Home > Morgonrapport: Osäkerhet skapar volatilitet inför Fed-besked ikväll

Morgonrapport: Osäkerhet skapar volatilitet inför Fed-besked ikväll

På Europaagendan på onsdagen står bland annat arbetsmarknadsdata och BOE-protokoll från Storbritannien. För svensk del håller Riksbanken ett direktionsmöte klockan 13.00. Det är inte ett penningpolitiskt möte, men givet den aktuella signaleringen om möjliga åtgärder även utanför ordinarie möten finns även detta möte på radarn.

Givetvis kommer även amerikanskt räntebesked och presskonferens; 69 procent i en Bloomberg News-enkät spår att Fed tar bort frasen ”tålmodig” (patient) från FOMC-uttalandet och ersätter detta med någon annan form av guidning, medan 20 procent tror att den tas bort utan att ersättas av något annat.

De ledande amerikanska indexen pekade i båda riktningar vid stängning på tisdagen. Råvarusektorn tyngde utvecklingen, medan teknikbolagen drog norrut.

Den japanska exporten ökade med 2,4 procent i februari jämfört med samma månad året före, detta slog förväntade 0,3 procent. Importen minskade däremot med 3,6 procent, medan väntat var en uppgång med 3,2 procent.

Analys sponsrad av BNP Paribas

Du känner väl till minifuturernas nya hem? Här hittar du aktuell hävstång och stop loss, realtidskurser, utbildning och mycket annat.

Gå till bnpp.se

Dagens analys

OMXS30, 1h-graf, 30 dagar
OMXS30, 1h-graf, 30 dagar

Placerarna i OMXS30 tog igår det säkra före det osäkra och återvände till beprövad mark, det vill säga tillbaka in i förra veckans handelsintervall. Vi skrev igår att ”vi förväntar oss att marknaden gör ett mindre test mot nedsidan för försäkra sig om styrka innan 1700-nivån testas på nytt. Frågan är bara om marknadsaktörerna har mod att handla upp börsen till nya toppnoteringar innan Fed-beskedet har anlänt.” Efter att marknaden fått upp värmen var alternativet att testa nya högsta ett rimligt scenario men i nuläget ser vi primärt att OMXS30 fortsätter handlas volatilt, men inom det etablerade intervallet tills dess att Fed-situationen har klarnat.

S&P 500, dagsgraf, 1 år
S&P 500, dagsgraf, 1 år

För en vecka sedan skrev vi om S&P 500 att ”framgångsrikt köpa bottnen i V-formationer stötte under januari på ordentliga tveksamheter, som sedan blåstes undan i takt med nya rekordnoteringar. Nu kan det återigen bli upp till bevis om en tillfällig dipp under 100-dagars glidande medelvärde är köpläge eller om till och med MA200 ska utmanas”. Det förstnämnda blev fallet och köparna kom in som på beställning vid MA100. Givetvis är S&P 500 än mer beroende av kvällens besked än den svenska börsen. Federal Reserve avslutar sitt FOMC-möte under dagen, och väntas allmänt ta bort frasen om ”tålmodig” (patient) i uttalandet, vilket skulle öppna för en räntehöjning senare i år, eventuellt redan i juni om ekonomiska indikatorer fortsätter stötta. Fed antas vilja komma bort från den kalenderbaserade guidningen och skapa ökad handlingsfrihet utifrån inkommande data.I denna process så kan Fed nå ökad handlingsfrihet vad gäller att justera penningpolitiken utifrån inkommande data. Med en arbetslöshet som redan ligger inom Feds bedömning om den långsiktiga nivån och med en styrränta på krisnivå nästan sex år efter att recessionen upphörde så bör finansmarknaderna börja förbereda sig för högre räntor. Enligt vissa har obligationsmarknaden redan rört sig bortom det troliga borttagandet av ”tålmodiga” från uttalandet och ser nu längre fram. Federal Reserve ser en högre ränta framöver än marknaden, som prisar in en styrränta på cirka 2 procent under 2017. Fed-mötet åtföljs denna gång av en presskonferens med Janet Yellen och publiceringen av nya prognoser, inklusive Fed-ledamöternas egna antaganden om styrräntan, ”dot plot”.

Få morgonrapporten till din e-post dagligen innan börsen öppnar!

