nivån 1.625 och omsättningen passerade 21 miljarder kronor. Även på de ledande Europabörserna pekade index nedåt.

H&M redovisade ännu en i raden av svaga försäljningssiffror. Majförsäljningen steg med 4 procent jämfört med samma månad för ett år sedan. Analytikernas snittförväntningar låg på 6,1 procent, enligt SME Direkt. Aktien dominerade helt omsättningen på Stockholmsbörsen och straffades med en nedgång på 5,5 procent. Av sex analysuppdateringar som Nyhetsbyrån Direkt tog del av märktes inga rekommendationsförändringar, bara tre små justeringar av riktkursen.

Aktivistfonden Cevian under ledning av Christer Gardell har fortsatt att öka sitt innehav i Ericsson. Efter börsstängning på onsdagen framkom att Cevians äger 5,5 procent av kapitalet. Ericsson pressades dock tillbaka 1,9 procent.

Hygienbolaget Essity gjorde sin första handelsdag efter avknoppningen från SCA. Den nya aktien stängde vid 245:80 kronor.

Mr Green tillförs 195 miljoner kronor genom en placering av 5 miljoner nya aktier som genomfördes efter börsens stängning på onsdagen, med rabatt på 6,25 procent jämfört med stängningskursen. Utspädningen blir drygt 12 procent. Bland köparna finns Handelsbanken Fonder och Tredje AP-fonden. I transaktionen på säljsidan finns sex storägare: Henrik Bergquist, Hans Fajerson, Fredrik Sidfalk, Martin Trollborg, Mikael Pawlo och Tommy Trollborg. Mr Green föll 8 procent till 38:10 kronor, lägre än placeringskursen 39 kronor.

Energibesparingsbolaget Enersize gjorde på torsdagen sin debut på First North. Teckningskursen låg på 6:90 kronor, men aktien noterades högre än så, 8:55 kronor.

Goldman Sachs har höjt sin rekommendation för Castellum till köp från tidigare neutral. Riktkursen sattes upp till 149 kronor från tidigare 130 kronor. Castellum gick mot strömmen och handlades oförändrat vid 132:90.

B&B Tools handlas utan rätt till utdelning av aktier i Momentum Group. Aktien handlades ned 31 procent till 146:50 kronor.

Paxman har tagit hem en order på 20 skalpkylningssystem i USA. Därmed har bolaget, som utvecklat ett system för att motverka håravfall i samband med cellgiftsbehandlingar vid cancer, tecknat avtal med totalt 39 cancerkliniker i USA sedan FDA-godkännande den 19 april i år. Aktien belönades med en uppgång på 7,5 procent.

Oasmia höll kapitalmarknadsdag. Styrelseordförande Julian Aleksov ser Ryssland som en viktig marknad kommande två år. 164 miljoner kronor från en pågående företrädesemission ska räcka till att ta bolaget till lönsamhet, är målet. Aktien steg 0,6 procent.

Få morgonrapporten till din e-post dagligen innan börsen öppnar!

Senaste prisutvecklingen (~kl. 06:40)

OMXS30
EURO STOXX 50
Frankfurt DAX
London FTSE 100
S&P 500
DJIA
Nasdaq Comp.
NIKKEI 225
HANG SENG
EUR/USD
EUR/SEK
USD/SEK
WTI Termin
Brent Termin
1624.97
3525.46
12691.81
7419.36
2432.46
21359.9
6165.5
19985.56
25677.88
1.11
9.75
8.75
44.47
46.95
-0.89%
-0.61%
-0.89%
-0.74%
-0.22%
-0.07%
-0.47%
0.78%
0.44%
-0.04%
0.04%
0.11%
0.02%
0.06%

 

Börsnyheter och Teknisk Analys varje dag klockan 10.00

Av: Michael Andersson för Tradingportalen/Nyhetsbyrån Direkt.
Frågor och kommentarer alltid välkomna på redaktionen[at]tradingportalen.com

Taggar:

Anmäl dig till vårt exklusiva nyhetsbrev idag!

Skräddarsydda e-postmeddelanden

Ingen SPAM någonsin!

Alt mynt nyheter

Avprenumerera närsomhelst

Efter registrering kan du även få enstaka specialerbjudanden från oss via e-post. Vi kommer aldrig sälja eller lämna ut dina uppgifter till tredjeparter. Se vår sekretesspolicy här.