Detta händer idag

kl 10.30: Storbritannien: arbetslöshet februari
Arbetslösheten (ILO-mått) har sjunkit kontinuerligt och väntas ha gått ned ytterligare till 5,6% i november-januari. Löneökningstakten väntas ha stigit något till 2,2%.

kl 10.30: BOE: protokoll från räntemöte 4-5/3
Bank of England gjorde inga förändringar i den penningpolitiska hållningen vid detta möte.

Nordea: ledamöterna fortsatte troligen att vara eniga om att lämna styrräntan oförändrad. ”Vi tror att lönetillväxten och inflationsutsikterna kommer att förbli i fokus i protokollet från marsmötet. Vi kommer att särskilt hålla ögonen på de olika ledamöternas syn på den penningpolitiska hållningen på längre sikt”, skriver Nordea i ett marknadsbrev. De noterar att inflationen föll ytterligare till 0,3 procent i januari, främst på grund av nedgången i oljepriset. Men reallönerna har börjat stiga och när arbetsmarknaden blir än mer stram så kan det leda till en oväntad uppgång i lönerna.

Nordeas prognos är att Bank of England kommer att börja höja räntan under fjärde kvartalet 2015, vilket är i linje med den nuvarande prissättningen på marknaden.

kl 13.00: Riksbanken: direktionen sammanträder
Inte ett penningpolitiskt möte, men givet den aktuella signaleringen om möjliga Riksbanksåtgärder även mellan ordinarie möten bör även detta möte bevakas. Ekonomerna på Swedbank ser en hög sannolikhet för åtgärder vid detta möte:

”Vi räknar… med att Riksbanken vill smida medan järnet är varmt och att de vidtar ytterligare åtgärder i form av en räntesänkning på 10 punkter och ytterligare obligationsköp”, men ”ett agerande kan även dröja till aprilmötet”

kl 19.00: Fed: räntebesked
Räntebeskedet levereras tillsammans med nya ledamotsprognoser, nu endast 15 prognoser eftersom två avgående ledamöter, Charles Plosser och Richard Fisher, inte deltar. Givet att dessa två har tillhört de mest hökaktiga Fedledamöterna kan det ge avtryck i de genomsnittliga ränteprognoserna. Den tunga frågan inför detta möte är dock om Fed är redo att sluta med den datumbaserade guidningen och övergå till en mer renodlat databeroende penningpolitik.

Ekonomerna på Morgan Stanley tror att perioden med ”forward guidance” i penningpolitiken nu kan vara över, och det kan manifesteras med att Fed slopar budskapet om att vara ”patient” med räntehöjningar. Det ska dock inte tolkas som att Fed nödvändigtvis räknar med att höja räntan i juni.

Enligt Morgan Stanley-ekonomerna var Fed-chefen Janet Yellen, i utfrågningen i kongressen den 24 februari, närmast övertydlig om att ett slopat ”patient”-uttalande inte misstas som en signal om att FOMC nödvändigtvis kommer att höjas ”in a couple of meetings” (de närmaste mötena).

”Men missta er inte, kommittén tror att den första räntehöjningen kommer att vara lämplig i år. Alla framtida beslut är databeroende och kommer att fattas möte för möte, så varje möte framöver medför viss sannolikhet för en räntehöjning”, skriver ekonomerna. Ett försiktigt Fed vill dock vara övertygat om att inflationen verkligen är på väg mot två procent innan räntan höjs en första gång, och enligt Morgan Stanleys egen aktuella tolkning av utsikterna för PCE-inflationen och lönerna kan det betyda att det dröjer till i början av 2016 innan Fed är helt redo för att höja räntan.

Samtliga börshändelser och estimat för veckan hittar du här!

Senaste börsnyheterna

Stockholmsbörsen tappade på tisdagen mark och förlorade därmed en del av uppgången från dagen innan. Svaga makrodata från Tyskland adderade till nervositeten inför starten på Feds tvådagarsmöte, som många fruktar ska utmynna i indikationer på en kommande amerikanska räntehöjning.

H&M och MTG var dagens största förlorare bland storbolagen, medan Telia Sonera tog toppositionen.

OMXS30-index sjönk 0,8 procent till nivån 1.675,9. Aktier för 15 miljarder kronor omsattes på Stockholmsbörsen.

Mönstret var likartat på kontinenten, där Frankfurts DAX-index tappade 1,5 procent efter måndagens rekordnotering.

Det tyska ZEW-indexet över förväntningarna om den framtida tillväxten steg till 54,8 i mars, jämfört med 53,0 i februari. Förväntningarna hade dock pekat på ett index på 59,4 enligt Bloombergs prognosenkät.

Även bostadsbyggandet i USA, som minskade 17 procent i februari jämfört med föregående månad, var klart lägre än väntat. Dock ökade antalet bygglov mer än analytikerna räknat med.

Inför den amerikanska centralbanken Feds möte är marknaden annars påtagligt nervös. Många väntar att Fed på onsdag ska slopa åtagandet om att vara ”tålmodiga” med räntehöjningar, till förmån för en mer renodlat databeroende policy.

Modejätten H&M tappade 2,9 procent, sedan fler analytiker lyft fram de väntade negativa dollareffekterna på bolagets bruttomarginal. Senast i raden att justera ned estimaten är Citi och Swedbank, som båda sänkt sina rekommendationer till neutral.

Störst nedgång visade dock mediebolaget MTG. Enligt Aftonbladet förlorar bolaget sändningsrättigheterna till den amerikanska golftouren på herrsidan. I stället har konkurrenten C More tecknat ett sexårsavtal med start 2016. Aktien backade 3,8 procent.

Även storbankerna noterades för dagen med röda siffror. Handelsbanken, enligt vad Citis branschanalytiker sade i tisdagens Dagens Industri ”den mest hatade bankaktien i Europa”, backade 1,2 procent.

I indextoppen befann sig Telia Sonera, efter en uppgång med 1,2 procent. Enligt internationella media har ryska Alfa Group har ansökt om att förvärva Cukurovas och Ziraats omtvistade kontrollpost på 13,8 procent i den turkiska mobiloperatören Turkcell, av vilken Telia Sonera äger 38 procent.

Även försvarsmaterielkoncernen Saab avancerade, sedan försvarsminister Peter Hultqvist sagt till SVT att Sverige beställer två nya ubåtar. Aktien steg 0,2 procent.

Oljan var fortsatt svag, men återhämtade sig något från de lägsta nivåerna. Africa Oil steg 1,7 procent sedan prospekteringsbolagets vd uppgett för Nyhetsbyrån Direkt att en kenyansk utfarmningsaffär kan ske under det andra halvåret, eller rentav under det tredje kvartalet.

I sektorn ökade Enquest med 2,3 procent. Deutsche Bank har över 6 procent av aktierna i bolaget, enligt ett flaggningsmeddelande. Lundin Petroleum steg 1 procent.

Seamless rusade med 16 procent efter att ha meddelat att bolaget ska lansera sin mobilbetalningstjänst SEQR i Tyskland.

Även bioteknikbolaget Bioinvents akiteägare kunde glädjas åt en rejäl uppgång. Bolaget planerar att starta klinisk utveckling av cancerpreparatet TB-403 mot cancer. Aktien steg drygt 10 procent.

Senaste prisutvecklingen (~kl. 06:40)

OMXS30
EURO STOXX 50
Frankfurt DAX
London FTSE 100
S&P 500
Nasdaq Comp.
NIKKEI 225
HANG SENG
EUR/USD
EUR/SEK
USD/SEK
WTI Termin
Brent Termin
1675,88
3672,16
11980,85
6837,61
2074,28
4937,43
19516,15
24152,54
1,0595
9,1960
8,6796
44,71
53,40
-0,82%
-0,93%
-1,54%
0,49%
-0,33%
0,16%
0,39%
1,08%
-0,01%
-0,06%
-0,03%
-1,08%
-0,26%

Börsnyheter och Teknisk Analys varje dag klockan 12.00

Av: Fredrik Stenkil för Tradingportalen/Nyhetsbyrån Direkt.
Frågor och kommentarer alltid välkomna på fredrik.stenkil[at]gmail.com

Taggar:
Begränsat specialerbjudande - 0% Provision & 0% Stämpelskatt på ALLA Lager!
Prisbelönad plattform - köp fysisk tillgång eller handel med hävstång
11 betalningsmetoder, inklusive PayPal
Öppna mitt konto